Friday, December 10, 2010

The taste of Christmas Vol. 2

Ένα από τα πράγματα που μου λείπουν τα Χριστούγεννα από τότε που είμαι εδώ είναι οι αργοί ρυθμοί του χωριού καθώς και ο τρόπος με τον οποίον γιορτάζαμε το καθετί. Καταρχήν τέτοιες μέρες θα πιάναμε να καθαρίσουμε το σπίτι από πάνω μέχρι κάτω. Ασχετα αν η αδελφη μου το έγλυφε έτσι και αλλιώς στην κυριολεξία κάθε μέρα. Σαν δευτερο φροντίζαμε να αγοράσουμε τόνους από γλυκίσματα και σοκολατάκια για να χουμε να κερνάμε. Μπόλικοι οι Χρήστοι, Χρυσάνθες, Στέφανοι και βασιλικές στο σπίτι και μπόλικος ο κόσμος που περνούσε.. Σαν τρίτο αγοράζαμε καινούργια τράπουλα και κανονίζαμε συνθήματα για να βγάλουμε κανα φράγκο από τον μπαμπά μας. Σαν τέταρτο ευχαριστιόμασταν την κάθε ώρα και στιγμή! Το καλύτερο από όλα ήταν ότι έιχαμε πάντα άσπρα Χριστούγεννα. Το Χιόνι στα μέρη μου φτάνει πολλές φορές μέχρι τα 2 μέτρα με αποτέλεσμα να κάνουμε πολλές φορές άσπρα Χριστούγεννα χωρίς ρευμα. Αλλά με μπόλικα ψητά λουκάνικα και κάστανα ψητά.

Όλα αυτά μου λείπουν εδώ. Μπορεί να έχω άλλα καλά και άλλες ανέσεις αλλά ευχαρίστως θα τα παρατούσα όλα για να ξαναγυρίσω στο τόπο μου. Μου αρέσουν οι ρυθμοί του χωριού και η απλότητα που επικρατει. Μου αρέσει που η πόρτα του σπιτιού μας είναι πάντα ανοιχτή για τον καθένα και που ποτέ δεν χρειάστηκε να κλειδώσουμε. Μου αρέσει που το κύριο μέσο μετακίνησης έχει ...ένα άλογο και όχι 185... Μου αρέσει που μπορώ να βγω στο κατώφλι και να φωνάξω τουλάχιστον 10 γείτονες. Και να τους επισκεφτώ έναν έναν χωρίς να χρειαστεί να τους στείλω πρώτα εμαιλ.για να κλείσω ραντεβού. Μου αρεσει που η 5χρονη ανηψιά μου μπορει να μην ξέρει ποια είναι η Hannah Montana ή το Sur-le-cou-de-pied αλλά ξέρει πολύ καλά  ποια είναι η Έφη Θώδη και πως ρίχνουν με το δίκανο!

Φέτος αποφασίσαμε να γιορτάσουμε λίγο πιο παραδοσιακά ώστε και εμείς να θυμηθούμε τα παλιά αλλά και τα παιδιά μας να εκτιμήσουν πιο πολύ κάποια πράγματα. . Δεν θα πάμε πουθενά, δεν θα ανταλάξουμε δώρα και το κυριότερο ....θα φάμε πάλι από τα λουκάνικα της μαμάς μου ΚΑΙ.......θα πάρουμε τράπουλα!!! Μετά ίσως και να πάρουμε δώρα!! Αλλά μόνο για μένα...Διότι έγώ ξέρω ήδη να εκτιμάω! Μουχαχαχαχαχα!

Μέχρι τότε έχουμε όμως καιρό. Πιστή στις υποσχέσεις μου, καλά εν μέροι, θα σας δωσω πάλι κάποιες συνταγές. Εννοείται δικές μου! Την πρώτη την έκανα λίγο πριν να ανακαλύψω την Αμερική. Αντε καλά ψέμματα λέω.... μετά την ανακαλυψα..

Λοιπόν, την συνταγή για τα ισπανικά Alfajores την έχω από την συνάδελφο μου Κριστίνα ενώ αυτή για τα περουάνικα από την παλιά γκουβερνάντα της Χριστίνας.

 

IMG_3319

Αν και η καταγωγή τους είναι αραβική οι οι ισπανοί και οι υπόλοιπες λατινοαμερικάνικες χώρες τα έχουν καθιερώσει στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα τους. Παραλλαγές υπάρχουν πολλές αλλά οι πιο γνωστές και συνιθισμένες είναι τα ανδαλουσιανά με μέλι και ξηρούς καρπούς και τα περουάνικα με κορν φλάουρ και γέμιση Dulce de lecce. Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι πιο νόστιμα εφόσον και τα δύο έχου την χάρη τους. Τα Ανδαλουσιανά θυμίζουν αρκετά τα δικά μας μελομακάρονα ενώ τα περουάνικα είναι σκέτη αμαρτία.

IMG_3320

Alfajores andaluces y de maizena (Ισπανικά μελοπιτακια)

Alfajores andaluces

180 γρ. πολύ πυκνό μέλι

200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο

1 κουταλάκι κανέλλα

100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα ή φιλέ και καβουρδισμένα

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

2 κουταλιές σταφίδες

άχνη ή τριμμένη καρύδα για το πασπάλισμα

 

Η παρασκευή τους απλή. Βάλτε το μέλι να ζεσταθεί και ανακατεψτε σε αυτό όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και πάιρνοντας λίγο λίγο στα χέρια σας πλάστε κορδόνια. Κυλίστε τα σε άχνη ή σε τριμμένη καρύδα και τυλίξτε τα σε χαρτάκια σαν καραμέλες ή και σε αλουμινόχαρτο ακόμα.

IMG_3375

Alfajores de maizena

120 γρ. Βούτυρο

6 κουταλιές ζάχαρη

2 κρόκους

2 βανίλιες

το ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι

170 γρ. κορν φλάουρ

120 γρ. αλευρι

1 κουταλάκι μπεικιν

Για την γέμιση

Dulce de lecce

 

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν. προσθέστε σταδιακά τους κρόκους. Κοσκινίστε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέστε τα και αυτά συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρινα έχετε μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίξτε την και βάλτε την για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε και αν ανοίξει πιο ευκολα αλλά και να μην απλώσει στο ψησιμο. Ανοίξτε την ζυμη σε φύλλο με πάχοσ πρίπου 1 εκκατοστό και με κουπ πατ κόψτε κυκλάκια με διάμετρο περίπου 5 εκκατοστά. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά. Προσοχή μόνο μην σας κοκκινίσουν. Τα συγκερκιμένα μπισκοτάκια πρέπει να είναι άσπρα.Σκέτα διατηρήστε τα αεροστεγώς κλεισμένα σε τάπερ. Γεμιστά διατηρούντε μέχρι και 3 ημέρες.

Dulce de lecce

1 λίτρο γάλα

800 γρ. ζάχαρη

1 κουταλιά γλυκόζη

προεραιτικά

1 ξυλάκι βανίλιας ή ένα ξυλάκι κανέλας

1/2 κουταλάκι μπεικιν

 

Βάλτε το γάλα με την ζάχαρη.το μπεικιν και την γλυκόζη να βράσουν. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να βράσουν, ανακατευοντας τακτικά μέχρι το μείγμα να αλάξει χρώμα και να αποκτήσει υφή κρέμας. Αυτό μπορεί να σας πάρει μέχρι και 2 ώρες. Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίστε την κρέμα με βανίλια ή κανέλα την οποία και θα προσθέσετε από την αρχή στο γάλα. Η γλυκόζη είναι για να μην ζαχαρώσει η κρέμα σας , μια κακιά συνήθεια που έχει ιδιαίτερα όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα ή στο σπίτι σας ξεπερνάει το 60 τοις εκατό. Καλά είναι λοιπόν να την συμπεριλάβετε στην συνταγή.

 

Στην Δανία το διάστημα των Χριστουγέννων συνιθίζεται να τρώγεται ένα είδος ρυζόγαλου, το Ris a l ´amande. Παρασκευάζεται κατά τον τρόπο που ξέρουμε όλοι μας αλλά σερβίρεται με καβουρδισμένα χοντροκομμένα αμύγδαλα καθώς και πηχτή σάλτσα φρούτου συνηθως από κεράσι καθως και ένα ολόκληρο αμύγδαλο καλά κρυμμένο παρόμοιο  με το δικό μας το φλουρί. Εγώ το έκανα με σάλτσα βατόμουρου, κατεψυγμένα εννοείται και βρηκα ότι του πήγαινε πολύ.  Είχα την τύχη να το δοκιμάσω από τα χέρια ενός συναδέλφου πέρισυ τα Χριστούγεννα. Αυτός το είχε συνοδέψει με την κλασσική σάλτσα κερασιού, επίσης κατεψυγμενα και το γάλα το είχε αρωματίσει επίσης με λίγο πικραμύγδαλο. Αυτά είναι τα τυχερά όταν δουλευεις σε μια πολυεθνική  εταιρεία.

IMG_3353

Ris a l ´amande

500 γρ. γάλα

75 γρ. ρύζι για ρυζόγαλο

2 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλιά σέρι

1 ξυλάκι κανέλας ή βανίλιας

3 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ

200 γρ. κρέμα γάλακτος χυπημένη σε σαντιγύ

Βάζετε το γάλα, το ρύζι, την ζάχαρη και την βανίλια να βράσουν σε σιγανή φωτιά για πε΄ριπυ 40 λεπτά ώστε το ρύζι να μαλακώσει. Αφαιρείτε το ξυλάκι και προσθετετε τα αμύγδαλα και το σέρι. Αφήνετε να κρυώσει ενετλώς και προσθέτετε την σαντιγύ ανακατευοντας καλά αλλά προσεκτικά. Σερβίρετε με την σάλτσα φρούτου της αρεσκείας σας. Και μην ξεχάσετε να κρύψετε το αμύγδαλο!!!

IMG_3366

 

Και πάμε στην τελευταια συνταγή για σήμερα, τα εβραικά Rugalach τα οπόία και συνηθίζονται αυτό το διάστημα ίσως ως μια προσπάθεια συνευρεσης Εβραιων και Χριστιανών. Η Ζύμη είναι απίστευτα ζουμερη και νόστιμη χάρη στο μπόλικο βούτυρο αλλά και στο τυρί σε κρέμα. Η γέμιση δε μπορεί να είναι μια της αρεσκείας σας. Η πιο συνηθισμενη είναι με καρύδια ή πεκάν και σοκολάτα ή μαρμελάδα φράουλας. Απλά εξαιρετικά! Όχι δεν έχω εβραίο συνάδελφο. Η μπορεί και να χω και να μην το ξέρω. Έχω όμως μαγειρικά βιβλία. Η συνταγή είναι από ένα από αυτά.

IMG_3384

 

IMG_3392

IMG_3393

Rugalach

Για την ζύμη (προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Cynthia Barcomi "I love backing")

280 γρ. αλευρι

30 γρ. άχνη κοσκινισμένη

230 γρ. βούτυρο

230 γρ. τυρί κρέμα

λίγο ξύσμα λεμονιού

μία πρέζα αλάτι

1 βανίλια

 

Για την γέμιση

Αναμείξτε

50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

150 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη

50 γρ. ζάχαρη

1/2 κουταλάκι κανέλα

IMG_3383 IMG_3385 IMG_3387

 

Η παρασκευή η πιο απλή που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Απλά ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί. Τυλίγετε σφιχτά σε μεβράνη και τοποθετείτε στο ψυγειο γαι περίπου 2 ώρες. Κατόπιν χωρίζετε την ζυμη σε 4 μέρη και ανοίγετε το κάθεε μέρος σε στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου μισού εκκατοστού. Χωρίστε το κάθε μέρος σε 12 τριγωνικά κομμάτια . Καλά είναι όση ώρα ανοίγετε το ένα φύλλο να βάζετε τα υπόλοιπα μέρη στο ψυγειο ώστε να μην λιώσει το βούτυρο. Τοποθετήστε στο κάθε τριγωνάκι από μια μικρή κουταλιά από την γέμιση και τυλίξτε το σε κρουασαν αρχίζοντας από την φαρδιά πλευρά. Ψηστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά περίπου. Αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με άχνη.

IMG_3388 IMG_3391 

Αυτά προς το παρόν. Δε ξέρω πιον άλο συνάδεφο να ξεζουμίσω. Ναι μεν έχω και την αγγλική πουτίγκα ακόμα αλλά μπορεί να περιμένει. Τα άλλα προείχαν. Μυστικό. Δυστυχώς όι πιο πολλοί συνάδελφοι μου είναι κινέζοι, ή ινδοί ή άθεοι οπότε δεν μάζεψα πολλές συνταγές φέτος. Εντελώς άχρηστοι μιλάμε... Α από πάνω μας μετακόμισε μια Βιετναμέζα. μας έχει πάρει τα αυτιά με το μπλακεντέκερ. Ελπίζω τουλάχιστον να ξέρει να μαγειρευει......... και που στε.....μπορεί εγώ να μην ανταλάξω δώρα αλλα δέχομαι ευχαρίστως μερικά.....ακριβά...αλλιώς ούτε να το σκέφτεστε....τζαμπάδια!!!

12 comments:

  1. Διαλέγω οπωσδήποτε το τελευταίο γιατί μου έκανε κλικ!Όχι ότι τα άλλα υστερούν σε χάρη βεβαίως-βεβαίως :)...Όλγα

    ReplyDelete
  2. Τα ζήλεψα τα μελοπιτάκια!

    Αλλά όλα είναι τόσο όμορφα και οι φωτό σούπερ!

    Καλές γιορτές σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  3. Καλά, η περιήγηση στα χριστουγεννιάτικα γλυκά διαφορετικών περιοχών καταπληκτική! Ακόμη καταπληκτικότερες οι ίδιες οι συνταγές -τα περουάνικα με dulce de lecce φαίνονται κολασμένα!

    ReplyDelete
  4. Δε φτάνει που δεν πρόλαβα να διαβάσω τα πρώτα εσύ έβαλες κι άλλα άντε να σε προλάβω!!!
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  5. Απλά λυποθύμισα πρωι πρωι βλέποντας τα απίθανα γλυκάκια! Το προσπερνάω με έναν εσπρέσσο και αναμένω τα αυριανά μου γενέθλια για να ξεσπάσω σε γλυκά!!

    ReplyDelete
  6. Χαίρομαι να σε διαβάζω, να είσαι καλά Βασιλική!!

    ReplyDelete
  7. Ola uperoxa! Den xerw pio na dialexw prwta! To Dulce de Leche pantws gia emena einai sketos peirasmos ... eftiaxa diko mou Dulce de Leche ton Oktwbrio kai para ligo na to faw olo protou to balw sto glyko pou telika tha empaine!

    ReplyDelete
  8. Basiliki να'σαι καλά με τόσες υπέροχες λιχουδιές που ετοίμασες!

    καλές γιορτές να έχετε , υγεία κ ευτυχία σε εσένα και την οικογένεια σου! :-)

    ReplyDelete
  9. Σας ευχαριστώ όλους έναν έναν! Φιλιά και καλές γιορτές με υγεία και χαρα.

    ReplyDelete
  10. μπραβο που μας δινεις κατι διαφορετικο.. καλο βραδυ..

    εμενα μου αρεσαν ολααααααα..

    ReplyDelete
  11. Βασιλικούλα μου,
    Τι να πρωτοδιαλέξω, μικρά κοσμήματα!
    Να είσαι καλά και να μας γλυκαίνεις με τις όμορφες λιχουδιές σου.
    Καλές γλυκές γιορτές!

    ReplyDelete
  12. Αυτά τα Rugalach πολυ μου άρεσαν και ως ιδέα και ως εκτέλεση. Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω μια από αυτές τις μέρες Βασιλικούλα. Και το πισω γύρισμα στις ρίζες, έχει την δικιά του χάρη και άρωμα, σίγουρα καλή μου.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails