Saturday, October 22, 2011

Παντζαροσαλάτα με σταφύλια, καρύδια και ντρέσινγκ από σμέουρα

 

Πατζαροσαλάτα με σταφύλια και Dressing από σμέουρα (1 von 1)

 Αν και σήμερα έιχε κανονικά σειρά η κρεατόσουπα, την ανεβαλα και πάλι για να σας δώσω μια συνταγή για μια υπέροχη σαλάτα με πατζάρια πριν περάσει εντελώς η εποχή τους όπως έχω πάθει με πολλές άλλες συνταγές. Την αρχική συνταγή την έχω από ένα περιοδικό, το Food&Travel αν δεν απατώμαι, χωρίς όμως να είμαι εντελώς σίγουρη μιας και την κάνω εδώ και κάμποσα χρόνια.  Αν και την πατζαροσαλάτα ή τα πατζάρια γενικά τα τρώμε το ίδιο ευχάριστα ακόμα και σκέτα, αυτή παραμένει παρόλλα αυτά η αγαπημένη μου εκδοχή. Στο πατρικό μου από ότι θυμάμαι τα βράζαμε μέχρι να μαλακώσουν, ζεματάγαμε και τα φύλλα και τα περιχύναμε όλα μαζί λάδι και ξύδι ή λεμόνι. Αργότερα , στην Γερμανία, στις πρώτες μου γαστρονομικές εξερευνήσεις και ξεφυλλίζοντας ένα ξεχασμένο από την πρώην βιβλίο της Βέφας, προστέθηκε και το ντρέσινγκ από  γιαούρτι και σκόρδο . Οι πειραματισμοί μου με το συγκεκριμένο λαχανικό φτάσαν μέχρι εκεί. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη ώστε να συνηθίσει και να εξοικειωθεί ο ουρανίσκος μου σε άλλου είδους γευσεις ώστε να γίνω πιο παράτολμη. Τότε ήμουν ακόμη αυτό που λένε οι γερμανοί "ότι δεν ξέρει ο χωριάτης δεν το τρώει".

 Αυτή η σαλάτα πιστευω συνδιάζει όλα αυτά τα υλικά που είναι απαραίτητα ώστε η πατζαροσαλάτα να γίνει πιο....socially acceptable. Έχει σταφύλια,τα οποία δίνουν μια πιο δροσερή νότα, έχει καρύδια ώστε η υφή της σαλάτας να μην είναι βαρετή , έχει χρένο για μια πιο πικάντικη νότα και έχει και ένα υπέροχο γλυκόξινο και φρουτώδη  ντρέσσινγk από σμέουρα, το οποίο καλύπτει την ελαφριά χωματένια γευση του πατζαριού, εξαιτίας της οποίας πολλοί το αντιπαθούν. . Με λίγα λόγια αυτή η σαλάτα είναι μοναδική τόσο σε γευση όσο και σε αρώματα αλλά και, γιατί όχι, και σε εμφάνιση προσφέροντας κατα αυτό το τρόπο μια πολύ καλή εναλακτική λύση σε χειμωνιάτικες σαλάτες αντί του τετριμμένου λάχανου ή της ρόκας. Επίσης να πω ότι αυτό που δεν ήξερα και έμαθα διαβάζοντας αυτή τη συνταγή, είναι ότι τα πατζάρια μπορούν να φαγωθούν και ωμά. Και ότι επίσης δεν κάνει να καταναλώνονται από άτομα που έχουν ενοχλήσεις στα νεφρά εξαιτίας των οξαλικών ανιόντων που περιέχουν. Προσοχή λοιπόν και με μέτρο.

Η συνταγή

Πατζαροσαλάτα με σταφύλια, καρύδια και Dressing από σμέουρα

Περίπου 800 γρ. πατζάρια

μια χούφτα σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσια (πχ. σουλτανίνα)

μισό ματσάκι μαιντανό

3 κουταλιές καρύδια

Για το ντρέσινγκ

1 1/2 κουταλιές μαρμελάδας από σμέουρα

6 κουταλιές καρυδέλαιο

2 κουταλιές μουστάρδα κατά προτίμηση Dijon

2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

αλάτι

Προεραιτικά Χρένο  ή χραίνα (Horseradish)

Υπέροχη Πατζαροσαλάτα με καρύδια, μέλι και σταφύλια (1 von 1)

 Ξεφλουδίστε τα πατζάρια και κόψτε τα σε ζυλιέν, ή σε πολύ λεπτές φέτες. (Το αν θα τα βράσετε ή θα τα φάτε ωμά το αφήνω στην επιλογή σας. Εγώ το έχω κάνει και με στις δύο εκδοχές του και πέρα από την υφή που στα βρασμενα είανι πιο μαλακή, στην γευση δεν έχω καταλάβει κάποια διαφορά.) Χτυπήστε όλα τα υλικά του Ντρέσινγ μαζί προσθέτοντας το λάδι λίγο λίγο μέχρινα αποκτησει μαι κρεμώδη υφή. Αναμέιξτε το ντρέσσινγκ με τα πατζάρια (με τα χεράκια σας καλύτερα) και βάλτε τα στο ψυγείο για να τραβήξουν (πέριπου μισή ώρα).

Ψιλοκόψτε το μαιντανό, κόψτε τα σταφύλια στην μέση και καβουρδίστε τα καρύδια σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι. Χοντροκόψτε τα και προσθέστε τα μαζί με τα προηγούμενα υλικά στην πατζαροσαλάτα. Αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε ελαφρά με τα χεράκι σας και σερβίρετε.

Red beet Salad with wallnuts and grapes (1 von 1)

Καλή όρεξη!!

12 comments:

  1. Ωμά δεν θα τα έτρωγα, πολύ ωραία σαλάτα!!!Καλημέρα!

    ReplyDelete
  2. Εντυπωσιακή και πολύ ωραία και για εορταστικό τραπέζι λόγω των ιδιαιτέρων στοιχείων της..χραίνο γιοκ στην Ελλαδίτσα μας (απ' όσο ξέρω τουλάχιστον, διορθώστε με)οπότε χωρίς αυτό για εμας. Καλό ΣΚ Βασιλική!

    ReplyDelete
  3. Και εγώ το ίδιο σκέφτηκα! Γιορτινό τραπέζι! Την αντιγράφω τη σαλατούλα με μεγάλη χαρά!
    Έφη Horseradish σε βάζο είχε το ΙΚΕΑ:)

    ReplyDelete
  4. Poli oraio salatitsa gia to fthinoporo kai to dressing me aresi poli!

    ReplyDelete
  5. Αμά δεν βρώ λάδι από καρύδα τι λάδι να βάλω? Σησαμέλαιο?

    Λυδία

    ReplyDelete
  6. Εντυπωσιακή! Εδώ βάζουμε τρυφερά φύλλα παντζαριού ωμά σε πράσινες σαλάτες, αλλά το βολβό ομολογουμένως τον έχω φάει μισοβρασμένο αλλά όχι ωμό...

    ReplyDelete
  7. Καλημερούδια!! Ξανθή μου αυτό ήτνα το πρώτο που σκέφτηκα και εγώ διαβάζοντας την συνταγή αλλά τελικα το τόλμησα!

    Έφη μου ακριβώς αυτό εννοώ με το socially acceptable :))

    Μαρία μου τα μεγάλα πνευματα. Και ευχαριστώ για την πληροφορία! Υπάχρει κατι τελικα που να μην το έχει το ΙΚΕΑ; Ευτυχώς εδώ το συγκεκριμένο λαχανικό το βρίσκουμε σε κάθε Σ/Μ.

    Παντελή είναι όντως! Κια το ντρεσσινγκ είναι ένα ονειρο!

    Λυδία μου που εξαφανίστηκες εσύ; Στην συνταγή βάζω καρυδέλαιο και όχι λάδι καρύδας. Αν δεν βρεις τότε καλύτερα α βάλεις ελαιόλαδο παρά σησαμέλαιο.. παρα είναι αρωματικό για να μπει σε ωμή σαλάτα.

    Βαγγελιώ μου το πακετάκι ακόμα να φτάσει; Τα φύλλα και εγώ τα έχω φάει ωμά... μονο που τότε δεν ηξερα ότι ειναι πατζαρόφυλλα... αν και λόγω χρώματος και σχήματος θα έπεπε να το είχα υποψιαστεί...

    ReplyDelete
  8. εξαιρετικη η ιδεα του σταφυλιου με το παντζαρι!δεν το ειχα σκεφτει ποτε...ωμα ουτε συζήτηση,υποθετω θα ειναι και πιο δυσπεπτα,οπως και το κολοκυθακι...εχω θεμα ομως με τα σμεουρα...αδυνατο να βρω εδω...

    α,εχω ενσταση και με το λαχανο!μα μην το αδικήτε,καθολου τετριμμενο,εχει άπειρους συνδυασμους...σημερα μολις το δοκιμασα με μαραθοριζα,δυοσμο,φετα και βινεγκρετ...

    ReplyDelete
  9. Κι όμως, ωμά τα παντζάρια είναι πολύ ωραία, ειδικά αν συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και κάποιο φρούτο. Η σαλάτα σου θα γίνεται πεντανόστιμη, κάτι ανάλογο έχω φτιάξει από βιβλίο στο παρελθόν, μόνο που το ντρέσινγκ ήταν απλό γιαούρτι με ελαιόλαδο και αλάτι, πιπέρι.
    Δεν το ήξερα όμως ότι έτσι ωμά μπορεί να σε πειράξουν, με μέτρο καλύτερα για να μην έχουμε πρόβλημα.
    Καλή βδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete
  10. A, μην το ξεχάσω: Πολύ ωραίο το new look! Κάτι έχει αυτή κόκκινη πιπεριά που σπάει! :)))

    ReplyDelete
  11. Γλυεκιά μου κουκ με το τετριμμένο εννοούσα ότι επειδλη είναι από τις μοναδικές χειμερινές σαλάτες, θέλεις δεν θέλεις, αυτό θα φτιάξεις. Φυσικά και υπάρχουν πάμπολοι συνδιασμοί. Θυμάμαι ότι παλιότερα είχα δοκιμάσει μία που λεγότνα βυζαντινή...φανταστική!!

    όσο για τα σμέουρα, σοβαρα δεν υπάρχει μαρμελάδα κάτω τέτοια; Να σου στείλω μερικά βαζάκια να χεις;;;;

    Νταρκ ούτε εγώ το ήξερα ότι πειράζουν ...ίσα ίσα κάπου είχα διαβ΄σει ότι καθαρίζου τα νεφρά κίολας.... αλλά μάλλον τα καθαρίζουν σε αυτούς που δεν έχουν π΄ροβλημα...ενώ αυτούς που έχουν....τους καθαρίζουν μια και καλή :)) Και σε ευχαριστώ για το κοπλιμάν :))

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετική σαλάτα πράγματι για γιορτινό τραπέζι. Με το ωμό παντζάρι έχω μια αμφιβολία αλλά θα το δοκιμάσω.
    Πολλά φιλιά Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails