Wednesday, November 23, 2011

Τσουρεκάκια γεμιστά με κρέμα βανίλιας /Rosenkuchen

Rosenkuchen (1 von 1)

 

Αυτή την εβδομάδα, επειδή θα ήμουν σπίτι λόγω αρρώστιας, είχα σκοπό να μην βγω από την κουζίνα. Εδώ και καιρό σημειώνω συνεχώς συνταγές για γλυκά, φαγητά, σαλάτες και σούπες που θα ήθελα όπωςκαιδήποτε να δοκιμάσω και αυτή η εβδομάδα έμελλε να είναι η καταληλότερη, από θέμα χρόνου για να τα κάνω πραγματικότητα. Δυστυχώς η ευτυχώς είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να δοκιμάσω που και ένα χρόνο να καθόμουν σπίτι πάλι δεν θα προλάβαινα. Και φυσικά στα ήδη υπάρχοντα προστιθενται συνεχώς καινούργια και έτσι η λίστα με τα "To Do´s" μεγαλώνει καθημερινά . Πειραματίστηκα όμως αρκετά και νομίζω πλέον ότι είμαι σε θέση να αποχαιρετήσω χωρίς τύψεις το υπέροχο τσιζκεικ με καραμέλα και να δωσω την θέση του σε ένα αφράτο τσουρέκι γεμιστό με κρέμα βανίλιας. Το συγκεκριμένο είδος τσουρεκιού συναντάται βασικά σε κάθε φούρνο εδώ, απλά σε μια πιο στρογυλή μορφή ανταξια του ονόματος του. Το Rosenkuchen λοιπόν  όπου  Rose ίσων Τριαντάφυλλο και kuchen ίσων γλυκό, μοιάζει αρκετά με το δικό μας τσουρέκι απλά στην πιο λαιτ μορφή του. Η ζύμη του είναι αρκετά σφιχτή, χωρίς αυτό να επηρεάζει την μετέπειτα αφράτη υφή του. Και η γέμιση από κρέμα βανίλιας το κάνει  απίστευτα ζουμερό και νόστιμο. Στην παρασκευή της ζύμης μπορέι κανείς να αυτοσχεδιασει. Να αντικαταστήσει το ενα μέρος γάλακτος με χυμό πορτοκαλιού, την βανίλια με ξύσμα εσπεριδοειδών, να εμπλουτίσει την γέμιση με σταφίδες.

Τσουρεκάκια γεμιστά με κρέμα βανίλιας (1 von 1)

Ο Χρόνος ψησίματος ειναι ενδεικτικός και εξαρτάται από το σκευος στο οποίο θα το ψήσετε. Αν το βάλετε σε στρογυλλή φόρμα του κεικ, αρκούν 30 λεπτά. Αν το ψήσετε όπως και εγώ σε πυρέξ, αφήστε το 10 λεπτά παραπάνω. Πάμε λοιπόν γρήγορα γιατί αρχίζει το γκόσιπ......

Τσουρεκάκια γεμιστα με κρέμα βανίλιας

Για τη ζύμη

500 γρ. αλευρι δυνατό

200 μλ γάλα χλιαρό

20 γρ. μαγιά νωπή ή την αντιστοιχη σε ξηρή

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

1 κουταλάκι αλάτι

άρωμα βανίλιας ή ξύσμα πορτοκαλιού

 

Δυαλύστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέστε τα στο αλευρι. Προσθέστε την ζάχαρη, την βανίλια και το αυγό και ζυμώστε κλά για μερικά λεπτά. Αφήστε την ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά και κατόπιν προσθέστε το αλάτι και το βούτυρο ζυμώνοντας και πάλι καλά. Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την να σταθεί για 1 ώρα περίπου. Σε αττό το διάστημα ετοιμάστε την κρέμα βανίλιας.

 

Κρέμα βανίλιας

250 μλ γάλα

3 κροκους

80 ζάχαρη

30 γρ. βούτυρο

1 κουταλιά αλευρι

1,5 κουταλιά κορν φλάουρ

μισό λοβό βανίλιας

 

Βάλτε το γάλα με την βανίλια να κάψει. Χτύπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να πήξουν και προσθέστε το αλευρι και το κορν φλάουρ. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σιγά σιγά το γαλα. ξαναγυρίστε το μείγμα στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Αφαιρέστε από την φωτιά και περάστε την κρέμα από σίτα. Προσθέστε το βούτυρο, ανακατέψτε καλά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.

Ανοίξτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνει σε ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 50χ30. Αλείψε την επιφάνεια με την κρέμα και πασπαλίστε την αν θέλετε με σταφίδες. Τυλίξτε την ζυμη κατα μήκος σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τη σε φέτες με πλάτος περίπου 3 εκκατοστα. Τοποθετήστε τις φέτες με κάποια απόσταση μεταξύ τους (εδώ εγώ την πάτησα και τα στρίμωξα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να παραπάρουν ύψος) σε μια βουτυρωμένη φόρμα, με την κομμένη πλευρά πάνω-κάτω. Αφήστε το και πάλι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Με το που θα το βγάλετε, αφιαρέστε το δαχτυλίδι της φόρμας,  αλείψτε τα τσουρεκάκια με μπόλικο γλασσο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαυσετε.

 

Σι για......

19 comments:

  1. Καλημέρα, σου έχω εμπιστοσύνη και θα το τολμήσω!! Με τα τσουρέκια δεν έχω ιδιαίτερα καλή σχέση επιτυχίας.
    Για να δούμε.

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο φαίνεται κάνω σκέψεις για "εκτέλεσή" του κάπου μέσα στις γιορτές, μιας και θέλω να είμαι λίγο περισσότερο εγκρατής τούτο το διάστημα.

    ReplyDelete
  3. Βασιλική μου μας έφτιαξες τη μέρα...!!!! Προσπαθώ τόση ώρα να αφήσω μνμ και να σου πω οτι το λιγουρεύτηκα τόσο που πήγα σε φούρνο δίπλα στη δουλειά.

    ReplyDelete
  4. Κι εγώ για τις γιορτές θέλω να την κρατήσω αυτή τη συνταγή, ελπίζω να βρω στο Σ/Μ μαγιά νωπή.
    Ενδιαφέρον που το ψήνεις ήδη κομμένο σε φετούλες, νόμιζα στην αρχή ότι θα ήταν το κλασικό γεμιστό τσουρέκι στο γνωστό σχήμα φραντζόλας! :)

    ReplyDelete
  5. Πω πω Βασιλική φαίνονται τόσο λαχταριστά τα τσουρεκάκια σου! Και να'χα ένα τώρα για τον καφέ μου! Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες! Φιλιά, καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  6. Γιατί το κάνεις αυτό? Ειπα να κλείσω τη λίστα με το τι θα κάνω στις γιορτές..αλλά εσύ δεν μ αφήνεις. Και δεν μπορώ να αντισταθώ σε τέτοιες συνταγές :)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Ξανθή μου να το δοκιμάσει ςκαι να μου πεις.. φυσικά αν έχει ςκαι κουζινομηχανή να το ζυμώσεις θα είναι προς προτέρημα....

    Πηνελόπη μου.. μα όλοι κάνετε νηστεία;;; Έχω αρχίσει να νιώθω τύψεις που πάλι δεν κάνω η αμαρτωλή...

    Κατερινούά μου χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη.. αυτός είναι ο αππώτερος σκοπός μου άλλωστε ...γλυκιά μου εσύ!!!

    Νταρκ αν δεν βρεις πάρε άνετα ξε΄ρη.. εγώ την κάνω μόνο με ξερή απλά επειδή δεν ξέρω ποιες είναι οι αναλογίες στην Ελλαδα με την ξερή γράφω πάντα νωπή. Γι ανα καταλάβεις εδώ ένα φακελάκι ξερη ειναι για 500 γρ. αλευρι. Και πες μου και μένα επιτέλους ποιες έιναι οι αναλογίες κάτω. όσο για το σχήμα, αν το κανα ολόκληρο τι ρόζενκουχεν θα ταν;;;; Άσε που η ποσότητα της κρέμας παραέιναι πολύ για να χωρέσει σε ενα κανονικό τσουρέκι.

    Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια! Τα φιλιά μου!!!

    Μάριον..θα το κάνεις όπως εγώ με τα παντελόνι αμου.. ότνα γεμίζουν...αγοράζω μεγαλύτερα!!! Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  8. Υπέροχο!!! Καταπληκτική συνταγή, καταπληκτικό γλυκό!!! Το λατρεύω...

    ReplyDelete
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΙΜΑΙ Η ΕΦΗ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα ωραιότατα μου φαίνονται θα κάνω ένα δοκιμαστικό πρίν τις γιορτές και ανάλογα πως θα πάει θα γίνει το επίσημο γλυκό των εορτών.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Κατερίνα μου σε ευχαριστώ! Να σε χαιρόμαστε κιόλας!!!

    Έφη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

    Ροδάνθη μου να το δοκιμάσεις απλά να σε προειδοποιήσω ότι δεν είναι ακριβώς γλυκό με την έννοια του επιδόρπιου αλλά πιο πολύ για πρωινό η για το καφέ...

    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  12. Ακουγεται νοστιμοτατο.
    Λεω και εγω να το δοκιμασω στις γιορτες. Οταν λες δυνατο αλευρι, πιο εννοεις εδω στη Γερμανια; Το 405 η το 550;Αλθηεια υπαρχει εδω το λεγομενο αλευρι που φουσκωνει μονο του; Το συγκεκριμμενο γλυκο γινεται καλυτερο με ξηρη μαγια; Εγω οποτε εχω προσπαθησει να κανω κατι με ξηρη μαγια δεν φουσκωνει. Μαλλον κατι κανω λαθος.
    Το κορν φλαουρ ειναι η Speisestärke?
    Με λοβο βανιλιας εννοεις τη Vanilleschote?
    Σε τρελλανα στις ερωτησεις!

    Να περασεις μια ομορφη Κυριακη και περαστικα σου.
    Κλεονικη

    ReplyDelete
  13. Κλεονίκη μου καλημέρα! Ας τα πάρουμε ένα ένα. Το δυνατό αλευρι εδώ είναι το 550 και όχι δνε υπάρχει αλευρι που να φουσκώνει μόνο του εδώ αλλά είναι ευκολο να το φτιάξεις μόνη σου αν σκεφτείς ότι ενα φακελάκι μπεικιν αντιστοιχεί σε 500 γρ. αλευρι. Αρκει να τα κοσκινήσεις καλά μαζί.

    Μήπως την ξέρη μαγιά την διαλυεις σε πολύ ζεστά υγρά; Η μαγιά δεν αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω των 35 βαθμών περίπου. Όπως δεν κάνει ανα αναμειχτεί με αλάτι γιατι σκοτώνει τους μύκητες της.

    Ναι το κορν φλαουρ είναι το Speisestärke και με λοβό βανίλιας εννοώ την Vanilleschote :))

    Τα φιλιά μου και καλή επιτυχία και με τα μπισκοτάκια!!

    ReplyDelete
  14. Φαίνονται πολύ λαχταριστά! Και εγώ δεν το έχω με τα τσουρέκια αλλά η κρέμα βανίλιας με ενθουσίασε!
    Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  15. Μαρία μου γλυκειά και μόνο γι αυτή τη κρέμα αξίζει να τα δοκιμάσεις! Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  16. Ααα τα ξέρω αυτά τα τσουρέκια! Τα έχουμε κι εδώ. Και να σου πω την αλήθεια, όποτε τυχαίνει ν' αγοράσω, τα τσακίζω κανονικότατα! Ευχαριστώ για την συνταγή. Είμαι περίεργη να τα φτιάξω και να δω αν είναι όντως ίδια με τα ολλανδικά.
    Περαστικά σου εύχομαι, εύχομαι να είσαι καλύτερα!

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα Μάγδα μου! Και εγώ είμαι περιέργη! Πές μου εντυπώσεςι!

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τι γλάσο χρησιμοποιείς στο τέλος.
    Όλα υπέροχα και λαχταριστά!

    ReplyDelete
  19. Φάιδρα μου συγνώμη για την καθστερημένη απάντηση αλλά έλειπα σε άδεια. Το γλα΄σσο ειναι εντελώς απλό. Απλά λίγη άχνη με τόσο νερό η χυμό πορτοκαλιού η λεμονιού ώστε να γίνει μαι πηχτή κρέμα; Αυτά :)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails