Αφού τα είπαμε και βγάλαμε τα εσώψυχά μας καθιστώντας με ταυτόχρονα Persona non grata των ελληνικων μπλογκς καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο. Παρόλλα αυτά αν μου επιτρέπετε να πω και κάτι τελευταίο....μερικοί πολύ προσωπικά το πήρατε και θα σας μαλώσω πάλι! Δεν καταλαβαίνετε βρε κουτά πως εγώ για το καλό σας το λέω... πως θα αποκτήσετε βρε στήλη σε μαγειρική εκπομπή και πως θα αναλάβετε στήλη περιοδικού ή θα γίνετε διάσημοι;;;; εεεεεε;;;; Μην κοιτάτε εμένα που απέχω από αυτά και ανεβάζω ένα ποστ στο τόσο και το επόμενο λίγο πριν να ποιάσει το μπλογκ βρύα και αράχνες.... Εγώ είμαι... κάτι σαν την carrie Bradshaw.. πιο πολύ coco chanel παρά coq au vin.. μην κοιτάτε που εδώ το παιζω μαγερισα και προκομμένη... ας είναι καλά ο λέβητας του Ινδού που χαλάει τρεις και λίγο και δεν λέει να τον αλάξει ο τζαμπατζης..... Αν βρει ο Νίκος άλλους 2-3 τέτοιους το βγάλαμε το μενού της εβδομάδας!
Τεσπα...ας πάμε στην σημερινή συνταγή γιατί βλέπω τις χατζάρες να μάινονται πάλι πάνω από το κεφάλι μου και το τζενάκι να βουτάει την πένα της στη χολή........
Λοιπόν αφού σας πίκρανα και σας ξύνισα καλά καλά λέω να σας γλυκάνω λίγο! Δώστε λοιπόν βάση σε αυτή τη συνταγή γιατί θα είναι υπευθυνη για τα επιπλέον κιλά σας. Για τα δικά μου τουλάχιστον είναι! Αν και μοιάζει αρκετά με την σφολιάτα, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο παρασκευής της (και σαββάτου ), είναι εντελώς διαφορετική, εφόσον περιέχει μαγιά και ζάχαρη και είναι πολύ πολύ νόστιμη! Προσωπικά σιχαίνομαι την σφολιάτα και την αισθηση που αφήνει στα δόντια καθώς και τα εκκατομύρια ψιχουλα που κολάνε στα χείλη , στο πηγούνι και στα ρούχα.... Καμία λοιπόν σχέση με αυτή την συνταγη! Μπορέιτε να την τυλίξετε σε κρουασανάκια η να την κάνετε γεμιστή. Οι αγαπημένες μου εκδοχές είναι με μήλα και σταφίδες, με κρέμα βανίλια, με γέμιση τσιζκεικ, με φουντούκια και με μαρμελάδα κεράσι! Αν και η καταγωγή της συγκεκριμένης ζύμης είναι από την Δανία, εκεί γνωστή ως Wienerbrød, εδώ στην γερμανία είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δεν λείπει από κανένα φούρνο!! Και πότε από το στομάχι μου!
Ομολογώ ότι θέλει λίγο παραπάνω χρόνο στην προετοιμασία της αλλά σίγουρα όχι κόπο. Αυτο σας το εγγυώμαι. Όπως σας εγγυώμαι και την επιτυχία της!! Προσοχή θα δωσετε μόνο στο αλευρι. Δεν χρειάζετε να πάρετε κάποιο δυνατό με υψηλό ποσοστό γλουτένης, ενα απλό αρκεί. Απλά να μην είναι μάπα. Διότι την πρωτη φορά που κανα την ζύμη και χρησιμοποιησα ένα καλο αλευρι από ένα μύλο γνωστού, η ΄ζύμη έγινε απαλή και λέια και άπλωνε σχεδόν από μόνη της. Την επόμενη φορά πήρα ένα αλευρι μαρκας Σ/Μ και η ζύμη μου γινε σκληρή και δεν άνοιγε ούτε με οδοστρωτήρα. Την καλύτερη εμπειρία πάντως την έχω κάνει με αλευρι... εδώ κρατηθείτε.. του Λιντλ!!!! Για να τη φτιάξετε ξεκινήστε ένα απογευματάκι ώστε την άλλη μέρα το πρωί να είναι έτοιμη για να την απολαυσετε με το καφέ σας ή το πρωινό σας! Μπορίτε να την καταψύξετε άφοβα και να την χρησιμοποιήσετε κάποια στιγμή αργότερα! Εγώ για να κερδίσω χρόνο, τη γεμίζω με διάφορα, τα ψήνω και με το που θα κρυώσουν τα τοποθετώ στην κατάψυξη. Όταν τα χρειιαστώ τα βγάζω απλά και τα αφήνω να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά μπορείτε να τα βάλετε και στο φούρνο για λίγο. Θα είναι σαν φρέσκα. Και φυσικά αφού θα κάνω που θα κάνω τον κόπο να φτιάξω την ζύμη κάνω την τριπλάσια ποσότητα ώστε να έχω μπολικη.
Βασική συνταγή για Danish (Δανέζικο είδος γλυκειάς σφολιάτας)
250 γρ. αλευρι
100 μλ γάλα
20 γρ. φρέσκιας μαγιάς ή την ανάλογη σε ξηρή
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κρόκο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο
επιπλέον
1 κροκο για το άλειμα
λίγη μαρμελάδα επίσης για το άλειμα
Εκτέλεση
Διαλύετε την μαγιά στο γάλα, Την βάζετε μαζί με όλα τα υλικά (εκτός απότο βούτυρο) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Τυλίγετε την ζύμη αμεσως σε μεβρανη και την βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Εγώ την αφήνω για ένα βράδυ ολόκληρο. Βγάζετε την ζυμη από το ψυγείο και την ανοίγετε, σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε ένα ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκκατοστού. Ανάμεσα σε δύο κομμάτια από μεβράνη ανοίγετε το βούτυρο επίσης σε φύλλο, με πλάτος ακριβως όπως αυτό της ζύμης αλλά με τα 2/3 του μήκους της. Τοποθετειτε το βούτυρο επάνω στην ζύμη ΄τσι ώστ να καλυπτετε τα 2/3 της και αφήνοντας το 1/3 της ζύμης ελευθερο. Διπλώνετε το 1/3 της ακάλυπτης ζύμης πάνω από το βούτυρο. Διπλώνετε πάνω από αυτή το 1/3 της ζύμης που είναι στην άλλη άκρη. Πατάτε ελαφρά και ανοίγετε ξανά με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο.
Διπλώνετε την ζύμη έτσι ώστε τα άκρα της να βρεθούν στην μέση και ξαναδιπλώνετε άλλη μια φορά έτσι ώστε να χετε 4 στρώσεις. Τυλίγετε και βαζετε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να παγώσει το βούτυρο.
Επαναλάβετε τα 2 τελευταία βήματα για ακόμα δύο φορές με 30 λεπτά διάλειμα στο ψυγειο στο ενδιάμεσο.
Για να ετοιμάσετε τα διάφορα γλυκάκια ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνο φύλλο με πάχος περίπου 1/3 εκκατοστά. Ανάλογα με την γέμιση που επιλέξατε θα πρέπει να κινηθείτε:
Γέμιση για μηλοπιτάκια
2 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες 1/2 εκκατοστού
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
μια χούφτα σταφίδες
Βάλτε τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά σ ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και αφηστε να για περιπου 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι να σιγοβράσουν. Αν χρειαστεί προσθεστε λίγο νερό αν και δεν νομίζω να χρειάζεται εφ΄σον τα μήλα βγάζουν αρκετούς χυμούς. Αφήστε τα να κρυώσουν και χρησιμοποιήστε τα για να γεμίσετε τα μηλοπιτάκια.
Για να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια τα οποία θα χωρίσετε πάλι κατα πλάτος στην μέση έτσι ώστε να χετε 16 κομμάτια. ΄Στα μισά από αυτά βάλτε την γέμιση. Τα άλλα μισά διπλώστε τα κατα μήκος και χαράξτε τα περίπου 4-6 φορές. ξεδιπλώσε τα και τοποθετήστε τα πάνω από την γέμιση πατώντας τις άκρες ελαφρά. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν για περιπου 1 ώρα. Αλέιψτε τα με κροκάδι το οποιο έχετε αραιώσει με λίγο νερό και ψήστε τα σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Κατα τον ίδιο τρόπο γεμίστε τα με μαρμελάδα κεράσι!
Για να κάνετε σαλιγκαράκια με τσιζκεικ η ξηρούς καρπους απλώστε την γέμιση απλά πάνω στο φύλλο που έχετε ανοίξει, τυλίξτε το σφιχτά κατα μήκος και κόψτε το σε φέτες με πάχος 1 εκκατοστού. Τοποθετήστε τις φέτες επάνω στην λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχετε καλύψει με λαδοκολα, πατήστε τα ελαφρά και αφήστε τα επίσης να φουσκώσουν για 1 περίπου ώρα.
Για τα σαλιγκαράκια με τους ξηρούς καρπούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γέμιση που έχω ξαναδώσει εδώ στα σαλιγκαρομάφινς διότι είναι υπέροχη.
Για τα τσιζκεικ σαλιγκαράκια
200 γρ. Κβαρκ
2 κρόκους
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
2 βανίλιες
προεραιτικά
σταφίδες
Απλά ανακτευετε όλα τα υλικά μαζί και απλώνετε το μείγμα αυτό στην ζύμη. Συνεχίζετε όπως και στα σαλιγκαράκια με ξηρούς καρπους. Εναλλακτικά μπορέιτε να κόψετε απλά στρογυλλά ή τετράγωνα κομματια ζύμης και να τοποθετησετε στο κέντρο από το κάθε δίσκο από μαι κουταλιά απότο μείγμα με το κβαρκ. Αφήστε τα στρογγυλά ως έχουν και ενώστε τις γωνίες από τα τετράγωνα στην μέση. Αφήστε τα να φουσκώσουν και συνεχίστε όπως και παραπάνω.
με το που θα τα βγάλετε απότο φούρνο αλείψτε τα με λίγη μαρμελάδα βερύκοκο την οποία έχετε ζεστάνει προηγουμένως. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά και απολαυστε τα!!!
Δεν μπορείτε να πείτε... ήταν όλα πολύ ευκολα έτσι;;;; Και αν πέιτε πως δεν ήταν είστε ψευτες και προβοκάτορες!!
Όσοι πιστευουν ότι είναι πολύ πολύ δύσκολο και που να κάθονται τώρα να κάνουν τέτοια πράγματα, παρακαλώ πολύ να ανέβουν επάνω σε ενα τραπέζι, να βάλουν τα χεράκια στην μέση και αφού αρχισουν να λικνίζουν τους γοφούς αριστερα-δεξια να τραγουδήσουν με ρυθμο "Είμαι τεμπέλααααα"!!!!
Χεβ α ναις ιβινινγκ!
Εσύ θα μας καταστρέψεις έτσι όπως το πας!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και από εδώ!
Απίστευτα και τα δύο είναι!
Καλό μήνα και καλές αποκριές!!
ReplyDeleteΕγώ για αυτές τις μέρες δηλώνω τεμπέλα, μόλις μου περάσει η "τεμπελιά" θα την φτιάξω τη ζύμη και θα αποθηκεύσω και μέρος της.
Ερώτηση, με αυτή τη ζύμη μπορείς να αντικαταστήσεις τη σφολιάτα και σε πίτες αρμυρές;;
Φιλάκια.
πως αντιστέκονται σ' αυτά θα μας πεις;
ReplyDeleteτο ένα πιο ωραίο από το άλλο!!
Τούτο το post αποτελεί "ολική επαναφορά" στην σφαίρα των αμαρτολών δημιουργιών σου!!! (μετά τα τελευταία) :-)))
ReplyDeleteΚαλημέρες πολλές και καλό μήνα Βασιλική.
mmmm λιποθυμάω!!
ReplyDeleteδηλώνω όμως τεμπέλα και θα έρθω να τα φάω στην Γερμανία ή σπίτι σου!
Λυδία
Να τολμίσω να ρωτήσω μήπως έχεις τελειοποιήσει την συνταγή των Brezzel, αν το λέω σωστά, που σου είχα πεί παλαιότερα?
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
Είναι τέλεια!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
AAAAX YΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ??
ReplyDeleteΦΙΛΙΑ ΓΙΩΤΑ
ΥΓ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ SUPER MARKET H MAMA MOY KANEI KATAΠΛΗΚΤΙΚΟ ΨΩΜΙ.
κ θα μας καταστρεψεις, αλλα μας αρεσει κ μας αρεσεις!! ωραιοτατο το νεο logo της σελιδας σου! φιλακια καλο μου!
ReplyDeleteΈνα από τα λίγα πράγματα που σπάνια τεμπελιάζω είναι τα ζυμώματα.Καταγράφεται λοιπόν η ζύμη-υπερπαραγωγή να δοκιμαστεί μόλις χαθούν τα 3 άχαρα που με ταλαιπωρούν...
ReplyDeleteΤι να πω τώρα, μου τρέχουν τα σάλια, όλα τα θέλω και πάνω από όλα τη "σφολιάτα" και μόνη της την τρώω. Φωτογραφίες επαγγελματικές.
ReplyDeleteΜπράβο σας μικρή μου!
Καλησπέραααααααααα!! Για να σας πάρω λοιπόν με την σειρά.
ReplyDeleteΚαταρχήν σας ευχαριστώ για τα γλυκά σας λόγια. Τ αγλυκάκια αυτά είναι πράγματι καταπληκτικά και έτσι και αρχίσω δεν μπορώ να σταματήσω!
Ξανθή μου αν δεν βάλεις ζάχαρη στην ζύμη τότε μπορείς σίγουρα να την χρησιμοποιήσεις και σε αλμυρές πίτες!
Λυδία και Γιώρα είστε ευπρόσδεκτες οποιαδήποτε στιγμή να ρθείτε!!!
Ντόρα μου δεν σε ξέχασα απλά με τις αναρτήσεις έχω πρόβλημα... δώσε μου χρόνο μεχρι και το Σαββατοκυριακο!!
Βίτα μου τρια είανι και τα δικά μου κιλά και παρόλλο που είναι σχετικά λίγα δυσκολευομαι απίστευτα να τα χάσω! Όσο για το ζύμωμα έχω δει τι φύλλα ανοίγεις προκομμένη μου νοικοκυρα!!! Μπράβο σου!
Καλό μήνα και καλή άνοιξη παιδιά!!!
Φιλια πολλα
Πω πω αυτές οι φωτογραφίες σου, με τσάκισαν βραδυάτικα!
ReplyDeleteΜπορώ να δοκιμάσω ένα από όλα; :))
Εμένα δεν μ ενδιαφέρουν τα τρία κιλά!Πήγα για τρέξιμο, έκαψα θερμίδες και θέλω να το φάω αυτό που βλέπω!!Βασιλικήηηηη!!!
ReplyDeleteΦοβερές οι δημιουργίες σου, όπως πάντα!
ReplyDeleteΑλλά εγώ έχω πάθει άλλο σοκ! Με το σαματά που έγινε στο προηγούμενο ποστ! Ρε παιδιά, ο καθένας λέει τη γνώμη του, αν δεν μας αρέσει δεν του δίνουμε σημασία! Γιατί να δημιουργούμε εντάσεις στα καλά καθούμενα? Κρίμα...
Επίσης έπαθα σοκ με το όνομα! It's not me!
Αθηνά είσαι κακούργα!!!!
ReplyDeleteΜπέτυ μου καλό μήνα και σε σένα και καλή σαρακοστή!
Τζένη μου τα μεγάλα πνευματα συναντώνται..... δες μόνο τι ποστ ανέβασες εσυ στις 23 του μήνα.......
Χαχα! Όντως, ίδια ημερομηνία 2 martini γλυκά! Great minds think alike indeed! Αν και δεν πιάνω το επίπεδο των δικών σου γλυκών γιατί είμαι του γρήγορου και του εύκολου! Φιλιά!
ReplyDeleteEna zesto kafedaki kai duo milopitakia parakalw! Teleia fainontai!
ReplyDeleteκαλησπέρα!! Πολύ ωραία τα μηλοπιτάκια σου!!!! Για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό είναι θαυμάσια.
ReplyDeleteΛίγο καθυστερημένα ειδα τη συνταγή σου για τη Δανέζικη σφολιάτα την οποία λατρεύω. Πώς μου ξέφυγε εμένα αυτό.
ReplyDeleteΓια το πρόλογο τί να πώ!! Μάλλον έχασα κάτι... και δεν καταλαβαίνω. Σωστά τα λές πάντως
Φιλάκια
Hello. And Bye Marry. IT was nice to see you at this sweet suger house.
ReplyDeleteΑντι για κβαρκ που δεν βρισκω πουθενα τι αλλο μπορω να βαλω στη γεμιση για τα τσιζ κεικ σαλιγκαρακια???
ReplyDeleteΌλγα μου μου σου απάντησα και στο άλο αλλά στα γράφω και εδώ. Το κβαρκ θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις ίσως με στραγγιστό γιαούρτι το οποίο όμως καλό είναι να το αφήσεις ένα ολόκληρο βράδυ σε τουλπάνι για να στραγγίξει. Το πρόβλημα είναι ότι το κβαρκ ανήκει στην κατηγο΄ρια των τυρίων ε΄νω το γιαούρτι όχι. Ειδάλως βάλε ανθότυρο! Φιλιά και πες μου πως τα πήγες!
ReplyDeleteΗ γλυκεια όλγα γράφει
ReplyDelete"Σευχαριστω πολυ πολυ...Εφτιαξα τη δανεζικη σφολιατα μηλοπιτα και η οικογενεια κατενθουσιαστηκε.Η ζυμη εγινε απιθανη γευστικα και οπτικα αλλα δεν μου φουσκωσαν πολυ οπως της φωτογραφιας σου .Δε ξερω τι εφταιξε μηπως επειδη αναμεσα στα μισαωρα λογω ανωτερας βιας το αφησα περισσοτερο στο ψυγειο??? "
Καλή μου όλγα η παραπάνω ώρα δεν πειράζει καθόλου. ίσα ίσα. Υπάρχουν οι εξής πιθανότητες γιατί μια ζυμη τύπου σφολιάτα δεν φουσκώνει:
1. δεν έκανες αρκετά διπλώματα
2. Το βούτυρο δεν απλώθηκε καλά στην ζύμη
3. Το βούτυρο παραζεστάθηκε στο δίπλωμα και ξεχείλησε.
4. δεν άφησες την ζύμη πριν το ψήσιμο να ανέβει αρκετά;
Είναι σηαντικό να ανοι΄γεις την ζύμη πάντα προς τις ανοιχτες πλευρές και προσεκτικά ώστε να μην βγει ο αέρας που έχει εσωκλειστεί μέσα.
Είμαι σίγουρη ότι την επόμενη φορά θα σου βγει τέλεια!!!! Φιλιά και σε ευχαριστώ για το Feedback
Χιλια μπραβο τα καλυτερα μηλοπιτακια!!!!
ReplyDelete