Tuesday, October 25, 2011

Τάρτα με ανθότυρο, μοτσαρέλα και καραμελωμένα σύκα

Λοιπόν, έτσι όπως πάω, την κρεατόσουπα θα την φάει η μάυρη η μαρμάγκα. Αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Την συγκεκριμένη τάρτα ήθελα να την ανεβάσω εδώ και καιρό αλλά πάντα το ανέβαλα. Σαν την κρεατόσουπα ένα πράμα. Ας βιαστούμε λοιπόν πριν τελειώσουν τα σύκα και την φάτε χωρίς... αν και είμαι σίγουρη ότι θα ταιριάζει καταπληκτικά και με κυδώνι! Ω είπα κυδωνι και θυμήθηκα μια άλλη καταπληκτική συνταγή που πρέπει να ανεβάσω το συντομότερο... Αλλά γι αυτή έχουμε καιρό. Τώρα προέχει αυτή εδώ με τα σύκα. Γρήγορα λοιπόν στο μανάβη ή στη συκιά του γείτονα πριν τελειώσουν εντελώς και καταχωνιάσετε τη συνταγή σε κανένα συρτάρι όπου η δεν θα την ξαναβρείτε ποτές, ή που θα την βρείτε όταν θα ψάχνετε για προσάναμα.

Τάρτα με ανθότυρο και καραμελωμένα σύκα

Τη συγκεκριμένη συνταγή όπως και αρκετές άλλεςπου έχω ανεβάσει κατα καιρούς τη βρήκα στο Τευχος Αυγούστου του περιοδικού Food&Travel το οποίο και θεωρώ καταπληκτικό!   Αν και τα υλικά της από μόνα τους δεν αποτελουν τίποτα το ιδιαίτερο, εφόσον ούτε το ανθότυρο, αλλά ούτε και η μοτσαρέλλα έχουν κάποια ιδιαίτερη γευση, ο συνδιασμός μεταξύ τους αλλά και αυτού μετά με τα σύκα, είναι καταπληκτικός.Βασική προυπόθεση φυσικά να σας αρέσουν οι τολμηροί συνδιασμοί. Και τα ....γλυκανάλατα... Και να χετε σύκα.

Ξεκινώντας να φτιάξω τη συνταγή συνάντησα το εξής πρόβλημα. Έλεγε απλά 375 γρ. ζύμη μπριζε αλλά δεν επεξηγούσε πως θα την κάνουμε και με τι ποσότητες υλικών. Αποφάσισα λοιπόν  να χρησιμοποιήσω  μια ζύμη που είχα κάνει και παλιότερα, στην τάρτα με τα σέσκουλα, την οποία και είχα βρει τότε πεντανόστιμη. Έβγαινε βέβαια παραπάνω από 375 αλλά αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πειραζε και πολύ. Αυτή τη φορά  απλά άλαξα λίγο τον τρόπο παρασκευής της. Έτσι αντί για κρέμα γάλακτος χρησιμοποίησα κανονικό γάλα ενώ την ποσότητα του αλατιού την ανέβασα στο 1 κουταλάκι. Επίσης αφού την άπλωσα στην φόρμα την έβαλα στην κατάψυκη για περίπου 10 λεπτά μια τεχνική την οποία είχα εφαρμόσει και στην Τάρτα με καρπούζι και είχα ενθουσιαστεί με την υφή της ζυμης αφού ψήθηκε και μετά. Πιστευω ότι κατα αυτό τρόπο η ζύμη παραμένει τριφτή και δεν υπάρχει φόβος να πέσει ή γενικά να αποτύχει.

Αν και την τάρτα την φάγαμε σκέτη, την επόμενη φορά θα φροντίσω να την συνοδέψω με μια σαλάτα με ένα ντρέσινγ επίσης γλυκανάλατο όπως αυτό με το μέλι. Πιστευω ότι θα της ταίριαζε πολύ κάτι δροσερό σαν συνοδευτικό. Εννοείται ότι η συνταγή αλάχτηκε και προσαρμόστηκε στα γούστα μας.

Ricotta Tart with caramelized figs and mozzarella1 (1 von 1)

Τάρτα με ανθότυρο, μοτσαρέλα και καραμελωμένα σύκα

Μία δόση  ζύμη για τάρτες σαν αυτή εδώ

250 γρ. μοτσαρέλλα

250 γρ. ανθότυρο

2 αυγά μεγάλα

1 κουταλάκι αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

6 ώριμα σύκα πλυμένα και στεγνωμένα

1 κουταλιά καστανή ζάχαρη

Βούτυρο για το άλειμα της φόρμας

 

Κάντε την ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες , τυλίξτε τη σε μεβράνη και βάλτε την για περιπου 50 λεπτά στο ψυγείο.

Για τη γέμιση, χτυπήστε τα αυγά με το σύρμα και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε το ανθότυρο καθως και την μοτσαρέλα την οποία και έχετε τρίψει στον τρίφτη. Αλατοπιπερώστε και αήστε το στην άκρη. Κόψτε τα σύκα στα 4 και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη. Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς, τοποθετήστε τα σύκα σε μια λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς το πάνω και ψήστε τα για πέριπου 10 λεπτά. Βγάλτε τα απότο φούρνο και αφήστε τα επίσης στην άκρη. Αλείψτε με βούτυρο μια φόρμα πέριπου 26 εκκατοστώς η 6 μικρά φορμάκια. Ανοίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο με διάμετρο περίπου 32 εκκατοστα (26 εκκ. για την φόρμα συν περίπου 6 για το ύψος) και καλυψτε με αυτή την φόρμα. Τρυπήστε το πάτο με ενα πιρούνι πολλές φορές και βάλτε τη στη κατάψυξη για πέριπου 10 λεπτά. Γεμίστε την τάρτα με το μείγμα ανθότυρου-μοτσαρέλας-αυγών και ψήστε τη στη προτελευταία σκάλα για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε τη άλλα 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά μοιράστε στην επιφάνεια και τα σύκα. Τρώγεται ζεστή και κρύα!

Ricotta Tart with caramelized figs (2 von 3)

5 comments:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίαση!

    ReplyDelete
  2. Μμμ, έχω δει κι άλλους (βασικά έχω δει τον Παρλιάρο :) που βάζουν την απλωμένη ζύμη τάρτας στην κατάψυξη, θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά κι εγώ!
    Όσο για την τάρτα σου, αυτές οι ούτε γλυκές ούτε αλμυρές γεύσεις μου αρέσουν πολύ και τρώγονται όλες τις ώρες. Τα σύκα ταιριάζουν πράγματι, όπως και τα κυδώνια και τα αχλάδια επίσης!
    Σε χαιρετώ, πολλά φιλιά! :)

    ReplyDelete
  3. Αλλη μία υπέροχη συνταγή σου!

    Αυτή η τελευταία φωτό με λύγισε!

    Σύκα ...χλωμό να ξαναβρούμε μάλλον, σήμερα στη λαική δεν πήρε το μάτι μου (ραντάρ ..όχι μάτι!)

    Καλημέρα γλυκιά και νόστιμη!

    ReplyDelete
  4. Φαίνεται τέλειο και γευστικά και οπτικά!! Θα το δοκιμάσουμε σύντομα!!! Αν βρούμε σύκα τέτοια εποχή....

    ReplyDelete
  5. Κατερίνα μου καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ. Τι κρίμα όνο που -απο ότι μαθαίνω- τα σύκα στην Ελλάδα γιοκ...

    Νταρκ και εγώ μαζί σου! Μου αρέσουν τα ενδιάμεσα και τα ακαθόριστα! Τα μυστικοπερίεργα....ε;

    Έφη μου είσαι τόσο γλυκειά! Αφού λοιπόν το μάτι ρανταρ δεν πήρε σύκα.. σημάινει ότι άργησα! Και του χρόνου με υγεία..

    Άρτι καλωςόρισες και σε ευχαριστώ! Τα φιλιά μου στη μαμά σου!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails