Tuesday, June 7, 2011

Σπαράγγια στο φούρνο με φρέσκο σκόρδο, καρότα και λεμόνι

Σπαρράγια στο φούρνο

Αν και πνίγομαι στις δουλειές, μια ματιά στο χωλ μου και στις 100ντάδες κούτες θα σας πείσει, δεν κρατήθηκα να μην σας δώσω την παρακάτω συνταγή. Αν και βασικά άλλη ξεκίνησα να γράφω, πάλι με σπαράγγια, εξ αιτίας του λιγοστού χρόνου που έχω στην διάθεση μου, άλαξα γνώμη. Φέτος λοιπόν , κυρίως εξαίτίας του καινούργιου ιού με τον οποίο μας έχουν πάρει τα αυτιά, έπρεπε να φανώ ιδιαέτερα εφευρετική όσον αφορά στα λαχανικά εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των λαχανικών αυτών που τρώγαμε μπαίνουν πλέον σπίτι μας μόνο σε περιοδικά. Αυτή την Άνοιξη λοιπόν την βγάλαμε κατα αποκλειστικότητα με σπαράγγια, σπαράγγια , έ και λίγα σπαράγγια. Πριν λοιπόν τελειώσει η σεζόν τους, εδώ κατά τις 21 Ιουνίου, έχω να σας δώσω μερικές νέες συνταγές που έχω δοκιμάσει και με έχουν κατενθουσιάσει. Η μία από αυτές είναι και η παρακάτω η οποία εισάγει μια καινούργια μέθοδο θα λεγα στην προετοιμασία τουςγ για μενα τουλάχιστον που τόσα χρόνια τα κανα μ τον κλασσικό τρόπο, βράζοντας τα στην κατσαρόλα με νερό, βούτυρο και λίγη ζάχαρη. Φέτος λοιπόν διαπίστωσα ότι και η μέθοδος του φούρνου είναι εξίσου καλή, αποδοτική, γρήγορη και πιο ξεκούραστη ίσως. Την παρακάτω συνταγή την έχω από το περιοδικό "Lust auf Genuss" το οποίο αν δεν κανω λάθος κυκλοφορει και στην Ελλάδα.... τώρα το αν κυκλοφορει στα ελληνικά είναι άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση ειναι το μοναδικό γερμανικό περιοδικό που διαβάζω από το τότε που βρίσκομαι σε γερμανικό έδαφος.

Στην συνταγή τώρα. Όπως είπα είναι απλή και ευκολη. Πεντανόστιμη ούτως ή άλλως αλλιώς δεν θα την ανέβαζα εδώ. Αν και στο περιοδοικό την κάναν με φρέσκα κρεμμυδάκια και φυσική βανίλια, εγώ προτίμησα να την κάνω με φρέσκο σκόρδο , κάτι που βρίσκω σπάνια εδώ, και χωρίς βανίλια. Και για όσους ξυνίσαν ήδη τα μουτράκια τους στην ιδέα της βανίλιας με τα σπαράγγια, περιμένετε να διαβάσετε την επόμενη συνταγή για σπαράγγια σάλατα με βανίλια ΚΑΙ φέτα παρακαλώ!!!!!

Σπαράγγια στο φούρνο με φρέσκο σκόρδο, καρότα και λεμονια

250 γρ. σπαράγγια άσπρα

250 γρ. σπαράγια πράσινα

4 μεγάλα καρότα

1 λεμόνι ή λάιμ βιολογικό

4 φρέσκα σκόρδα μαζί με το πράσινο μέρος τους

1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι ζωμό λαχανικών

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κομμάτια χαρτι φούρνου

 

Κόψτε από τα σπαράγγια τις κάτω άκρες  και καθαρίστε τα με το ειδικό εργαλείο. Τα άσπρα σπαράγγια πρέπει να καθαριστούν ολόκληρα, εκτός απο τις μύτες εννοείται, και καμία φορά και δ'υο φορές αν έχετε την εντύπωση ότι ειναι λίγο σκληρά. Από τα πράσινα αρκεί να καθαρίσετε το κάτω τρίτο μέρος. Κόψτε τα πολύ χοντρά σπαράγγια κατα μήκος στην μέση και μοιράστε τα σε 4 κομμάτια λαδόκολας. Αφαιρέστε απο τα φρέσκα σκόρδα τον σκληρό εξωτερικό φλοιό΄, κόψτε τα και αυτά στη μέση κάτα μήκος και μοιράστε τα στα σπαρράγια. Καθαρίστε τα καρότα και ανάλογα με το μέγεθος τους κόψτε τα κατα μήκος, είτε στα είτε στα 4. Σε μια κατσαρόλα κάψτε 2κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέστε τα καρότα, Καβουρδίστε τα ελάχιστα, χαμηλώστε την θεμροκρασία και  προσθέστε το ζωμό λαχανικών. Κλείστε το καπάκι και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν μοιράστε τα και αυτά μαζί με το ζωμό στα σπαράγγια. Πλύντε το λεμόνι καλά, κόψτε το στην μέση και το κάθε μέρος σε λεπτές φέτες. Μοιράστε τις φέτες λεμονιού στα πακετάκια,περιχύστε με το ελαιόλαδο και κλειστε τα πακετάκια καλά κλεινοντας τα πρώτα στην μεση και μετά στις άκρες. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρας 18) για 15-20 λεπτά περίπου. Ανοίξτε τα πακετάκια , προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε τα σκέτα ή με αυγά, κατα προτίμηση ποσέ!!!

Asparagus with fresh garlic, lemons and carrots

Φυσικά μπορέιτε και να χρησιμοποιήσετ μόνο άσπρα η μόνο πράσινα σπαράγγια. Απλά εγώ θεωρώ ότι ενώ τα άσπρα είναι πιο αρωματικά, τα πράσινα είναι πιο νόστιμα. Οπότε ενας συνδιασμός και των δύο δίνει ένα ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα.

Σας φιλώ

3 comments:

  1. Τέλειο αλλά δεν θα το πάρουν με καλό μάτι, μπορεί να το φτιάξω για την πάρτη μου, ειδικά δε αν δουν ή καταλάβουν τα σκόρδα, κάηκα...χαχαχα!!!
    Το φακελάκι στο φούρνο είναι τέλεια τεχνική και γλιτώνεις και φασίνα βεβαίως βεβαίως!

    ReplyDelete
  2. εγώ λατρεύω τα σπαράγγια οπότε ότι σπαραγγίσιο το αγαπώ και το δοκιμάζω!
    φιλούρες

    ReplyDelete
  3. Η βανίλια φαινεται να ταιριάζει με τα σπαράγγια πολύ, γιατί είχα δει και μια συνταγη με bearnaise βανίλιας για λευκά σπαράγγια. Πάντως η βερζιόν σττη λαδόκολλα φάινεται πολύ νόστιμη, υγιεινή και εύκολη!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails