Thursday, July 14, 2011

Ημισοκολατένιο Kaesekuchen

20110713-IMG_5644

Όσο και να θέλω να γράψω συχνότερα, κωλύομαι. Μια η μετακόμιση, μια ο καλός καιρός..... μια οι διάφορες υποχρεώσεις. Το κακό είναι ότι μαγειρευω συνεχώς και αναγκαστικά κάποιες συνταγές πάνε στράφι διότι με το που να τις ανεβάσω, περνάει η εποχή τους... όπως εκείνα τα καταπληκτικά σπαράγγια με βανίλια που σας έλεγα, ή μια Galette  με Frangipane και φράουλες, η μια άλλη καταπληκτική σαλάτα με φρέσκο αρακά και χαλούμι....... Να μαστε καλά λοιπόν να τα ξανακάνουμε του χρόνου...

Αυτή η εβδομάδα λοιπόν ήταν ..όχι ιδιαίτερα καλή. Βασικά θα μπορούσα να την περιγράψω με πολλές κακές λέξεις αλλά ξέροντας ότι με διαβάζουν και μερικοί άνθρωποι της εκκλησίας επιφυλάσσομαι.... Αυτό που με χαλασε ιδιαιτερα είναι ότι δεν μπορώ να βρω εισητήρια σε λογικές τιμές για να κατέβω Ελλάδα. 2500€ παρακαλώ για 2 ενήλικες και δύο μικρά παιδιά λες και θα ναυλώσουν ένα αεροπλάνο ολόκληρο μόνο για εμάς.... Φυσικά δεν τα πήρα. Προτιμώ να συρθώ σαν τη κάμπια μέχρι εκεί παρά να πληρώσω τόσα λεφτά.

Κακή εβδομάδα λοιπόν γι αυτό και το μενού ήταν αντίστοιχο μπας και  αντέξουν τα νευρα μας λίγο παραπάνω. Αγόρασα μερικά βιβλία, πειραματίστικα σε καινούργιες μεθόδους, δοκίμασα καινούργιες συνταγές.

20110713-IMG_5639 .

Μια από τις συνταγές στις οποίες πειραματίστηκα και ποιυ ευτυχώς στέφθηκε με επιτυχία αλλιώς θα πέφταν καντήλια, είναι το παρακάτω ημισοκολατένιο τσιζκειχ ή κέζεκούχεν αν θέλετε,εδώ γνωστό και ως Russicheρ Zupfkuchen δηλαδή ρωσικό μαδημένο γλυκό. Όσον αφορά το όνομα δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως προήλθε διότι απο σίγουρη πηγή ξέρω ότι το συγκερκιμένο γλυκό στην Ρωσία είναι γνωστό ώς γερμανικό Γλυκό. Είναι κάτι σαν τη πίτσα Χαβάη μάλλον.... Αυτό που μπορώ να φανταστώ ομως είναι, ότι επειδη αυτή η μέθοδος παρασκευης γλυκού έχει τις ρίζες της στην Ανατολική Γερμανία η οποία παλιότερα αν θυμάμαι καλά ανήκε στο βασίλείο της Πρωσείας και κατ επέκταση υπό ρωσική κατοχή, το γλυκό απέκτησε και ένα ...ανάλογο όνομα....Ελπίζω τωρα να μην είπα κοτσάνα γιατί έχω χρόνια που διάβασα το συγκερκιμένο κεφάλαιο και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα.

Την συνταγή την έχω από την συνάδελφο μου και την έχω παραλάξει λίγο για λόγους ευκολίας. Αυτή χρησιμοποιεί στη γέμιση κρέμα γαλακτος και έτοιμη βανίλια γιώτης. Εγώ προτίμησα να βάλω γάλα εβαπορέ και κορν φλάουρ απλά με λίγη παραπάνω βανίλια. Το αποτέλεσμα...δεν περιγράφεται με λόγια. Η βάση υπέροχη σοκολατένια και ζουμερή ενώ η κρέμα απίστετα νόστιμη, απαλή, μυρωδάτη και ελαφριά. ΠΡΕΠΕΙ να το δοκιμάσετε! ΙΚαι συν τοις άλλοις είναι και πανευκολο!! Ζητώ συγνώμη λοιπόν από την γλυκειά μου Γεωργία που της έταξα να της ανεβάσω σκέτο κέζεκούχεν αλλά ο πειρασμός ήταν μεγάλος.

 

Ημισοκολατένιο κέζεκούχεν (Russicher Zupfkuchen)

Σοκολατένια βαση για τάρτες (για μια τρογγυλή φόρμα 26-28 εκατοστών)

230 γρ. αλευρι

3 κουταλιές κακάο

3 κουταλάκια μπεικιν

130 ζάχαρη

140 γρ. βούτυρο

1 αυγό

Κοσκινίζετε το κακάο με το αλευρι και το μπεικιν και τα βάζετε είτε στο μίχερ έιτε σε ένα μπώλ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζυμη. Μην το παρακάνετε και λιώσει το βούτυρο εντελώς. Η ζύμη να είναι μεν ευπλαστη αλλά όχι ζεστή και σε καμία περίπτωση με το βούτυρο λιωμένο. Ειδάλως τοποθετήστε την για λίγο στο ψυγείο.

Από την ζυμη κρατήστε το 1/4 για την επιφάνεια, 2/4 για το πάτο της φόρμας και 1/4 για τα πλαινά τοιχωματα της φόρμας. Βουτυρώστε λοιπόν μια φόρμα και στρώστε τη με τα  2/4. Με το 1/4 πλάστε ένα κορδόνι και καλύψτε τα πλαινά της σηκώνοντας το μέχρι και 3 εκατοστά. Αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

20110713-IMG_5643

Κρέμα για γερμανικού τύπου τσιζκεικ (κεζεκούχεν-Kaesekuchen)

750 gr. Quark

250 gr Μαργαρινη

250 γρ. ζάχαρη

3 βανίλιες

4 αυγά

4 κουταλιές κορν φλάουρ

100 μλ γάλα εβαπορέ τύπου ΝΟΥΝΟΥ

Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με την ζάχαρη να πήξει και αν αφρατέψει. προσθέστε τα αυγά ένα ένα, καθώς και τα ύπόλοιπα υλικά σταδιακά. Αδειάστε την κρέμα στην φόρμα και καλύψτε την με κομματάκια ζύμης (το υπόλοιπο 1/4) τα οποία και θα πατάτε ελαφρά στην παλάμη σας ώστε να πλατύνουν.

Ψήστε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για πε΄ριπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το μέσα για 10 λεπτά. Μην το βγάλετε αμέσως γιατί θα ξεφουσκώσει απότομα και θα ραγίσει. Σερβίρετε το σε κάθε περίπτωση κρυο από το ψυγείο. προσοχή μόνο γιατί εθίζει!!!!

 

Τα φιλιά μου!!

12 comments:

  1. Πολύ καλό. Θα δοκιμαστεί!

    ReplyDelete
  2. 2.500;;; Πάνε καλά οι άνθρωποι;; Τί να πω. Λυπάμαι. Μου έχει τύχει και μένα να θέλω να κατέβω Ελλάδα και να μην βρίσκω εισιτήρια με λογική τιμή αλλά όχι και τέτοιο ποσό!
    Ευτυχώς που φτιάχνεις όμορφα γλυκά και γλυκαίνεστε λιγάκι. Πολύ αφράτο φαίνεται.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο, και μόνο από την εμφάνιση θα το έκανα το συντομότερο, οπότε δεν ξεφεύγει από το δόκανο...
    Οσο για τις τιμές έχεις απόλυτο δίκιο....τα ίδια τραβάει κάθε φορά ένας θείος από Στουτγάρδη...

    ReplyDelete
  4. Με έψησες!!!! Για την ακρίβεια οι φωτογραφίες με έψησαν! Νόμιζα οτι έβλεπα με μεγαλύτερη ευκρίνεια απ΄ότι βλέπω κανονικά. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ! Αν το ειχα μπροστά μου, τόσο καθαρά δεν θα το έβλεπα! Φοβερές οι φωτό!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Pwpw!Sokolatokäsekuchen! Na valoume kai mia saltsa vatomouro gia vouties? Auto me ta eishthria to pa8ei kai gw. Mia kai monadikh fora plhrwsa pentakosara gia Monaxo Thessaloniki kai estrwsa. Akoma me kaiei. Sto Pekino 8a phgaina me tosa lefta.

    ReplyDelete
  6. Μμμ... πολύ λαχταριστό φαίνεται! Είναι και πανεύκολο οπότε τι άλλο να ζητήσουμε;; Ευχαριστούμε πολύ!

    ReplyDelete
  7. Καλά!! τέλειο το γλυκάκι, το λάτρεψα αμέσως και θα το κάνω.
    Εύχομαι να βρεις φθηνά εισιτήρια (και οι ευχές μου πιάνουν).
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  8. και ωραίο και εύκολο, αυτά μου αρέσουν εμένα
    σμουτσ

    ReplyDelete
  9. Καλησπέραααααααααα!!

    Τζένη μου..όχι επειδή το κανα εγώ αλλά ειναι πραγματικά καταπληκτικό !

    Μάγδα μου άρα ξέρεις για τι πράγμα μιλάω! Ελπίζω τώρα ότι θα βρώ κάτι με το καράβι... Κια ναι αυτό είναι αφράτο όσο δε λέγεται!

    Έφη είναι μονοπώλειο και κάνουν ότι γουστάρουν!

    Κατερινούλα μου γλυκειά προφανώς οφείλεται στο ότι οι φωτώ τραβηχτήκαν σε raw format. Δοκίμασε το και θα δεις διαφορά!!

    Χαιντι άσε κάτω το βύσσινο... αυτό εδώ τα χει όλα!!!

    Ερμιόνη μου δεν έχω λόγια.. μια δοκιμή θα σε πείσει:))

    μαρί μου ελπίζω να υσχύει γιατί έχω εναπ[οθέσει τώρα τις ελπίδες μου και σε σένα :))

    Πόπη.... σου κρατάω μουτρα σουρτούκο...

    Τα φιλιά μου και την Αγάπη μου!

    ReplyDelete
  10. Φαίνεται υπέροχο.
    όσο για τα εισιτήρια, δεν ξέρουν τι ζητάνε!!!

    ReplyDelete
  11. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΧΘΕΣ,ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΕΙΟ!ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟ QUARK ME ΜΥΖΗΘΡΑ,ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!!

    ReplyDelete
  12. Καταπλητικό! Δεν το είχα σκεφτεί! Χαίρομαι φυσικά πολύ πολύ που τόλμησες να το δοκιμάσεις και ακόμα πιο πολύ που ξαναγύρισες να μου το πεις. σε φιλώ

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails