Sunday, October 9, 2011

Πως να φτιάξετε ανθότυρο ή Ricotta και ψωμί με φρούτα χωρίς πολλά πολλά...

Αφού λοιπόν μοιράσαμε τα δώρα και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καλό να λες ψέμματα ότι ειναι τα παιδιά άρρωστα ΄προκειμένου να αποφύγεις  κάτι, γιατί αρωσταινουν στα αλήθεια και σε τρώει εσένα μετά η μαυρη η ανίλα , να μαι και πάλι κοντά σας, υγειής σχεδόν,   για να μοιραστώ μαζί σας λίγες από τις πολύτιμες γνώσεις μου για τις οποίες κάποια στιγμή είμαι σίγουρη ότι θα μου είστε υπόχρεοι....

homemade ricotta (1 von 1)

Αφού λοιπόν μάθαμε να κάνουμε τσουρέκια κορδονάτα, σφολιάτες αφράτες, τούρτες γαλικές και φοκάτσιες ιταλικές και τα λοιπά και τα λοιπα, είπα σήμερα να κάνουμε κάτι πιο δύσκολο. Θα κάνουμε ανθότυρο και μάλιστα τόσο καλό που ούτε καν η Γκόλφω δεν θα σας φτάνει στην ποιότητα. Θα είναι πολύ....ανώτερο που λέει και ο πατέρας μου. Καταρχήν να πω ότι επειδή το έχω δοκιμάσει και με αγελαδινό γάλακ και με κατσικίσιο, το δευτερο είναι σαφώς καλύτερο. δεν έχει έντονη μυρωδιά και γευση κατσικίλας-μπετσίλας, και σε γευση είπαμε.. ανώτερο! Εδώ το κατσικίσιο γάλα το βρίσκω σε μαγαζιά με βιολογικά προιόντα η σε καλά οργανωμένα Σ/Μ στο ράφι με τα προιοντα χωρίς λακτόζη. Είναι διαρκείας μεν, κάτι που στην αρχή με φόβισε γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν θα πήξει η όχι αλλα ευτυχώς την έκανε τη δουλειά του. Τώρα αν δεν βρείτε κατσικίσιο γάλα στα μαγαζία της γειτονιάς σας, κάντε ένα περίπατο προς τα έξω και καβατζώστε καμιά κατσικούλα. Οδηγίες για το άρμεγμα σας έχω παρακάτω σε μορφή PDF για τη διάθεση του οποίου όμως θα μου επιτρέψετε να σας χρεώσω κάτιτις μιας και όοοοοολα τα άλλα εδώ σας τα χω μπάτε σκύλοι αλέστε.....  Βγαίνοντας λοιπόν ρίξτε κατιτίτς στο παγκάρι αριστερά....

 IMG_6831

με αυτό το τυράκι λοιπόν το οποίο δεν έχιε να ζηλέψει τίποτα από το αγοραστό μπορείτε να κάνετε απίθανα πράματα... όπως το κεικ που σας έχω παρακάτω το οποίο το φαγα σε μια μέρα χωρίς τύψεις... ή μια λαχταριστή αλμύρη τάρτα με σύκα...... ή να το αλείψετε σκέτο στο ψωμάκι σας και να το φάτε με μαρμελάδα.....

Πως να κάνετε ανθότυρο ή Ricotta

2 λίτρα γάλα κατα προτίμηση κατσικίσιο

750 γρ. ξυνόγαλα ή creme fraiche

μια πρέζα αλατι κατα προτίμηση χοντρό

Ένα τουλπάνι

Προεραιτικά, λίγο ελαιόλαδο, αποξηραμένα λουλούδια ή άλλα μυρωδικά

 

Βάλτε το γάλα να πάρει μια βράση. Προσθέστε το ξυνόγαλα ή την creme fraiche και χαμηλώστε τη φωτιά. Μην το ανακατώσετε παρά με μια ξύλινη κουτάλα κόωτε το σε σχήμα σταυρού. Αν λάβουμε υπόψην τα λεγόμενα της μάνας μου που φτιάχνει τυριά εδώ και 70 χρόνια, αυτό είναι το πιο σημαντικό βημα. Αφήστε το μείγμα να αχνίζει σε πολύ χαμηλή φωτιά εώς ότου αρχίσει να κόβει νερό στην επιφάνεια. Μην το βιαστείτε εάαν θέλετε να επιτύχετε ωραία υφή και γευση. Κατόπιν αποσύρτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Αλατίστε το , κόψτε το ξανα με το κουτάλι και αφήστε το ξανά για μερικά λεπτά. Καλύψτε ένα σουρωτήρη με ένα νωπό τουλπάνι (όχι βρεγμένο) και στραγίξτε το . Πιάστε τις 3 άκρες από το τουλπάνι και με την τέταρτη φτιάξτε ένα κόμπο γύρω τους, χαμηλά πάνω από το ύψος του τυριού . Κρεμάστε το σε ένα μερος δροσερό και αφήστε το να στραγίξει για μερικές ωρες. Βγάλτε το και φυλάξτε στο ψυγείο. Αντέχει για 3-4 ημέρες.

 

σπιτική ρικότα (1 von 1)

 

Και τώρα στο θαυμάσιο ψωμοκεικ

Ψωμί με φρούτα και ξηρούς καρπούς

350 γρ. αλευρι κανονικό

150 γρ. αλευρι ολικής αλέσεως

200 γρ. ανθότυρο

300 μλ γάλα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 κουταλάκια μπεικιν

1 κουταλάκι σόδα

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά ζάχαρη

200 γρ. ξηρους καρπόυς χοντροκομμένους ανάμεικτους με αποξηραμενα φρούτα

προεραιτικά 1 μπανάνα

Ψωμί με φρούτα (1 von 1)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε μια φόρμα και πασπαλίστε τη με λίγους ξηρούς καρπούς. Κοσκινίστε τα άλευρα με το μπεικιν και διαλύστε τη σόδα στο γάλα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το για 1 περιπου ώρα. Αφηστε το να κρύώσει καλά και απολάυστε το σκέτο χωρίς τύψεις!

Επειδή  το συγκεκριμένο ψωμί δεν διαθέτει αυγά και του λείπει γενικά ο γαλακτοματοποιητής που θα ενώσει τα υλικά σε ένα σταθερό συμπαγές κατα κατά κάποιο τρόπο μείγμα, το ψωμάκι αυτό θα σας βγεί λίγο τριφτό. Αυτό προσπάαθησα να το διορθώσω με την προσθήκη μπανάνας, μιση για κάθε υπότιθεμενο αυγό, η οποία μεν μου κανε το ψωμί συμπαγές, αλλά μου το κανε και λίγο νωπό. Η γευση πάντως ήταν και στις δύο περιπτώσες υπέροχη!! Αν λοιπόν διαλέξετε να προσθέσετε μπανάνες για μεγαλύτερη σταθερότητα, πολτοποιήστε τις πρώτα στο μπλέντερ και μετά προσθέστε τις στο υπολοιπο μείγμα. Γενικά μην κουρασετε πολύ τη ζυμη και ανακατώστε τη τόσο όσο χρειάζετε για να βραχούν όλα τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους!

 

Καλή εβδομάδα σας έυχομαι!!!

10 comments:

  1. φιλενάδα ήρθα να πω καληνύχτα!ελπίζω αύριο να είσαι στο γραφείο ε??!θα τα πούμε!με βάζεις σε σκέψεις πάντως να κάνω και τυρί..πότε θα τα προλάνω όλα???!

    ReplyDelete
  2. Αποξηραμένα λουλούδια, ε? Μυρωδικά σε τυρί έχω ξαναδεί, αυτό πρώτη φορά! Περίεργο και ενδιαφέρον!
    Το ψωμί πάντως πανεύκολο και θα είναι σίγουρα νόστιμο -θέλω μια φετούλα για το πρωινό μου καφεδάκι σε λίγες ώρες από τώρα! Καλό βράδυ! :)

    ReplyDelete
  3. Εκεί θα είμαι η καυμένη.... αν και πολύ θα θελα να μείνω και να λιώσω στον υπνο....

    Νταρκ τα λουλουδάκια τα είχα πάρε για ενα κανονικό ψωμί... κανονικό που λέει ο λόγος δηλαδή... αλλά τα βαλα και εδω για δοκιμή και του πήγαν πολύ!!!

    Πάω να λιώσω! Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  4. Συγνώμη.....ψάχνω το παγκάρι εκεί αριστερά και δε βρίσκω τίποτα!!! Όταν έρθεις θα αρμέξουμε επιτόπου και θα φτιάξουμε τυράκι άμεσα!!!

    ReplyDelete
  5. Εγώ τη γλύτωσα, ξέρω να αρμέγω μόνο που δεν έχω κατσίκα, αλλά επειδή η συγκάτοικος σε αυτό το σπίτι και φίλη Λίνα έχει κατσίκα θα την παρακαλέσω να κάνει κάτι και για μένα.
    Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  6. Το δικό μας ανθότυρο διαφέρει λίγο στην παρασκευή του. Το "σπιτικό" τυράκι στην Κρήτη είναι το τυροζούλι στο οποίο πήζουμε το γάλα με ξινό ή ξύδι ή λεμόνι. Αποθηκεύω την εκδοχή σου (οι μαμάδες κάτι παραπάνω ξέρουν στα παραδοσιακά!) για όταν θα ξαναέχω γάλα γιατί τώρα δεν είναι η εποχή του κατσικίσιου.

    ReplyDelete
  7. Σχολιάζαμε με την Αθηνά την ricotta σου και δήλωσε πως είσαι φοβερή! Ε λοιπόν τείνω να συμφωνήσω!! τυροκόμους, αρτοποιούς και όλα τα σχετικά θα μας κάνεις!

    ReplyDelete
  8. Βρε Λιλα θηρίο..ακόμα και κατσίκα μου κουβάλησες;;; Το παγκάρι το βγαλα πάλι....

    Ξανθή μου ήμουν σίγουρη ότι θα ξέρεις.... μόνο που θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το πάσχα.... Η βίτα κάτι ξέρει....

    Βίτα μου είμαι σίγουρη ότι διαφέρει...αυτό άλλωστε είναι μια ευκολη λύση... ενώ το αυθεντικό έχει τρόπο και τέχνη ...

    Coocaine....με τιμάς... μπορώ μόνο να ανταποδώσω...και για σένα και για την Αθηνούλα!!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα, χαίρομαι που σε βρήκα. Μου αρέσει το blog σου και οι προτάσεις σου και θα σε παρακολουθώ.

    ReplyDelete
  10. Helen μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την καλωσύνη σου

    σε φιλώ

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails