Όσο απλή είναι η συνταγή και τα υλικά τόσο δυσκολευτηκα να σχεδιάσω το παλιόσπιτο. Στην ζωγραφική το παραδέχομαι, ειμαι χειρότερη και από την Εμμέλεια. Και η Εμμέλεια απλά μουτζουρώνει. Ευτυχώς όμως ήταν εδώ ο Νίκος και αφού του εξήγησα πως το θέλω μου κανε μια μακέτα την οποία μετά και έκοψα επάνω σε χαρτόνι για να κόψω αργότερα με τη βοήθεια αυτού την ζύμη.
Τα κομμμάτια ψηθήκαν για περίπου 15 λεπτά στο φούρνο και μετά τα άφησα να κρυώσουν ώστε να σφίξουν λίγο . Το δεντράκι και τον χιονάνρωπο τα έκανα επίσης μόνη μιας και μου λειπε το απαραίτητο κουπ πατ. Για το χιονάνθρωπό ειδικά πήρα τρια ....μαραφέτια, στρόγγυλα και το καθενα με διαφορετική διάμετρο, έκοψα από ένα κυκλάκι, από το κάθε κυκλάκι αφαίρεσα από ενα κομματάκι από την μια μερια και το προσάρμοσα στο επόμενο. Τα πάτησα λίγο και στο ψήσιμο μετά κολήσαν εντελώς μεταξύ τους. Μόνο που τον έκανα λίγο πιο ψηλό από οτι έπρεπε αλλά τεσπα. Πιο μικρά μαραφέτια δεν είχα. Για να γίνουν τα τζάμια στα παράθυρα γεμισα τα κενά με αλεσμένες καραμέλες. Το χρωμα θα το επιλέξετε εσείς. Φροντίστε μόνο η ποσότητα να είναι 1 δάχτυλο χοντρή ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Εμεέις δυστυχώς ξοδέψαμε όλες τις καραμέλες αλλού και δεν μας φτάσαν με αποτέλεσμα τα τζάμια μας να βγουν ψιλοχάλια.
Το γλάσσο έγινε με ασπράδι και άχνη. Εδώ δωστε προσοχή στην υφή του γλάσσου. Ξεχωρίζουμε τρεις. Για να κολήσετε τα κομμάτια του σπιτιου μεταξύ τους ή να κάνετε το χιονι να κρέμεται από την οροφή πρέπει το γλάσσο να ειναι πολύ σφιχτό, αυτό που λένε οι αμερικάνοι stiff peak. Για να κάνετε πχ το περίγραμμα από το δέντρο, του χιονάνθρωπου και της καρδιάς πχ ή ένα οποιοδήποτε περίγραμμα ακόμα και στα κουλουράκια σας ώστε να μπορέσετε να το γεμίσετε μετά με γλάσσο χωρίς να φοβάστε ότι θα σας τρέξει αριστερά δεξιά, πρέπει το γλάσσο να είναι μια ιδέα πιο αραιό από το προηγούμενο (soft peak) κάτι που επιτυγχάνεται με την προσθηκη ελάχιστου νερού. Και για να γεμίσετε τα κουλουράκια σας με γλάσσο, χρειάζεστε το runny consistency όπου και πάλι θα βάλετε λίγο ακόμα νερό. Το χρώμα για να βάψετε το γλάσσο θα το προσθέσετε αφού έχετε την επιθυμητή υφή. Ελπίζω μόνο να έχετε πιο σταθρό χέρι από την Χριστίνα αν και βρίσκω ότι για 5 χρονων παιδάκι μια χαρά τα κατάφερε. Εγώ χειρότερα θα το κανα. Το στόλισμα το αφήνω στην επιλογή σας. Βάλτε ζαχαρωτά, καραμέλες, μπισκοτάκια, γλυφειτζούρια και ότι άλλο χωράει ο νους σας. Εννοείτε ότι αν ποιάνει το χεράκι σας μπορείτε να τα καλύψετε και με ζαχαρόπαστα αντί για γλάσσο.
Σήμερα έφαγα όλη την ημέρα μου κάνοντας την μακέτα του σπιτιού στο computer. Επειδή δυστυχώς ο blogger δεν επιτρέπει να ανεβάζουμε αρχεία σε word ή pdf, όποιος βαριέται να κάνει μόνος του ένα σχέδιο και θέλει όπωςκαιδήποτε αυτότο καταπληκτικό οίκημα, ας μου στείλει ένα μαιλ στο royal_coconut (at ) hotmail dot com, να του στείλω το σχέδιο.
Πάμε στην συνταγή τώρα. Α και πριν το ξεχάσω.....άλλη συνταγή έχει αυτο σπιτάκι και άλλη τα λεμπκουχεν, εκείνα τα στρογγυλά υπέροχα μπισκοτάκια που ξέρουμε όλοι μας. Την συνταγή για τα δευτερα αυριο.
Βασική ζύμη για σπιτάκι από λεμπκούχεν
Για ένα σπιτάκι
350 γρ. μέλι αραιό
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
700 γρ. αλευρι
2 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές μπεικιν
2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών για λεμπκούχεν*
2 αυγά
μια χούφτα καραμέλες αλεσμένες
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μέλι, την ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν, ανακατευοντας συνεχώς. Αφήστε τα να κρυώσουν για περιπου 10 λεπτά και αδειάστε το μείγμα συο μπωλ του μίξερ. Προσθέστε το κακάο, το αλευρι, το μπεικιν, τα μπαχαρικά και τα αυγά και ζυμώστε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Τυλιξτε την ζυμη σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το στο ψυγείο το λιγότερο μιση ώρα. κατόπιν ανοίξτε την σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού σε μια καλά αλευρωμένη επιφανεια και κόψτε με την βοήθεια της μακέτας τα κομματια για το σπιτι. Τα παραθυρα και η πόρτα πρέπει επισης να κοπούν πριν το ψήσιμο. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περιπου 15 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλεος ανοίξτε το φούρνο και γεμίστε τα παράθυρα με την τριμμενη καραμέλα. Απλώστε το μείγμα ελαφρά και συνέχίστε το ψησιμο. Καλά είναι τις καραμέλες να τις αλέσετε λιγο πριν γιατι από την υγρασί ακαι την ζέστη στην κουζίνα θα γίνουν πέτρα. Αφήστε τα κομμάτια να κρυωσουν καλά και κολήστε τα μεταξύ τους με γλάσσο.
Γλάσσο με ασπράδι (Royal icing)
Για ένα σπιτάκι
3 ασπράδια
750 γρ. άχνη
λίγο χυμό λεμονιού
λίγη βανίλια
Χτυπήστε τα ασπραδια σε μαρέγγα όχι πολύ σφιχτή. Συνεχιζοντας το χτύπημα και σταδιακά προσθέστε την άχνη. Για να αραιώσετε το μείγμα προσθέστε απλά λίγο νερό.
Καλές γιορτές!!!!
είναι υπέροχο, έτσι μου έρχεται να φτιάξω κι εγώ ένα για μένα!!!
ReplyDeleteκαι του χρόνου με υγεία
Είναι σκέτη γλύκα, κυριολεκτικά και μεταφορικά!!
ReplyDeleteΣου εύχομαι να περάσεις χαρούμενες γιορτές με την οικογένειά σου!!
Φιλιά
Kales giortes! Panemorfo to spitaki ... polu "glyko!"
ReplyDeleteBravo gia to Gingerbread House sou...mereklitiko!
ReplyDeleteΜπράβο σου, είναι πολύ ωραίο!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα εύχομαι, για σένα καιτη γλυκειά σου οικογένεια.
Polu polu polu polu omorfo to mpiskotospitaki! Mpravo! Mana kai kores xrusoxeres! Kalhmera.
ReplyDeleteΠολύ όμορφο! Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία!
ReplyDeleteKala Xristougenna agapimeni mou! To spitaki ta spaei!!!
ReplyDeleteΕίναι πανέμορφο το σπιτάκι σου, πολύ ωραίος συνδυασμός ζαχαροπλαστικής και χειροτεχνίας.
ReplyDeleteΔεν χορταίνω να το κοιτάω! :)
Καλές και γιορτές με σπιτική θαλπωρή, υγεία και πολλές, γλυκές δημιουργίες!
Kala Vasoula den paizesai...........!
ReplyDelete