Wednesday, December 8, 2010

The taste of Christmas.....

 

IMG_3251Όταν ήμουν περίπου 6 χρονών μου δωσε ο τρελαμένος γείτονας μας να διαβάσω ένα βιβλίο για την γένηση και την πορεία του Χριστού πάνω στην γη. Με τις γνώσεις που έχω σήμερα και τις λίγες αναμνήσεις από τότε θα λεγα ότι η ιστορία που διάβασα τότε έμοιαζε πολύ με τον τελευταίο πειρασμό του Καζαντζάκη. Δεν κατάφερα να το διαβάσω μέχρι το τέλος γιατί τρόμαξα τόσο πολύ που το γύρισα πίσω. Στο Βιβλίο αυτό, πέρα από τα πολλά που έγραφε, ανέφερε ότι το έτος 1996 θα γίνει η δευτέρα Παρουσία. Από κείνη την στιγμή και μετά, και εχοντας στο μυαλό μου την Εικόνα της Δευτέρας παρουσίας της  Ενορίας  με τα δαιμόνια να ξεκοιλιάζουν τους άπιστους, μίσησα τα Χριστούγεννα. Τα μίσησα γιατί μετά από αυτά ακολουθεί η πρωτοχρονιά και η κάθε Πρωτοχρονιά μας έφερνε πιο κοντά στο έτος 1996 και στο ξεκοίλιασμα. Η ψυχολογία μου και η σταση μου κάθε χρόνο γινόταν και χειρότερη ειδικά όταν άρχιζε η μάνα μου τις ιστορίες για τους; καλικάτζαρους, τα λεγόμενα καρκατζούλια στα μέρη μας, τα οποία βγάιναν μόλις νυχτώνει και αλοίμονο σε όποιον τους τύχει. Η μάνα μου συγκεκριμένα του περιέγραφε ως μάυρους, τριχωτούς και άσχημους. Τους είχε δει όταν μια φορά που την πήρε ο ύπνος μπροστά στό Τζάκι προσπαθήσαν να κλέψουν τις κόκκινες κάλτσες της. Το πρώτο λοιπόν που φρόντισα να κάνω ήταν να πετάξω τις δικές μου κόκκινες κάλτσες, δώρο της νονάς μου στο φωτισμό μου και να πηγαίνω συχνότερα στην Εκκλησία για να μην έχω την τύχη των απίστων. Το 1996 όμως πέρασε και εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Πιστοί και άπιστοι. Το Βιβλίο του Σωτήρη έγινε προσάναμα και η στάση μου απέναντι στα Χριστούγεννα εχει αλάξει ριζικά. Όχι όμως απέναντι στα καρκατζούλια . Είμαι σίγουρη ότι επισκέπτονται ακόμα το χωριό μου και ψάχνουν κόκκινες κάλτσες....

IMG_3216

Όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα αυτό το διάστημα αρχίζω με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Πέρισυ εκανα το λάθος και ξεκίνησα ακόμα πιο νωρίς με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να μην μας έχει μείνει ούτε σοκολατάκι.Έίναι όμως γεγονός ότι τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σε αντιθεση ίσως με κάποια άλλα, χρειάζονται το χρόνο τους. Πρέπει να μεστώσουν, να τραβήξουν, για να αναπτύξουν τα αρώματα τους και την γευση τους στο έπακρο. Αυτό που παρατήρησα τα χρόνια που είμαι εδώ είναι ότι τα Χριστουγενιάτικα γλυκά που φτιάχνονται σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης μοιάζουν αρκετά με τα ελληνικά.  Τα γερμανικά Κίπφερλ μοιάζουν με τους δικούς μας κουραμπιέδες, το ιταλικό Πανετόνε με το γερμανικό στόλεν, τα ισπανικά αλφαχόρες με τα δικά μας ίσως μελομακάρονα. Η κυρίως ομοιότητα τους θα λεγα ότι εγκειται σε κάποια κοινά υλικά και μπαχαρικά. Ξηροί καρποί, φρέσκο βούτυρο, κανελα, γαρύφαλλο, μέλι, είναι όλα υλικά που συνδιασμένα τα βρίσκουμε μονο αυτο το διάστημα.

Φέτος, αποφάσισα ότι εκτός απο τα κλασσικά ελληνικά γλυκά που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, θα κάνω και ένα culinary Christmas Journey ανά όλη σχεδόν την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχω καλύψει σχεδόν όλη την δυτική Ευρώπη και τα Χριστούγεννα είναι ακόμα μακριά ......

Το πρώτο γλυκό με το οποίο καταπιάστηκα είναι το Ιταλικό Panettone. Για να μαι ειλικρινής όταν ξεκίνησα να το φτιάξω δεν ήμουν και πολύ σίγουρη. Μας ειχαν κάνει κάποια χρονιά ένα δώρο και ήταν  τόσο ξερό και άνοστο που πέρα από μια μπουκιά δεν κατάφερα να κατεβάσω άλλη. ! Αυτό όμως που έφαγα φέτος στην Ιταλίδα γειτόνισα μου ήταν ένα όνειρο. Η υφη του θύμιζει πολύ το δικό μας τσουρέκι αλλά με μεγαλύτερους πόρους και με διαφορετικά μπαχαρικά ενώ τα υλικά του το γερμανικό στόλεν. Υπέροχη μαλακή ψίχα να μοσχοβολάει πορτοκάλι και λεμόνι και να λειωνει στο στόμα. Τα επιπλέον κομματάκια σοκολάτας δίναν την απαραίτητη γλυκα εφόσον η ποσότητα της ζάχαρης είναι χαμηλή ώστε το γλυκό να φουσκώσει όμορφα και να μην μπουχτίζει με την πρώτη μπουκιά.  Απο διάφορες συνταγές που βρήκα στο Ίντερνετ και από μία που μου δωσε η γειτόνισα, έκανα ένα μικρό συνδιασμό και κατέληξα σε αυτή.

IMG_3235 

Panettone

150 γρ. γάλα χλιαρό

3 αυγά

70 γρ. βούτυρο μαλακό

450 γρ. αλευρι

80 γρ. ζάχαρη

20 γρ. μαγιά φρεσκια

το ξυσμα από ένα πορτοκάλι

μια πρέζα αλάτι

100 γρ. κόντιτα

50 γρ. λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια

50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια

Σαν πρώτο βάλτε την κουβερτούρα σε ένα φακελάκι στην κατάψυξη. Αυτό θα την εμποδίσει αργοτερα από το να λιώσει γρήγορα. Βάλτε την μαγιά σε ένα μπωλ και προσθέστε το χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε να διαλυθεί και προσθέστε μια κουταλιά ζάχαρη και  από τα 450 γρ. αλευρι τόσο όσο χρειάζεται ώστε να σχηματιστει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε το και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περιπου 30 λεπτά. Στο κάδο του μίξερ ρίξτε το αλευρι και σχηματίστε ένα λάκο. προσθεστε το προζύμι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και το μαλακό βούτυρο. Ζυμώστε τα αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά και μετά στην δυνατή για άλλα 3 λεπτά. Βάλτε την ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπωλ , σκεπάστε την και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Η δική μου χρειάστηκε περίπου μιάμιση ώρα. Ξαναβάλτε την στον κάδο του μιξερ και προσθέστε την κόντιτα και τις κουβερτούρες, Ζυμώστε την για 2 με 3 λεπτά ακόμα και αδειαστε την σε μια βουτυρωμένη φόρμα περίπου 20-22 εκκατοστών. Αν δεν έχετε ειδική φόρμα για Panettone, τότε καλύψτε την εσωτερική πλευρά της φόρμα με ένα διπλό χαρτι φούρνου το οποίο θα προεξέχει περίπου 10 εκκατοστά από την φόρμα σας. Σκεπάστε την ζλυμη ξανα και αφήστε την ξανά να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αν δεν είστε σίγουρη κατα πόσο το χαρτί θα κρατήσει το βάρος της ζύμης και δεν θα ανοίξει, τότε καλύτερα να το δέσετε στο κέντρ με λίγο σπάγγο ώστε το Panettone να αποκτήσει ύψος και να μην σας φύγει αριστερά-δεξιά. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην προτελευταία σκάλα του φούρνου για περιπου 30 λεπτά. Κατεβάστε την σχάρα στην τελευταία σκάλα και ψήστε το για άλλα 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και βγάλτε το από την φόρμα. Απολαυστε το με ένα ποτήρι γάλα!!!!

 

Το επόμενο γλυκό που αποφάσισα να κάνω είναι μια νορβηγική τάρτα με αμύγδαλα με το όνομα ...Fyrstekake. Η συνταγή είναι από ένα Νορβηγό συνάδελφο αλλά δεν ξέρω κατα πόσο την έχει από την γιαγια του η από το ίντερνετ! Αν και η γέμιση ακούγεται κάπως μονότονη, μόνο με αμυγδαλα και ασπράδι, είναι τόσο ζουμερη και τόσο νόστιμη που σίγουρα θα την ξανακάνω και εκτός Χριστουγέννων.

IMG_3257

Fyrstekake

Νορβηγική πριγκιπική τάρτα με αμύγδαλα

Για την ζύμη

130 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη

2 κρόκους

2 κουταλιές νερό

300 γρ. αλευρι

1 κουταλάκι μπεικιν

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη μ΄χρι να πήξουν και ανα αφρατέψουν. Συνε΄χιζοντας το χτύπημα προσθέστε έναν έναν τους κρόκους και το νερό. Κοσκινηστε το αλευρι με το μπεικιν και προσθέστε το και αυτο. Συνεχιστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίξτε την σε μεβράνη και τοποθεστήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.

IMG_3273

Για την γέμιση

220 γρ. αλσμένα αμύγδαλα

200 γρ. άχνη

1 κουταλάκι κανέλα

2 ασπράδια

το χυμό από ένα λεμόνι

ένα κρόκο για το άλείμα

 

με το σύρμα χτυπήστε λαφρά τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού. προσθεστε τα αμύγδαλα, την άχνη και την κανέλα και ανακατέψτε καλά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά πηχτή αλλά να απλωνεται. Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. με τα 2/3 περίπου της ζύμης και κάτι παραπάνω, καλύψτε το πάτο και 2 εκατοστά από τα πλαινα μιας βουτυρωμένης φόρμας με διάμετρ περίπου 23 εκατοστών. Αδειαστε την γέμιση και απλώστε την καλά. με την υπόλοιπη ζύμη κόψτε σχεδιάκια με κουπ πατ τα οποία και θα τοποθετήστε στην επιφάνεια της τάρτας.  Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήστε την τάρτα στην μεσαία σκάλα για περιπου 45 λεπτά. Αφήστε την α κρυώσει και αφαιρέστε την από την φόρμα.

IMG_3264 IMG_3275 IMG_3279

 

Και πάμε στην τελευταία συνταγή για σήμερα. Πιστή στην πατρίδα που με φιλοξενεί τα τελευταία 13 χρόνια αποφάσισα να ξανακάνω και φέτος το παραδοσιακό στόλεν. με μια μικρή διαφορά όμως. Δεν θα κανα πάλι τεράστια στόλεν όπως και πέρισυ που και να μοιραστούν δεν μπορούσαν αλλά και που τα τρώγαμε ένα χρόνο ολόκληρο αλλά μίνι Στόλεν για να κατεβάινουν καλύτερα! Επίσης αποφάσισα να ρίξω την ποσότητα της μαγιάς ελαφρά ώστε να γίνουν λίγο πιο συμπαγή και να μην θυμίζουν ψωμί. Ένα σας λέω μόνο...η συνταγή που σας έδωσα πέρισυ δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτή εδώ και πρέπει να την κάνω απντειτ όπωςκαιδήποτε. Τόσο ζουμερό στόλεν δεν έχω ξαναφάει! Το μέγεθος τελικά δεν ήταν και τόσο καλή ιδεα γιατί κατεβαιναν με ταχυτητα φωτός.  Αυτα που κατάφερα να σλωσω από τα χέρια του Νίκου και του γείτονα τα μοίρασα σε σακουλάκια τα οποία μοιραστήκαν στο γραφειο και γίναν ανάρπαστα! Την επόμενη φορά θα κάνω σίγουρα την διπλάσια, αν οχι την τριπλάσια ποσότητα. Να είστε σίγουροι γι αυτό.

IMG_3310

Βασική συνταγή για Μίνι στόλεν (Mini Stollen)

250 γρ. αλευρι

20 γρ. φρεσκια μαγιά

60 μλ χλιαρό γάλα

3 κουταλιές ζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι

1 βανίλια

100 γρ. κόντιτα

50 γρ. αμύγδαλο φιλέ

50 γρ. σταφίδα ξανθή

το ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι

130 γρ. βούτυρο

Για το άλειμα

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

άχνη

ζάχαρη κρυσταλική

IMG_3301 IMG_3306 IMG_3309

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη καθώς και τόσο αλευρι όσο είναι απαράιτητο για να γινει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα περίπου. Στον κάδο του Μίξερ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλευρι, σχηματίζουμε ένα λάκο και ριχνουμε το προζύμι. προσθετουμε την ύπόλοιπη ζάχαρη, το βούτυρο, καθώ και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά αρχικά στην χαμηλή ταχύτητα και για 3-4 λεπτά στην δυνατή. Αφαιρούμε την ζυμη από τον κάδο και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Αφαιρούμε την ζύμη απότο μπώλ και την τοποθετούμε προσεκτικά, πιο πολύ τραβώντας παρά πατώντας, σε μια βουτυρωμένη φόρμα με διαστάσεις περίπου 30χ30 ή 30χ25 και την αφήνουμε πάλιγια 1 ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν το βγάλουμε απότο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Κόβουμε το στόλεν σε μικρά κυβάκια τα οπόια και βουτάμε πρώτα στο ζεστό βούτυρο και μετά κυλάμε στην κρυσταλική ζάχαρη. Στο τέλος τα κυλάμε για μια ακόμη φορα στη άχνη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και αν δεν τα φάμε αμέσως τα φυλάμε σε ενα κουτί η σε φακελάκια κλεισμένα αεροστεγώς.

Και αν νομίζετε ότι τελειώσαμε οριστικά γελιέστε......Αυριο επιστρέφω με αγγλική πουτίγκα, ισπανικά κουλουράκια και πάλι γερμανικά κουλουράκια βουτύρου......Στει τιουν.....

16 comments:

  1. Kαλως σε βρηκα!Οι συνταγες σου και οι περιγραφες σου απολαυστικες!Καλες γιορτες σου ευχομαι!

    ReplyDelete
  2. Είσαι φοβερή!!!!!!!!!...Όλγα

    ReplyDelete
  3. Τίποτα δεν έφτιαξες!!!
    Για να τα μελετήσω όμως θέλω πολύ ώρα οπότε από την άλλη εβδομάδα, από αύριο έχει μπαζάρ!!!
    Θα επανέλθω !!πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Όλα είναι υπέροχα!!!!
    Καλές Γιορτές
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Και του χρόνου με Υγεία σε νέες εμπνευσμένες δημιουργίες Βασιλικούλα.

    ReplyDelete
  6. Το ότι είχες τρελαμένο γείτονα είναι τυχαίο? Δεν νομίζω !! χιχι.

    Πάλι δεν έκανες τίποτα.. μόνο αυτά θα μας δείξεις? Τεμπελιάζεις your-Royal :))
    Το Panettone μου έκλεισε πονηρά το μάτι :))

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Το ένα καλύτερο από το άλλο!!!

    ReplyDelete
  8. Χριστέ μου! Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω!Τι όμορφα που είναι όλα τους.

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα!!!!!! Νικολέτα μου καλώς μας ήρθες!!!

    Δεν χρειάζεται να πω το πόσο με τιμάνε τα σχόλια σας!!

    Σας φιλώ όλους έναν έναν!!

    ReplyDelete
  10. Λοιπόν έκανα το Panettone το σκ..
    Περιττό να σου πω ότι έγινε απίθανο.
    Βέβαια δεν είχα κόντιτα (δεν βρήκα στο σουπερ μαρκετ)..εβαλα γλυκό περγαμόντο που ειχα..το στέγνωσα απο το σιρόπι και το ψιλόκοψα.. Την επόμενη φορά θα βάλω κοντιτα

    Πάντως ήταν εξαιρετικό

    Σε ευχαριστώ για την ωραία συνταγή

    Φιλιά πολλά πολλά :)

    ReplyDelete
  11. προκομμενη μου κοπέλα!!!! Σε ευχαριστώ πάτα πολύ για το Feedback!!
    φιλιά

    ReplyDelete
  12. Kala ti einai ayto to kontita???
    Exoume spasei ta kefalia mas sto grafeio.
    Zoe

    ReplyDelete
  13. Είναι καραμελωμένες φλούδες απο εσπεριδοειδή γνωστά και ως φρουί γλασσε :)

    ReplyDelete
  14. Έφτιαξα τα μινι stollen και ενώ η ζύμε ήταν γευστικότατη και μυρωδάτη, παρόλα αυτά ήταν πολύ σφιχτή. Οι 200 βαθμοί στο ψήσιμο ήτνα πολλοί και τα stollen μπου βγήκαν πολύ σκούρα. Παρόλα αυτά νοστιμότατα. Πως θα μπορούσα να τα κάνω πιο αφράτα;

    Καλά χριστούγεννα

    ReplyDelete
  15. Αγαητή ανώνυμη η ζυμη του στόλες είναι αρκετά σφιχτή και όχι σα αυτή του τσουρεκιού. 1 το κρατούμενο :)

    Αν σου παρασκουρήναν δοκίμασε την επόμενη φορά με χαμηλότερη θερμοκρασία. ίσως στους 180. Τα βούτυξηες μετά σε μπολικο καυτό βούτυρο για να τραβήξουν; Τα τυλιξες και σε μπόλικη άχνη;;; Τύλιξε τα τλωρα καλά και άστα να τραβήξουν... Το στόλεν χρειάζεται υπομονή καλή μου. Καλές γιορτές!!!!!

    ReplyDelete
  16. Hello there! I simply would like to give you a huge thumbs up for the excellent info you have
    here on this post. I am coming back to your web site for
    more soon.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails