Sunday, March 11, 2018

Humus Sapiens

Εδώ και δυο χρόνια περίπου, ο Νίκος έχει λυσσάξει να αγοράσουμε κάτι ολόδικο μας στην ελλάδα. Όχι όμως όπου και όπου αλλά στο ένα και μοναδικό χωριό μου. Διότι ο Νίκος, αν και άνδρας βαρύς και ασήκωτος και βέρος καβαλιώτης, διόλου δεν έχει προβλιεμα να πάει σογαμπρος. Διότι λεει, που καλιύτερο μέρος να περνάει κανιείς τις διακοπιές του από τη Γόλτσα, που χει μπροστά τις καναλιώτικες άλπεις, στα αριστερά το κόζιακα και στα δεξιά του πατρός το ξακουστό Γκορλίγκα.  True Story. Αυτά λεει ο Νίκος για το χωριό μου και εγώ λιώνω. Αποφασίσαμε λοιπόν να αγοράσουμε ένα οικόπεδο κάτω απο το πατρικό μου διότι στη Γόλτσα μπορεί να αλαζεις λόγια όπως πουκάμισα, αλλά δεν αλάζιεις μαχαλά.



Αν λοιπόν δεν ανέβασα συνταγή νωρίτερα είναι γιατί ακόμα ψαχνουμε να βρούμε άκρη με υποθηκοφυλάκια και λοιπές ελληνικές υπηρεσίες ώστε το καλοκαίρι να χούμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας αντί τα φύλλα της γκορτσιάς .
Αντί αυτών όμως βρήκα ΤΗΝ συνταγή για το πιο πιο πιο νόστιμο χούμους που φαγατε ΕΒΕΡ!  Ξεχαστε το κλασσικό με τα ρεβύθια ή το άλλο που μπορεί να σας είπαν με την φάβα. Ένα είναι το μοναδικό που θα σας μείνει στην μνήμη αλλα όχι αμανάτι! Δυστυχώς για κάποιους είναι πάλι με κόλιανδρο. Και αν μενετε Αθήνα και παρόλλα αυτά δεν ξέρετε που να τον βρείτε θα σας πω εγώ. Στο μαναβικο του Στέλιου στο στενό της Ιφικράτους στο νούμερο 2! Όπως και ο Νίκος έτσι και ο Στέλιος, πήγε σόγαμπρος στο μανάβικο του πεθερού τους και το κανε μεγάλο και τρανό. Με το Στέλιο γνωριστήκαμε πριν χρόνια πολλα και κιλά λιγότερα ακόμα πιο πολλά, όταν καναμε μαζί ένα χριστουγγενιάτικο αφιέρωμα για το περιοδικό στο οποίο δουλευε. Αν μένετε κοντά να περάσετε όπωςκαιδήποτε να σας τρατ'αρει ένα συκαλάκι διότι εκτός απο του κόσμου τα καλούδια έχει και σούπερ συνταγές στο τσεπάκι του.



Ein Beitrag geteilt von Vasiliki Karyda (@theoriginalroyalcoconut) am

Χούμους με κόκκινες φακές και καρόττα

1/2 Κούπα κόκκινες φακές
4 καρόττα ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4 κατα μήκος
1/2 κούπα καρύδια
1 κουταλιά κάρυ
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 γεναία κουταλιά κύμινο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1 ή δύο σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Αναψτε το φούνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στους 200 στις αντιστάσεις. Σε μια λαμαρίνα απλώστε τα καρόττα και πασπαλίστε τα με το κάρυ και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Παράλληλα βάλτε τις φακές σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε τόσο νερό ωστε να τις καλύπτει. βράστε τις για περίπου δέκα λεπτα λεπτά σε μετρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην παραβράσουν και χάσουν το χρώμα τους. Στραγγίστε τις φακές αλλα μην πετάξετε το νερό. Βάλτε τις σε ενα μπωλ μαζί με τα καρότα, εαν έχετε ραβδομίξερ, ή στο μπλέντερ. Προσθέστε τα σκόρδα και τα καρύδια, το λάδι, το αλάτι και το κύμινο και χτυπήστε τα μέχρι να γινουν πολτός. Εαν χρειαστεί προσθεστε λίγο απο το νερο βρασμού που κρατήσατε από τις φακές. Αφήστε να κρύωσει λιγο και μετά προσθέστε το κόλιανδρο. Ξαναχτυπήστε με το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί και αυτός. Αφηστε να κρυώσει εντελώς και απολαυστε! Και αν θελετε οπωσκαιδήποτε αντικαταστείστε τις φακες με φαβα. Μα δεν τρώγεστε πια!

2 comments:

  1. χαχα... δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις φακες με φάβα...
    Μια χαρά είναι η συνταγή σου. Εδώ την κοκκινη φακή την κάνουν βελουτέ στη φάβα θα κολλήσουμε ??? ;)

    Φαίνεται πολύ ωραία πάντως και η υφή της τέλεια.
    Καλό ξεμπέρδεμα με τα υποθηκοφυλακεία ;)

    Φιλια πολλά

    ReplyDelete
  2. Δεν βλέπω φως στο τούνελ αγαπημένη Μάριον.... αλλα ας είναι. Ο πλάτανος μας περιμένει .. και εδω την κάνουν ενίοτε βελουτε! Πολλα φιλια

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails