Monday, February 12, 2018

The cilantro of the Lambs

Αχ! Τι ωραία που είστε ακόμα εδώ και δεν με έχετε ξεχάσει παντελώς και οριστικώς.  Παράλληλα ανεβάζετε και το πήχη ψηλά διότι ξέροντας πλέον πως δεν τα γράφω για να τα διαβάζω μόνο εγώ, πρέπει να σας μυήσω στα καλύτερα των καλυτέρων και οχι στα φαγητά της οκάς.
Τη σημερινή συνταγή την χρωστάτε στη Χριστίνα. Η χριστίνα σήμερα θα εβγαζε όλους τους φρονιμήτες με την μιά και μάλιστα με ολική νάρκωση. Δυστυχώς έχει πολύ στενή γνάθο και οι φρονιμήτες κάποια στιγμή θα αρχίζαν να ανεβαίνουν προς τα επάνω και, ποιος ξέρει, μπορεί αργότερα να μεταλλάσονταν σε κέρατα. Ειδικά κατα την ηλικιά των 17-18 που αρχίζουν και τα πρώτα καρδιοχτύπια. Τα δικά μου είχαν βγει στα 17 και φέρναν το όνομα Λέτα. Επειδή λοιπόν τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι σε θέση να φάει τίποτα της προκοπής, πέρα απο σούπες και λαπάδες, ήταν ελεύθερη να καθορίσει το μενού του ΣΚ.
Εκτός απο τα ανθυγειινα τύπου MC Donalds και Kentucky επελεξε μεταξύ άλλων και το παρακάτω αρνάκι. Τη συνταγή την έχω απο μια εκπομπή του TLC "The Faboulous Baker Brothers". Αν και δεν βλέπω μαγειρικές εκπομπές, στους συγκεκριμένους είχα κολήσει γιατι εκτος απο αηδίες καμια φορα τους ξεφευγε και κάναν και κατι καλό. Ψέμματα. Διότι από τις δέκα εκπομπές τους που είδα, η παρακάτω συνταγή ήταν η μοναδικη που άξιζε.

Λατρευω το αρνί. Αλλά μπορώ να καταλάβω και όλους εσας που σουφρώνετε τη μύτη όταν σας το σερβίρουν. Προφανώς δεν το έχετε φάει σωστά μαγειρεμένο. Ειδικά οταν έχει μπαχαριστεί και μαγειρευτει σωστά δεν το φτάνει ούτε το καλύτερο κομμάτι μοσχαριού. Κάντε μου λοιπόν την χάρη και δοκιμάστε τη συνταγή που θα διαβάσετε σημερα. Βέβαια δεν ξέρω πόσο έυκολο είναι να βρεθεί φιλετάκι ή και ψαρονέφρι αρνιού αλλά αν το βρέιτε αρπαξτε το χωρίς δευτερη σκέψη και πνίξτε το στη μαρινάδα. Τα επιφωνηματα και τα βογγητά ευχαριστης στη πρωτη μπουκιά θα είναι όλα δικά σας. Κυριολεκτικά.

Πολλά μπαχαρικά είναι εδώ το μυστικό. Κουρκουμάς, κόλιανδρος, τζίτζερ, κύμινο, τσίλι, κανέλλα και σκορδο. Πολύ σκόρδο! Αλλά No worries. Τα υπόλοιπα μπαχαρικά καλύπτουν αρκετα την μυρωδια του σκόρδου οπότε η συνταγή ενδεικνύεται όχι μόνο για το πρώτο ραντεβού, αλλά και για το δευτερο και το τρίτο καθως και για την πρώτη επετειο και την μετέπειτα ανανεωση των ορκων δίπλα στην ακρογιαλια.

Φιλετάκια αρνιού με κόλιανδρο

 Για 4 άτομα

4 Φιλετάκια
1 ξυλάκι κανέλλας κοπανισμένη
4 σκελίδες σκόρδου
1 κομμάτι φρέσκο τζίτζερ
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλιά σπόρους κόλιανδρου
μισό κουταλάκι καυτερό
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Η παρασκευή είναι απλή. Μια μέρα πριν βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικα της μαρινάδας και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν. Κάτοπιν αλείφετε με αυτή τα φιλέτα αρνιου και τα βάζετε με την υπόλοιπη μαρινάδα σε μια πλαστική σακούλα κατα προτίμηση ώστε να μπορείτε να τα ανακινειτε πιο ευκολα που και που ώστε η μαρινάδα να πάει πραγματικά παντού. Την άλλη μέρα βγάλτε τα απο την μαρινάδα και ψήστε τα σε μέτρια εως δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για τρια λεπτά περίπου απο κάθε πλευρα, αλειφοντας τα τακτικά με την υπλοιπη μαρινάδα. Μετά το τέλος του ψησιματος, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστά. Αν και κάποιοι επιμένουν  ότι στο αλουμινόχαρτο το κρέας χάνει πολλα υγρά και πως είναι προτιμότερο να το βάλεις σε μια λαμαρίνα στο φούρνο στους 80 βαθμους οπου θα διατηρηθει ζεστό μέχρι να το σερβίρετε. Εσείς πράξτε όπως καταλαβάινετε. Εγω΄συνηθως το κάνω λίγο πριν το σερβίρω όποτε στο αλουμινοχαρτο δεν προλαβαινει ούτε τα χνώτα του να αφήσει.




Για συνοδευτικό αυτη τη φορά έκανα μικρές πατάτες με δεντρολίβανο, βιολογικές πάντα, τις οποίες αφου τις έβρασα καπου δεκα λεπτα σε αλατισμένο νερό μαζι με την φλούδα, τις στράγγισα και τις αφησα να σιγοψηνονται στη κατσαρόλα σε ελαιόλαδο μαζί με φρεσκο δεντρολίβανο και σκορδο. προς το τελος του χησιματος προσθεσα ενα μικρο κομματκι φρεσκο βουτυρο και κουνησα την κατσαρολα ωστε να παει παντού. Αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί ήδη είχα αργήσει με το σερβιρισμα. Μπορώ να σας τις ζωγραφίζω αν θέλετε όμως.

Για σαλάτα έκανα την πιο πιο πιο πιο γευστική σαλάτα με καρότο και κόλιανδρο που έχετε φάει ποτε των ποτών. Αρκει να σας αρέσει ο κόλιανδρος.

Καροτοσαλάτα με κόλιανδρο και ψητη πιπεριά

4 Καρότα
1 πιπεριά κόκκινη φλωρίνης χημενη και ξεφλουδισμένη
μισό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ψιλες φέτες
μισο ματσάκι κόλιανδρο χοντροκομμένο
1 κουταλιά σπόρους μουστάρδας
4 κουταλιές ηλιέλαιο
αλάτι

Ξεφλουδίστε τα καρότα και τριψτε τα στο χοντρο τρίφτη. Ψιλοκόψτε τη πιπερια σε μικρά κομματια και προσθέστε τα μαζί με τα κρεμμύδα στα καρότα. Καβουρδίστε τους σπόρους μουσταρδας στο λάδι αλλα προσέξτε να μην μαυρισουν και κυριως να μην σας βγάλουν κανένα μάτι διότι έτσι και κάψουν πετάγονται εδω και εκεί. Προσθεστε τα στα καρότα και ανακατεψτε καλά. Αλατίστε και προσθέστε τον κόλιανδρο. Δοκιμαστε και πιειτε νερό στην υγεια μου.


Σας φιλω!







4 comments:

  1. Επιτέλους!! Βασιλική επιστροφή με βασιλικές συνταγές. Άντε και μας έλειψες. Πήξαμε στις αντιγραφές και τις απομιμήσεις. Έχει γεμίσει η μπλογκόσφαιρα με ανιαρά κείμενα και κόπιες συνταγών. Καλώς ήρθες πάλι λοιπόν Βασιλική να μας χαρίζεις λίγη από την έμπνευση σου στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω βέβαια αυτή η επιστροφή να διαρκέσει πολύ και να μην την σκαπουλάρεις χάριν ενός νέου σήριαλ ή της βολής του καναπέ σου..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν χαρίζεις κάστανα βλεπω! με τιμαει η προτιμηση σου...
      Για το καναπε θα σου οω τωρα που θα ερθει ο καινουργιος. Ο παλιος τεσσερα χρονια τωρα κατσιασε. Σειρα δεν παιζει. Μετα τον mcdreamy το χαος...

      Delete
  2. Αχ τι ωραίες συνταγές! Όμολογώ όμως ότι με ξετρέλανε η σαλάτα!

    ReplyDelete
  3. αχ και μενα! Ετσι και μου λεγες και συ πως δεν τρως κόλιανδρο θα σε εστελνα στα σπαμ οσονούπω!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails