Monday, November 7, 2011

Επιτέλους κρεατόσουπα

Κρεατόσουπα με χραίνα (1 von 1)

 

Παραλίγο αυτή η σούπα να κατέληγε στο Kαιάδα. Ο λόγος είναι απλός. Τα περισσότερα φαγητά που μαγειρευω, με εμπνέουν κατά κάποιο τρόπο. Ή μου ξυπνάνε αναμνήσεις από τα περασμένα. Ή μου θυμίζουν κάτι από τα παιδικα μου χρόνια στο χωριό. Όπότε είναι ευκολο να γράψω γι αυτά. Όπως για το Πατατάτο ή για το Στρούντελ με μήλα ή για το κόλημα μου με το Γκόσιπ.  Γι αυτή τη κρεατόσουπα όμως δεν είχα να πω τίποτα απολύτως. Καμία ανάμνηση, καμία έμπνευση, τίποτα. Ο λόγος και πάλι απλός. Ποτε μου δεν είχα φάει κρεατόσουπα. Στο σπίτι που μεγαλώσα τα κρεατα μαγειρευονταν είτε με πατάτες είτε με λάχανα, είτε με κριθαράκι. Όποια άλλη αλλαγή, παράπτωμα κατά το πατέρα μου, κατέληγε στο κήπο μαζί με την κατσαρόλα. Ακόμη και αργότερα που έζησα μόνη μου προτιμούσα τις κοτόσουπες από αυτή τη βαρετή και κουραστική κρεατόσουπα όπου δεν ήσουν καν σίγουρος αν θα σου πετύχει, αν το κρέας θα είναι μαλακό, αν θα είναι νόστιμη, αν θα αρέσει στους υπόλοιπους ή αν θα καταλήξει στον κήπο που δεν εχουμε και κρίμα στην ροζ κατσαρόλα. Δεν ξέρω λοιπόν τι με έποιασε να την φτιάξω. Ίσως να ήταν ο Νίκος που γυρίζοντας από την ξαδέρφη του, πάινευε την σούπα της για μια εβδομάδα. Τι αγαλλιάση ψυχής να ξέρω ότι τα τσουρέκια της τουλάχιστον κάνουν μόνο για θεμέλια. Ίσως και να ήταν ο χασάπης που με έπεισε ότι το τελευταίο κομμάτι κρέας που του μείνε θα έκανε μια τέλεια σούπα. Ίσως όμως και να ήταν η ανάγκη να κάνω επιτέλους αυτό που καιρό τώρα το ανεβαλα συνεχώς. Ότι και να ήταν, ήταν ότι αρκετό. Έψαξα στο ιντερνετ, διάβασα βιβλία, κοίταξα εκπομπές και νομίζω ότι κατάφερα να κάνω την τέλεια, για τα δικά μου δεδομένα, κρεατόσουπα. Το ότι η ροζ κατσαρόλα άδειασε μονομιάς και συνεχίζει να βρίσκεται στην κουζίνα μου είναι η απόδειξη.

προετοιμασία κρεατόσουπας (1 von 1)

Διαβάζοντας αμετρητες συνταγές στο ιντερνετ βεβαιώθηκα ότι ο χασάπης μου δωσε το σωστό κρέας για αυτό που ειχα σκοπό να κάνω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα κομμάτι από το στήθος αλλά κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει και κομμάτια από την ουρά, το κότσι ή τα πλευρά. Τα σημεία αυτά του μοσχαριού έχουν μπόλικο ψαχνό το οποίο καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα λίπους. Δεν χρειάζεται να το κόψει κανείς σε κομμάτια. Σιγοβράστε το ολόκληρο και κόψτε το κατόπιν σε κομμάτια. Και να είστε σίγουροι ότι όταν θα είναι έτοιμο δεν θα χρειαστείτε καν μαχαίρι.

Επειδή το μοσχαρίσιο κρέας από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δωσει μια δυνατή γευση στη σουπα είναι καλά να προμηθευτειτε από το χασάπης σας και μερικά κόκκαλα. Αν σας δώσει με μεδούλι, ζητήστε το να σας το αφαιρέσει, ειδάλως σπρώξτε το μόνοι σας με ένα πηρουνι να βγει. Στην κρεατόσουπα γενικά  ισχύει: Αν θέλετε απλά ένα δυνατό και γευστικό ζωμό για να τον χρησιμοποιήσετε αργότερα κάπου αλλού, τότε βάλτε το κρέας και τα κόκκαλα σε κρύο νερό να βράσουν. Το κρέας δεν θα προλάβει να σχηματίσει κρoύστα και όλη η νοστιμιά του, τα υγρά του και οι βιταμίνες του θα βρεθούν στο ζουμί. Και όσο πιο πολύ θα βράζει η σούπα, τόσο πιο δυνατός και πιο νόστιμός θα γίνεται ο ζωμός. Αυτό φυσικά δεν σημάινει ότι το κρέας μετά θα είναι άχρηστο Μπορείτε παρόλλα αυτά να το κόψετε σε κομματάκια και να το φάτε.

Κρεατόσουπα (1 von 1)

Αν όμως το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής της σούπας σας τότε βγάλτε το μία ωρα νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε να προλάβει να ρθει σε θερμοκρασία δωματίου, και βάλτε το σε καυτό νερό. Η κρούστα που θα σχηματιστει ερχομένο σε επαφή με το καυτό νερό είναι  απαραίτητη αλλα και ικανή για να κρατήσει το κρέας ζουμερό, τρυφερό και κυρίως πεντανόστιμο.

Επιπλέον γευση στη σούπα θα δωσουν τα διάφορα λαχανικά και βότανα που θα προσθέσετε, όπως τα καρότα, το σέλινο, τα πράσσα, το θυμάρι, ο μαϊντανός, το σκατζίκι και άλλα. Τα κρεμμύδια σε αντίθεση με τα άλλα φαγητά, δεν μπαινου σε κομματάκια αλλα σχεδον ολόκληρα. Συγκεκριμένα κόβονται στη μέση, και αφού αφαιρεθεί η πρωτη στρώση του φλοιού του, μπάινουν με την κομμένη πλευρά στην καυτή αλλά εντελώς άδεια κατσαρόλα κα παραμένουν εκεί μέχρι να μαυρίσου ελαφρά. Αυτό το βήμα θα δώσει επιπλέον γευση στην σούπα σας ενώ ο φλοιός του κρεμμυδιού ενα υπέροχο χρώμα.

Μην την βιαστείτε τη σούπα. Για να έχετε ένα νόστιμο ζωμό και ένα υπέροχο κρέας θα πρέπει να το μαγειρεψετε σε ελάχιστη φωτια και για ώρες. ότι άλλο γίνεται σε λίγότερο χρόνο είναι απλά υποκατάστατα κρεατόσουπας.

Κρεατόσουπα 1 (1 von 1)

Κρεατόσουπα

Για περίπου 6-8 άτομα

1,5 κιλά μοσχαρίσιο κρέας κατα προτίμηση από το στήθος

1 κιλό μοσχαρίσια κόκκαλα

3,5 λίτρα νερό

2 σκελίδες σκόρδου

300 γρ. σέλερι

300 γρ. καρότα

200 γρ. πράσσα

1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι

1 ματσάκι μαιντανό

2 κλωναράκια θυμάρι

3 φύλλα δάφνης

3 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλάκι κόκκους από μαυρο πιπέρι

αλάτι

1 κιλο πατάτες (προεραιτικά)

 

Κόψτε το κρεμμύδι στην μέση και τοποθετήστε το με την κομμένη πλευρά στο πάτο μιας καυτής κατσαρόλας. Αφήστε το εκεί μεχρι να μαυρίσει ελαφρα. Κόψτε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια.  Πλύντε τα κόκκαλα και ζεματίστε τα σε μπόλικο καυτό νερό. Αφήστε τα να πάρουν μια βράση και στραγίξτε τα . Πλύντε τα ξανα καλά και βάλτε τα στην κατσαρόλα μαζί με τα 3,5 λίτρα νερό. Όταν αρχίσουν να βράζουν, προσθεστε το κρέας, τα κρεμύδια, τα σκόρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι καθώς και 1 κουταλάκι αλάτι, χαμηλώστε την φωτιά και με κλειστό το καπάκι σιγοβράστε για πέριπου 2,5 ώρες. Στραγγίξτε τη σούπα και ξαναρίξτε το ζουμί με το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα λαχανικά (και τις πατάτες εάν θέλετε)και βράστε για ακόμα 30 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέστε και τον ψιλοκομμένο μαιντανό. Αφαιρέστε το κρεας και κόψτε κάθετα στις ίνες και ξαναβάλτε το στη σούπα. προσθέστε αλάτι και πιπέρι και να θέλετε και λίγη τριμμένη χραίνα (Horseradish-Meeretich) για επιπλέον σπιρτάδα.

Απολαυστε τη ζεστή με μπόλικο ψωμάκι ή μοιράστε τη σε μερίδες και καταψύξτε τη.

12 comments:

  1. Καλημέρα!! δεν το πιστεύω ότι εσύ δεν είχες φάει κρεατόσουπα!! Συνήθως είναι το αγαπημένο στα μέρη σου.
    Αυτό με τα κρεμμύδια δεν το ήξερα.
    Καλή εβδομάδα,

    ReplyDelete
  2. Εμένα είναι η αγαπημένη μου σούπα! Ιδίως της μαμάς μου! Αυτό με τα κρεμμύδια δεν νομίζω οτι το κάνει, αλλά κατα τα άλλα μοιάζει σε όλα και στην εμφάνιση! Εχει πήξει η σαλτσούλα όσο πρέπει και δείχνει πεντανόστιμη! Ότι πρέπει και για την Αθηνούλα που είναι αρρωστούλα!!!! χιχι!!! Φιλιά πολλά πολλά!!!

    ΥΓ
    Τι ωραία ροζ κατσαρόλα!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Μου άρεσαν πολύ τα tip για το μοσχάρι που λες και πιο πολύ μου άρεσαν οι φωτογραφίες σου.Κερνάς ένα ζεστό πιατάκι?Βάζω ζεστό καρβέλι..:)
    ...Όλγα

    ReplyDelete
  4. Ήταν να μην το πάρεις απόφαση να δοκιμάσεις κρεατόσουπα! Ολόκληρη διατριβή έκανες πάνω στο θέμα!
    Εύγε Βασιλική η κρεατόσουπά σου είναι υπέροχη! Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Γενικως τρωω σουπες ολων των ειδων αλλα η κρεατοσουπα ειναι η λατρεμενη μου.

    ReplyDelete
  6. Πω πω πω! Άξιζε την αναμονή αυτή η κρεατόσουπα, πραγματικά το έψαξες τρομερά το θέμα, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια! Εμένα μου άρεσε από παιδί, η μαμά μου έβαζε και χυμό ντομάτας και πάντα έτρωγα το ζουμί και άφηνα το κρέας, χε χε!
    Αν βρεις το κατάλληλο καλό κομμάτι κρέας όμως, ίσως αυτή η συνταγή να το αξιοποιεί 100%!
    Μπράβο και πάλι, καληνύχτα και πολλά φιλιά! :)

    ReplyDelete
  7. Εγώ πάντως έχω άπειρες αναμνήσεις γι αυτη την κορυφαία σουπα! Η ουρά ειναι τέλειο κομμάτι για την παρασκευή της!
    Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα καταπληκτικές!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  8. Ειναι να μην ασχοληθείς με κάτι εσύ. Του δίνεις και καταλαβαίνει.Ε όχι και να μας βγεί η εξαδέλφη.Χα Χα!!
    Ανυπομονώ να κάνει ένα γερό κρύο και να τη φτιάξω Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  9. Άργησα αλλά τα κατάφερα!

    Ξανθή μου απίστευτο και όμως αληθινό! Δεν σου κρύβω όμως ότι ανυπομονώ να ρθεί ο μπαμπάς μου για να του δείξω ότι γίνεται και διαφορετικά.

    Κατερινούλα μου γλυκειά μπορώ να καταλάβω το γιατί. Τα πιαδιά την λατρέψαν. Ειδικά με κοφτό μακαρονάκι μέσα...

    Όλγα μου έλα εσύ και κάτι θα κάνουμε!

    Ερμιόνη μου είσαι πολύ γλυκειά!

    Λίλα μου εγώ λατρεύω όλες τισ σούπες- σχεδόν. Αυτή ήταν η μοναδική που δεν τολμούσα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου!

    Νταρκ με ντομάτα δεν της έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά θα πρέπει να του πηγαίνει πολύ! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορα!

    Έρι μου μέχρι στιγμής την δοκίμασα μόνο με στήθος. Την έχω φάει όμως με ουρά και είναι εξίσου καταπληκτική!

    Νίκη μου είναι να μην κολήσω σε κάτι...

    τα φιλιά μου!!!!

    ReplyDelete
  10. Βασιλική, για να σου πω την αλήθεια, η κρεατόσουπα είναι από τις σούπες που δεν τρώω γενικά. Αυτη εδώ όμως φαίνεται πραγματικά υπέροχη! Θα την δοκιμάσω γιατί του Σ του αρέσουν οι κρεατόσουπες και ήθελα να βρω μια καλή συνταγή.
    Πολύ ωραίο το καινούριο design του blog σου! Μ' αρέσει το τσίλι! :)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Ξεκινάω με την αισθητική που είναι και ο τομέας μου, σκεύη και φωτο εξαιρετικές, συνταγή που η μάμά μου θα σκίσει τα πτυχία της και η γιαγιά μου θα τσιρίξει από τη ζήλεια της.
    Μου αρέσει η κρεατόσουπα πολύ και αυτή με το μυστικό του κρεμμυδιού θα δοκιμασθεί το ΣΚ
    Φιλί

    ReplyDelete
  12. Μαγδούλα μία από τα ίδια.... μέχρι που την έφτιαξα μόνη μου... τελικά είναι διαφορετικά όταν κάνεις κάτι μονος σου. Γι αυτότο λόγο είναι σημαντικό να αφήνουμε και τα παιδιά να ανακατευονται στην κουζίνα...

    Πόπη μου...χρόνια και ζαμάνια.... όχι τα πτυχία της μανούλας... αυτή ξέρει καλύτερα από όλους μας. Εμέις δνε την φτάνουμε ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι!!

    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails