Monday, July 4, 2011

Παρφέ (Parfait) με καραμελωμένες φράουλες σάντουιτς με φυστίκι αιγίνης και σπιτικό μπισκότο

Θυμάστε τον κουνιάδο μου τον Μανώλη ; Ο Μανώλης λοιπόν αποτέλεσε η αφορμή και η αιτία για το παρακάτω γλυκό. Αφου τρελάναμε το κόσμο όλο με το μπισκοτογλυκό, και κοντεψαμε να κλείσουμε σπίτια επειδή μερικέςς δήθεν νοικοκυρές ( συγκεκριμένα 1- ονόματαδενλέμε Κυριακή) το πετάξαν κατα επανάληψη στα σκουπίδια αφού τους γινόταν σούπα, φέτος - δηλαδή πέρσι- επανήλθε δρυμίτερος με το παγωτο....σαουντιτς του Ελ Χουρόν. Αν και ...τόσο η συνταγή όσο και η εκτέλεση ήταν απλές και γρήγορες ο τεραπέρατος νους μου ήταν πολύ γεμάτος από τις διάφορες υποχρεώσεις και τις εξίσου πάμπολες παγωμένες Μύθος και δεν συγκράτησα ποσότητες. Και ενώ μου υπόσχέθηκε ότι θα μου στείλει την συνταγή οσονούπω, μαζί με βίντεο ντοκουμέντα, όχι μόνο δεν κράτησε το λόγο του αλλά πέρασε τον ατελείωτο άσκοπο χρόνο του όχι βαρώντας μύγες αλλά κάνοντας απίστευτα μικροκαμωμένα, απαίσια γλυκά, φριχτά μαλλιαρά και με ακόμα πιο απάισιες μακριές βλεφαρίδες....μανωλάκια!!! 2 το σύνολο μέχρι στιγμής....

Παρφέ με καραμελωμένες φράουλες και φυστίκι αιγίνης

Τις προάλλες λοιπόν στο περιοδικό Living at Home, για καλή μου τύχη είχε ένα παρόμοιο γλυκό-παγωτό  και φαινόταν τόσο λαχταριστο και όμορφο που δεν εχασα χρόνο και μπήκα αμέσως στην κουζίνα. Για το αποτέλεσμα δεν έχω λόγια! Οι φρέσκες-κατεψυγμένες και καραμελώμένες φράουλες έδωσαν ένα υπέροχο άρωμα και γευση ενώ η τραγανή υφή και το βουτυρένιο άρωμα του μπισκότου έδενε απίστευτα με την κρεμώδης υφή του παγωτού. Φάε την σκόνη μου λοιπόν Ελ Χουρόν! (Και φιλιά στην οικογενεια.....). Εννοείται ότι μπορείτε να το κάνετε και με άλλα φρούτα όπως βατόμουρα, ροδάκινα, μάνγκο, καραμελώμένα μήλα, καραμελώμένους ξηρούς καρπούς, κομματάκια μαρέγκας κτλπ. Αφήστε τη φαντασία σας ελευθερη!

Η συνταγή (η υπέροχη η απίστευτη, η πεντανόστιμή, η σλουρπ σλουρπ)

Παρφέ φράουλας σάντουιτς

Παρφέ με καραμελωμένες Φράουλες  σάντουιτς με φυστίκι Αιγίνης και σπιτικό μπισκότο

προσαρμοσμένη από το περιοδικό Living at Home

Για ένα μπωλ με διαστασεις 30χ30 περίπου

Μπισκότα βουτύρου (από την γιαγιά Elfriede)

160 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια

80 γρ. ζάχαρη

200 γρ αλευρι

40 γρ. κορν φλάουρ]

1 κρόκο αυγού

Βάλτε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και δουλέψτε τα μέχρι να επιτύχετε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίξτε την καλά με μμβράνη και βάλτ τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή και αποβραδύς. Σε καλά αλευρωμένο πάγκο, ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 5 χιλιοστών και κόψτε την σε τετραγωνάκια με μέγεθος 5χ5 ή σε ορθογώνια με μέγεθος 6χ4 ή σε ότι άλλο σχημα θέλετε. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη προτελευτία σκάρα για περίπου 12 λεπτά. Βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Γυλάξτε τα σε μπωλ καλά κλεισμενα. Τρώγονται ΚΑΙ σκέτα 5-5!!! Η ζυμη δεν θα πρέπει να μαλακώσει πολύ αν θέλετε να σας κόβοντια ευκολα. Είναι καλύτερα λοιπόν, αφού βάλτετε τη πρώτη λαμαρίνα, να βάλετε τη ζυμη για λίγο στο ψυγείο πριν συνεχίσετε με το δευτερο.

Butter cookies μπισκότα βουτύρου

Για το παρφέ φράουλας

600 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμενες

120 γρ. ζάχαρη

400 ml κρέμα γάλακτος

6 κρόκους

100 γρ. ζάχαρη άχνη

ξύσμα από ένα μικρό λαιμ ή μισό λεμόνι

60 γρ. φυστίκι αιγίνης χοντροκομμένο

1/2 φυσική βανίλια

Βάζετε την ζάχαρη με μισό ποτήρι σε ένα μεγάλο τηγάνι και ανακατευετε καλά. Το βαζετε να βράσει και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να αρχίσει η ζάχαρη να καραμελώνει, να αποκτάει δηλαδή ένα χρθσοκάστανο χρώμα. Αυτός - παρένθεση - είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος για να κάνετε καραμέλα, εφόσον η ζλαχαρη καραμελώνει ομοιόμορφα. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ανακατευουμε καθόλου. Ότνα η ζάχαρη αποκ΄τησει το επιθυμητό χρωμα προσθέτουμε τις φράουλες τις οποίες έχουμε κόψιε σε κομμάτια. Ανακατευουμε και αφήνουμε να βράσουν εως ότου το ζουμί από τις φράουλες απόκτησει σιροπιαστή μορφή. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τις πολτοποιούμε. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυωσουν καλά.

Strawberry parfait

 

Σε μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους με την άχνη, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατευουμε συνεχώς σε σχημα 8 με μια σπάτουλα μέχρι οι κρόκοι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Αυτό διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Μην το παρακάνετε γιατί αντί για παρφέ θα χετε ομελέτα. Σιγουρευτείτε επίσης ότι το μπωλ στο οποίο θα εχετε τους κρόκους δεν ακουμπάει στο νερό. Μην περιμενετε να σφίξει το μείγμα εντελώς. Κρυώνοντας πήζει. περάστ το από λεπτη σίτα για να κρατήσει τυχόν βρασμένα κομμάτια αυγού ωστε να μην μυρίσε η κρέμα σας και βάλτε το σκευος επάνω σε ένα άλλο σκευος με κρύο νερό. Ανακατεψτε το μέχρι να κρυώσει. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατέψτε αρχικά 200 γρ. από το κρυο πολτό φράουλας με την κρέμα και προσθέστε κατοπιν την σαντιγή. Καλύψτε ένα τάπερ ή πυρέχ με τις διαστάσεις που προανεφέθηκαν, με μεβράνη και στρώστε μια σειρά από μπισκότα Απλώστε την κρέμα και προσθεστε πάνω από αυτή τον υπόλοιπο πολτο φράουλας και το φυστικι. με ένα πιρουνι ανακατεψτε ελαφρά την επιφανεια ώστε ο πολτό και το φυστίκι να εισχωρησουν στην κρέμα και να κάνουν κύματα. Περάστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα να λειάνει. Τοποθετήστε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα μπισκότα, σκεπάστε με μεβρανη και τοποθετήστε το παρφέ για τουλάχιστον 3 ώρες στην κατάψυξη. Βγάλτε το από την κατάψυξη, εαν το είχατε παραπάνω από 3 ώρες, αφήστε το περιπου 15΄λεπτά να μαλακώσει. Κόψτε το σε κομμάτια σλυμφωνα με τα μπισκότα και σερβιρετε το ή ακόμα καλύτερα....φατε το μονοι σας!

Επειδή εμείς φάγαμε τα μισά και παραπάνω μπισκότα σκέτα και κυρίως κρυφά από μένα, αναγκάστηκα να κάνω το παρφέ σε μικτότερο τάπερ και ένα μερος της κρέμας να την καταψύξω σκέτη.. Την άλλη μέρα όμως έψησα πάλι μερικλα, οπότε έκοψα το σκέτο παρφέ σε κομμάτια και το σέρβιρα με τα μπισκότα. Τόσο απλά.

Αυτά.

13 comments:

  1. Παναγία μου τι βλεπω πρωί πρωί!
    Ύπαγε οπίσω μου...Τις Πέμπτες τις χαλώ τις δίαιτες που αρχίζω τις Δευτέρες, και είναι Τρίτη ακόμη :-)

    ReplyDelete
  2. Τέτοια σάντουϊτς θέλουμε!
    Φαίνεται ονειρεμένο στις φωτογραφίες, φράουλες, φιστίκια και μπισκότο μαζί κάνουν πολύ καλή παρέα νομίζω, άψογο παγωτό, μπράβο!
    Και καλό Ιούλιο εύχομαι! :)

    ReplyDelete
  3. Βασιλική μας κομπλάρεις.........

    ReplyDelete
  4. Τέλειο, έχω κολλήσει στην οθόνη και δε θέλω να φύγω! σλουρπ!

    ReplyDelete
  5. Δεν είναι μόνο το παρφέ που είναι τέλειο, είναι και το πατητήρι που γράφει royal που με έχει ξετρελάνει:)

    ReplyDelete
  6. pwpw einai mageutiko..lupasai na to fas!

    ReplyDelete
  7. Βίτα μου εγώ τις χαλάω ήδη από την δευτέρα το μεσημέρι......:))

    Νταρκ το φυστίκι και η φράουλα ταιριάξαν υπέροχα...και δν το λέω επειδή το κανα εγώ...αντε καλά το λέω και γι αυτό ....:))

    κατερινούλα γλυκειά εγώ τι να πω που χω μαραζώσει απο την ζήλεια που δεν κατάφερα να ρθω στο καταπληκτικό πάρτυ;;;

    Γαστερόπληξ μου κόπιασε..

    Μία....γράψε μου μαιλ με τα στοιχεία σου... κάπου εδώ τρυγυρνάει και ένα δέυτερο πατητήρι... αν δεν σε πειράζει δηλαδή που είναι μόνο με λατινικούς χαρακτήρες...

    Ειρήνη μου είναι... όπως και οι θερμίδες που σίγουρα θα έχει ....:))

    σας φιλώ πολύ!!!

    ReplyDelete
  8. xarika pou eida to sxolio sou.prepei na sai h prwth apo germania.na sai kala!

    ReplyDelete
  9. Να είσαι καλά κορίτσι δεν πειράζει, έτσι το είπα γιατί είναι πραγματικά πολύ πρωτότυπο! Σε ευχαριστώ πολύ και μόνο η σκέψη μετράει πολύ για μένα:))

    ReplyDelete
  10. Τέλειο!! Το παγωτό έχει πολύ ωραίο χρώμα.
    Καλά το μπισκότο με το Royal είναι φοβερό. Πώς το έκανες;
    Γειά στα χέρια σου Βασιλική!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Είναι μια σφραγιδούλα Μαγδούλα μου... πολύ ευκολάκι...και έχει και πλάκα να γράφεις μηνυματάκια στα μπισκοτάκια! Θέλεις να σου στείλω μία;;;;

    ReplyDelete
  12. I Would "Love" The Recipe In English...Please & Thank You!!

    ReplyDelete
  13. just give me a few hours and she ll be yours :)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails