Tuesday, July 19, 2011

Καλοκαιρινή τάρτα με ζελέ από καρπούζι και ροδόνερο

 

Τάρτα με καρπούζι (1 von 2)

Κανονικά δεν θα πρεπε να κάθομαι εδώ και να σας γράφω. Κανονικά θα πρεπε να είμαι στο κρεβατάκι μου και να κάνω επιδερμίδα. Αλλα δεν μπορώ. Δεν μπορώ όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι και κάποιος άλλος μλκς σαν και μένα εκεί έξω που αγόρασε ενα 10 κιλά καρπούζι και τώρα αφου το φαγε για τρεις μέρες σερί το μόνο που του μένει είναι να το πετάξει ή να το βάλει ....ξέρετε που! Λύσσαξα  να φάω καρπούζι. Και όχι ενα οποιοδήποτε καρπούζι αλλά ένα από το τούρκο της γειτονιάς. Διότι ΜΟΝΟ τα δικά του καρπούζια μοιάζουν με καρπούζια, μυρίζουν σαν καρπούζια, έχουν γευση σαν καρπούζια και όταν τα χτυπάς κάνουν ένα κούφιο γκντουπ γκντουπ. Τα του Σ/Μ ειναι κολοκύθια σκέτα. Και δεν κάνουν και γκντουπ γκντουπ.  Μόνο που το Σ/Μ είναι το πολύ 2 κιλά και του Τούρκου ολόκληρο βόδι. Αφού λοιπόν  έφαγα τα αυτιά του Νίκου να μου πάρει ενα ολόκληρο βόδι καρπούζι, διότι εγώ είμαι ελληνίδα και δεν αγοράζω ποτέ μισό καρπόύζι και ποτέ μισό καρβέλι ψωμί και ας το φάει η μούχλα μετά τρομάρα μου, μου φέρε ένα με χίλια βάσανα και με παρολίγο σπασμένη κοίλη και με απέιλησε ότι έτσι και δεν το φάω όλο δεν θα ξαναχρεαστώ ποτε στην ζωή μου υπόθετο. Αφού λοιπόν το φαγα τρεις μέρες στη σειρά και καθάρισα τα νεφρά μου μια και καλή αυξάνοντας ταυτόχρονα το λογαριασμό του νερού,  παραδέχτηκα ότι όντως έκανα μλκ ΑΛΛΑ σε καμία περίπτωση δεν θα το πετούσα. Η μία λύση ήταν να γίνει γλυκό του κουταλιού αλλά εκεί αν δεν κάνω λάθος χρησιμοποιούν μόνο το άσπρο μέρος οπότε δεν έδινε λύση στο πρόβλημα μου. Έστυψα λοιπόν το μισό για να διαπιστώσω ότι τελικά ο χυμός καρπούζι δεν είναι άσχημος. Είναι ΑΠΑΙΣΙΟΣ!!!!!! Και ενώ ημουν έτοιμη να ζητήσω συγχώρεση απότο Νίκο , βαθιά ταπεινωμένη και μετανοημένη, τατάααααααααα ως απο μηχανής θεός επέσε στα χέρια μου το προτελευταίο τευχος του περιοδικού  Food&Travel με φάτσα κάρτα στο εξώφυλλο, τι άλλο; Μια τάρτα με καρπούζι! Ανακτώντας λοιπόν τη παρολίγον χαμένη μαγκιά μου μπήκα τροχαδόν στην κουζίνα για να να κάνω αυτό το υπέροχο γλυκό που όμοιο του δεν έχετε ξαναφάει.

Ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστώ ότι το ζελέ καρπούζι θα ήτνα τόσο νόστιμο. Και ότι θα ταιριαζε τόσο καλά με το ροδόνερο. Μόνο οι φράουλες αν και με 5,99€ το μισοκιλο με απογοήτευσαν κάπως. Σκέτες ήταν τέλειες αλλά στο γλυκό χανόντουσαν. Η γευση τους δηλαδή. Λέω λοιπόν την επόμενη φορά να τις μαρινάρω λίγο πρώτα...ίσως σε λίγο λικέρ πορτοκαλιού με μια πρέζα βανίλιας... κάτι τέτοιο τέλος πάντων ώστε να αποκτήσουν μια πιο έντονη γευση και άρωμα....Αν και οι υπόλοιποι που το φάγαν το βρήκαν τέλειο οπότε μπορεί να είναι απλά στο μυαλό μου. Η μπορεί να μην θέλαν να με στεναχωρήσουν. Ή μπορεί και να λέγαν την αλήθεια. Ωχούυυυυ!

Τάρτα με ζελέ καρπούζι και ροδονερο

(Για μία ταρτιέρα 30 εκκ.)

Για την ζυμη μπριζέ

150 γρ. μαλακό βούτυρο

110 γρ. ζάχαρη ψιλή

1 πρέζα αλάτι

320 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό

Ανακατέψτε με το σύρμα το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλευρι και το αυγό και ζυμώστε ελαφρά με το ΄χερι μέχρι να βραχεί όλο το αλευρι και η ζύμη να είναι μεν τριφτή αλλά όταν τη πατάτε να γίνεται συμπαγής. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, πατήστε τη ελαφρά και τυλίξτε τη σφιχτά σε μεβράνη. Τοποθετήσετ τη στο ψυγειο για 1 ώρα.Ανοι΄ξτε τη ζύμη για μεγαλύτερη ευκολία ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης ή σακούλες καταψυξεως. Καλύψτε με αυτή μια βουτυρωμένη ταρτιέρα και αφου τρυπήσετε το πάτο πολλές φορές με ένα πιρούνι, βάλτε τη στη κατάψυξη για 15 λεπτά. Κατόπιν ψήστε τη σε προθερμασμ΄νο φούρνο στους 180 βαθμούς για περιπου 20-22 λεπτά εώς ότου αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα. Βγάλτε τη και αφήστε τη να κρυώσει.

Τάρτα με καρπούζι και ροδόνερο (1 von 1)

Για το ζελέ καρπούζι με ροδόνερο

1200 γρ. καρπούζι (χωρίς τη φλούδα)

110 γρ. ζάχαρη

80 γρ. κορν φλάουρ

1/2 κουταλάκι μπεικιν

4 κουταλιές ροδόνερο

500 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες

2 κουταλιές φυστίκι αιγίνης

προεραιτικά σαντιγύ ή creme fraiche

 

Πολτοποιήστε το καρπούζι και βάλτε το στο τρυπητό να στραγίξει. Ζυγίστε 900 μλ χυμό και βάλτεε τα μαζί με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ να βράσουν. Ανακατευετε συνεχώς μέχρι η κρέμα να γίνει παχύρευστη. Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέσττε το μπεικιν, Ανακατεψτε καλά κα προσθέστε το ροδονερο. Αφήστε το ζελέ να κρυώσει αρκετά καλά αλλά όχι εντελώς και γεμίστε με αυτό τη τάρτα. Σκεπάστε την επιφάνεια μ κομμένς φράουλες τις οποίες κααι θα πατήσετε ελαφρά στην κρέμα και πασπαλίστε με χοντροκομμένο φυστίκη αιγίνης. Βάλτε τη στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρετε την με σαντιγύ ή creme fraiche ή και σκέτη.

 Καλό;;;

13 comments:

  1. Αααχ... Θίγεις ένα θέμα που πονάει τώρα... Τελικά στα καρπούζια το μέγεθος μετράει! ;)))
    Για τους ίδιους λόγους με σένα στερούμαι κι εγώ το κατά τ' άλλα λατρεμένο αυτό υπερμεγέθες φρούτο!

    Εντάξει το ζελέ καρπούζι ήδη τρέμει και κουνιέται προκλητικά πέρα δώθε μπροστά μου... μμμ!!!

    Γιατί είναι απαίσιος ο καρπουζοχυμός βρε συ? Δοκίμασε και καμιά καρπουζομαργαρίτα με τεκίλα και ίσως αλλάξεις γνώμη! :)

    ReplyDelete
  2. Μόνο καλό; Εξαίσιο και πολύ καλοκαιρινό.Αλλά και η ιστορία σου και ο τρόπος που τη γράφεις απόλαυση σκέτη!

    ReplyDelete
  3. Η τάρτα θεϊκή???? και λίγα λέω...

    Νόμιζα ότι θα χρησιμοποιούσες ζελατίνη αλλά βλέπω άλλη πατέντα...
    Εγώ πάντως τον δικό μου τον παρακαλάω να μην πάρει -αν και μου αρέσει- γιατί δεν χωράει ΠΟΤΕ όμως, στο ψυγείο μας....δυστυχώς!!!
    Πάντα μένει και δεν ξέρω τι να το κάνω...έδωσες όμορφη ιδέα!

    ReplyDelete
  4. Όχι απλά καλό,τρίκαλο!!!Κορίτσι μου δεν παίζεσαι εσύ,είσαι φοβερή,με έκανες και γέλασα,να είσαι καλά..Όλγα

    ReplyDelete
  5. oυαου!!!!τέλειο φιλενάδα!!και ναι εισαι γνήσια ελληνίδα!!τι? μισές δουλειές?!!
    φιλάκιααααα

    ReplyDelete
  6. Απίστευτη όπως πάντα!!! Εμένα με παρακαλούν για καρπούζι αλλά που να το βάλω αυτό το τέρας;; Δεν υπάρχει δε περίπτωση τάρτας μιας κι ακόμη είμαστε ανάκατοι και θα είμαστε......

    ReplyDelete
  7. Πολύ καλό! Η τάρτα είναι λαχταριστή και το ζελέ καρπούζι είναι αυτό που την απογειώνει φαντάζομαι. Αντιγράφω το ζελέ αμέσως:)

    ReplyDelete
  8. Δεν με νοιάζει τι γράφεις, γιατί να διαβάσω αυτά που γράφεις... η φωτογραφία σου τα λέει όλα - πλάκα κάνω, σε διάβασα φυσικά ;) Τέλιωσα με το γκόσιπ γκερλ και τώρα βλέπω τρου μπλαντ... φιλιά Βασιλική (από το ΚΑΥΤΕΡΟ Χαλάνδρι)

    ReplyDelete
  9. Πω-πω τί ωραία που τα λες! :-))

    Την τάρτα δεν πρόκειται φυσικά να τη φτιάξω (γνωστή ακαμάτρα) αλλά παρόλα τούτα τα λες υπέροχα!
    Τί καλά που σ΄ανακάλυψα καλοκαιριάτικα!

    ReplyDelete
  10. Υπέροχη η τάρτα σου Βασιλική. Η φωτογραφία μιλάει και το φυστίκι ανάμεσα είναι μια ξεχωριστή πινελιά.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. Νταρκ... συμφωνώ απόλυτα..τόσο για τομ΄γεθος όσο και για την τεκίλα !! :))

    προκομμένη μου Βίτα τα λόγια σου βάλσαμο....

    Έφη μου για αν χωρέσει στο ψυγείο αναγκάζομαι να γίνω τούμπανο τρώγοντας το μισό.... ναι είναι μαι ιδέα και με ζελατίνη αλλά την ήθελα πιο πυκνή....

    Όλγα μου χαίρομαι που σου φταιξα την διάθεση. Και χάρηκα που σε άκουσα!!

    Αθηνά το κοπλιμέντο απο μια επιδέξια φωτογράφο και ζαχαροπλάστη σαν και σένα μετράει πολύ! Και ναι...γνήσια ελληνίδα τρομάρα μου!

    Ξανθή μου...σε διαβάζω και συμπάσχω μαζί σου... τα πέρασα άλωστε και εγώ...

    Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

    Ευαγγελία μου... περιμένω πως και πως να αρχίσει ο 5ος κύκλος!!!

    Μαρία ου καλως όρισες.... και καιλώς σε βρήκα και εγώ! Τα τιπς σου είναι πολύ χρησιμα!!

    Νίκη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

    Τα φιλια μου!!

    ReplyDelete
  12. Χυμό καρπούζι δεν έχω πιεί ποτέ, πάντα φτιάχνω πουρέ καρπουζιού και βάζω στα cocktail. Και είναι τέ-λει-ος!

    Η τάρτα σου φαίνεται εκπληκτική Βασιλική μου!! Η πρώτη φωτογραφία με τρελαίνει. Κι ο κόκκινος φόντος είναι εμπνευσμένος.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Μάγδα μου γλυκειά σε ευχαριστώ πολύ πολύ.....

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails