Μια από τις σημαντικές προτεραιότητες μου αυτό το διάστημα, πέρα του να παραμείνει η Χριστίνα η καλύτερη μαθήτρια, η Εμμέλεια να πάψει να μας κατουράει τα σεντόνια τα βράδια, να προλαβαίνω να σιδερώνω τα ρούχα με το που θα στεγνώσουν, να χάσω τα 4 κιλά που έβαλα από τότε που εκοψα το κάπνισμα, να πηγαίνω κάθε μέρα στις 10 για ύπνο και να λύσω το οικονομικό προβλημα της Ελλάδας, είναι να καταφέρω να τρώμε πιο υγειινά. Αν και μαγειρευω ήδη υγειινά, ή τουλάχιστον προσπαθώ, πολλές φορές και ειδικά τις ημέρες που γυρνάμε αργά στο σπίτι τρώμε ότι να ναι γιατί σιγά μην κάτσω να κάνω φασολάδα στις 8 το βράδυ. Εκτός αυτού έχω την εντύπωση ότι δεν τρώμε αρκετά λαχανικά. Είμαι λοιπόν σε μια διαρκή αναζήτηση για συνταγές, κατα προτίμηση πρωτοποριακές ώστε να υπάρχει λίγη αλαγή και ανανέωση στη διατροφή μας που να χουν σαν κύριο υλικό τα λαχανικά και να γίνονται κατα προτίμηση χωρίς κρέας. Καποιες από αυτές τις αναζητήσεις μου με οδηγήσαν πίσω από τα παρασκήνια του αγαπημένου μας Ινδού για να μάθω να φτιάχνω τις πιο υπέροχες, αν και ελαφρια καυτερές, μπάμιες στο κόσμο, στην κουζίνα της καινούργιας μου αφγανής γειτόνισας για να μάθω το ωραιότερο Vegie ψητό κολοκύθι αλλά και στο μπλογκ μιας πολυτάλαντης νεαρής για τα καλύτερα μακαρόνια με λεμόνι. Περισσότερα γι αυτά σύντομα.
Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη αυτά που μου δείξαν τις τελευταίες ημέρες τολμάω να ξεκινησω με κάτι το εντελώς καινούργιο, τόσο για το δικό μου ουρανίσκο όσο και για τα δικά σας γούστα υποθέτω . Και αφού σας έκανα ολόκληρη διατριβή περι υγειηνής διατροφής κτλπ να ξεκαθαρίσω ότι η παρακάτω συνταγή μπορεί να μην είναι η καταληλότερη επιλογή για το πρωινό μας ή για το μεσημερινό μας και πόσο μάλλον για το βραδυνό μας και αλλά τα υλικά τα οποία το απαρτίζουν το κατατάσουν στα πιο υγειηνά και ασυνήθιστα γλυκά που έχω φάει τώρα τελευταία αλλά και στα πιο νόστιμα συνάμα. Η προσθήκη του γιαουρτιού μειώνει την περιεκτικότητα των λιπαρών ενώ ο πολτός πατζαριού, ναι σωστα διαβάσατε, το κάνει απίστετα αφράτο, ζουμερό και νόστιμο χωρίς να αφήνει κατάλοιπα στην γευση και στο άρωμα. Φανταστικό έτσι; Φυσικά σε όποιον έδωσα να δοκιμάσει αποκάλυψα το μαγικό συστατικό κατόπιν γιατί ήθελα η άποψη του να είναι αμερόληπτη. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι νομίζαν ότι τους κάνω πλάκα.
Αυτό που ίσως να αλάξω την επόμενη φορά είναι η ποσότητα της ζάχαρης στο γλάσσο ώστε να γίνει πιο γλυκό. Αν και το κεικ έχει 250 γρ. ζάχαρης, αρκετή κατα τη γνώμη μου, η προσθηκη κακάου σπάει την γλύκα με αποτελεσμα το γλυκό να έχει το όνομα και ...λίγη από την χάρη. Αυτό όμως επειδή εμενα μου αρέσουν τα τίγκα γλυκά.
Έτοιμοι;
Σοκολατένιο κεικ με γιαούρτι και πατζάρια
από το Περιοδικό Food&Travel Νοέμβριος 2011
Για μια φόρμα 23 εκκ.
150 γρ. μαλακό βούτυρο
250 ζάχαρη
2 αυγά
200 γρ γιαούρτι
250 γρ. αλευρι
75 γρ. κακάο πολύ καλής ποιότητας
2 κουταλάκια σόδα μαγειρική
2 κουταλάκια μπεικιν
μια πρέζα αλάτι
200 μλ δυνατό καφέ χλιαρό
150 γρ. πατζάρια βρασμένα και πολτοποιημένα ή τριμμένα στο λεπτό τρίφτη
Για το γλάσσο
100 μλ κρέμα γαλακτος
4 κουταλιές νερό
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κακάο
100 γρ. κουβερτούρα (εγώ χρησιμοποιήσα με 70 %) τεμαχισμένη
Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπήστε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με την ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε τα αυγά ένα-ένα. Χαμηλώστε την ταχύτητα και προσθέστε το γιαούρτι και το αλάτι. Κοσκινηστε το αλευρι με το κακάο, την σόδα και το μπεικιν και προσθεστε τα προσεκτικά στο προηγούμενο μείγμα εναλάξ με το καφέ. Προσθέστε πολύ προσεκτικά τα πατζάρια και ανακατέψτε ελαφρά. Αδειάστε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και ψήστε το για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ενδεχομένως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω οπότε κάντε το τεστ με την οδοντογλυφιδα. Αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο. Αφηστε το ν κρυώσει για μερικά λεπτα και βγάλτε το από την φόρμα. Αν η επιφλανεια του δεν είναι λέια και επιπεδη, αναποδογυρίστε το επάνω σε μια πιατέλα και αφήστε το μέχρι να κρυωσει εντελώς και να στρώσει η επιφάνεια του.
Για το γλάσσο, βάλτε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφηστε το γλάσσο να σταθεί για 10 λεπτά και περιχύστε το γλυκό σιγά σιγά, ξεκινωντας απο το κέντρο και απλώνοντας απαλά το γλάσσο με μια σπάτουλα προς τις άκρες.
Απολαυστε το πραγματικά χωρίς τύψεις!
για το γιαουρτι καμια ενσταση,μα το παντζαρι...έστω το κρατώ ως πληροφορία,πως λεμε βαζω καρότο...γιατι οχι και παντζάρι!
ReplyDeleteτο έφτιαξα προχθες.....τέλειο!!! ετοιμάζω και τη δική μου ανάρτηση για να το βάλω σε λίγες μερες .
ReplyDeleteσυννενοημένες είμασταν?????χαχα!
Βασιλικούλα μου, να μια φορά που βλέπω γλυκό και δεν το αφήνω ασχολίαστο.
ReplyDeleteΓράψε σε ποιά φάση προσθέτουμε τα Ωμά υποθέτω τριμμένα παντζάρια. Το γλάσο φαίνεται να είναι το επιστέγασμα. Ειδικά εκεί που στις εξαιρετικές φωτογραφίες σου κυλάει στο πλάι και ξεχειλίζει!!!!!!!!!!!
Εν αναμονή των καφτερών μπαμιών, γράψε και καμιά συνταγή για νόστιμο νερόβραστο κολοκύθι και μπρόκολο για εκείνα τα δικά σου 4, τα δικά μου 204 έξτρα κιλά χα χα χα.
Φιλιά πολλά
έχω μείνει άφωνη με την απίθανη συνταγή σου!! πρέπει να την δοκιμάσω, πατζάρι ε? γιατί όχι!! φαίνεται τέλειο!!
ReplyDeleteΤελευταία "φοριέται" πολύ το πατζάρι σε cakes και cupcakes. Μ' αρέσει!!!
ReplyDeleteΦαίνεται πάρα πολύ λαχταριστό!
ReplyDeleteΤο γιαούρτι με ενθουσιάζει, αλλά ομολογώ ότι το πατζάρι το φοβάμαι... είναι και ότι δεν το πολυσυμπαθώ...
Αν το παραλείψω;
Φιλιά Βασιλική μου!
Όπως γράφει και η Μάρθα, το παντζάρι τελευταίως όλο και περισσότερο μπαίνει μέσα στα υλικά των σοκολατένιων κυρίως κεϊκς, κάτι που μάλλον δεν θα φανταζόμασταν παλαιότερα.
ReplyDeleteΠολύ ωραία παρουσία έχει το δικό σου dear Royal.
Παντζάρι ε ? Τι άλλο θα ακούσουμε !!
ReplyDeleteΕπειδή όμως εμένα μου αρέσει το παντζάρι ... νομίζω ότι θα δοκιμαστεί η συνταγή πάραυτα.
Φιλιά
Δεν μπορώ καν να φανταστώ από γεύση πως είναι, αλλά φατσικώς είναι φοβερό!!!! Είναι πολύ της μόδας αυτό το παντζάρι φέτος, πρέπει να το δοκιμάσω μου φαίνεται....
ReplyDeleteΧε χε, εγώ δεν το φοβάμαι το παντζάρι γιατί το έχω βάλει και σε άλλα περίεργα γλυκά! Πάντως αν είναι ανακατεμένο με σοκολάτα και βρασμένο κιόλας, ούτε που το καταλαβαίνεις.
ReplyDeleteΈλληνας σεφ έφτιαχνε σορμπέ σοκολάτα με χυμό ωμού παντζαριού!
Το κέικ σου φαίνεται πάντως αφράτο και μαλακό, μη σου πω ότι θα το προτιμούσα από άλλα πιο αμαρτωλά! :)
πολύ καλό κ απο ότι βλέπω το πατζάρι κρατάει ζουμερό το κέικ!
ReplyDeleteΒασιλική μου μπορεί να μην αφήνω συχνά σχόλια αλλά το μπλογκ σου το διαβάζω καθημερινά σχεδόν.Το κέικ σου υπέροχο.Οι φωτογραφίες σου όμως καταπληκτικές.Λες και το έχω το κομμάτι μπροστά μου έτοιμη να το φάω.Δεν έχω λόγια. Είσαι φοβερή!!!
ReplyDeleteΠου είσαι κοριτσάκι και σε χάσαμε?
ReplyDeleteΑσε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, το λύνεις μια άλλη φορά.
Καθυστερείς έτσι τις αναρτήσεις σου.. :)
Τέλειο! Δεν έχω λόγια. Ετσι και το είχα μπροστά μου το έτρωγα όλο χαλαρά.
Το παντζάρι το έχω δοκιμάσει κι εγώ σε κεικ και είναι σούπερ.
Τα καμάρια μου δεν το κατάλαβαν. Νόμιζαν ότι ήταν φράουλα, επειδή κοκκίνιζε. Τώρα σε σοκολατένιο δεν θα πάρουν χαμπάρι.
Φιλιά πολλά
Από εμφανιση σιγορα φαινεται τελειο!! Δεν το χω ξαναδει πουθενα το πατζαρι, αλλα μου κινησες την περιεργεια!!
ReplyDeleteΚαλησπέρα!!!! Συγνώμη γι ατην καθυστερημένη απάντηση αλλά εκμεταλευτήκαμε την αργία της πεμπτης για να αποδράσουμε για μερικές ημέρες!!
ReplyDeleteΚουκ ούτε και εγώ το είχα φανταστεί ποτέ μου αλλά κάτι μου λέει ότι έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας! Το ααποτέέσμα πάτως αξίζει!!
Πέπη μου ανυπομονώ να δω το δικό σου!
Μαριμάρ μου το διορθωσα ήδη!! Μπορεί τα δικά μου να είναι μόνο 4 αλλ΄έχουν σφηνώσει σα να είναι 204!
Ένα τιπ μόνο... το πιλάτες της Mary Winsor το ξέρεις;;; Φρόντισ ενα το μάθεις... φανταστικό!
Χριστίνα μου γλυκειά και ταλαντούχα σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Μάρθα μου εγώ ειλικρινά δε το είχα ξαναδεί αλλά αυτό δεν με φόβισε. Το περιοδικό στο οποίο το βρήκα το εμπιστευομια απόλυτα οπότε το τόλμησ ακια δνε με απογοήτευσε καθόλου!
Ερμιόνη μου σε είχα για ποιο τολμηρη :))
Πηνελοπη μου και τι έχουμε να δούμε ακόμα!
Κόνα μου να την δοκιμάσει και αν μου πεις! έχε υπόψη σου ότι την επομένη είναι πολύ πολύ πιο νόστιμο!
Thegreenmixer ήξερα ότι της φόρμας είναι οι πλατφόρμες και το κόλορμπλόγκινγ αλλά τα πατζάρια;;; Αλλά πάλι γιατί όχι :))
Έφη μου έτσι ακιρβώς.. όπως δεν μου φυεγει από το μυαλό το ψητό καρπούζι που χες κάνει εσύ πέρισυ!
Έρη μου ακριβώς αυτό. Απότυτα ζουμερό και σοκολατένιο!
Ιωάννα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Χαίρομια πολύ που σου αρέσει! φιλιά πολλά!
Μάριον το πρόγραμμα μας από τότε που η χριστίνα πήγε σχολείο έσφιξε αρκετά. Τώρα που καλοκαίριασε ακόμα πιο πολύ. Θα φροντισω όμως να εμφανίζομαι συχνότερα!
Ελπινίκη μου χαίρομια που έστω σου κίνησα την περιέργεια.. έτσι ξεκινάνε όλα :)
Αχ και να ειχα ενα κομματακι...
ReplyDeleteαχ! τι μου εκανες νυχτιατικά , σημερα η Μικρη μου ειχε γεννεθλια και πάλευα απο το πρωι με μπεζεδες , κρεμες ζαχαροπλαστικης , παντεσπάνια και σιροπια ! Πάλι στην κουζινα με βλέπω αυριο.....εκει που έλεγα να απεργησω 1-2 μερες !
ReplyDeleteΑπορια : επειδη δεν πινουμε καφε ουτε εγω ουτε ο καλος μου , πως φτιαχνω το "200 ml δυνατο καφε χλιαρο" ? Τι καφε βάζω? τυπου νες? και όταν λες βουτυρο μαλακο εννοεις ποιο? τυπου βιταμ σοφτ ή το προβειο?
Ωραιότατο και νοστιμότατο φαίνεται το κέικ. Παντζάρι,ε? Χμμμ, ενδιαφέρον φαίνεται.Λέω να το δοκιμάσω και θα σου πω τη γνώμη μου. Ήδη πάντως το έκανα Pin και το πρόσθεσα στις συνταγές μου.
ReplyDeleteΤα λέμε,Φιλιά
Beauty αν δεν το είχαμε φάει εδώ και καιρό.. θα σου στελνα ένα :))
ReplyDeleteΜίνα μου να σου ζησει καταρχην η μικρούλα!!
Επειδή έχω μηχανή του καφέ δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά τι καφέ θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις. Ναι ίσως ο στιγμιάιος να έκανε την δουλειά του. Δοκίμασ εκαι πες μου. Οτνα λέω βούτυρο μαλακό εννοώ βούτυρο μαλακό και όχι παγωμένο. Που σημαίνει ότι το βγάζεις εγκαίρως από το ψυγείο γαι να μαλακώσει :)
Ελευθερία μου περιμένω :)
Φτου!!!!! Και μόλις πριν έβρασα παντζάρια, αλλά τα έχω αλατίσει.... Αλλιώς θα το έφτιαχνα πάραυτα!
ReplyDeleteΓια τις φίλες που έχουν ενδοιασμούς, να πω ότι φέτος έφτιαξα για πρώτη φορά παντζάρι γλυκό του κουταλιού. Πολύ καλό!!! Ένα απόγευμα σκέφτηκα να βάλω λίγο πάνω από το γιαουρτάκι μου. Απογείωση!!! Και για το ένα και για το άλλο! Έχουμε τρελλαθεί όλοι! Φίλοι και συγγενείς! Τρώμε γιαούρτι με παντζάρι μετά μανίας. Έχω φτιάξει μέχρι τώρα 10 κιλά παντζάρια και δε με βλέπω να σταματάω όσο υπάρχουν στην αγορά. Τα επόμενα όμως που θα αγοράσω θα γίνουν κέικ οπωσδήποτε!
hello,
ReplyDeletethis cake looks so nice.. do you have this recipe in englisch or german? that would be so great!!
greetings from viena :)
eva
Hallo Eva, schreib mir bitte eine kurze mail dann kann ich dir das Rezept in Englisch oder deutsch zuschicken :) Tut mir leid für meine verspätete Antwort aber ich war im Urlaub :)
ReplyDeleteΚαλσηπερα με ερωτηση: Εκει που προσθετω αλευρι και πατζαρι συνεχιζω να χτυπαω με μιξερ απλα σε πιο χαμηλη ταχυτητα σωστα?
ReplyDeleteτσούκου! Το πατζάρι το ανακετυουμε ελαφρά με μια σπάτουλα καλύτερα ή με κουτάλι.. Νοου μιξερ!
ReplyDeleteτο κεικ ηταν απιστευτο!
ReplyDeleteτο κανω δευτερη φορα μεσα σε μια εβδομαδα...
ευγε!
pravo
ReplyDeletemolis to ekana poli oreo fenete pravo ...
ReplyDelete