Πριν αρχίσω να να λέω που ήμουν και τι έκανα, που δεν πρόκειται, θα ήθελα να ευχαριστήσω ολους αυτούς που μου στέλναν γλυκά μυνηματάκια όλο αυτό το καιρό και με ρωτούσαν τι κανω και που γυρνάω. Όχι δεν έπαψα να μαγειρευω, ούτε μετακόμισα στο φεγγάρι και φυσικά δεν έπαψα να αγαπάω το μπλόγκινγκ. Απλά αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμα για να αφιερωσω την ενέργεια μου σε άλλα πράγματα,πιο σημαντικά. Δεν μου αρέσει να κάνω πράγματα με μισή καρδιά γι αυτό και το σταμάτησα πριν μου γίνει pain in the Ass. Άλλωστε το έχω ξαναπέι ότι δεν μπλογκάρω για να γεμίσω απλά την μπογκόσφαιρα, ούτε για να δείξω ότι απλά κάτι κάνω. Και πριν καλά καλά το πάρω χαμπαρι περάσαν ήδη 3 μήνες και κάτι από το τελευταιο μου ποστ. Δεν θυμάμαι αν μαγείρεψα κάτι αξιόλογο όλο αυτό το διάστημα, πόσο μάλλον αν εφαγα.
Το Σαββατοκύριακο όμως που μας πέρασε και με αφορμή ένα Brunch που οργάνωσα για μερικές εκλεκτές φίλες, κατάλαβα το πόσο μου λείψε η απόλαυση του να ψάχνω και να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές και γευσεις, να χώνομαι ώρες ολόκληρες στην κουζίνα μέχρι να τις προσαρμόσω στα δικά μας γούστα καταφέρνοντας παράλληλα να τις δώσω μια πιο προσωπική νότα για να τις απολαυσω αργότερα με ένα ποτήρι καλό κρασί και μια ακόμα πιο καλή παρέα . Και φυσικά να καταφέρουν να περάσουν το τεστ του απιατητικού ουρανίσκου του Νίκου για να δουν κατα κάποιο τρόπο και το φως της δημοσιότητας.
Μετά λοιπόν από ένα τριήμερο τρελού ξεπατώματος για να προλάβω να ετοιμάσω τα 150 είδη ψωμιών, 45 γλυκών και 200 αλμυρών για το Brunch , παίζοντας το κατόπιν κουλ στην ερώτηση "μα πόσο καιρό σου πήρε για να τα ετοιμάσεις όλα αυτά;" δίνοντας την κλασσική απάντηση "ποια καλέ; Αυτά;;;; Έτσι τρώμε εμείς κάθε Σάββατο" ώστε να τις κάνω να αισθανθούν ακόμα πιο ανεπρόκοπες και να εξιψωθώ ακόμα πιο πολύ στα μάτια τους αποφάσισα ότι είναι καιρός να ξαναγυρίσω στα παλιά μου λημέρια πριν μου βάλει ο γκούγλος λουκέτο στο μαγαζί και άντε να ξαναγράψω τα απομνημονευματα μου από την αρχή.
Ψάχνωντας λοιπόν την ιδανική συνταγή για ένα δυναμικό comeback έπεσα επάνω σε ένα παλαιό σχετικά περιοδικό από το μαγαζί με τα βιολογικά με μερικές εύκολες συνταγές για βουτύματα και κυρίως ψωμιά. Ένα από αυτά τα ψωμιά το είχα κάνει και παλιότερα και ενω ήταν ευκολο και γρήγορο η προσθηκη μαγειρικής σόδας με χάλαγε. Σκωτσέζικο ψωμί θυμάμαι το λέγαν τότες που το είχα πρωτοβρεί ενω το περιοδικό τούτο το παρουσίαζε σαν ενα απλό γιαουρτόψωμο αγνοώντας προφανώς και παντελώς την ιστορική και ηρωική καταγωγή του ψωμιού από το σόι ενδεχομένως του Γουίλιαμ, όχι της Νταιάνας αλλα του Γουάλας δίνοντας περισσότερο βάρος στην αγνή καταγωγή των υλικών. Δεν ξέρω αν με παρακίνησε η όψη του να το ξαναφτιάξω ή η τεμπελιά μου να πάω στο φούρνο να αγοράσω ψωμί. Σε κάθε περίπτωση ήμουν πεπεισμένη ότι αυτή η συνταγή θα αποτελούσε το εναρκτηριο επεισόδιο της New season .
Εάν αγαπάτε το σπιτικό ψωμί και δεν έχετε καθόλου μα καθόλου χρόνο στην διάθεση σας και εμπιστευεστε και λιγάκι τα γούστα μου τότε αυτή είναι η ιδανική συνταγή. Μην σας ξενίζει το ότι δεν έχει μαγιά. Το μπέικιν και η λιγοστή αυτή τη φορά σόδα κανουν μια χαρά την δουλειά τους. Το μπεικιν το φουσκωνει ενώ η σόδα σας ξεφουσκώνει. Πλάκα κάνω. Η προσθήκη καρότου το κανει απίστευτα ζουμερό , ενώ οι ξηροι καρποί φροντιζουν για επιπλέον άρωμα και γευση. Και το κυριότερο; έχει μόλις 5 λεπτα προετοιμασίας. Εάν δεν σας πείθει όυτε αυτό ε τότε δεν ξέρετε τι θέλετε!
Καροτόψωμο με ξυνόγαλα (Carrotbread with Buttermilk)
500 γρ. αλευρι ντίνκελ (Dinkel)
200 γρ. καρότα
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά γεμάτη μπεικιν
2 κουταλάκια αλάτι
350 μλ ξυνόγαλα ή γιαούρτι
1 αυγό
150 γρ. ξηρούς καρπούς π.χ. φυστίκη αιγίνης, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, μαυροκούκι κτλπ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεφλουδίζετε τα καρόττα και τα τρίβετε στο χοντρό το τριφτη. Τα προσθέτετε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατευετε καλά. Εναλλακτικά δουλέψτε το μείγμα στο μίξερ. Με ελαφρά βρεγμένα χέρια βγάλτε τη ζυμη από το μπωλ και πλάστε την σε οβάλ καρβέλι. Αν κολάει πολύ ξαναβρέξτε τα χεράκια σας. Βάλτε το καρβέλι σε λαμαρίνα καλυμένη με λαδόκολα , πασπαλίστε το αν θέλετε με μερικά ακόμα σπορια και ψήστε το μια σκάλα πιο κάτω από την μέση για περίπου 40 με 45 λεπτά. Βγάλτε το και αφήστε το επάνω στην σκάρα να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Φυλάξτε το σε σακούλα για να μην στεγνώσει. Φάτε το με βουτυράκι μπόλικο!!!
Μιαμ μιαμ
Πηγή
Schrott& Korn (Ferb. 2012
πετσετάκι Butlers
Καλώς τη! Πολύ όμορφο το ψωμί και όσο πρέπει εύκολο για μια τεμπέλα σαν και μένα.
ReplyDeleteΝα περνάς καλά:)
Καλό Φθινόπωρο Βασιλική μου σε σένα και την οικογένεια σου.
ReplyDeleteΩραία συνταγή για ψωμί. Το ντίνκελ με τι το αντικαθιστούμε; Μπορούμε να βάλουμε ολικής αλέσεως;
Άκου τι κάθομαι και ρωτάω. Μου φάνηκε ωραίο και εύκολο!!!!
Φιλάκια Πολλά Πολλά
miss u!!! επιτέλους ξανά εδώ!
ReplyDeleteΘα σου στείλω αύριο!! φιλιά!
Καλώς τηνε.
ReplyDeleteΛέω νοερά να προσκληθώ κι εγώ στο brunch σου και να δοκιμάσω το ψωμάκι σου. Ευχαριστώ για την ιδέα!
Welcome back!!!
ReplyDeleteΚαλώς την!! Αυτό το ψωμί θα το φτιάξω σύντομα.
ReplyDeleteΠόσο χάρηκα που είδα το νέο σου ποστ, γιατί τόσον καιρό ανησυχούσα και μου είχε λείψει η ωραία γραφή σου. Το ψωμί θα δοκιμαστεί πάραυτα!
ReplyDeleteΚαλό φθινόπωρο!
Eminiva
Πολύ πετυχημένη η φθινοπωρινή σου επάνωδος! Το ψωμί του πεντάλεπτου που έφτιαξες λέει πολύ! Καλημέρα!
ReplyDeleteΒρεεε βρεε
ReplyDeleteΤι λες μας θυμήθηκες.....
Ωραίο ψωμάκι, εύκολο και υγιεινό, θα δοκιμασθεί!
Yperoxo einai!!!!!
ReplyDeleteTha to dokimaso!!!!
Welcome back!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το ψωμί με τα ξηροκάρπια μέσα (αρκεί να μην τα φάω πριν)
We missed you Royal!!
ReplyDeleteΚαλή επιστροφή.
ReplyDeleteΤέλειο το ψωμάκι ... αφου είναι και ευκολάκι, θα δοκιμαστεί πάραυτα.
Φιλιά
Καλά κάνεις. Ένα blog εξάλλου δεν έχει χρονικά περιθώρια, μπορείς αν θέλεις να κάνεις και μια ανάρτηση το χρόνο.
ReplyDeleteΤο ψωμί πάντως αυτό είναι ωραία ιδέα και για ένα αλμυρό κατά κάποιο τρόπο κέικ καρότου. Θα ταιριάζει πολύ ωραία και με τυρί κρέμα!
Φιλιά, καλά να περνάς!
Επιτέλους βρε κορίτσι!
ReplyDeleteΜου είχαν λείψει οι αναρτήσεις σου, με τα κείμενα που μου φτιάχνουν τη διάθεση και τις υπερ-απίστευτες φώτος!
Το ψωμάκι σου είναι πράγματι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου!
Τι έχεις βάλει στο βαζάκι της πρώτης φώτο αλήθεια; κανένα τρελό αρωματικό βούτυρο;
Φιλιά πολλά!
Βρε καλώστες!!!
ReplyDeleteΜαρία μου γλυκειά τι κάνεις;;; Αν ε΄σαι εσύ τεμπέλα τότε τι να πούε και εμείς!
Γλυκειά μου μαριμάρ, δεν ξέρω για το ολικής αλέσεως αλλά το παλαιότερο το έκανα με απλό άσπρο αλευρι. Θα το δικιμάσω όμως την επόμενη φορά και θα σου πω.
Αθηνούλι περιμένω...αν και κάτι μου λέει θα σε προλάβω :)
Μάρθα μου να ήταν και άλλο...αλλά στο επόμενο χρυσό μου κορίτσι!
Λίλα μου χρόνια και ζαμάνια ε;;;
Ξανθή μου να το φτιάξεις και να μου πεις! Φιλιά
Εμινίβα...καλά το γραψα;; Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
Χρυσαυγή.. κάπως έπρεπε να γίνει το καινούργιο ξεκίνημα :)
Πόπη κοίτα ποιος μιλάει.....
Πέπη μου περιμένω εντυπώσεις!
Thegreenmixer ναι αυτό είναι ένα θέμα.....
Just another Blog είσαι πολύ γλυκειά!!!
Κονα μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Ερμιόνη μου τι διάβασα;;;; με το καλό κοριτσάκι μου γλυκο! Σε φιλώ πολύ!!
Έφη συμφωνώ απόλυτα! Χαίρομια που το βλέπεις και εσύ έτσι!
Καλά έχω πάθει πλάκα με την υφή του και τα χρώματα του πραγματικά φανταστικο ψωμάκι θα κάνω το τεστ μου και αν πετύχει έτσι θα σθνοδεύει όλα τα τραπέζια μου!
ReplyDeleteΒασιλική, πόσο χαίρομαι που επανήλθες!! Μου έλειψε η παρουσία σου στο χώρο.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το ψωμί σου! Μην ξαναχαθείς ε;
Φιλιά!
Aντε βρε κοριτσάκι, παραλίγο να σου κρεμάσουμε την κουτάλα :)
ReplyDeleteΔυναμική επιστροφή και υπέροχο ψωμί.
Φαίνεται απίστευτο με τους ξηρους καρπούς.
Μην χάνεσαι ε?
Φιλιά πολλά :)
ειναι πολυ ωραιο το ψωμι σου!
ReplyDeleteΕπιτέλους. Πως και πως σε περιμένα. Μου είχες λείψει πάρα πολύ. Αλλά αφου γύρισες με τέτοια συνταγή !!!! δεν σου κάνω μούτρα.
ReplyDeleteΦιλιά φιλιά πολλά!!!
ΥΓ Οι φωτογραφίες σου είναι super
""150 είδη ψωμιών, 45 γλυκών και 200 αλμυρών για το Brunch"" θα ήθελες πραγματικά να τις εντυπωσιάσεις πάρα πολύ και να "φάνε" την σκόνη σου Royal ;-)))
ReplyDeleteΑλλά μάλλον το καρότο-ψωμο έκλεψε την παράσταση γι' αυτό και μας το παρουσιάζεις!
Με το καλό και πάλι λοιπόν.
Καλώς επανήλθες! Χαίρομαι που είσαι καλά! Για άλλη μία φορά τέλεια συνταγή!!! Καλό φθινόπωρο!
ReplyDeleteΜηνυματάκια μπορεί να μη στέλναμε όλες, αλλά σίγουρα μας έλειψες. Φιλιά και καλό φθινόπωρο! Το ψωμάκι δείχνει υπέροχο!
ReplyDeleteAx ti kala pou epestrepses! Mas eleipses vre psuxh. To karotopswmaki mpainei sta upopsιn.
ReplyDeleteCommon, common!!
ReplyDeleteΜια από τα ίδια αν και νέα σχετικά στο χώρο.
Μούρλια το ψωμάκι σου!!
Φοβερή συνταγή. Απλή, νόστιμη και πρωτότυπη!
ReplyDeleteΑκόμα πιο φοβερές οι φωτογραφίες, όπως πάντα άλλωστε :)
Φιλιά και καλή εβδομάδα..!
Έρη μου σε ευχαριστώ γαι την τιμή!
ReplyDeleteΜάγδα μου γλυκεια σου χρωστάω και μαι ακόμα απάντηση μέσω μαιλ.. και μένα μου λείψατε!!!
Μάριον μου θα μου άξιζε κιόλας μετά από τόσο καιρό!!
Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
Γιώτα.. που είσαι εσύ σουρτούκα;;;;
Πηνελόπη μου το ψωμί έγινε την επομένη! Σε φιλώ πολύ πολύ!!
Λίνα μου σε ευχαριστώ πολύ καλή μου!
Βαγγελιώ πάντα με ένα καλό λόγο! Σε φιλώ πολύ!
Χάιντι.. που είσαι ε΄συ;;;
Στέλλα μου σωστά σε είχα ψυχολογήσει εγώ :)) Τα φιλιά μου!!!
Μαρία μου προκομμένη!!! Σε φιλώ πολύ!
ψωμι υπερπαραγωγη!
ReplyDeletemoy eleipses!!!! ti omorfo post!!!
ReplyDelete