Sunday, January 23, 2011

Τάρτα πορτοκάλι με (σαν) μους Σοκολάτας

 

Τάρτα πορτοκάλι με Μους σοκολάτας

Ξέρω. Είμαι Ιούδας Ισκαριώτης. Υποσχέθηκα συνταγές διαίτης και αντί αυτού δίνω κάποιες που θα σας στείλουν καρφί στα μποντιλαιν. Η για διπλό μπαι πας. Πως είναι το αποφευγμα...; Το πνευμα πρόθυμο αλλά η σάρκα αδύναμη; Σε μενα πάντως είναι και τα δύο αδύναμα και ανίκανα και ανεπροκοπα και κυρίως παχιά. Ενώ είχα ξεκινήσει με τις καλυτερες προδιαγραφές με την ελπίδα να ξαναχωρέσω πάλι στα παντελόνια μου χωρίς να με ποιάνει πονοκοιλος κάθε φορά που κάθομαι επειδή το  κουμπί γινόταν ένα με το παχύ μου έντερο και το προκοίλι να κρεμεται σαν τσαμπι από πάνω, τα Σάββατα πάντα ως δια μαγείας τα ξέχνώ όλα.  Κρέπες το πρωί, μακαρονάδες το μεσημέρι, πίτσες και πατατάκια το βράδυ. Τι να σου κάνει μετά  το 150 ευρώ σπανξ και τα καλτσον με τα 40 ντεν. Ο Νίκος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να με καθησυχάσει ότι δεν είμαι χοντρή λέγοντας πως απλά είμαι κοντή για τα κιλά μου. Μη χ***!!!Οπότε έβαλα τα με-την-ιδιότητα-Φουστάνου-λουμπουτάν και ξανακοιτάχτηκα στον καθρέφτη. Διαφορά καμία. Ο πισινός μου παρέμεινε στο ύψος του και κυρίως στο πλάτος του παρα τα  χρυσωπληρωμένα 12 εκκατοστά τακούνι. Και σήμερα το πρωί η ερώτηση-θάνατος της Χριστίνας. μαμά εισαι πάλι έγκυος;;;;;  Γι αυτό φαί ΤΕΛΟΣ!  Το λέω και το υπογράφω! Και αν μεχρι τα γεννέθλια μου τον άλλο μήνα δεν γίνω πάλι 54 κιλά να με τσακίσετε στο ξύλο.

Αφού λοιπόν πήρα την απόφαση να κάνω θυσίες, είπα να αμαρτήσω λίγο για τελευταία εννοείται φορά γιατί από δευτέρα είπαμε....... Ραμμένο!!!!!

Έκανα λοιπόν αυτή την καταπληκτική τάρτα η οποία μπορεί να έχει μια αγελάδα βούτυρο αλλά είναι ένα όνειρο! Το ότι το πορτοκάλι πάει τρελλά με την σοκολάτα το ξέρουμε όλοι νομίζω. Και αν δεν το ξέρατε καιρός να το μάθετε. Η ιδεά της συνταγής δεν είναι εντελώς δική μου αλλά από ένα βιβλίο που μου χαρίσαν στην δουλειά. Εγώ την προσάρμοσα λίγο στα γούστα μας και στα στομάχια μας.

IMG_3657

 

Τάρτα πορτοκάλι με μους σοκολάτας

Βασική ζύμη για τάρτες

250 γρ. αλευρι

75 γρ. άχνη

125 γρ. Βούτυρο

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

 

Για την Κρέμα πορτοκαλιού

200 γρ. ζάχαρη

135 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματιόυ

το χυμό και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Το χυμό απο ένα λεμόνι

6 κροκάδια

3 Φύλλα ζελατίνης (περίπου 5 γρ.)

100 μλ σιρόπι πορτοκαλιού (βλέπε παρακάτω)

 

Για την (σαν) Μους σοκολάτας

400 γρ. Κουβερτούρα 60% κακάο το λιγότερο

4 αυγά

180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. ζάχαρη

80 γρ. κρέμα γαλακτος

 

Για την γαρνιτούρα

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση και σε φέτες μισού εκκατοστού

IMG_3654

Για την ζύμη βάλτε όλα τα υλικα μαζί σε ενα μιξερ και δουλέψτε τα μέχρι να έχετε ενα ψιχουλιαστό μείγμα. Τυλίξτε το σε μεμβράνη και βάλτε το για μισή ώρα το λιγότερο στο ψυγείο. Βουτυρώστε και αλευρωστε ελαφρά μια φόρμα 28-30 εκκατοστών και καλύψτε την με την ζύμη. Ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσει καλά και αφαιρέστε την από την φόρμα.

Για την γαρνιτούρα βάλτε το νερό με το σιρόπι να βράσουν. Προσθέστε τις φέτες πορτοκαλιού και βράστε τις για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρεστε τις από το σιρόπι και αφήστε τις να στραγγίξουν καλά.

Για την κρέμα βάλτε τους κρόκους με την ζάχαρη, 100 μλ από το σιρόπι πορτοκαλιού, τον χυμό και το ξύσμα  πορτοκαλιού και λεμονιού σε μπεν μαρι και ανακατώστε τα μέχρι να φτάσουν τους 82 βαθμούς. θα το καταλάβετε ότι έχουν την σωστή θερμοκρασία όταν θα αρχίσουν να πήζουν ελαφρά. Αφαιρέστε τα από το μπεν μαρί και προσθέστε το βούτυρο και την ζελατίνη΄την οπόια έχετε μουλιάσει προηγουμένως σε κρύο νερό. Ανακατέψτε καλά και αφήστε την να κρυώσει.

Για την Μους σοκολάτας β'αλτε την κουβερτούρα μ το βούτυρο να λιώσουν. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη να πήξουν και να αφρατέψουν. προσθέστε πρώτα την κρτέμα γάλακτος και μετά το μείγμα σοκολάτας βουτύρου. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε τα επίσης να κρυώσουν.

Συναρμολόγηση. Γεμίστε την τάρτα πρωτα με την κρέμα πορτοκάλι και απλώστε από πάνω την μους σοκολάτας. Γαρνίρετε με τις φέτες πορτοκαλιού και σερβίρετε. Η τάρτα είναι πιο νόστιμη αν, πριν την σερβίρετε, την αφήσετε πρώτα για μιση ώρα εκτός ψυγείου.

Καλές τύψεις!!!!

15 comments:

  1. ελεος!!...τη ζαχαρωνω μα μεχρι εδώ...γιατι κι εμενα το περσινο ιταλικο βελουδινο παντελονακι απο το yoox δεν κουμπωνει με τιποτα μετα τα χριστουγεννα....(αυτο το βραδυ να μην ερχεται...νε οση εγκρατεια χτιζω ολη μερα,το βράδυ...μπαμ και κατω το γεφυρι της Αρτας...)
    καταπληκτικη συνταγη....

    ReplyDelete
  2. Συγχνώμην το βούτυρο της αγελάδας είδες μόνο τα αυγά από όλο το κοτέτσι που τα βάζεις!!
    Καλή εβδομάδα με δίαιτα,μην ξεσηκώνεις κι εμάς με τις αμαρτίες!!
    Πολλά πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Εγώ που δεν κάνω δίαιτα αλλά υπερτροφία θα τη φάω όλη και θα σκάσω!
    Πολύ μου αρέσει πολύ όμως!

    ReplyDelete
  4. Τώρα εγώ που ήρθα Δευτέρα τι να κάνω? 5 κιλά ο απολογισμός της Μ.Κ. (μετά κουραμπιέ) εποχής! Ευτυχώς που έχω μακριά πόδια και φοράω κολάν με ριχτές μπλούζες!
    Όλη την τάρτα την θέλω....όχι το κομματάκι!

    ReplyDelete
  5. Και εγώ δίαιτα ξεκινάω......
    Θα μοιραστώ τις τύψεις μου μαζί σου!!

    ReplyDelete
  6. Τι γλυκό Θεέ μου! Θεωρώ κορυφαίο το συνδυασμό σοκολάτας πορτοκαλιού και κατανοώ πλήρως την ψυχολοκική σου πίεση...Όλη την εβδομάδα είμαι συνήθως "κυρία" και το ΣΚ μετατρέπομαι σε παμφάγο. Αυτή τη φορά δεν με παίρνει άλλο γιατί δεν κουμπώνει τίποτα, αλλά η συνταγή καταγράφεται ...

    ReplyDelete
  7. μμμ η μυρωδιά του έφτασε εδώ!
    καλή αρχή στην διαίτα Βασιλική! Λυδία

    ReplyDelete
  8. Καλησπέεεεεεερα!! Όλες βλέπω το βγάλαμε τα μάτια στις γιορτές!! Σα δ ντρέπεστε!!!!!!:))

    ReplyDelete
  9. Πατσάδες ενωμένοι, ποτέ ηττημένοι! Μωρέ εγώ θα τη φάω την ταρτούλα διότι, τι μας έχει απομείνει σε αυτή τη ριμάδα την παλιοζωή; Λίγα και καλά πράγματα σαν κι αυτό -ε, και μερικά άλλα...

    ReplyDelete
  10. Άργησε λίγο μα έφτασε και στην χάουπτσταντ το άρωμα του πορτοκαλιού! Τέλειο το στολίδι πορτοκάλι!!!

    Μαζί με το ψίχουλο που κατάφερα να γλυτώσω από τους υπόλοιπους μια ερώτηση... Τί θα γίνει αν χρησιμοποιήσουμε 3 αντί 6 κροκάδια στην κρέμα πορτοκαλιού και 2 αυγά στην σοκολάτα;:))))))
    Έχει δίκαιο η Ξάνθη, κοτέτσι ολόκληρο!

    ReplyDelete
  11. τελειος συνδιασμος..σχεδον μυρισε το πορτοκαλακι μεχρι εδω!

    ReplyDelete
  12. Thalassamov.....pisteuo oti h dosologia ton ulikon sthn synatgh eksyphretoun kapoio skopo. Den eiani gia xortash. Apo ena kommataki o kathenas, oxi apo mia tarta :)

    ReplyDelete
  13. ego kano diaita. Troo ta idia diladi alla kano proponisi. Den pianei i diaita. Kai leo na tin xalaso. Ayti i tarta aksizei tis tipseis. Alloste to kalokairi einai akomi makria. Mia fousta fardia pline bale me exei sosei. Ta tzin 2 apo ta 3 skistikan. Tha paro kai deuteri fousta. Fantasou oti pisteva oti exo thiroeidi otan eida ti zigaria 7 kila pano!!!! (den eixa thiroeidi)

    ReplyDelete
  14. Εμένα πάλι τα τυριά-κρασιά με έχουν κάψει. Η ταρτούλα φάινεται μούρλια πάντως, αλλά όχι ικανή να με κάνει να κλάψω που πρέπει να αρχίσω δίαιτα.

    ReplyDelete
  15. Fainetai na einai ontws oneiro h tarta! Eipa kai egw telos sta glyka se auto to spiti mexri to Pasxa. Den paei allo ...

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails