Tuesday, May 1, 2012

Άυγουστος

 

White chocolate parfait with red wine sauce (1 von 1) Ένα από τα θετικά του bloging, εκτός από την ευκαιρία να μοιράζεσαι με ένα σωρό κόσμο τις αγαπημένες σου συνταγές, είναι οι διάφορες ευκαιρίες που σου ανοίγονται. Τι εννοώ; Την πρόσκληση του Sani πχ πέρισυ τέτοιo καιρό που μου πρόσφερε μία τις καταπληκτικότερες γευστικές εμπειρίες που έχω ζησει μέχρι τώρα. Ή η πρόταση από το περιοδικό Departure Blvd να επιμεληθώ το Χριστουγεννιάτικο ρεπορτάζ τους. Οι γνωριμίες που έκανα με άλλους bloggers και που εξελίχθηκαν σε φιλίες. Τα διάφορα γλυκά μαιλς που πάιρνω κατα καιρούς από αναγνώστες του μπλογκ και που πραγματικά μου φτιάχνουν την διάθεση. Η λίστα είναι ατελείωτη. Και κάπου μέσα σε αυτή τη λίστα είναι και τα διάφορα δωράκια που μας προσφέρονται κατά καιρούς. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξερω πως να φερθώ. Ποτέ δεν θεώρησα ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο. Ή ότι έχω ένα ιδαίτερα εκλεπτυσμένο γούστο στο φαγητό. Ή ότι μαγειρευω καλύτερα, διαφορετικά, περισσότερο από κάποιους άλλους. Όταν λοιπόν σου γράφουν ότι αυτό που παρουσιάζεις τους αρέσει και θα χαιρόταν να τους προτείνεις μία συνταγή για το προιόν τους, αρχικά τα χάνω, κατόπιν κολακευομαι και μετά ματώνω τα δάχτυλα μου με το να ψάχνω την σούπερ συνταγή που θα αναδείξει την μαρμελάδα, το βούτυρο, το τυρί, το κρασί στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο μέγιστο βαθμό. Ουσιαστικά δεν κάνω κάτι το ξεχωριστό, απλά αναπαράγω, ίσως ελαφρά διαφοροποιημένη, μια ήδη υπάρχουσα συνταγή, κάτι που ουσιατικά μπορέι να κάνει ο καθένας. Σας ευχαριστώ λοιπόν που δίνετε σε μένα αυτή τη ευκαιρία και όχι στο ...καθένα :)

 Parfait άσπρης σοκολάτας με σάλτσα κόκκινου κρασιού (1 von 1)

Μία τέτοια περίπτωση μου τυχε πριν απο κάμποσο καιρό όταν η ευγενικότατη Μαρία από το Κτήμα  Κατώγι και Στροφιλιά πρότεινε να μου στείλει 2 από τα καλύτερα, κατά την γνώμη μου, κρασιά τους προς δοκιμή. Το ένα από τα δύο, το Άυγουστος, το γνώριζα ήδη από το Σάνι και μας είχε ενθουσιάσει. Φυσικά δεν το είπα και δέχτηκα μετά χαράς να τα (ξανα-)δοκιμάσω. Το κατώγι Αβέρωφ το ηπιαμε την ώρα που μαγειρευαμε και τσιμπολογάγαμε με παρέα την πλέον αγαπημένη μου σαλάτα με Κουκιά, φρέσκο αρακά και χαλούμι. Για το κρασί Άυγουστος όμως είχα άλλα σχέδια. Αν και αρχικά είχα σκοπό να κάνω κάτι εντελώς κοινότυπο και απλό όπως ένα καλό, παραδοσιακό, ελληνικότατο στιφάδο, στο τέλος υπερίσχυσε η τολμηρή πλευρά μου και αποφάσισα να κάνω δύο γλυκά, ένα παρφέ άσπρης σοκολάτας και μια γρανίτα με δαμάσκηνα, που είχα βάλει στο μάτι από καιρό. Για το αποτέλεσμα ειλικρινά δεν έχω λόγια. Το φρουτώδη άρωμα του κρασιού καθώς και οι ελαφριές νότες από γαρύφαλο και βανίλια, πιστευω ότι αναδειχτήκαν μέσα από τις δύο συνταγές στο έπακρο. Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για το παρφέ. Την Γρανίτα την επόμενη φορά.

Αν και η προετοιμάσια του παρφέ είναι κάπως χρονοβόρα, όπως όλα τα παγωτά άλλωστε, σας παροτρύνω να την δοκιμάσετε το συντομότερο. Αξίζει το κόπο και το χρόνο που θα θυσιάσετε. Ειδικά αν είστε λάτρεις του παγωτού σοκολάτας όπως εγώ.  Ή του Παρφέ, εξαιτίας της βελούδινης γευσης του και της πιο μαλακής υφής τους. Το Highlight στην συγκεκριμένη περιπτωση όμως είναι η σάλτσα κρασιού. Βελούδινη, αρωματική, γλυκειά, ακριβώς όπως αρμόζει σε μια σάλτσα παγωτού. Πάμε στοίχημα ότι θα σας ενθουσιάσει;

Παρφέ άσπρης σοκολάτας με σάλτσα κόκκινου κρασιού

προσαρμοσμένη από το περιοδικό  Essen&Trinken

100 γρ. άσπρη σοκοκολάτα

120 μλ αρωματικό σιρόπι*

250 μλ. κρέμα γάλακτος

4 κρόκοι αυγού

λίγη κουβερτούρα για το ντεκόρ

Για την σάλτσα

250 μλ. κόκκινο κρασί ξηρό

120 μλ αρωματικό σιρόπι

1 κουταλάκι γεμάτο κορν φλάουρ

 

*Για το σιρόπι

500 μλ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι -το χυμό και το ξύσμα

1 λεμόνι -το χυμό και το ξύσμα

1 φυσική βανίλια

 

Χαράξτε και ανοίξτε την βανίλια κατα μήκος και βάλτε τη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά να βράσουν. Από την στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά με το καπάκι πάντα ανοιχτό. Στραγγίξτε το σιρόπι και αδειάστε το σε ένα μπουκάλι. Φυλάξτε το σε σκοτεινό μέρος και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε παγωτά ή σορμπέ αντικαθιστώντας με αυτό ένα μέρος της ζάχαρης ή και για να αρωματίσετε το τσάι σας. Φυσικά μπορείτε να παραλέιψετε τα εσπεριδοειδή και να προσθέσετε μία βανίλια παραπάνω

Για το παρφέ

Κρατήστε από την κουβερτούρα 20 γρ. σε φλοίδες και βάλτε την υπόλοιπη σε μπεν μαρί να λιώσει. Χτυπήστε την σαντιγύ να σφίξει και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε. Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπήστε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Βάλτε το σιρόπι να πάρει μια βράση και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε το σταδιακά στους κρόκους. προσθέστε και την λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Μια ένα συρμα προσθέστε προσεκτικά την σαντιγύ και την υπόλοιπη κουβερτούρα. Αδειάστε το μέιγμα σε φορμάκια και βάλτε τα στην κατάψυξη να παγώσουν.

Για την σάλτσα

Βάλτε το κρασί με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά να βράζουν για 10 περίπου λεπτά. Δυαλύστε το κορν φλάουρ σε μία κουταλία νερό και προσθέστε το στην σάλτσα ανακατευοντας συνεχώς. Αφήστε τη να πάρει μια καλή βράση ώστε να πήξει - προσοχή πιτσιλάει- και αποσύρτε τη από την φωτιά. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε την με το παρφέ. Πασπαλίστε με λίγη τριμμένη κουβερτούρα και απολαυστε.

σας φιλώ

Βασιλική

Παρφέ άσπρης σοκολάτας με σάλτσα κόκκινου κρασιού (1 von 1)

13 comments:

  1. Πράγματι διαβάζοντας τη σάλτσα και καθώς τη σκεφτόμουν ενωμένη με το σιρόπι να τρέχει πάνω στο παγωτό....με έπιασε σιελόρροια..... Θα ψάξω να βρω το συγκεκριμένο κρασάκι! Υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα! Καλό μήνα Βασιλική μου!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλό μήνα!!
    Δεν αγαπώ τα παγωτά ιδιαίτερα αλλά με κέρδισε η παρουσίαση σου!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Βασιλική μου και καλό μήνα!
    Μου ακούγεται πολύ τολμηρή η σάλτσα κρασιού, αλλά από τις φώτος φαίνεται πραγματικά πολύ λαχταριστή!
    Η παρουσίασή σου απίθανη, χίλια μπράβο!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Λαχταριστό το παρφέ λευκής σοκολάτας και πολύ ωραία "μεθυσμένο"! Αυτά είναι, μπράβο και για τη συνταγή και για την πρόσκληση!
    Να δω εγώ πότε θα βρω καμιά ζυθοποιία σπόνσορα για τις μπυροσυνταγές μου... :p

    ReplyDelete
  5. Απίθανη ανάρτηση, οι φωτογραφίες μοναδικές!! πρέπει να την δοκιμάσω τη συνταγή!!

    ReplyDelete
  6. Τέλειο το παρφέ και πολλά συγχαρητήρια! Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  7. Vassiliki...poles anamniseis apo to Sani. Poli oraio parfait, stylinh kai photos...kali synexia :)

    ReplyDelete
  8. Εφούλα να το ψάξεις! ήδη απότο Σάνι που το είχαμε δοκιμάσει μας ενθουσιάσε!

    καλό Μήνα γλυκειά μου Ξανθή! Πριν μείνω έγκυος στην Εμμέλεια, δεν ήθελα ούτε να τα δώ... από τότε όμως...περιμένω πως και πωως να ζεστάνει ο καιρός για να τρώω χωρίς τύψεις.

    Ερμιόνη μου αξίζει να την δοκιμάσεις! δεν ξέρω να έφαγα πιο πολύ με το παγωτό ή σκέτη όσο την έφτιαχνα! Είναι πραγματικά υπέροχη!

    Νταρκ μου σου ευχομια καλή τύχη!! :)) Να ρθεις στο Οκτομπερφεστ να χορτάσεις μπυρόνια!! Μέχρι τότε... να σου στείλω ένα βαρελάκι;;; Η καλύτερα να ρθεις να σε πάω σε ένα μοναστήρι όπου και την φτιάχνουν ακόμα μονοι τους. Εκεί και αν δεν είναι από την παραγωγή στην κατανάλωση!

    Χριστίνα μου γλυκειά και πολυτάλαντη σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

    Έρη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

    Παντελή σε ευχαριστώ! Και ναι οι αναμνήσεις ειναι υπέροχες! Χαίρομαι όμως πολύ που και φέτος θα δοθεί η ευκαιρία σε μπλογκερ να πάρυν μέρος στο καλύτερο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς. Και ελπίζω παρόλλα αυτα να τα πούμε καοοια στιγμή και πάλι απο κοντά.... Ίσως τον Αυγουστο;;;!

    ReplyDelete
  9. Καλώς σε βρίσκω Βασιλική!!! Φαίνεται υπέροχο το παρφέ σου αλλά και η σάλτσα και το αρωματικό σιρόπι είναι υπέροχα!!!!! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  10. Αυτό το χρώμα της σάλτσας είναι άλλο πράγμα.
    Φανταστικό χρώμα. Και ο συνδυασμός με το παρφέ ακόμα καλύτερος.
    Στείλε ενα μπολάκι να δοκιμάσω :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Μπράβο σου που τόλμησες κάτι διαφορετικό από το αρχικό διόλου ευκαταφρόνητο στιφάδο!!
    Το παρφέ παγωτό σου υπέροχο και είμαι σίγουρη ότι θα το έτρωγα ευχαριστως πολλές φορές. Η σάλτσα κρασιού αναπάντεχα ιδιαίτερη και ειδικά με το παγωτό!

    Καλή η πρότασή σου και ακόμα καλύτερη η παρουσίασή σου!!!

    ReplyDelete
  12. Αμάν Βασιλική θέλω! Και την σαλάτα με τα κουκιά θέλω!!!

    ReplyDelete
  13. Κική μου καλώσόρισες και σε ευχαριστώ!

    Μάριον γλυκειά στο υπέροχο κρασί οφείλεται και το υπέροχο χρώμα!

    Χρυσαυγή μου το στιφάδο είναι από τα πιο πιο αγαπημένα μου φαγητά αλλά ήθελα κάτι παραπάνω! Σε ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια!

    Κατερινούλι μου..... Στην κατάσταση που είσαι, αν κρινω από μένα.....τα θέλεις σίγουρα όλα ε;;;;; Φιλιά πολλά πολλα

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails