Wednesday, January 4, 2012

Αρωματικά τσουρεκάκια με κακουλέ, λεμόνι και φυστίκι αιγίνης

Καλησπέρα και καλη χρονιά! Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ αποφάσισα φέτος να τρώω λιγότερο.  Καλό ε;;; Όπως και σε πολλά άλλα, η σκέψη και μόνο μετράει. Όπως και η ζυγαριά!

Τσουρεκάκια αρωματικά με κακουλέ (1 von 1)

Αφού λοιπόν δεν προκειται να χάσουμε γραμμάριο Let´s bake us happy! Στο Τευχος Δεκεμβρίου του περιοδικού We love Living βρήκα μια καταπληκτκή συνταγή για γεμιστά ψωμακια η οποία διαβάζοντας τα υλικά και μόνο με συνάρπασε. Η ζυμη απλή και ευκολη θύμιζε αρκετά τσουρέκι αλλά χωρίς αυγό, ενώ η γέμιση, ένα μείγμα βούτυρου, ξύσμα λεμονιού, ζάχαρης και φυστίκι αιγίνης ήταν ότι πιο ωράιο είχα δει σε τσουρέκι μετά απο αυτά με την κρέμα

Ξεκινώντας να φτιάχνω την συνταγή συνάντησα τρεις δυσκολίες. Η πρώτη ήταν η ποσότητα της μαγιάς. 40 γρ. νωπής μαγιάς ζητούσε η συνταγή την οποία εγώ όπως πολύ αργά διαπίστωσα δεν είχα. Είχα μόνο τα 20 και αυτά σε ξηρή. Επειδή είχα ήδη αναμείξει το βούτυρο με το γάλα δεν μπορούσα να μειώσω την ποσότητα της ζύμης στο μισό, οπότε αναγκάστηκα να αυτοσχεδιάσω. Συγκεκριμένα αντικατέστησα τα 20 γρ. που μου λείπαν με 250 γρ. προζύμι το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια -από το Σάββατο ακόμα- ξεχασμένη ζύμη για Flamm. Μέιωσα την ποσότητα αλευριου ανάλογα και το μείγμα δούλεψε υπέροχα! Τόσο υπέροχα που την επόμένη λέω να αντικταστήσω την μαγιά εξ ολοκλήρου με προζύμι. Αλλά κάθε πράμα στο καιρό του.

Τσουρεκάκια γεμιστά (1 von 1)

Το δευτερο προβλημα ήταν το πλάσιμο. Στο περιοδικό δεν υπήρχαν φωτογραφίες από την παρασκευή του και η αφήγηση ηταν κάπως ακαταλαβίστικη. Οπότε αναγκάστηκα να αυτοσχεδιάσω και εκεί. Οκ το σχέδιο τους δεν είναι και ότι πιο σούπερ έχω κάνει γι αυτό και σας το αφήνω σαν άσκηση για το σπίτι.

Το τρίτο και τελευταιο προβλημα ήταν ο χρόνος ψησίματος. 6 λεπτά στους 225 βαθμούς ακούγεται λίγο εξτρέμ δεν νομίζετε; δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ζύμη με μαγιά θα είναι μέσα σε αυτο λίγο χρόνο χρονο έτοιμη μέσα-έξω και αυτό χωρίς να τσουρουφλιστεί. Οπότε και εκεί έπραξα σύμφωνα με την δική μου εμπειρία και λογική προθερμαίνοντας αρχικά το φούρνο στου 225 και κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 με το που έβαλα τα ψωμάκια στο φούρνο. Τα ψωμάκια χρειαστήκαν ακριβώς 20 λεπτά για να ψηθούν. Την δευτερη λαμαρίνα την έψησα στους 200 βαθμούς και τα άφησα για 15 λεπτά. Και οι δύο λαμαρίνες γίναν αρκετά καλές. Καλοψημένα μέσα-έξω, ροδοκόκκινα και καθόλου στεγνά. Παρόλλα αυτά έχω την αμυδρή εντύπωση ότι αυτά που ψηθήκαν στους 180 ήταν ενα τικ που ζουμερά.

Τσουρεκάκια γεμιστά με λεμόνι και φυστίκι αιγίνης (1 von 1)

Όπως και να τα ψήσετε είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε. Όπως είμαι σίγουρη ότι δεν θα σταματήσετε να τσιμπολογάτε. Ο κακουλές και το λεμόνι κάνουν την ζύμη φοβερά αρωματική και δένουν απόλυτα με την γέυση του φυστικιού. Η ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης δε, δίνει μια άισθηση γλυκας αλλά δεν μπουκώνει. Οκ η ποσότητα βουτυρου είναι κάπως μεγάλη αλλά όχι δραματική αν αναλογιστείτε ότι στο 1 κιλό αλευρι μπάινουν μόνο 250 γρ. Μια συμβουλή λοιπόν από μένα: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ!!!!!

Αρωματικά Τσουρεκάκια με κακουλέ, λέμονι και φυστίκι αιγίνης

Για περίπου 35 κομμάτια

800 γρ. αλευρι

125 γρ. βούτυρο

500 γρ. γάλα

1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο κακουλέ (κάρδαμο) πράσινο κατα προτίμηση

65 γρ. ζάχαρη

40 γρ. νωπή μαγιά ή την αναλογη σε ξηρή

1 κουταλάκι αλάτι

 

Για την γέμιση

το ξύσμα από δύο μέτρια βιολογικά λεμόνια

80 γρ. ανάλατο φυστίκι αιγίνης

45 γρ. ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

Βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε σε αυτό το γαλα. Σιγουρευτείτε οτι το μέιγμα δεν ειναι πολύ ζεστό και διαλύστε σε αυτό την μαγιά. Προσθέστε το στο αλευρι μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώστε μέχρι να επιτύχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική που να μην κολάει στα χέρια. Οκ ελάχιστα μπορεί να κολάει. δεν θα φτιάξουμε ζωμί άλλωστε. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει για πέριπου 30 λεπτά ή εως ότου οτνα πατάτε την ζύμη το αποτύπωμα να γυρνάει αργά στην αρχική του θέση. Αν το αποτύπωμα μένει σημαίνει ότι η ζύμη παραφούσκωσε.

Χωρίστε την ζυμη σε δύο ίσα μέρη και σε αλευρωμένη επιφανεια ανοίξτε την σε 2 ορθογώνια με διαστάσεις 30χ50 εκκ.

Αναμείξτε τα υλικά της γέμισης και απλώστε τα στην επιφάνεια της μίας ζύμης. Καλύψτε με το δευτερο φύλο πατώντας το καλά επάνω στο άλλο. Κόψτε κατα πλάτος λωριδες με πλάτος 2 εκκατοστών. Χωρίστε την κάθε λωρίδα κατα μήκος σε 3 μέρη. Το καθε μέρος στριψτε το σε κορδόνι και δέστε το κόμπο. Έτσι τουλάχιστον τα έκανα εγώ. Εσεις μπορέιτε να αφήσετε την φαντασία σας ελευθερη και να τα πλάσετε διαφορετικά. Το στρίψιμο το θεωρω απαραίτητο ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αν εσείς βρείτε κάποια καλύτερη λύση, φτιάξτε τη και στείλτε μου τις φωτογραφίες ώστε να το εφαρμόσω την επόμενη φορά. Για την καλύτερη ιδεα θα χει δωράκι :)

Βάλτε τα έτοιμα τσουρεκάκια σε λαμαρίνες με καμποση απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά και αφήστε και παλι να φουσκώσουν για μισή ώρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 225 βαθμούς και βάλτε στο πατο του ένα κατσαρολακι με ζεστό νερό. Αλείψτε τα τσουρεκάκια με ένα κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα. Βάλτε τα στο φούρνο και κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Μετά τα 10 λεπτά βγάλτε το νερό και ψήστε τα για άλλα 10 λεπτά. Βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.  Πριν βάλετε την δευτερη λαμαρίνα ανεβαστε και πάλι την θερμοκρασία στους 225 και ξαναβάλτε το νερό στο πάτο του φούρνου. Αφήστε και πάλι για λιγο να ανεβει η θερμοκρασία και συνεχίστε όπως και πριν.

Καλη όρεξη!!!

9 comments:

  1. Καλή Χρονιά!!!!!
    Θέλεις να μας καταστρέψεις δηλαδή και προτείνεις να τα φτιάξουμε το συντομότερο;;;
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  2. Καλή χρονιά!
    Υπέροχα φαίνονται!

    ReplyDelete
  3. Καλή χρονιά! Εύχομαι ότι καλύτερο για το 2012! Υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία, πολλά χαμόγελα και δημιουργικές στιγμές!
    Μ' αρέσει πολύ ο συνδυασμός υλικών στα τσουρεκάκια! Πρέπει να είναι άκρως αρωματικά! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. uperoxa ulika!einai san na ta murizw twra!

    ReplyDelete
  5. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!Τωρα να πω οτι δεν θα το κανω??Ψεμα θα πω,διοτι παντα καταφερνεις και μας ξεσηκωνεις με τα ωραια σου!!!Εκει που λεγα και εγω να αρχιζω λιγοτερα να τρωω...τσα,εμφανιζεσαι εσυ και πανε ολα...Χαλαλι σου ομως,ολα ειναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ!!
    Φιλακια,μια αναγνωστρια!!

    ReplyDelete
  6. Καλή Χρονιά Βασιλικούλα.
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και εύχομαι ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά
    (Χρόνια πολλά και για την γιορτή σου :))

    Κι εγώ το ίδιο λεω ότι θα τρώω λιγότερο.. τώρα δεν ξέρω πριν τα τσουρεκάκια ή μετά αφού τα φτιάξω..είμαι σε δύσκολη θέση..χιχι

    Τα φιλιά μου :)

    ReplyDelete
  7. Ξανθή μου...΄περεπε να βρώ ένα τρόπο να σς πάρω στο λαιμό μου....

    Ρένα μου σε ευχαριτώ πολύ.

    ΕΡμιόνη μου επίσης γλυκειά μανούλα!

    Ειρήνη μου θέλω να ελπίχω ότι και εσύ θα ξετρελαθείς με την γευση τους!

    Γλυκειά αναγνώστρια... σε ευχαριστώ πολύ πολύ!! Πες μου εντυπώσεις όταν τα κάνεις

    Μάριον χρόνια πολλά και σε σας καλή μου! Εγώ πάντως θα λεγα μετά :))

    τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  8. Καταπληκτική συνταγή θα την φτιάξω το συντομότερο και θα αναβάλλω για μια ακόμα φορά την δίαιτα για την.. Δευτέρα. Μια ιδέα που μου ήρθε ..αντί για βούτυρο στην γέμιση θα μπορούσα να βάλω τυρί κρέμα τυπου φιλαδέλφεια??
    Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα!! Και βέβαια θα μπορούσες να βάλεις τυρί σε κρέμα. Απλά ίσως να μην γίνουν τόσο ζουμερά όπως με το βούτυρο! Γράψε μου πως γίναν όταν τα δοκιμάσεις! Φιλιά πολλα!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails