Tuesday, January 10, 2012

Χωριάτικη τάρτα με πράσσο, ανθότυρο και φέτα

Σας έχω πει ότι κάνω διάιτα; Όχι; Είναι επειδη δεν κάνω μάλλον. Κάθε βράδυ πριν να πάω για ύπνο λέω ότι την άλλη μέρα θα φάω λιγότερο εώς καθόλου. Το πρωί αναθεωρώ ελαφρά και το αργότερο μέχρι το μεσημέρι τα έχω ξεχάσει όλα. Εννοείται ότι το τελευταίο καιρό και ειδικά από τότε που έκοψα το τσιγάρο φοράω συνεχώς φούστες ώστε να μην φαινεται τόσο πολύ ότι η όρεξη μου έχει ανόίξει κάπως. Και ευτυχως βοηθάει και η μόδα που επιτρέπει να κουμπώνουμε τις φουστες πάνω από τον αφαλό (εφόσον από κάτω δεν κλείνουν με τίποτα).

χωριάτικη τάρτα με πράσσο και φέτα (1 von 1)

Η σημερινή συνταγή όχι ότι είναι διαίτης αλλά   είναι σίγουραπολύ πιο ελαφρια από μια Quiche Loraine πχ. Και φυσικά είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο ευκολη. Τα πράσσα μπορούν να καβουρδιστούν ή να ζεματιστούν ανάλογα με το πόσο βαριά ή ελαφριά θέλετε την τάρτα σας ενώ τα τυριά μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από ένα ροκφόρ ή μια μυζηθρα. Το αλευρι στην ζλ.υμη μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από ένα απλό σταρένιο ολικής αλέσεως ή και ένα ντίνκελ. Αν και εγώ προσωπικά λατρευω την σίκαλη και την μυρωδια της.

Απόψε δεν θα σας κουράσω περισσότερο με την φλυαριά μου. Άλλωστε πρόκειται για μια απλή τάρτα. Απλή λοιπόν και η εισαγωγή μου.

Πριν προχωρήσω στη συνταγή νας σας υπενθυμίσω ν περάσετε μια βολτίτσα από το Μπλογκ της Αθηνούλας άκα Sugar Buzz η οποία πριν από μερικές ημέρες έβγαλε την πρωτο της βιβλίο το οποίο και είναι πανέμορφο. Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια από μία που αν μη τι άλλο έχει ιδέα γι αυτό που γράφει και μας το αποδυκνύει καθημερινά. Εγώ προσωπικά ανυπομονώ να το πάρω στα χέρια μου και να το χαρίσω με την σειρά μου στην Χριστίνα η οπόια σε μερικές ημέρες έχει γεννέθλια και μου ζήτησε ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΈΙΡΙΚΗΣ!!! Τρέμε Julia Child!!!!! Έρχεται η Χριστίνίτσα Child να σε φάει μάυρο λάχανο και Cupcakes με βουτυρόκρεμα.

χωριάτικη τάρτα με πράσσο, ανθότυρο  και φέτα (1 von 1)

Στην συνταγή μας τώρα

Χωριάτικη τάρτα με πράσσο, φέτα και ανθότυρο

Για την ζυμη

75 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις

175 γρ. αλευρι σίκαλης

125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

75 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια

1 κουταλάκι αλάτι

 

Ζυμώστε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφού τη τυλίξετε σφιχτά με μεβράνη βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κατόπιν ανοίξτε τη σε φύλλό με πάχος 3 χιλιοστά και καλύψτε μια βουτυρωμένη φόρμα. Τρυπήστε τη με ένα πιρούνι κάμποσες φορές και βάλτε την για 10 λεπτά στη κατάψυξη.

Για την γέμιση

2 μεγάλα πράσσα κομμένα σε φέτες (το ασπρο μέρος και λίγο από το πράσινο)

4 αυγά

150 γρ. ανθότυρο ή μυζηθρα

150 γρ. φέτα ή ροκφόρ

1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι

1 κουταλάκι αλάτι

προεραιτικά

σουσάμι

 

Κόψετ τα πράσσα σε ροδέλες και πλύντε τα καλά. Καβουρδίστε τα σε ένα τηγλανι με μια κουταλιά βούτυρο μέχρι να πανιάσουν ελαφρά ή ζεματίστε τα για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο καυτό νερό. Αναμείξτε τα αυγά με το ανθότυρο και το αλάτι. Προσθεστε την τριμμένη φέτα, το αλάτι και το θυμάρι. Απλώστε τα πράσσα  στην ταρτιέρα και περιχύστε με το προηγούμενο μείγμα. Πασπαλίστε τη αν θέλετε με σουσάμι . Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Απολαυστε την όσο είναι ακόμα ζεστή.

τα λέμε σύντομα με μια υπέροχη τούρτα......

17 comments:

  1. Απλώς υπέροχη!!
    Σίγουρα θα την έτρωγα!!
    Να είσαι καλά!
    Καληνύχτα!

    ReplyDelete
  2. Πόσο απλή και υπέροχη συνταγή!!!
    Θα μαγειρευτεί απόψε το βράδυ.
    Το βιβλίο της Αθηνάς υπάρχει ήδη στην βιβλιοθήκη μου ( και περιμένω και το δικό σου σιγά σιγά χι χι χι).
    Τρελαίνομαι να βλέπω τα παιδάκια να ενδιαφέρονται για την μαγειρική όπως τρελαίνομαι με φίλες μου που δεν ξέρουν ούτε αυγό να βράσουν .
    Φιλιά Notoula

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!! Φτιάχνω μια ζύμη με ανθότυρο και τώρα αυτή με το γιαούρτι πολύ με βάζει σε πειρασμούς, έχει λαική σήμερα πάω για πράσα!!
    Όσο για το βιβλίο τι να πω το έχω διαβάσει πολλές φορές, χαίρομαι ιδιαίτερα που ζητά η μικρή σου τέτοιο βιβλίο αλλά που θα πάει το παιδί με σένα μαμά!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Βασιλική μου!
    Εντάξει η τάρτα είναι για να παθαίνεις παράκρουση :)
    Είχα τον έντονο προβληματισμό τι να μαγειρέψω σήμερα, οπότε με γλιτώνεις από περαιτέρω κατανάλωση φαιάς ουσίας!
    Αυτή η ζύμη φαίνεται εξαιρετική! Πιθανολογώ ότι θα γίνει η αγαπημένη μου! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Μου ανοιξες την ορεξη... για σημερα το προγραμμα για μενα εχει φακες.

    ReplyDelete
  6. Και αυτό θα το φτιάξω ...στα πλαίσια του μαζέματος...που είπα ότι θα αρχίσω να κάνω...ημερομηνία όμως δεν είπα, ε???χαχαχχα!!! Αρα είμαι καλυμμένη!
    Αγαπάμε πράσο, αγαπάμε και ανθότυρο οπότε βουρ!
    Το βιβλίο το πήρα και το έχω καταευχαριστηθεί και είναι ιδανικότατο δώρο! Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Απίθανη και τέλειος συνδιασμός. Το θέμα της δίαιτας πονάει.. Εγώ το λέω.. λάθος χόμπυ διάλεξα..! Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  8. Καταπληκτική η τάρτα σου!!!Τρελαίνομαι για τάρτες και ακόμα πιο πολύ για το πράσο!Γειά στα χέρια σου!!!Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  9. Η σχέση μου με τα πράσσα όπως και με το φρέσκο κρεμμυδάκι δεν είναι ιδιαίτερα θερμή ομολογώ, παρά ταύτα φαίνεται πολύ γευστική η τάρτα σου Royal.
    Όσο για το βιβλίο της Αθηνάς εύχομαι να πάει πολύ καλά και για την μικρή σου να μην είναι το τελευταίο :-)

    ReplyDelete
  10. Όταν έκοψα το τσιγάρο έβαλα 6 κιλά που ακόμη πάνε κι έρχονται (10 χρόνια!!!). Τώρα είναι στο πάνε, οπότε αναμένω την τούρτα :-). Όχι ότι με χαλάει και η τάρτα αλλά αλλο πράγμα οι τούρτες :-)

    ReplyDelete
  11. Αγαπώ τις φωτογραφίες σου! Μόλις βρω χρόνο θα κάνω αυτή τη συνταγή!

    Maria

    http://www.unidentifiedlifestyle.com

    ReplyDelete
  12. Τι του έκανες του παιδιού και θες να το κάνεις σαν... εσένα..... Θα γίνει η τάρτα, υπόσχομαι!!!! Αλλά με πιο παχυντικό τυρί!!! χα χα τα κιλά μου μέσα..

    ReplyDelete
  13. Με έκανες και γέλασα...καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς με τη φούστα πάνω από τον αφαλό....σήμερα ξεκίνησε μια νέα μέρα για εμένα με λιγότερες υπερβολές....Η τάρτα σου υπέροχη βρε παιδί μου πως να αντισταθώ μετά....λατρεύω το πράσο!!

    ReplyDelete
  14. Σα δε ντρέπομαι έτσι; περασε τόσος καιρός και ούτε χρόνο να σχολιάσω δεν φρόντισα ναα βρω! Χίλια συγνώμη!!! Θα επανορθώσω! Το υπόσχομαι!

    Σας ευχαριστώ όλες πολύ πολύ πολύ!!!! Και συγνώμη που δεν απαντώ προσωπικά στην καθεμία σας αλλά αυτότο καιρό είμαιπολύ πιεσμένη χρονικά! Θα επανρθώσω και σε αυτό όμως! σας φιλώ πολύ!!

    ReplyDelete
  15. Γεια σας,
    Donatella και γράφω είναι από την Ιταλία, την περιήγηση στο Internet βρήκα συνταγή σας για αυτό το Πάσχα Braid (http://royal-coconut.blogspot.com/2010/03/blog-post_26.html) Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και θα το εκτιμούσα αν μπορούσε να με βοηθήσει ... Θα μου πείτε τι είδους αλεύρι που χρησιμοποιείται; Πληκτρολογήστε "00" "0" ή ισχυρή αλεύρι;
    Επιπλέον, θα εκτιμούσαμε εάν μπορούσατε να με βοηθήσει να καταλάβω αν είναι ένα τυπικό γλυκό των Ελλήνων Πάσχα, Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι για τη συνταγή ... Φυσικά μιλάω για τη βοήθειά σας για τη συνταγή ...

    Αυτό είναι το blog μου:
    http://ilcucchiaiodoro.blog.tisclali.it

    Ελπίζω να είναι σε θέση να καταλάβω, αλλά χρησιμοποίησα τον μεταφραστή της Google ....

    Ελπίζω να σας ακούσουμε σύντομα
    Donatella

    ReplyDelete
  16. Cara Donatella,
    Tsureki e un dolce tradizionale mangiato al Pasqua . La farina usata e Dell tipo 00 . Spero di averti aiutato . Per qualsiasi chiarimento sono alla tua disposizione :)
    Saluti
    Vasiliki

    ReplyDelete
  17. Σας ευχαριστούμε που ήταν πολύ ευγενικοί, προσπαθούν απλά μια συνταγή που θα σας αφήσω να ξέρετε!

    ευχαριστίες
    Donatella

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails