Sunday, February 19, 2012

Gateau fondant au Cho-cola

20120211-IMG_9135

 

Η αλήθεια είναι πως το σκέφτηκα πολύ πριν ανεβάσω αυτό το ποστ. Κακά τα ψέμματα η περίοδος που δυανύουμε είναι πολύ δύσκολη και το μόνο που μας λέιπει είναι άλλη μια τρελλαμένη μπλόγκερ που να ορκίζεται σε σοκολατένια κεικ και άλλα τέτοια ανούσια πράγματα. Ανούσια μπροστά στις καταστάσεις που ζούμε και βλέπουμε καθημερινά γιατί το φαγητό καθεαυτού είναι ενα απαραίτητο κακό. Αν και λείπω χρόνια από την Πατρίδα μου, δεν πάυω να είμαι ελληνίδα και να πονάω το τόπο που γενήθηκα και μεγάλωσα ίσως πιο πολύ και από ότι αν έμενα κάτω. Θυμάστε που λέγαμε μικρές χαζολογώντας ότι κάτι για να το εκτιμήσεις πρεπει να το χάσεις; Νομίζω ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει με εμάς τους μετανάστες. Κάνουμε τα πάντα για να  φύγουμε από το τόπο μας και να αναζητήσουμε την τύχη μας στα ξένα αλλά η καρδιά μας δεν παύει να χτυπάει ελληνικά. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα υπάρξει μια διέξοδος από αυτή τη φριχτή κατάσταση στην οποία μας έφερε η αγαπητή Μερκοζύ με την συναίνεση πάντα των δικών μας αχόρταγων  πολιτικών. Και ίσως αυτό να μας γίνει μάθημα και να πάψουμε πια να ψηφιζουμε με γνώμονα το προσωπικό μας συμφέρον. Το ότι διαθέτουμε ανθρωπιά και φιλότιμο το δείξαμε άλλωστε στις πορείες διαμαρτυρίας αλλά και στην συγκέντρωση αγαθών για τους λιγότερο τυχερούς ανάμεσα μας. Καιρός λοιπόν να δείξουμε ότι έχουμε και μυαλό και προνοητικότητα!

20120211-IMG_9121

Αυτά. Και τώρα καιρός να ορκιστώ στο σοκολατένιο κεικ μου. Δεν σας υπόσχομαι ότι αυτό το κεικ θα σας κάνει να τα ξεχάσετε όλα, αλλά ότι θα σας προσφέρει μερικές στιγμές ευχαρίστησης σίγουρα! Καταρχην η ορολογία κέικ είναι εντελώς λάθος. Αλλά η ονομασία σοκολατένιο, βελούδινο, υγρό κάτι που λιωνει κυριολεκτικά στο στόμα και σας πλέει σε πελάγη ευτυχίας θα ήταν λίγο ασαφής δεν νομίζετε; Υπέρβολική όχι αλλα ασαφής ναι. Για να καταλάβετε είναι κάτι ανάμεσα σε κεικ και moelleux χωρίς όμως μέσα να είναι τόσο υγρό. Η υφη του είναι μεν συμπαγής αλλά υγρή. Σαν σιροπιασμένο ενα πράμα αλλά χωρίς σιρόπι. Σας μπέρδεψα; Εγώ σας το είπα ότι τα ελληνικά μου δεν είναι πλέον τα καλύτερα.

Για να καταλάβετε λοιπόν τι εννοώ πρέπει να το φτιάξετε. Μια μικρή προειδοποιηση μονο. Εθίζει και μάλιστα σε υπερβολικο βαθμό.

Όσο για το όνομα.... όπως ίσως μερικοί από εσάς σωστά μαντέψαν, το συγκεκριμένο γλυκό περιέχει coca cola. Δεν ξέρω βέβαια αν οφείλεται σε αυτή η υπέροχη υφή του και αν θα λειτουργούσε το ίδιο καλά και ένα οποιοδήποτε σιρόπι αλλά ποιος κάθεται να το ψάξει τωρα!! Ειδικά από την στιγμή που είναι τόσο καλό!

20120211-IMG_9126

Πάμε στην συνταγή;

Gateau fondant au Cho-cola

από το Le Petrin

200 γρ. Βούτυρο

200 μλ coca cola

175 μλ γάλα

50 μλ κρέμα γάλακτος

229 γρ. αλευρι δυνατό

3 κουταλάκια μπεικιν

1/4 κουταλάκι σόδα

50 γρ. κακάο καλής ποιότητας

1 πρέζα αλάτι

1 φυσική βανίλια, το εσωτερικό της

240 γρ. ζαχαρη

2 αυγά

  20120211-IMG_9124   

Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Αποσύρετε από την εστία και προσθέτετε την coca cola, το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπωλ κοσκινίζετε το αλευρι, το κακό, το μπεικιν και την σόδα. Πρόσθέτετε την ζάχαρη και την βανίλια με το αλάτι. Ανοίγετε στην μέση μια λακούβα και προσθετε τα αυγά. Με ένα σύρμα ανακατευετε πολύ ελαφρά πάιρνοντας και λίγο από το μείγμα του αλευριου. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα βουτύρου και γάλα. Αδέιάζετε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα 23 εκκ. και ψληνετε για περίπου 40 λεπτά. ΄Καλά είναι όμως στα 35 λεπτά ήδη να κάνετε μια δοκιμή με μια οδοντογλυφίδα. Μην το παραψήσετε γιατί αντί για ένα υγρό κεικ θα εχετε ένα κανονικό αφράτο αλλά παρόλλα αυτα πεντανόστιμο κεικ.

Μετα το ψησιμο αφήστε το ν κρυώσει για 15 λεπτά στην φόρμα και μετά βγάλτε το, αναποδογυσρίστε το και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή ένα απλό πλην πεντατοστιμο αφράτο κεικ, θα έχετε εάν πάνω στην βιασύνη σας να το φτιάξετε, ξεχάσετε να βάλετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Το πάθαμε και αυτο. Στις 7 φορές που το φτιάξαμε μέσα στον προηγούμενο μήνα. Από ότι βλέπετε λοιπόν, σε αυτό το κεικ δεν πρόκειται να πάει τίποτα στραβά σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

20120201-IMG_8942

Φυσικά αυτό το κεικ θα ήταν ίσως λιγότερο νόστιμο εάν όχι μισό χωρίς το βελούδινο γλάσσο να το περιτυλίγει.

Γλάσσο σοκολάτας

160 γρ. κουβερτούρα 55%

70 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. γάλα

1 κουταλιά γλυκόζη ή σιρόπι απλό

1 βανίλια φυσική

1 κουταλιά βούτυρο

 

Βάλτε την κρέμα με το γάλα και την γλυκόζη και το εσωτερικό της βανίλιας καθώς και το περίβλημά της να βράσουν. Κόψτε την κουβερτούρα σε κομματάκια και περιχύστε την με το καυτό μείγμα γάλακτος. Ανακατέψτε με μια μαριζ απαλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Συνεχίζοντας το ανακάτωμα προσθέστε το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, αναποδογυρίστε ξανά το γλυκό και περιχύστε το. Πασπαλίστε αν θέλετε με τριμμένη σοκολάτα και απολάυστε το αφού το γλάσσο κρυώσει εντελώς. Την άλλη μέρα είναι πάντα πιο νόστιμο.

20120201-IMG_8924

Δεν είμαι σίγουρη για το πόσες ημέρες διατηρείται διότι εμάς δεν άντεχε ούτε 2.

Και τώρα παώ να ακούσω ειδήσεις.... 

30 comments:

  1. Συγγνωμή αγαπημένη μου κυρία έχω μια ερώτηση...
    Τέτοιες ώρες είναι σωστό να μας "αρρωσταίνεις"???
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα με ιντριγκάρει η χρήση της coca!!!
    Φιλιά πολλά από μια ξε-λιγωμένη!!!

    ReplyDelete
  2. Χα!!!! Πάλι καλά που είμαι ακόμα εδώ και μπορώ αν απαντήσω άμεσα στην απορία σου. Ε ναι λοιπόν είπα να σας πάρω μαζί μου να κυλιστείτε και εσέις λίγο στον βούρκο της αμαρτίας και των πολαπλών θερμίδων!

    Και μλενα αυτο ακριβώς με ιντρίγκαρε... και ας μην πίνω κόλα.... κουφό ε;;
    ματσα μουτσα!

    ReplyDelete
  3. Η μαγειρική μαγειρική, και τα άλλα άλλα...
    Και δεν είναι κακό να πηγαίνουν παράλληλα νομίζω, οπότε καλά έκανες και το ανέβασες το εντυπωσιακό σοκολατένιο κέικ σου!

    Αν έχεις όρεξη και για μια επόμενη διαφορετική ανάρτηση, σε καλώ σε μουσικό παιχνιδάκι:
    http://chefkang.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html

    ReplyDelete
  4. Αναστατώθηκα βραδιάτικα....θα φτιαχτεί μεσα στην εβδομάδα μάλλον.....πω πω...πάω να πιω νερό λιγώθηκα και που το είδα...ουφ!Τέλειο!!!

    ReplyDelete
  5. Τι με περίμενε πρωί- πρωί.!!!
    Βασιλική Το κέικ είμαι σίγουρη ότι είναι υπέροχο.Ζηλεύω που δεν το έφτιαξα εγώ Χα Χα!
    Όσο για το πρόλογο μάλλον είσαι απο τις τυχερές που δεν βρίσκεσαι εδώ.Δεν είναι μόνο η κατάσταση που ζούμε τώρα, όσο ότι το μέλλον σ αυτό το τόπο είναι ζοφερό για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον. Όσο πατριώτες να είμαστε δεν γίνεται να μην σκεφτόμαστε τα παιδιά μας που θα τραβήξουν το ζόρι περισσότερο απ΄όλους.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Βασιλική και καλή εβδομάδα! Πραγματικά η περίοδος που ζούμε είναι πολύ δύσκολη, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι τρελαμένοι bloggers -αλλά και οι τρελαμένοι/παθιασμένοι άνθρωποι γενικώς- να μας θυμίζουν ότι η ομορφιά, η απόλαυση, η ευτυχία εξακολουθεί να υπάρχει σε μικρά, απλά καθημερινά πράγματα και καταστάσεις... Στο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού, σε μια ευγενική χειρονομία, σε μια μπουκιά από αυτό το θεϊκό κέικ!
    Άρα keep posting, αλλά βάλε και κανένα αλμυρό πιάτο γιατί μας έχεις πεθάνει με τα αλλεπάλληλα γλυκά χτυπήματα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Καλά σου λέει η Ερμιόνη βάλε κάτι και για μας που δεν τρώμε πολλά γλυκά. Καλά αν είχα τώρα ένα κομμάτι θα το τσάκιζα μην κοιτάς τι λέω!!
    Καλή Εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  8. Θεϊκό γλυκό! Μου φαίνεται θα πάω να ψάξω στο ντουλάπι για υλικά!

    ReplyDelete
  9. Αφού δεν μπορούμε να πάμε στο Παρίσι να γευτούμε υπέροχα γλυκά τουλάχιστον ας τα κάνουμε μόνοι μας διαβάζοντας υπέροχες αναρτήσεις καταπληκτικών τρελών bloggers.
    Πολλά πολλά φιλια

    ReplyDelete
  10. Να βάλω κι' ένα δεύτερο ΑΜΑΝ
    σ' αυτό της Φοίβης (donkey and the carrot) και να το κάν με κεφαλαία γράμματα : ΑΜΑΝ - ΑΜΑΝ δεν τον γλυτώνω τον πειραματισμό!

    ReplyDelete
  11. Το έχω στο φούρνο ήδη...:)..Όλγα

    ReplyDelete
  12. Βασιληκή μου Καλησπέρα!
    Αρχικά θα σου πώ ότι είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους που είσαι μακρυά αυτή τη στιγμή που εμείς εδώ στην "...Πατρίδα" περνάμε αυτά που όλος ο κόσμος γνωρίζει! Μείνε εκεί που είσαι και μην κουνιέσαι καθόλου, είναι η συμβουλή μου.

    Πάμε στα σοβαρά τώρα!!! χαχα!
    Το κέικ σου με έστειλε !! Κατ΄ αρχίν γλυκό με coca cola πρώτη φορά βλέπω. Με φόβισε λίγο είναι η αλήθεια μιας και όλοι γνωρίζουμε τι είναι η coca cola.
    ......Όμως οι φωτογραφίες σου πίθουν και τον ποιο δύσπιστο! Τι να πω... μπουκιά και συχώριο!
    Ομολογώ ότι θα κρατήσω τη συνταγή για κάποια τρελή κρεπάλη που θα αποφασίσω να κάνω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Συνέχισε εσύ να είσαι τρελλαμένη blogger μπας και τρελλάνεις και κανένα άλλον και ησυχασουμε από αυτούς που μας παιδεύουν..

    Για το γλυκάκι σου δεν εχω λόγια.. ξέρεις ότι θα το δοκιμάσω ..οποτε θα σε ενημερώσω..χιχι.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  14. Είσαι πολύ καλά εκεί που είσαι και δεν ζεις απο κοντά όλη αυτη την κατάθλιψη.
    Και για να το διακωμωδήσω λίγο, αφού προσωπικά με χτύπησε αλλύπητα η κρίση κι έχασα αρκετά κιλά από στεναχώρια, δικαιούμαι όοολο αυτό το γλυκό, ε;

    ReplyDelete
  15. οι φωτογραφιες μιλανε απο μονες τους νομιζω!ειναι τοσο λαχταριστο που δεν μπορεις νααντισταθεις!

    ReplyDelete
  16. Έφη η Σαλλλονικιά!February 21, 2012 at 10:42 AM

    Τώρα που πρέπει να κάνουμε ΠΟΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και να μην αγοράζουμε έτοιμα γλυκά απ΄το ζαχαροπλαστείο έψαξα για μια συνταγή που να ξεχειλίζει από σοκολάτα και έπεσα στο blog σου. Πρωτότυπη συνταγή και πολλά υποσχόμενη!!

    Φιλιά :))

    ReplyDelete
  17. o mamma mia!!!
    αποφασισες να μας κανεις να παχυνουμε!!!!
    αν σου πω οτι δεν τρελλαινομαι για σοκολατα αλλα απο αυτην την τουρτα θα ετρωγα ενα τεραστιο κομματι, να με πιστεψεις!
    οσον αφορα τυχον δυσκολιες με τα ελληνικα σε καταλαβαινω!!!!!

    ειρηνη

    ReplyDelete
  18. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ για τα γλυκά σας λόγια!!

    Σήμερα δυστυχώς θα χει μια σύντομη απάντηση διότι όλη την εβδομάδα τρέχω σαν την τρελλή και τώρα είμαι πάλι στο πόδι. Ευχομαι να μπορε΄σω να είμαι και πάλι σύντομα κοντά σας!

    φιλιά πολλα

    ReplyDelete
  19. Συγχαρητήρια και γι΄αυτή τη συνταγή!!! Μιλάμε για ΤΟ φανταστικό γλυκό! Ευχαριστούμε πολύ για τις τέλειες συνταγές σου!!!

    ReplyDelete
  20. Λίνα μου τι γλυκειά που είσαι! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!! Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  21. Αυτό το κέικ μας έχει τρελάνει ομαδικά, το'χω φτιάξει ήδη 3 φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Βασιλική μας τρέλανες, παιδιά, άντρας, συνάδελφοι όλοι το λάτρεψαν. Ευχόμαι από τώρα καλό Πάσχα μια και θα είμαι εκτός ιντερνετ στο χωριό.
    Φιλιά Πολλά ;)

    ReplyDelete
  22. Ευαγγελία μου πόσο χαίρομαι!!! Σε ευχαριστώ πολύ [πολύ που μπήκες στο κόπο να μου το γράψεις!! Καλό Πάσχα και σε σένα και στην οικογενεια σου!
    Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  23. Καλησπερα!! Αυτο το γλυκο δεν υπαρχει!! Ειναι θεικο!! Λατρευω την σοκολατα και ξετρελαθηκα! Πρωτη φορα κατι κατι απο εδω μιας και γλυκα τρωω μονο εγω στην οικογενεια αλλα απο εδω και περα θα το φτιαχνω συχνα! Χιλια μπραβο για την συνταγη! Φιλια απο επισης μια Καβαλιωτισσα που ζει στην Γερμανια :)

    ReplyDelete
  24. Έλενα μου πόσο χαίρομαι! Και βεβαίως σε ευχαριστώ πολύ για το feedback!

    Σε φιλώ πολύ!

    ReplyDelete
  25. Μμμμμμμ...!! Σήμερα κι'όλας θα κάνω αυτό το θεικό κέικ..!! Χίλια μπράβο.!!

    Να ρωτήσω όμως...η coca-cola τι ιδιαιτερότητα έχει στο κέικ??

    Ομολογώ πως είμαι λάτρης της coca-cola..Καταναλώνω αρκετή σε καθημερινή βάση..χαχαχα Κι'όμως κάπως μου φάνηκε κέικ με coca.. Λύστε μου την απορία.!!

    ReplyDelete
  26. Αγαπητή ανώνυμη συγνώμη για την καθηστερημένη απάντηση! Ελπίζω να το έφτιαξες και να σου άρεσε. Δεν ξέρω τι ρόλο ακριβώς πάιζει η κόλα αλλά έχω την εντύπωση ότι κάνει το κεικ ζουμερό. ίσως ένα σιρόπι να έιχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να στο πώ όμως με σιγουριά. Θα σου αρέσει όμως σίγουρα. Σε φιλώ

    ReplyDelete
  27. Απ τις εικονες και μονο νιωθω πιο ευτυχισμενη! Ανυπομονω να το δοκιμασω!

    ReplyDelete
  28. Απίθανη συνταγή!!!!! :) σε ευχαριστούμε πολύ!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails