Friday, December 17, 2010

Gluehwein και σιρόπι Gluehwein

IMG_3468 

 

Την περασμένη εβδομάδα το αφεντικό μου είχε την φαεινή ιδέα να επισκεφτούμε σαν τμήμα μια Χριστουγενιάτικη αγορά εδώ στο Μόναχο αντί του απαίσιου μεσημεριανού στην καντίνα της εταιρείας. Σε μένα ανατέθηκε να ορίσω την ημέρα, την ώρα καθώς και το ποια αγορα θα επισκεφτούμε αυτή την φορά. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και σύντομα στην εταιρεια θα ανακοινωθούν αλλαγές που δεν θα αρέσουν στους περισσότερους και το πιο πιθανό κάποιοι να αποχωρησουν μετά από αυτές τις αλλαγές, αποφάσισα  να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο και να επισκεφτούμε την μεσαιωνική χριστουγενιάτικη αγορά της Odeons Platz . Με το που πατάει κανείς το πόδι του εκεί νομίζει ότι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή. Έμποροι ντυμένοι σύμφωνα με την τελευταία λέξη της .....μεσαιωνικής μόδας, γραφιάδες μαθαίνουν στους επισκέπτες καλλιγραφία, σιδεράδες και χρυσοχόοι δείχνουν πως ασκούνταν η τέχνη τους παλαιότερα και αναμεσα σε οοοοοοολα αυτά, λαχταριστά, ροδοψημένα γουρουνόπουλα  στα κάρβουνα, λουκάνικα ψημένα σε ξύλα οξιάς, καυτές σούπες βασισμένες σε αρχάιες συνταγές και λαχταριστά μοσχομυριστά ψωμάκια με ένα σωρό μπαχαρικά.  Το Gluehwein τους δε, ένα γερμανικό παραδοσιακό χριστουγενιάτικο ζεστό κρασί , γλυκό, κόκκινο και μυρωδάτο, το καλύτερο από όλα όσα έχω πιει μέχρι τώρα. Η συνταγή του επίσης αρχαία και μυστική.Το μόνο που κατάφερα να αποσπάσω από το μάστορα που το φτιαχνε ήταν η ποσότητα αλκοολ που πρέπει να περιέχει και που πρέπει να είναι γύρω στο 12%. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιο πολύ καλό κρασί. Ένα των 5 ευρώ δηλαδή είναι μια χαρά. Απλά να είναι ξηρό, κόκκινο και με φρουτώδες άρωμα και γευση. 

IMG_3402

Αν και λατρευουμε το Gluehwein ποτέ μέχρι τώρα δεν προσπάθησα να το φτιάξω μόνη μου. Πάντα κάποιος καλός άνθρωπος θα βρισκόταν να μας φέρει ένα μπουκάλι. Μετά όμως από αυτή την επίσκεψη στην συγκεκριμένη αγορά κάτι με παρακίνησε να το κάνω αυτή τη φορά μόνη μου. Αν και εδώ η αγορά σφύζει από έτοιμα συσκευασμένα οι γνώστες των Gluehwein συνιστούν να τα αποφευγουμε. Η ποιότητα κρασιού που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τους είναι τόσο χάλια που το τιγκάρουν στην ζάχαρη ώστε η γλύκα να καλύψει τα πάντα.

Για να κάνω το δικό μου Gluehwein αγόρασα ενα γαλλικό Bordeuax Chateau Bois Pertuis, το οποίο πέρα της φρουτώδης γευσης του έχει και ένα πολύ πολύ διακριτικό άρωμα βανίλιας. Αγόρασα πορτοκάλια και λεμόνια βιολογικά και ξεκίνησα τα πειράματα. Το αποτέλεσμα ήταν από ικανοποιητικό εως άψογο. Τόσο, που όταν ο Νίκος το βράδυ μου φερε 5 λίτρα από ένα φίλο, αποφάσισα να κρατήσω εκείνα προς κατανάλωση και να κάνω το δικό μου Gluehwein σιρόπι. Τι σκοπέυω να κάνω με το σιρόπι; Να μαρινάρω τα κρέατα μου, να αρωματίσω το τσάι μου και τις σάλτσες μου, να κάνω το απεριτιφ των γιορτών αναμιγνύοντας το με σαμπάνια η ενα καλο σεκτ, να το βάλω σε μικρά όμορφα γυάλινα μπουκάλι α και να το χαρίσω σε αγαπημένους ανθρώπους. Το σιρόπι έγινε θαυμα! Γλυκό, αρωματικό, όνειρο!

 Η παρασκευή τους δε πανευκολη. Απλά αναμείξτε όλα τα υλικά και αφήστε το να τραβήξει.......

GluehweinIMG_3395

1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί  (περίπου 750 μλ)

8 γαρύφαλα

8 μπαχάρια

3 αστεροειδής γλυκάνισους

1 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου

2 ξυλάκια κανέλας

100 μλ κρασί πόρτο

1 ολόκληρο πορτοκάλι βιολογικό κομμένο σε χοντρές φέτες

την φλόυδα από μισό λεμόνι επίσης βιολογικό

4-5 κουταλιές ζάχαρη

 

Βάλτε το κρασί με το πόρτο και όλα ταα υπόλοιπα υλικά εκτός της ζάχαρης σε μια κατσαρόλα και ανάψτε την εστία. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το κρασί να αχνίζει απλά. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβεί τους 78 αν δεν κάνω λάθος, βαθμούς διότι μετά το αλκοολ εξατμίζεται. Θα πρέπει απλά να αχνίζει και οχι να βράζει ή να κυματίζει. Αφήστε το ετσι για περιπου μια ώρα. Στην συνέχεια στραγγίξτε το και π[ροσθέστε την ζάχαρη. Εννοείτε ότι μπορείτε να προσθεσετε όση ζάχαρη αγαπάτε. προσοχή μόνο γιατί το γλυκό βαράει άσχημα! Σερβίρετε το σε κούπες και απολάυστε το!!

 

 Σιρόπι GluehweinIMG_3443

750 μλ Gluehwein

250 γρ. ζάχαρη

100 μλ φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (σουρωμένο)

1 ξυλάκι φυσικής βανίλιας

Χαράξτε την βανίλια κατα μήκος και αφαιρέστε το εσωτερικό της με ένα μαχαιρι. Το άδειο ξυλάκι μπορείτε να το βάλετε σε ένα βαζάκι με ζάχαρη ώστε να έχετ πάντα αρωματική ζάχαρη για τα γλυκά σας ή το αφεψήματα σας.  Προσθέστε το σωτερικό της βανίλιας στο κρασί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγροβράστε τα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει. Μην περιμένετε να πήξει εντελώς και να αποκτήσει υφή σάλτσας. Θα πήξει κρυώνοντας. Για να είστε σίγουροι ότι είναι ετοιμο βάλτε μια μικρή κουταλιά  σε ένα πιατάκι και ανακατώστε ελαφρά. Αν αρχίσει να γίνεται παχύρευστο είναι έτοιμο. Βάλτε το σε μπουκαλάκια όσο είναι ακόμα ζεστό και φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματιου.

Για να αρωματίστε το τσάι σας η για να ετοιμάσετε ενα απεριτιφ , αρκεί να βάλετε μια μικρη κουταλια του καφέ σε κάθε ποτήρι.

 

 

  IMG_3449 IMG_3450  IMG_3456 IMG_3458 

 

 

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

9 comments:

  1. Πριν γράψω τη δική μου ανάρτηση,είδα τη δική σου και αν και στα είχα πει,το γράφω κι εδώ πόσο μ αρέσει η ιδέα αυτού του ποτού και σιροπιού!και φυσικά σαν δώρα!! αλλά ζηλεύω για την αγορά που επισκέφτηκες!!
    Θα σου στείλω αύριο νέα!!Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. kalese me se geyma!!!!!!!!!!!!!!! ma ti ekpliktikes fotografies...

    ReplyDelete
  3. Είναι απίθανες αυτές οι δύο συνταγές!!
    πόσο θα ήθελα να βρισκόμουν κι εγώ σε αυτή την αγορά, είναι τέλειες αυτές οι αγορές και ζηλεύω πάρα πολύ.
    Νοικιάζεται εκεί κανένα διαμέρισμα να έλθουμε για τις γιορτές;
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  4. Αυτά είναι! Μεσαιωνική αγορά και ένα ποτό για βασιλιάδες. :)
    Έχω δει εμφιαλωμένο έτοιμο Gluehwein και εδώ στο Σ/Μ, φυσικά καμία σχέση δεν θα έχει με εαυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας.
    Πολύ κομψές φωτογραφίες!
    Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  5. Οταν σε διαβαζα έβλεπα να περνάνε από μπροστά μου οι εικόνες της αγοράς και τα αρώματα από τα γουρουνόπουλα και το κρασί.
    Καλές γιορτές!!!!

    ReplyDelete
  6. Nice post!!
    Πριν λίγες μέρες γύρισα από το Βερολίνο των -2 βαθμών, αυτό που με ζέσταινε κατά τη διάρκεια της βόλτας ήταν ένα ποτήρι από αυτό το αρωματικό κρασί!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  7. Κοριτσάκι στην υγειά σου, απίθανο το κρασί, οι φωτογραφίες αλλά και η περιγραφή της αγοράς.
    Μου άνοιξες την όρεξη για ταξιδάκι!
    Σε φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  8. Πολύ φλερτάρω με την ιδέα να φτιάξω το ζεστό κρασί!

    Καλές γιορτές σου εύχομαι, με υγεία και χαρά!

    ΥΓ: Οι φωτό απίθανες!!!

    ReplyDelete
  9. Δεν σας το λέω για να ζηλέψετε αλλά άυριο θα ξαναπάω!!!!

    Σας φιλώ πολύ!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails