Θα με βρίσετε και θα χετε και δίκιο. Είμαι όλα όσα σκέφτεστε. Άχρηστη, ακαμάτρα, ανεπρόκοπη, τεμπέλα.....ΘΕΑ!!!!. Δεν μπορώ όμως να κάνω αλλιώς, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου αυτό το πράμα. Διότι όταν γυρίζω σπίτι μετά από μία κολοημέρα, και έχω καταφέρει να βάλω και τις δύο ζωντανές ντουντούκες για ύπνο, το μόνο που δεν θέλω είναι να ξανακαθήσω μπροστά στον υπολογιστή και να γράψω συνταγές. Αφήστε το ότι το Γκόσιπ είναι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και απαιτεί όλη μου την προσοχή. Και επειδή η προηγούμενη εβδομάδα ομολογουμένως ήταν κάπως αποφάσισα να κάνω μια μικρή αποχή από ιντερνετ!
Καταρχήν είχαμε το πάρτυ της εταιρίας. Μέρες πριν γυριζα τα μαγαζιά για να βρω το καταληλο ρούχο που θα με εδειχνε 1 μέτρο ψηλότερη, 10 κιλά πιο αδύνατη, ξανθιά και γαλανομάτα. Και το βρήκα. Ρόγιαλ μπλε , αέρινο σαν και μενα, αρκετά κοντό ώστε να μην το πατάω και αρκετά μακρύ ώστε να μην φαίνονται τα ζελεδιασμένα μπούτια μου. Κλειστό μπροστά για να κρύβει τις επιμαχες σταφίδες και ανοιχτό πίσω για να αερίζομαι! Στο μαγαζί που το πήρα, στην διπλανή καμπίνα μια σουσουράδα δοκιμαζε το ίδιο. Μόνο που αυτή το ξώπλατο το κανε ξώβυζο. Και δεν με πιστευε όταν της είπα ότι το ανοιχτό πάει πίσω. Θεώρησε, πρώτον ότι εγώ το-ζώον-και-πως-τολμάω την δουλευω και δευτερον ότι το άνοιγμα είναι για να φαίνεται το τσιτωμένο και από 750 γρ. ενισχυμένο τζιτζί της και το σε βραζίλιαν στάιλ αποτριχωμένο πιπι της. Ενώ εμένα εννούσε που πήραν την κατιούσα δεν είναι για δείξιμο αλλά για συμμάζεμα. Ομολογουμένως πλέον δεν φοράω ξώβυζα αλλά ξωκοιλα. Εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό και δεν κρυώνουν και οι αμυγδαλές. Και όταν θέλω να τα δείξω όλα για όλα τότε, ως μια δευτερη Blanche Devereaux, μόνο ξαπλωμένη. Ας είναι.
Ντύθηκα λοιπόν και στολίστηκα, ξύρισα τα υποθετικά 2 μέτρα πόδια μου, έβγαλα τα φρύδια μου και τα μουστάκια μου και αφού εβαλα το καινούργιο ξώπλατό μου φουστάνι έλαμψα με το να δοκιμάζω σαν γουρούνι ότι υπήρχε στον μπουφέ και με το να χωνω κρυφά πραλίνες και αρκουδάκια στην τσάντα για τα παιδιά...!!! Κατά τ αλλα καλά ήταν.
Αυτά είναι ένα μέρος μόνο από αυτά που γίναν...τα υπόλοιπα στο επόμενο επεισόδιο.
Στην συνταγή τώρα. Δεν ήξερα τι να σας πρωτοβάλω. Έχω κάνει άπειρες συνταγές μέχρι τώρα και να δούμε πότε θα προλάβω. Απο λαχταριστά κρουασαν, μέχρι, τσουρεκια αφράτα και σχεδόν χωρίς αυγά, και πανακότες με καραμέλες..... και μόνο που τα σκεφτομαι μου τρέχουν τα σαλια. Για σήμερα όμως, μιας και είναι βράδυ επιλέγω κάτι πιο ελαφρύ. Η συνταγή δεν είναι εντελώς δική μου. Την είχα δει μία φορα και ενα καιρό που δεν είχα ακόμα παιδιά και που κοιμόμουν τα σάββατα μέχρι τις 12 το μεσημερι, σε μια εκπομπη του Jamie Oliver. Έψαξα και την ξαναβρήκα στο ίντερνετ και φρόντισα να την αλάξω αρκετά εφόσον στην αρχική εκδοχή κάποια πράγματα δεν μου αρεσαν. Καταρχήν ο Jamie βάζει το σπανάκι απο κάτω και απο πάνω το φρέσκο ψαρι τα οποία και περιχύνει με την σάλτσα. Εγώ προτίμησα να κάνω το σπανάκι σχεδόν έτσι οπως το κάνουμε για την σπανακόπιτα. Επίσης τα ψάρια τα πέρασα ελαφρά από το τηγάνι για λόγους που αυτή η στιγμή δεν μου φαίνοντια και ιδιαίτερα λογικοί, ομολογουμένως. Το θέμα είναι ότι έπιασε. Επίσης ο Jamie προσθετει στο φαγητό και βρασμένα αυγά, μπλιαχ, τα οποία εγώ τα έφαγα σκέτα με λίγο αλατάκι μέχρι να γίνει το φαί. Και το τελευταιο, που νομίζω ότι έκανε και την ολη διαφορά είναι το καπνιστό φιλέτο πέστροφας που χρησιμοποίησα με το οποίο αντικατέστησα το 1/3 από το φρέσκο φιλέτο γλώσσας. Το φαγητό ήταν ένα ποιήμα!!! Ειλικρινα δεν πιστευα ότι θα γίνει τόσο καλό και ήδη με το μυαλό μου διάλεγα από την κάρτα του ινδού. Τα παιδιά δε, αν και είμαι σίγουρη ότι ποτέ δεν θα τρώγαν οικιοθελώς καπνιστό ψάρι, φάγαν διπλή μερίδα. Ίσως επειδη η γευση ήταν διακριτική και δεν σε μπούκωνε. Μπαινει στα φειβοριτς λοιπόν και μαγειρευεται από δω και πέρα συχνότερα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Ογκρατέν με καπνιστό φιλετο πέστροφας και σπανάκι
Για την κρούστα
5 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ΄βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
Για το σπανάκι
500 γρ. σπανάκι ( φρέσκο ή κατεψυγμένο)
4 κρεμμυδάκια φρεσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι μουστάρδα
, λίγο τριμμένομοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
250 γρ. κρέμα γαλακτος (φυτική κατα προτίμηση)
μερικές κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 φιλέτα ψαριού (γλώσσα, πέστροφα, τσιπούρα, μπακαλιάρου, σολωμό)
2-3 φιλέτα καπνιστης πέστροφας
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίστε τις πατάτες και τα καρότα, κόψτε τα σε μεγάκα κομμάτια και βάλτε τα σε αλατισμενο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. (Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο σπανάκι, αφού το πλύνετε και το καθαρίσετε, βάλτε το σε ένα σουρωτήρη και τοποθετήστε το για μερικά λεπτά πάνω από τις πατάτες που βράζουν.)
Σε ενα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελάιόλαδο και καβουρδιστε αρχικά το ψιλοκομμένο ξερο κρεμμύδι. Προσθέστε κατόπιν τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το σπανάκι το οποίο προηγουμένως έχετε στύψει καλά.. Δυαλύστε την μουστάρδα στην κρέμα γάλακτος και προσθέστε την και αυτή στο σπανάκι. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα να βράσουν για μερικά λεπτά.
Σε μια φόρμα τοποθετήστε αρχικά το σπανάκι και μετά τα ψάρια σε στρώσεις. Το αν θα τηγανήστεε και εσείς ελαφρά τα ψάρια ΄πρώτα το αφήνω στην επιλογή σας. Στραγγίξτε τις πατάτες και τα καρότα και πατήστε τα με την ειδική κουτάλα η με ένα πιρούνι ώστε να λιώσουν όχι όμως σε σημέιο που να θυμίζουν πουρέ. Προσθέστε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, την κρέμα γαλακτος και τα μπαχαρικά και ανκατεψτε καλα. στρώστε το μείγμα πάνω από τα ψάρια.
Ψήστε για περιπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και απολαυστε το όσο είναι ακόμα ζεστό.
Τα λέμε σύντομα με το πιο απλό και ευκολο σπιτικό φύλλο. Αμ πώς! Μέχρι τότες...... Αουφβιντερζεν
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΜια χαρά σε βρίσκω και το φαγάκι γκουρμεδιά, αποθηκεύεται αλλά μάλλον με γλώσσα για εμάς!
ReplyDeleteΚαλό ξημέρωμα!
Μου λείπουν τα ψάρια αλλά μέχρι να μαγειρέψω μπορεί να βρεθούν κι έτσι θα αλλάξει το σημερινό πρόγραμμα!!
ReplyDeleteΚαλημέρα και μην ξαναχαθείς!!!
μόλις βρω χρόνο μπαίνει στα αγαπημένα
ReplyDeleteGourmet και γευστικότατο! Recipe saved!=)
ReplyDeleteωραιοτάτου κουμπάρα, το φιστάνι να το δούμε!
ReplyDeleteφιλιά πολλά
Όπως πάντα απολαυστικό και το post και η συνταγή!
ReplyDeleteΠάλι γκουρμεδιάσαμε Βασιλική μου?
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το Post όπως πάντα.
Περιμένουμε φωτογραφίες απο το φουστάνι
Πολλά Φιλιά
Φχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!! Φώτος απότο φουστάνι όπως το φορούσα εγώ ή από την άλλην;;;;; :))
ReplyDeleteΠολύ ωραία η συνταγή αγαπητή μου Royal!Θα την κάνω χωρίς την πέστροφα (τι άλλο θα μπορούσα να βάλω) και ελπίζω να πείσω τον παραδοσιακό μου άντρα να το φάει!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά Γιώτα
Υ.Γ Μας έλειψες.
Θα το κάνω αύριο που έχουμε απεργία!!!!
ReplyDeleteΥψηλοτατη
ReplyDeleteδεν είμαι food blogger, αλλά food lover, η συνταγή μου φαίνεται εν ολίγοις γουάου και απλά ήθελα να σου γράψω οτι σε διαβάζω ανελλειπώς εδώ και καιρό μαζί με μια συνάδελφο συντοπίτισσα σου και χαιρόμαστε να συζητάμε τις συνταγές και τις ιστορίες σου!
Keep on!!
Roula
Τιμή μου!!!! :)) Φιλια πολλά
ReplyDeleteΤο έφτιαξα!!! Τέλειο Βασιλική!!!
ReplyDeleteΔεν πειράζει που δεν βάζεις συχνά συνταγές, μπορείς να γράφεις όμως τα υπέροχα κειμενάκια σου, που μας αρέσει τόσο να διαβάζουμε...
ReplyDeleteκατερίνα μου χαίρομια που σας άρεσε!!! Και σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου!
ReplyDeleteΈφη.... μην μου πεις ότι με διαβάζεις μόνο γι ααυτά;;;; Θα με ποιάσει το άγχος και δεν θα ξέρω τι να γράψω την άλλη φορά!!!