Monday, March 28, 2011

Παπουτσάκια..... παραλλαγής!

Καλά μου παιδάκια...μην μου πείτε ότι δεν σας έλειψα;;;; Είχα όμως καλή δικαιολογία. Και χαρτί από το γιατρό. Έφυγε το αφεντικό μου για 5 εβδομάδες για να κάνει παρέα στα καγκουρώ και με άφησε στο έλεος του καινούργιου αφεντικού και του ατελείωτου φορκαστ. Καπάκι, ήρθε η μία και μοναδική, και μεταξύ μας για τον Π****** συναδελφος με ένα σπυρί στο πηγούνι σαν το βεζούβιο και αφού εφαγε ένα ταψί κεικ βγήκε άρρωστη για 2 εβδομάδες. Που σημαίνει ότι δεν φτάνει που θα δουλευα στο γραφείο σαν τη χωρίς-το-βαρελάκι-στο-λαιμό-λούση , θα πρεπε να κουβαλάω και το 200 κιλά DELL Inspiron Duo N550 2GB με μπλουτουθ υπολογιστή μου που, ο Σταυρός του Ιησού μπορεί να μην είναι αλλά και τα 7 οροφους σκαλοπάτια που ορκίστηκα να ανεβαίνω κάθε μέρα για να σφιξουν τα μπούτια μου, σαν γολγοθάς μου φαίνονται.

Μελιτζάνες γεμιστές με κουσκους/Eggplant stuffed with couscous

Το επόμενο ήταν ότι αρχισα επιτέλους σάλσα. Η ατυχία είναι ότι πήγα χωρίς το Νίκο εφόσον μου δήλωσε ότι προτιμάει να του κόψω τα ποδάρια από ρίζα παρά να αρχίσει να κουνάει τους γοφούς του σαν τον Ροδίτη, και ο παρτενερ που μου τυχε είχε περισσότερη χάρη όχι απλά από εμένα την σουπερ ντούπερ σαλσοχορευτρια αλλά και από την Dita Von Teese με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα με την απόδοχή των ρόλων μας.

Η εβδομάδα ήρθε και έδεσε με το τσιρλιπιπί των παιδιών και με τον χιλιοπεντηκοστό χωρισμό της Σερένας με τον Νταν.  ΟΜΩΣ!!! Ανέβηκα στην χωρίς-αυξηση-εκτίμηση του αφεντικού, έχασα 5 πόντους στα πλέον φιδίσια μπούτια μου, έμαθα να χορευω σάλσα και να κάνω φούρλες, και το καλύτερο.... πιστευω ότι έρχεται ακόμα.....  δεν ξέρω πιο θα είναι αυτό αλλά αποκλειεται όλα αυτά να τα περασα χωρίς λόγο. Και εννοείται ότι δεν είναι το καινούργιο μου μπλε φουστάνι. Ούτε τα Χουγκο μπος πέδιλα. Ούτε η μαυρη Λονγτσαμπ τσάντα. Να συνεχίσω;

Το θέμα είναι ότι αυτό το καιρό κατάφερα να νηστεψω. Που λέει ο λόγος δηλαδή. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά. Δεν φάγαμε κρέας αλλά φάγαμε όλα τά υπόλοιπα. Λαχανικά, όσπρια, τυριά, ομελέτες κτλπ... αυτό συνεχίστηκε και την δευτερη εβδομάδα  με την προσθήκη διαφόρων ψαρικών και τώρα την τρίτη εβδομάδα πλεόν αρχίσαμε να τρώμε πολυυυυυύ προσεκτικά κρεας μην τυχόν και μας πέσει βαρύ.

Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά λοιπον αυτή την σύντομη για μένα περιοδο της νηστείας ήταν οι γεμιστές μελιτζάνες. Τόπος προέλευσης το θερμοκήπιο κάποιου που δεν μας ενδιαφέρει προς το παρόν. Ως παιδί του χωριού που περιμενε να φάει την πρώτη,μετά τον μακρυ χειμώνα, ντομάτα,  και αυτή αγορασμένη και άνοστη, την περίοδο του Πάσχα και την πρώτη μελιτζάνα τον Ιούλιο, εδώ του δινω και καταλαβαίνει.

Αποφάσισα να κάνω τις μελιτζάνες κατα δύο τρόπους. Μία γεμιστή με κουσκους αντί για κιμά ή ρύζι και μια με ένα απλό ντρέσσινγκ με Buttermilk. Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια εκδοχη ήταν καλύτερη εφόσον η καθεμια είχε την χάρη της. Πάμε λοιπόν στις συνταγές.

 

Μελιτζάνες γεμιστές με κουςκους και Mango Chutney

Προσαρμοσμένη από το περιοδικό Kreativ Küche

Για 4 μερίδες

4 μεγαλές μελιτζάνες κομμένες κατα μήκος στη μέση

200 γρ. κουςκους

300 γρ. ζωμό λαχανικών

1 καρότο σε κυβάκια

1 κολοκυθάκι σε κυβάκια

1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

100 γρ. ανανά σε κυβάκια

200 γρ. τυρί φέτα σε κυβάκια

μια πρέζα κάρι

αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα λαχανικά

ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες

Μια πρέζα τσίλι (προεραιτικά)

 

Πλύντε τις μελιτζάνες και με ένα κουταλάκι αδειάστε κάμποσο από το εσωτερικό τους όπως στα παπουτσάκια ή στο ιμάμ. Βάζετε το ζωμό να βράσει και αφού τον αποσύρετε απότην φωτιά ρίξτε μέσα το κουσκους. Σκεπάστε το και αφήστε το για πε΄ριπου 10 λεπτά να φουσκώσει.

Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο τηγανη, ρίξτε το λάδι και αφού κάψει τηγανήστε ελαφρά τις μελιτζάνες. Αφήστε τις επάνω σε ένα αποροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Αυτό μπορειτε να το κάνετε και από την προηγούμενη.

Σε ένα άλλο τηγάνι προσθεστε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρδίστε τα λαχανικά μαζί με τον ανανά. Ανακατέψτε τα με το κουσκους και την φέτα, αλατοπιπερώστε και προσθέστε κάρυ και τσίλι κατα βούληση. Γεμίστε με το μειγμα τις μελιτζάνες και ψήστε τις για περιπου 15-20 λεπτά. Σερβίρετε τις με το Mango Chutney.

Mango Chutney

Mango Chutney

600 γρ. Μανγκο σε κομματάκια

600 γρ. πορτοκάλια φιλεταρισμένα

400 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

6 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

250 γρ. μηλόξυδο

μερικά τσίλις ξεσποριασμένα και ψιλοκομμενα

1 χούφτα σταφίδες ξανθιές

300 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη

1 αστεροειδη γλυκάνισο

μισό ξυλάκι κανέλας

1 γαρύφαλλο

 

Βάλτε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο ξύδι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθεστε τα υπόλοιπα υλικά και αφηστε τα να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο νερό. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και β'αλτε το  Chutney αμεσως σε καθαρά βάζα. Διατηρηστε το στο ψυγείο.

 

Η δευτερη συνταγή είναι εμπνευσμένη από την ξαδέλφη του Νίκου, την υπέροχη Ζαχαρένια η οποία δυστυχώς δεν μας κάνει το τραπέζι όσο αρκετά θα ήθέλα, δηλαδή κάθε μέρα. Αυτή βέβαια ψήνει τις μελιτζάνες σκέτες απλά με λίγη ρίγανη αλλά αυτο μας παραείναι υγειινό γι αυτό και το πέρασα λίγο από το  Pimp my Eggplant και ειδού το αποτέλεσμα.

Μελιτζάνες ψητές με ντρεσινγκ γιαουρτιού/ Eggplant with Buttermilk dressing

 

Μελιτζάνες ψητές με ντρεσινγκ γιαουρτιού

4 μελιτζάνες κομμένες κατα μήκος στην μέση

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στην μέση

λίγη ρίγανη

λίγο θυμάρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

 

Για το ντρέσινγκ γιαουρτιού

200 γρ. γιαούρτι

100 γρ. ξυνόγαλα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

μια πρέζα κύμινο

2 κουταλιές σουσάμι

1 κουταλιά μαυροκούκι

μερικές κουταλιές ρόδι (προεραιτικά)

 

Ανακατέψτε όλα τα υλικά, εκτός από το ρόδι , σκεπάστε τα και αφήστε τα στο ψυγειο να σφίξουν.

Στρώστε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολα και τοποθετήστε τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. τρίψτε την επιφάνει με το σκόρδο, και πασπαλίστε μ το ελιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά, αναλογα με το μέγεθος της μελιτζάνας. Σερβίρετε σε πιάτα, περιχύστε με το ντρέσσινγ και πασπαλίστε με το ρόδι.

Αουφβιντερζεν

9 comments:

  1. ενδιαφέρουσες κι οι δυο προτάσεις, αλλά πιο απολαυστική-ακόμη κι απο το φαΐ-η αφήγηση, φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Καλώς την!! Αυτούς του ενδοιασμούς του παιδιού του χωριού τους έσω κι εγώ και δεν αγοράζω μελιτζάνες τέτοια εποχή.Όμως εσύ δεν αφήνεις άνθρωπο να αγιάσει κι επειδή έχω τσάτνευ, έτοιμο γιατί για να βρω μάνγκο πρέπει να πάω καλύτερα στο Λονδίνο, θα με κάνεις να αγοράσω αύριο στη λαϊκή μελιτζάνες. Είπαμε η αμαρτία δικιά σου!!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  3. Προσωπικά θα πάρω την δεύτερη version, μου αρέσει τόσο πολύ η μελιτσανοσαλάτα με σκόρδο και γιαούρτι που τούτη η εκδοχή μου έκανε αμέσως "κλικ"!

    Όσο για τα επαγγελματικά βιώματα, ποτέ δεν σταματάνε...αυτή είναι η μαύρη, κωμικο-τραγική αλήθεια :-)

    ReplyDelete
  4. Τι εναλλακτικές μελιτζανοπροτάσεις είναι αυτές!
    Και η γέμιση με τη φέτα και τον ανανά μου έκανε κλικ αλλά και η 2η πιο απλή και υγιεινή πρόταση θα είναι νόστιμη.
    Όπως τις ψήνεις στη 2η πρόταση αλλά χωρίς σκόρδο τις είχα ψήσει και σερβίρει με μια σος φυστικοβούτυρου μια φορά πιο παλιά.
    Φιλιά κι από μένα, καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  5. Kι εγώ νόμιζα οτι αφού ξεσάλωσες να αγοράζεις παπουτσάκια δεν χωρούσαν στην ντουλάπα και άρχισες να τα μαγειρεύεις! Και από πάνω τους έβαλες και σάλσα!!!!

    ReplyDelete
  6. Κι εγώ δεν τα μπορώ καθόλου τα εκτός εποχής κι ας είμαι από τη γη των θερμοκηπίων!Όσο για τη νηστεία... Εδώ και χρόνια κάνω μια ιδιότυπη νηστεία όπου επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά :-)
    Θα προτιμήσω την δεύτερη πρότασή σου. Το τσάτνευ μπορώ να το χρησιμοποιήσω κάπου αλλού; Γιατί πολύ μου άρεσε η σύνθεσή του αλλά δεν είμαι τόσο τολμηρή ώστε να το συνδυάσω με μελιτζάνες!

    ReplyDelete
  7. Γέλασα με τον καβαλιέρο...καλό!

    Ψηφίζω την εκδοχή με το τσάτνευ!!!

    ReplyDelete
  8. `Σε 37 μισό έχετε? Θα πάρω και από τις 2 εκδοχές
    φιλιαααααααα

    ReplyDelete
  9. Έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεν!! με συγχωρείτε αλλά αυτή εβδομάδα ήτνα απαίσια! Ευχαριστώ πολύ πολύ και Βίτα μου το τσάτνει φάτο με ΄τοι πιστευεις ότι μπορεί να πάει. Από τυρία μέχρι νηστίσημες Μπριτζόλες!!!

    Φιλούρεεεεεεεεεεες!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails