Monday, March 26, 2018

Kiss me to the moon and bak(e)....




Αχ τι θα κάνω με εσάς. Με τίποτα δεν είστε ευχαριστημένες. Εγώ κοπιάζω εδώ να σας προσφέρω γνώσεις, να ξεχωρίστε από τις άλλες της σειράς, να μετουσιωθείτε σε ναιτζελες και εσέις οι αχάριστες μου ψάχνετε συνταγές για τσουρέκια απο τα σταυρού.  Σκύλες μαυρες!
Θα σας την κάνω τη χαρη. Όχι σημερα. Σήμερα πρεπει να σας πω για το γλυκό που φτιαξα για το ψημάδι μου, τη Σοφια.  Το επόμενο ποστ όμως θα είναι αφιερωμένο σε όλες αυτες τις πονεμένες ψυχές που επί χρόνια τώρα κοπιάζουν να βρουν το τελειο, φουσκωτό, τίγκα στη κλωστή τσουρέκι αλά τερκενλή. Και αντί αυτού εισπράτουν Τούβλα. Τι και αν έχω δώσει δύο συνταγές ήδη επι τούτου, εσεις συνεχίζετε να ψάχνετε. Δεν ξέρετε τι θέτε.


 Στην τούρτα της Σοφίας τώρα. Η σοφία δεν τρώει γλυκά. Εμείς όμως τρώμε. Με τη σέσουλα.  Οπότε έπρεπε να αρέσει πρωτιστως σε μας. Και στη γειτόνισα, γιατί εδω και δύο μήνες έχω ενα πιάτο της απο τα δικα τους γεννεθλια ακόμα, το οποίο και πρέπει να της επιστρεψω κάποια στιγμή. 
Μια τούρτα δεν είναι καθόλου έυκολη υπόθεση. Είναι πολλές οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Καταρχήν η υφη του παντεσπανιού. Θα είναι σφιχτό και σταθερό; θα είναι αφράτο και αναλαφρο; θα είναι σοκολατένιο;  θα είναι ίσως σε στυλ μπράουνις;  θα είναι του κουτιου το έτοιμο *συνωμοτικό κλεισιμο ματιού*; Ε λοιπόν, εάν δεν έχετε σκοπό να καλύψετε τη τούρτα με ζαχαρόπαστα, μην μπείτε καν στη διαδικασια να κάνετε ένα κεικ που θα θέλει ενα ποτήρι νερο με κάθε μπουκιά για να κατεβεί.

Αφού ξεκαθαρίσετε αυτό, περνάτε στη κρέμα. Μους; Γκαναζ; Τίγκα στο βούτυρο;  Σοκολατένια; Με φρούτα; Με τυρί κρέμα; με τυρί κρέμα και φρούτα; Πολλές οι επιλογές και εδώ. Και μετά η εμφάνιση. Της μόδας είναι πολύ οι ξεβράκωτες τύπου naked και τα drip cakes. Οι τούρτες σε νούμερα ή γράμματα όπως αυτή που κανα για τα γεννέθλια της Χριστίνας, ούτως ή άλλως. Οπότε εσέις που δεν το χετε με τη ζαχαρόπαστα είστε τυχερες.

Chocolate Strawberry cake

Για να κάνετε μια τούρτα ξεκινάτε μια-δύο μερες πιο πριν. Αγοραζετε σαν πρωτο τα υλικά και ξεκινάτε με τα παντεσπάνια . Αφού τα ψησετε και τα αφήσετε να κρύωσουν, τυλίξτε τα καλα με μεμβράνη και βάλτε τα αν θέλετε ακομα και στη καταψυξη. Στο ψυγείο θα είναι σε κάθε περίπτωση μια χαρά. Την άλλη μέρα κάντε τη κρέμα. Μη σκοτώνεστε να τα προλάβετε όλα την ίδια μέρα αν δεν σας λένε παρλιάρο ή χουντίνι και δεν έχετε 15 άτομα προσωπικο και άλλα τόσα για να σας πλένουν τα άπλυτα και να σας κάνουν αέρα και γίνεστε ψυχικά και σωματικά ράκος. Δεν κάνετε καλό ούτε σε σας ούτε στους γύρως σας που θα σας φαντάζονται με κομένο κεφάλι επί πίνακι. Ναιτζελες κορίτσια. Ναιτζελες.
Η συναρμολόγηση απο κει και περα είναι παιχνίδακι. Σα να ζωγραφιζετε. Στο στολισμό δε, αφήστε το πικάσο μέσα σας να οργιάσει!

Για τη τουρτα της Σοφίας επέλεξα σαν βάση ενα μείγμα για σοκολατένια μαφινς. Στο χρόνο ψησίματος είχα λίγο θέμα μέχρι να μου βγουν όπως τα ηθελα. Άλλο χρόνο εχει ενα μικρούτσικο τοσο δα μαφινάκι που είναι μια χαψιά και άλλο ενα ολοκληρο κεικ 20 εκκ. Το πρωτο παντεσπανι μου βγήκε κάπως στεγνό γιατί το παραεψησα. Ειχα δοκιμάσει να το ψησω στους 180 βαθμούς, όπως και τα μάφινς, με αποτελεσμα στη μεση να αργει να ψηθει. Και μεχρι να ψηθει στη μέση, το γύρω-γυρω είχε γινει στόκος.  Αυτό το βαλα στη μεση ώστε να μαλακώσει από την κρέμα πάνω-κάτω.   Στο δευτερο και στο τριτο χαμηλωσα τη θερμοκρασια ελάχιστα ωστε να ψηθεί πιο αργά . Σε καμια περίπτωση μην δοκιμάσετε παλιοτεμπελες να ψήσετε όλο το μείγμα με τη μία. θα χετε τη κατάρα μου! Θα σας φουσκώσει στα πλαινά, και στη μέση θα μείνει άψητο εις τους αιώνες των άπαντα. Εκτός και αν ο σκοπός σας ήταν ευθυς εξαρχης να φτιάξετε ένα αποτυχημένο λαβα κεικ. Που δεν το νομίζω. Οποτες.... 

Για την κρέμα επελεξα μια από τις πιο αγαπημενες μου γιατί μου ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις μιας και θυμίζει αρκετά την κρέμα απο τα κις. Μμμμμμμ και αν δεν έφαγα απο τούτα! Τρεις σοκολάτες εφερνε όλες και όλες το μπακάλικο στο χωριο μου. Αυτή , τη λακτα και την ΙΟΝ Αμυγδάλου. Και οι τρεις αγαπημένες. Τα κις όμως είχαν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου και στο στομάχι μου.
Κρέμα φράουλας λοιπόν η γέμιση, με Ιταλικη μαρέγγα και μπόλικο βούτυρο. Οι φράουλες εννοείται κατεψυγμένες γιατί τέτοιο καιρό οι φρέσκες έχουν το όνομα αλλά όχι τη χάρη.
Οταν τη φτιάξετε, αφήστε τη στο ψυγείο να κρυώσει όπως της αρμόζει και της πρέπει, παρτε μια πιρουνια, κλειστε τα ματια και απολαυστε. Αν δεν σας θυμίσει ωσονούπω την κρέμα της κις είστε φθονιάρες και διπρόσωπες.





Σοκολατένια Τούρτα με Κρέμας Φράουλας τύπου κις

Για το Παντεσπάνι
Για 1 φόρμα των 20 εκκ. ή 12 μάφινς (για τη τούρτα επί τρία)
100 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κακαο κοσκινισμένο
3/4 κουταλάκι μπεικιν
1/2  κουταλάκι σόδα
μια πρέζα αλάτι
2 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
80 μλ σπορέλαιο
120 μλ ξυνόγαλα ή γιαούρτι
1 βανίλια

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C βαθμούς. Βουτυρώστε μια φόρμα 20 εκκατοστών καλα και καλύψτε το πάτο της με λαδόκολα. Κατα αυτό το τρόπο θα βγει και το κεικ σας πιο ευκολα. Αναμείξτε όλα τα στερεα υλικα, εκτός απο τη ζάχαρη, και κοσκινήστε τα.  Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το λάδι και συνεχίστε το ανακατεμα. Προσθέστε εναλαξ τα στερεα υλικά με το ξυνόγαλα μέχρι να επιτύχετε μια ομοιογενή ζύμη. Μην το παρακάνετε εαν θέλετε ενα αφράτο αποτέλεσμα. Ψήστε για πέριπου 40 λεπτά. Μετά τα 35 λεπτά δοκιμάστε ήδη με μια οδοντογλυφίδα μήπως είναι ήδη έτοιμα. Κατα τον ίδιο τρόπο ετοιμάστε τα υπόλοιπα δύο.

Για την Κρέμα Φράουλας
6 ασπράδια απο μεγάλα αυγά
400 γρ. ζάχαρη
100 μλ περίπου νερό
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο πιο παγωμένο
300 γρ. κατεψυγμένες φράουλες

Βάλτε τις φράουλες να σιγοβραζουν. δεν είναι απαραιτητο να ξεπαγώσουν πρώτα. Οταν μέινει το 1/3 της ποσοτητας πολτοποιήστε τις και περάστε τις απο μια λεπτη σίτα. Αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς. Εγώτ ις ετοιμάζω απο το προηγούμενο βράδυ μαζί με τα παντεσπάνια και τις βάζω μετά στο ψυγείο.
Με τα ασπράδια και τη ζάχαρη φτιάχνουμε μια ιταλικη Μαρέγγα. Βάλτε τα ασπράδια στο κάδο του μίξερ με 50 γρ. ζάχαρη. Βάλτε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό σε ενα κατσαρολάκι να βράζει. Με το που θα αρχισει να βράζει, ξεκινάτε με το χτύπημα της Μαρέγγας. Η ζάχαρη θα πρέπει να φτάσει στους 118 βαθμούς πριν προστεθεί στα χτυπημένα ασπράδια. Αυτό θα συμβέι σε χρόνο ντε-τε οπότε έχετε το νου σας. Απο τη στιγμή που θα αρχίσει η ζαχαρη να βραζει είναι ζήτημα 2-3 λεπτών μέχρι να ποιάσει τη ζητούμενη θερμοκρασία. Συνεχίζοντας το χτύπημα της μαρέγγας προσθέτετε το καυτό σιρόπι. Συνεχιζετε το χτυπημα μέχρι η μαρέγγα να κρυώσει εντελώς. Αυτό μπορεί να πάρει εως και μισή ώρα. Όταν κρυώσει και γίνει μπούζι, και συνεχίζοντας το χτύπημα πάντα, προσθέστε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι. Εαν είστε ανυπομονες και δεν αφήσετε τη Μαρεγγα να κρυώσει πριν προσθέστε το βούτυρο, στο τέλος θα έχετε μια σούπα. Υπομονή λοιπόν. Το ίδιο θα συμβεί εάν το βούτυρο παραείναι μαλακό πριν το προσθεσετε στη μαρέγγα. Στο τέλος προσθέστε τη σάλτσα φράουλας και συνεχιστε το χτύπημα μέχρι να επιτυχετε μια λεία κρέμα. Εαν παρόλλα αυτα η κρέμα δεν είναι αρκετά σφιχτή, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για λίγο. Μετά από αυτό θα είναι έτοιμη για όλα. 

 Αλειψτε το καθε παντεσπανι με μπολικη κρέμα και συναρμολογείστε. Στολίστε με φρούτα, λουλούδια ή ότι άλλο τραβάει η καρδια σας.

Αυτά. Επανέρχομαι λείαν συντόμως με κολοκυθάκια οριένταλ- είναι και η εποχή τους-  πράσινη μακαρονάδα με μια ακαταμάχητη πέστο καρυδιού, και φυσικά την απόλυτη μούλτιταλεντεντ συνταγή για τσουρεκι, Burger Buns και άλλα πολλά. 





4 comments:

  1. Τι γλύκα είναι το μικρούλι σου!!
    Πότε πηγε 2 μου λες?? Να την χαίρεσαι να είναι γερή.

    Αυτές οι τούρτες μου αρέσουν πολύ. Απλή αλλα με το στολισμα παίρνει άλλη διάσταση. Κρέμα κις ε?? Δελεαστική πολυυυυ!!!

    (ασχετο.. μου ειχε λείψει ο τροπος γραφής σου. χαχαχα..)

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  2. Ο καιρός περναει τρομακτικα γρηγορα αγαπημένη Μάριον. με το στόλισμα όλα παιρνουν άλλη διασταση... δες τις σταρ του χόλιγουντ :))

    Πολλα φιλια

    ReplyDelete
  3. σοφουλινιιι φατσουλινι!!
    εκλαψα με ταΤουβλα!! χαχαχα καλα τα λες δν ξερουν τι θελουν!
    αγαπω ξεβρκωτες τουρτες γτ βαριεμε να πασαλειφω κρεμες κ τα συναφη...
    τελεια η τουρτα σας μ αρεσει... να τη χαιρεστε χρονια πολλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ψευδώνυμο σου πολυ ευφάνταστο! Κςι μενα με αρεσουν οι γυμνές τουρτες γιατι καθε φορα που φτιαχνα μια με ζαχαρόπστα μετα με σιχτίριζα! Πολυ! Πολλα φιλια και καλο μηνα!

      Delete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails