Sunday, February 5, 2012

Τούρτα Dulce de Leche

Ακόμη δεν το πιστευω ότι κατάφερα να επιζησω τη χτεσινη ημέρα. Και ειλικρινά κάποια στιγμή σταμάτησα να μετράω το πόσες φορές είπα την φράση "ξανά δεν έχει"!!! Αιτία; 17 παιδάκια που τρέχαν από δωμάτιο σε δωμάτιο σε δωμάτιο ουρλιάζοντας, παίζοντας, γελώντας, τρώγοντας και πίνοντας, χορευοντας και τραγουδώντας. Αφορμή; Τα 7. γενέθλια της Χριστίνας. Ξεκινήσαμε λέγοντας ότι θα καλέσει τους πιο κολητούς της. Καταλήξαμε στον αριθμό που προαναφέρθηκε. Τώρα πάει σχολείο και οι απαιτήσες έχουν μεγαλώσει. Το ίδιο και οι προσδοκίες των υπόλοιπων παιδιών. Η χριστίνα είναι ευτυχώς αγαπητό παιδι. Παρα τις παραξενιές της. Αλλά μια λάθος κίνηση και από κει που είσαι σούπερσταρ  καταλήγεις να κάθεσαι μόνος σου σε μια γωνία :)). Και φυσικα oι εποχες περάσαν που απλά μαζευόσουν με τους φίλους σου και παίζατε ότι να ναι. Τώρα ζούμε στην εποχή της τηλεόρασης κaι των αμέτρητων παιδικών καναλιών, και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γενικά στην εποχή της αφθονίας και την ανίας. Τώρα τα παιδιά δεν αρκούνται σε μια απλή συμάζωξη για να ευχαριστηθούν και σίγουρα δεν τους φτάνουν μερικές κούκλες για να πάιξουν. 

20120204-IMG_8985

 

Όταν λοιπόν η Χριστίνα μου ζητησε πάρτι ήξερα ότι με περιμένει Γολγοθας. Ετοίμασα 10 διαφορετικά παιχνίδια, 4 διαφορετικά γλυκά και δεκάδες άλλα παιδικά φαγώσιμα. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, εγώ να κάνω τον κλοουν, να χορευω με ένα μπαλόνι κολημένο στο μέτωπο μου, να κάνω παντομίμα και ότι άλλο μπορούσα ώστε να μην βαρεθούν οι μικροί μας καλεσμένοι. Μπορώ να πω ότι τα κατααφέραμε. Το υπόψιάστηκα όσο έβλεπα τα παιδάκια με ορεξη και να τρέχουν χαρούμενα εδώ και εκεί. Σιγούρευτηκα όταν είδα να παρακαλάνε τους γονείς τους να περάσουν μέσα για ένα καφέ ώστε να μείνουν λίγο παραπάνω. Και πείστηκα όταν το βράδυ, αφού ξεπροβοδίσαμε και τον τελευταίο μας πια καλεσμένο,  ήρθε η μεγάλη μου πια Χριστίνα και με ευχαριστησε για το πιο τέλειο πάρτυ της ζωής της. Χαίρομαι που της άρεσε γιατί ήταν και το τελευταίο της κάτω από δική μου στέγη!!! Σήμερα δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου. Μπροστά στο χτεσινό ξεθέωμα , η γέννα ήταν παιχνιδάκι.

Φυσικά δεν έκατσα να γράψω μόνo για αυτά που ζήσαμε χτες αλλά κυρίως για αυτά που φάγαμε. Συγκεκριμένα για ένα από αυτα το οποίο σας το έχω τάξει εδώ και καιρό. Για την πιο τέλεια τούρτα που έχετε φάει ποτέ σας. Και ίσως και για την πιο ευκολη -νόστιμη- τούρτα που έχετε φάει ποτέ σας. Αν και εγώ, το παραδέχομαι, καιγόμουν να κάνω μία με ζαχαρόπαστα, η Χριστίνα μου ξεκαθάρισε ότι οι εποχές αυτές περάσαν και τώρα θέλει απλά πράματα. Άλλο που δεν ηθελα. Από καιρό την είχα στο μυαλό μου να να που τώρα θα μου δινόταν η ευκαιρία να την κάνω κίoλας. Πάμε;;;;

20120204-IMG_8996 

Double MOusse Dulce de leche and Chocolate Cake

Για το παντεσπάνι

4 αυγά χωρισμένα

4 κουταλιές καυτό νερό

180 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αλευρι

100 γρ. κορν φλάουρ

2 κουταλάκια μπεικιν

1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού

Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγγα. Χτυπήστε τα αυγά με το καυτό νερό μέχρινα αποκτήσουν μαι κρεμώδη υφή. προσθέστε την ζάχαρη και την βανιλια και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν. Σταματήστε το χτύπημα και προσθέστε προσεκτικά την μαρέγγα. Ανακατώστε πολύ ελαφρά με μια μαρίζ. Κοσκινήστε το αλευρι με το κορνφλάουρ και το μπέικιν και μπροσθέστε τα και αυτά στα αυγά. Ανακατέψτε και πάλι ελαφρά, από πάνω προς τα κάτω,  μέχρι να αποροφηθεί το αλευρι. Καλύψτε μια στρογυλλή φόρμα με διάμετερο 26 εκκατοστών ή μια τετράγωνη με διαστάσεις 23χ23 με χαρτι φούρνου. Μην βουτυρώσετε αν θέλετε το παντεσπάνι σας να φουσκώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αν παρόλλα αυτά δνε έιστε σίγουρη αν η φόρμα σας είναι αντικολητική, βουτυρώστε τα οιχλωματα και πασπαλίστε με αλευρι. Τινάξτε το περριτό αλευρι χτυπώντας ελαφρά την φόρμα πάνω από τον νεροχύτη. Ψήστε στην μεσαία σκάλα του φούρνου για 25-30 λεπτά. Δοκιμάστε όμως ληδη από τα 20 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν, βγάλτε το από την φόρμα και αναποδογυρίστε το επάνω σε μια σκάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Αν το ψήσετε σε στρογγυλή φόρμα των 26 εκκατοστών, το παντεσπάνι θα φτάσει για να το κόψετε σε τρία μέρη. Αν το ψήσετε σε τετράγωνη θα φτάσει για δύο.

Ιταλική μαρέγγα

250 γρ. ζάχαρη

50 γρ. νερό

125 γρ. ασπράδι αυγού

βάλτε το νερό με την ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και ανακατέψτε καλά. Σταματήστε το ανακατωμα και βάλτε τα να βράσουν. Ταυτόχρονα αρχίστε τα χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη αλλά όχι σφιχτή υφή. Όταν το σιρόπι φτάσει τους 121 βαθμούς, αφιρέστε το σκευος από την φωτιά, και σινεχίζοντας το χτύπημα της μαρέγγας, ρίξτε το σιρόπι  λίγο λίγο. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η μαρεγγα να κρυώσει εντελώς. Σε αυτή τη περίπτωση είανι κααλύτερα να δουλεψετε με μια κουζινομηχανή γιατι μέχρι να κρυωσει το μείγμα μπορεί να περάσουν και 15 λεπτά. Αν σταματήσετε το χτύπημα νωρίτερα μπορεί η μαρέγγα να διαχωριστεί από το σιρόπι ή να μην αποκτήσει την υφή και την γευση που πρέπει. Επίσης, μέχρι να την χρησιμοποιήσετε, συνεχιστε να την χτυπάτε ή καλύτερα να την ανακατώνετε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ώστε να μην στεγνώσει. Κατα αυτότο τρόπο μάλιστα η μους αποκτάει και μαι πιο ανάλαφρη υφή. Εαν δεν είστε εξικοιωμένοι με αυτή την μέθοδο της ιταλικής μαρέγγας, μπορείτε να δοκιμάσετε και την μέδοθο της Νίκης η οποία φαντάζει επίσης πολύ ευκολη

Για την mousse Dulce de leche

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 400 μλ

300 γρ. κρέμα γάλακτος

8 γρ. ζελατίνης

200 γρ. ιταλική μαρέγκα

 

Βάλτε το κουτί με το γάλα σε ένα ψηλό κατσαρολάκι με νερό που να το σκεπάζει σχεδόν και αφήστε το να βράσιε για δύο με τρεις ώρες, φροντίζοντας συχνά πυκνα να συμπληρώνετε το νερό. Πολλοί λένε΄πως αν δεν είναι σκεπασμένο εντελώς, υπάχρει φόβος να ανατιναχτεί. Εμένα δεν μου χει τύχει ποτέ. Απλά φρποντίζω να υπάρχ μπόλικο νερό και ας μην το σκεπάζει εντελώς. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και μέρες πριν. Ανοίξτε την κονσέρβα και χτύπήστε το μείγμα με το μίξερ να αφρατέψει ελαφρά. Βάλτε την ζελατίνη σε μπόλικο κρύο νερό να μουλιάσει. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Στραλίγη σαντιγγγίξτε την ζελατινη με τα χερια σας και βάλτε την σε ενα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά να λιώσει, ανακατευοντας συνεχως. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε λίγη σαντιγύ, ανακατευοντας καλά. Αναμείξτε την σαντιγύ αρχικά με την Dulce de leche και μετά με την ζελατίνη, ανακατευοντας καλά αλλά προσεκτικά. Στρώστε το ένα παντεσπάνι σε μια φόρμα και αδειάστε αποπάνω την μους. Καλύψτε με το δευτερο παντεσπάνι και τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο.

Για την μους σοκολάτας

300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

300 γρ. κρέμα γάλακτος

200 γρ. ιταλική μαρέγγα

8 γρ. ζελατίνης

 

Λίωστε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και βάλτε την ζελατίνη να μουλιάσει. Χτυπήστε την κρέμα γαλακτος σε σφτιχτή σαντιγύ. Στίψτε καλά την ζελατίνη και βάλτε την όπως και στην μους Dulce de leche σε μέτρια φωτιά να λιώσει.   Ανακατέψτε την και πάλι με λίγη σαντίγύ. Ανακατεψτε την υπόλοιπη σαντιγύ με την λιωμένη κουβερτούρα, κατόπιν με την ζελατινη και τέλος με την ιταλική μαρέγγα. Αδειάστε το μείγμα πάνω απότο δευτερο παντεσπάνι και βάλτε το στο ψυγείο να σφίξει.

Για την επικαλυψη

150 γρ. κουβερτούρα με 60% κακάο

λίψστε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά και με ένα κουτάλι, κάνοντας την κλασική κίνηση του θυμιατού - βοήθεια μας- απλώστε την πάνω από την τούρτα.

Αν και αυτό το εντελώς απλό γλάσσο είναι το αγαπημενο μου, εξαιτίας ακριβώς της απλότητας του αλλά και την υφής του η οποία έρχεται σε αντίθεση με την υφλη της μους, παραδέχομια ότι στο κόψιμο δυσκολευτηκα κάπως. Φυσικά η αντιθεση των γευσεων επανορθωσε από όλες τις απόψεις αλλά η όψη θα μπορπύσ εμετά το κόψιμο να είναι καλύτερη. Αν δεν έχετε λοιπόν ηλεκτρικό μαχαίρι το οποίο θα σκίσει το σοκολατένιο γλάσσο σας στα δύο και θα σας χαρίσει κομμάτια με όψη αντάξια της γευσης τους, προτείνω να προσθέσετε στη κουβερτούρα λίγη κρέμα γάλακτος, ίσα ίσα για να διατηρησει αργότερα μια ποο μαλακή υφή, ή να κάνετε ένα άλλο γλάσσο με το οπόιο θα μπορείτε να καλύψετε και ολη την τούρτα εάν η δική μου σας φαίνεται πολύ γυμνή.

Γλάσσο σοκολάτας Ν0 2

170 γρ. κουβερτούρα με 60% κακάο

70 γρ. κρέμα γαλακτος

70 γρ. γάλα

1 κουταλιά γλυκόζη

1 κουταλιά βούτυρο

Κόψτε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομματάκια

βάλτε το γάλα με την κρέμα γαλακτος και την γλυκόζη να βράσουν και αδειάστε τα πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατέψτε με μια μαρίζ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να κρυώσει λίγο και περι΄χυστε την τούρτα σας από την οποία έχετε στρογγυλέψει ελαφρά τις γωνίες ώστε να μην σπάσει το γλάσσο.

Ακόμα πιο εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε τον καθρέφτη σοκολάτας που έιχα κάνει παλαιότερα και το οποίο πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

Αλλά είπαμε... όλα αυτά αποτελούν εναλλακτικές λύσεις... εγώ ήμουν ευχαριστημένη και με την απλή κουβερτούρα....

Αυτά. Χρόνια μας πολλά και του χρόνου... δεν έχει!!!

 

22 comments:

  1. Να ζήσει η Χριστίνα και να είναι γερή κι ευτυχισμένη και τυχερή.
    Υπέροχη τούρτα! Μέχρι τώρα η καλύτερη τούρτα που έχω φτιάξει είναι της Τίνας από το πάλαι ποτέ hungry (αν το ήξερες...). Θα δοκιμάσουμε και αυτή στο επόμενο εορταστικό γεύμα . Μάλλον τις Απόκριες ...

    ReplyDelete
  2. Να χαίρεσαι την κορούλα. Να τα εκατοστήσει και να είσαι κι εσύ καλά να της κάνεις τα χατήρια.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Να τη χαίρεστε και να τη δείτε όπως αγαπάει!!!
    Είμαι σίγουρη ότι μέχρι τα επόμενα γενέθλια θα τα έχεις ξεχάσει όλα και πάλι θα της ξανακάνεις πάρτι εσύ!!!
    Η τούρτα σου υπέροχη θα σε έχω υπόψιν μου στα επόμενα γενέθλια, τι δεν στέλνεις από εκεί;;;;χαχαχαχα
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα!! Να το χαίρεστε το κοριτσάκι σας!! Να είναι πάντα καλά, χαρούμενο, γερό και δυνατό!
    Μπράβο και στη μαμά-Βασιλική που αντεπεξήλθε σε όλους τους απαιτητικούς ρόλους! Έχω εικόνα του τι ακριβώς έγινε, αλλά δεν μπορώ να ταυτιστώ μέχρι να περάσουμε τα αντίστοιχα, κάτι που -μάλλον ευτυχώς- αργεί ακόμα!!
    Τώρα για την τούρτα σου τι να πω βρε κορίτσι; Ότι με πέθανες; Με ισοπέδωσες;; Ότι προσπαθώ να μην κοιτώ τις φωτογραφίες πολλή ώρα με την ελπίδα ότι θα ξεπηδήσει μέσα από την οθόνη;;;
    Πάντα τέτοια λοιπόν, και πάρτι και γλυκά!!! Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  5. Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις ευχές!!

    Βίτα μου εννοείς την μαύρη, αμαρτωλή και αλκοολική τούρτα??? Νομίζω ότι αυτή ήταν η πρώτη τούρτα του κάθε επίδοξου ερασιτέχνη μάγειρα! Και ήταν η πρώτη τούρτα που δοκίμασα να κάνω μονη μου :)

    Γιώτα σε ευχαριστώ!!

    Ξανθη μου επίσης ευχαριστώ! Νομίζω ότι για να μην το ξεχάσω θα το σημειώσω κάπου :))

    Ερμιόνη μου όσο είναι ακόμα μικρά είναι όλα καλά :) Κοίτα νά το χαρείς λοιπόν και να μαζέψεις δυνάμεις για μετά! :D

    ReplyDelete
  6. Χρόνια πολλά στη Χριστίνα σου, να είναι πάντα ευτυχισμένη!
    Το γλυκό εύκολο δε μου φαίνεται αλλά είναι υπέροχο! Και του χρόνου, χιχι!

    ReplyDelete
  7. Να σας ζησει η μικρη (μεγαλη) σας!!!!
    Η τουρτα φαινεται φοβερη, την αποθηκευσα καλου κακου, αλλα τη φοβαμαι λιγο να τη δοκιμασω!

    ReplyDelete
  8. Να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου!!! Να τα χιλιάσει!! Βασιλική μου τί είναι αυτό????Έπαθα πλάκα...!

    ReplyDelete
  9. Για να μη σου σπαει το γλασο, μπορεις να ζεστανεις το μαχαιρι (πχ βουτώντας το για λιγο σε καυτο νερο), να το σκουπησεις και να κοψεις. Η θρερμοκρασια του μαχαιριου θα λιωνει την σοκολατα και δε θα την σπαει! Σμουατς!

    ReplyDelete
  10. Να ζήσει η μικρή και να την χαίρεστε! Χαλάλι η κούραση! Του χρόνου πάλι τα ίδια θα λες, κάτσε και θα δεις...μας κάνουν ότι θέλουν! Χαλάμε χατήρια?

    Για το γλυκό να πω ότι έχω ξεροσταλιάσει να το κοιτώ, να το ξανακοιτώ, με φοβίζει η θερμοκρασία στη μαρέγκα γιατί δεν έχω θερμόμετρο αλλά θα το επιχειρήσω! Καλές Απόκριες να έχουμε!

    ReplyDelete
  11. Να είναι πάντα γερή & ευτυχισμένη η κορούλα σου!
    Η τούρτα θεική!! Αν και φαίνεται μπελαλίδικη...νομίζω θα το τολμήσω:)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Να το εκατοστήσει το κοριτσάκι σου και να είναι γερή και χαρούμενη.

    Η τούρτα φοβερή. Οι δυο μους συνδυάζονται πολύ ωραία.

    Εγώ θα σου ευχηθώ και του χρόνου να της ξανακάνεις και τούρτα και παρτυ :)) (μάζευε δυνάμεις από τώρα ..χιχι)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Χρόνια πολλά και γεμάτα με αγάπη και Υγεία στην κόρη σου καλή μου Royal.
    Όσο για την υπερπαραγωγή, έχω την ταπεινή αίσθηση πως δεν θα έμεινε ούτε ένα τόσο δα ξηροκαρπίδιο από το ντεκόρ της!

    ReplyDelete
  14. Καλώς σε βρήκα στο υπέροχο σπιτάκι σου!!Να χαίρεσαι την κορούλα σου και να της φτιάχνεις πάντα αυτά τα καταπληκτικά εδέσματα που βλέπω!!!Θα σε παρακολουθώ και θα τα λέμε!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  15. Χρόνια πολλά να χαίρεσαι την κορούλα σου να είναι γερή κι ευτυχισμένη.Οσο για το πάρτι υπερπαραγωγή να είσαι καλά να κάνεις πάντα, την κούραση την ξεχνάς όταν βλέπεις στο προσωπάκι του παιδιού την ευχαρίστηση.Φιλιά καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  16. Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου!
    Νομίζω οτι θα κάνω τη μους dulce de leche να τη φάω στο ποτήρι!
    Φαίνεται υπέροχη συνταγή πάντως, αν έχω κανένα γενέθλιο σύντομα θα την προσπαθήσω, είναι ιδιαίτερη!
    Μήπως είναι πολύ πολύ γλυκερή;;

    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. χρονια πολλα. να σου ζησει να την χαιρεσαι.
    οσο για την τουρτη τι να πω!!!!
    τελεια!!!

    ειρηνη

    ReplyDelete
  18. Κορίτσια μου γλυκά!!!!

    Μαρία μου... μπορεί να ακούγεται δύσκολη αλλά είναι πανευκολη!!

    Ελπινίκη αυτό ισχύει και για εσένα! Αν κάνεις μια την Ιταλική Μαρέγγα, μετά είναι όλα απλά!!

    Κατερίνα... τώρα το λές;;;;; Αλλά αφού δεν μου κόψε εμένα καλά να πάθω!!

    Έφη να μην το φοβάαι καθόλου!! Έχεις θερμόμετρο;; Διότι αν δεν έχεςι θα κάτσς να σου μετρήσω πόση ώρα πάρινει μέχρι αν ανε΄βει η θερμοκρασία στους 121 βαθμούς ώστε να είσαι σίγουρη.

    μαρί αμου να την τολμήσεςι! Είναι θεική!!

    Μάριον πολύ φοβάμαι ότι μας σέρνει από την μύτη και θα της το ξανακάνουμε το χατήρι αλλά μέχρι του χρόνου έχουμε καιρό!

    Πηνελόπη μου τα ξηροκάρπια που λές έκαναν μεγάλη εντύπωση σε ένα από τα ελάχιστα αγοράκια που είχε καλέσει! και με ρώτησε μάλιστα ποιος τα μάσησε πριν τα βάλω στην τούρτα :)

    Σοφία μου καλώςόρισες!!!!

    Ροδάνθη μου χίλια ευχαριστώ!!!

    Νένου μου η αλήθεια είναι ότι είναι γλυκειά. Αν την θέλεις ένα τικ πιο άγλυκη κάνε την μαρέγγα με 170 ζάχαρη αλά με την ίδια ποσότητα νερού και ασπράδι. Επίσης το σπράδι χτύπα το με 10 γρ. επιπλέον ζάχαρη για να γίνει πιο σταθερό.

    Ειρήνη μου χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!! Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  19. Να τη χαίρεσαι τη Χριστινούλα σου και να την καμαρώσεις όπως ονειρεύεσαι! Να είναι γερή και δυνατή. Τυχερή είναι έτσι κι αλλιώς :)
    Θεϊκό γλύκισμα σε υπερπαραγωγή!!!!!!!!!
    Άφωνος με το αποτέλεσμα...
    Πολλά φιλιά
    Καλό βράδυ Βασιλική

    ReplyDelete
  20. English version please

    ReplyDelete
  21. Can you please please please translate the recipe into English? This looks AMAZING and I really want some!!!!

    ReplyDelete
  22. Hi there! Yes i can. just give me a few hours to get home..:)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails