Thursday, November 25, 2010

Bûche de Noël

 

IMG_2991Τατάααααααααααααα! Να μαι πάλι! Ξέρω ξέρω το γλυκάκι μου δεν πολυφερνει σε Bûche de Noël  αλλά ειπα να το ονομάσω έτσι μπας και ανέβει η ακροαματικότητα. Αλλιώς θα πρεπε να το πω "χριστουγεννιάτικο γλυκό σοκολατένιο ρολό με γέμιση μους πορτοκαλιού και πασαλειμένο με γκαναζ σοκολατας και λεπια σοκολατας που μεχρι να τα κανω ολα αυτα με βγηκε η πιστη". Επειδή όμως όλο αυτό το μακρυνάρι δεν χωράει στον τίτλο είπα να του δωσω ένα πιο σικ όνομα. Μπορεί λοιπόν να του λείπει ένα κουτσουράκι στο πλάι για να αποτελέσει ενα αυθεντικό Bûche de Noël αλλά σκασίλα μας.

Αυτή ήταν η δευτερη προσπάθεια μου να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό και ευτυχώς πέτυχε αλλιώς δεν νομίζω να το ξαναπροσπαθούσα. Η πρωτη ήταν πέρισυ τα Χριστούγεννα και ήταν μια σκέτη αποτυχία. Ενώ έχω κάνει συχνά ρολό και με μεγάλη επιτυχία, εκείνη τη φορά πήγαν όλα μα όλα στραβά. Και αυτό επειδή ακολούθησα την συνταγή κατά λέξη. Φέτος λοιπόν περιορίστηκα στην ιδέα κα αυτοσχεδίασα. Έκανα το ρολό που κάνω πάντα και πρόσθεσα απλά κακάο και μρικά μπαχαρικά ώστε να θυμίζει Χριστούγεννα. Την Μους εννοείται ότι την έκανα σε μπεν μαρι, τους κρόκους δηλαδή ώστε αν μπορώ να την αφήσω άφοβα στο ψυγειο χωρίς να φοβαμαι ότι οι καλεσμένοι μου θα καταλήξουν στο πρώτον βοηθειών με τσιρλιπιπι. Εκτός αυτού σιχαίνομαι και μόνο στην ιδέα του ωμού αυγού στο φαγητό ή στο γλυκο μου. Επίσης μείωσα την ποσότητα της ζελατίνης μετά από μια σύγκριση που κανα με τις τούρτες που χω κάνει μέχρι τώρα. Ευτυχώς δεν έπεσα έξω και το γλυκό σερβιρίστηκε κανονικά και όχι σε σουπιέρα. Για γκανάζ χρησιμοποίησα επίσης μια διαφορετική από αυτή της συνταγής για τον απλούστατο λόγο ότι στην συνατγή πασάλειβε το γλυκό με την ίδια την μους ενώ εμένα δεν μου φτασε ούτε για ζήτω. Χωρίς πλάκα αυτό το γλυκό δεν θα σας κοστίσει ούτε μια ώρα σε προετοιμασία. Σε ποια σειρά θα κάνετε το κάθε βήμα είναι δική σας υπόθεση. Αν μπορώ όμως να σας δώσω μια συμβουλή τότε είναι καλύτερα να αρχίσετε με την γκανάζ ώστε να εχει κρυώσει μέχρι να γίνει το παντεσπάνι, μετά με τα τσιπς σοκολάτας γιατί να μπούν στην κατάψυξη, μετά με την μους για να σφίξει λίγο και να απλώνεται καλύτερα στο ρολό χωρίς να τρέχει αριστερά δεξιά και τέλος με το παντεσπάνι γιατί γίνεται γρήγορα. Φυσικά εσέις μπορείτε να αρχισετε διαφορετικά η ακόμη και να κανετε το κάθε βήμα και μια διαφορετική ημέρα εφόσον όλα τα υλικά μπαίνουν και κατάψυξη. Μόνο για την συγκεκριμένη γκανάζ δεν είμαι σίγουρη αν μπάινει κατάψυξη.

Πάμε στην συνταγή;

IMG_2989

Bûche de Noël

Βασική ζύμη για ρολό παντεσπάνι

4 αυγά χωρισμένα

2 κουταλιές ζεστό νερό

120 γρ. ζάχαρη

80 γρ. αλευρι

25 γρ. κορν φλάουρ

2 κουταλιές κακάο

1 κουταλάκι μπείκιν

1 κουταλιά της σούπας μείγμα χριστουγενιάτικων μπαχαρικών Lebkuchen* ή

1 βανίλια

Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς ή στπους 180 αν έχετε με αερόθερμο.  Χτυπήστε πρώτα τα σπράδια με την μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε τους κρόκους με το νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη καθώς και τα μπαχαρικά μ΄χρι να πήξουν και να αφρατέψουν. Κοσκινήστε μαζί το αλευρι, το κακάο, το μπεικιν και το κορν φλάουρ προσθέστε στους κρόκους το 1/3 από την μαρέγκα, ανακατέψτε ελαφρά και μετά αδειάστε απο πάνω την υπόλοιπη μαρέγκα  καθώς και το μείγμα με το αλευρι. Ανακατεψτε με ένα κουτάλι καλά αλλά απαλά ώστε να μην ξεφουσκώσυν τα αυγά. Αδείαστε το μείγμα σε μία λαμαρία φούρνου την οποία έχετε καλύψει με λαδόκολα και απλώστε το προσεκτικά και πάντα προς μία κατευθυνση. Προσπαθήστε να τ απλώσετε με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις μπορείτε. Ψήστε το στην μεσαία σκάλα για 10 λεπτά. προσπαθήστε να μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα στεγνώσει.  Πιάνοντας την λαδόκολα και με τα δύο χεράκι ασας αναποδογυρίστε την επάνω σε μια πετσετα κουζίνας την οποία έχετε πασπαλίσει με ζάχαρη. Πιάστε το παντεσπάνι με το ένα χεράκι σας στην άκρη και ξεκολήστε σιγά σιγά την λαδόκολα. Τυλίξτε το ρολό σιγά σιγά με την βοήθεια της πετσετας αρχίζοντας πάντα από την μακριά του πλευρά. Αν οι άκρες από το παντεσπάνι παραψηθήκαν τοτε είναι καλύτερα να τις κόψετε πριν το τυλίξετε γιατί αλλιώς θα σας σπασουν. Αφήστε το τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει.

 

Για να κάνετε άσπρο παντεσπάνι αντικαταστήστε το κακάο με αλευρι

Mousse πορτοκαλιού

3 αυγά χωρισμένα

150 γρ. ζάχαρη

ή 100 γρ. ζάχαρη και

50 γρ. λικέρ πορτοκαλιού

150 γρ. κρέμα γάλακτος

150 γρ. φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιού

5 φύλλα ζελατίνης

το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 

Χτυπήστε τα ασπράδια με 50 γρ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε τους κρόκους με το ξύσμα, το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μπεν μαρί μέχρι να πήξουν ελαφρά και να αποκτησουν υφή από παχύρευστο σιρόπι. Βάλτε την ζελατίνη να μουλιάζι σε μπόλικο κρύο νερό και προσθέστε την στο μείγμα με τους κρόκους ανακατευοντας καλά μέχρινα διαλυθεί. Υπόψην για να γίνει αυτό το μείγμα πρέπει να είναι ακόμα ζεστό. Αλλιώς ξανατοποθετήστε το στο μπεν μαρί για μερικά λεπτά ανακατευοντας συνεχώς. Επίσης το νρό στο κατσαρολάκι δεν πρπειε να έχρεται σε επαφή με το σκευος όπου έχετε τυς κρόκους για να μην βράσουν. Περάστε την κρέμα από σίτα γι ανα μείνουν τυχόν βρασμένα κομμάτια αυγού και ανακατέψτε την μέχρι να κρυώσει αρκετά. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και ανακατεψτε την με την μαρέγκα. Αδειάστε την κρέμα πορτοκαλιού πάνω στο προηγούμενο μείγμα και ανκατευψτε απαλά μέχρι να ενωθούν. Βάλτε την μους στο ψυγειο καλά σκεπασμένη μεχρι να σφίξει ελαφρά.

 

Γκανάζ σοκολάτας με μασκαρπόνε

250 γρ. μασκαρπόνε

180 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

2 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι η σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεψτε την με το μασκαρπόνε και το λικερ. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει καλά.

Τσιπς σοκολάτας

200 γρ. κουβερτούρα

1 κουταλιά σπορελαιο

λίωστε την σοκολάτα και ανακατεψτε την με το σπορέλαιο. Απλώστε την σχηματίζοντας μια πολύ λετπή στρώση σε μια λαδόκολα και αφού κρυώσει βάλτε την στην κατάψυξη

*μείγμα χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών για lebkuchen

35 γρ. κανέλα

2-3 γαρύφαλλα

2 μπαχάρια

μία πρέζα μοσχοκάρυδο

μια πρέζα κόκκους κόλιανδρου

μία πρέζα κακουλέ

μια πρέζα τζίτζερ σε σκόνη

 

Η εκτελεση απλή. Απλά τα αλέθετε όλα μαζί. Απο αυτό το μείγμα λοιπόν θα πάρετε μια κουταλιά και θα το προσθέστε στο παντεσπάνι.

Συναρμολόγηση.

ξετυλίγετε το ρολό και το γεμίζετε με την μους την οποία και απλώνετε απαλά. Τυλίγετε πάλι προσεκτικά και το τοποθετείτε σε μία πιατέλα με την ραφή προς τα κάτω. Αλείφετε με την γκαναζ και αφού σπάσετε την κουβερτούρα σε κομματάκια καλύπτετε το γλυκό τοποθετώντας τα σαν λεπια. Εδώ είναι καλά να δουλευετε γρήγορα γιατί η κουβερτούρα επειδή είναι τόσο λεπτή λιώνει πολύ γρηγορα. Ειδάλως βγάλτε την λίγη λίγη από την κατάψυξη. Πασπαλίζετε με λιγη άχνη και....ταταααααααααααααααα είστε έτοιμοι!!! Φυσικά εννοείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε γκανάζ σοκολάτας. και εννοείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαι οποιαδήποτε γέμιση. Ε αμα χρησιμοποιήσετε και ένα οποιοδήποτε ρολό τότε φτου σας!

14 comments:

  1. γραφω κι εδώ!!πλάκα κάνεις??ότι δεν είναι buche de noel??!! κι εμένα σ αυτό που έκανα έλειπε ένα κουτσουράκι!! η φωτογραφία δεν υπάρχει!!συν ότι θέλω τη μους πορτοκάλι!!και τα τσιπς σοκολάτας δείχνουν τόσο τέλεια κι η σοκολάτα δεν σου έχει ασπρίσει!!καλα, μπορώ να γράψω κατεβατά, αλλά θα στα πω και αύριο!!χαχα!!καληνύχτα βασιλικούλα μου!!

    ReplyDelete
  2. φτου σαs καλή μου!βαλατε κατω όλους τους ζαχαροπλαστες!το λιγουρευομαι οσο δεν παιρνει....και θα συμφωνησω για το ωμο αυγο....plus οτι απόλαυσα την αναγνωση του ποστ!σας μοιραζομαι στο FB!

    ReplyDelete
  3. Μ΄αρέσει που λες ότι είναι κι εύκολο!!Για σένα ναι κυρία ζαχαροπλάστισσα!!
    Αν και δεν είμαι φίλη των γλυκών από αυτό θα έτρωγα κάμποσο.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Ειναι φοβερο... αυτες οι φωτογραφιες μου με πεθαινουν...
    Δεν ξερω αν θα τολμησω να το δοκιμασω.. αλλά ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ!!

    ReplyDelete
  5. Άψογη συνταγή, άψογη παρουσίαση!

    ReplyDelete
  6. Είχα μέρες να δω ανάρτησή σου και κόντεψα να πάθω σύνδρομο στέρησης. Μας αποζημίωσες και με το παραπάνω.
    Super το γλυκάκι.
    Φιλιά πολλά Γιώτα

    ReplyDelete
  7. καλημερούδια και ευχαριστώ πολύ!!!

    Αθηνα το να ακούω κοπλιμέντα από το δικό σου στόμα σημαίνει πολλά :))

    Ξανθη μου ούτε εγώ είμαι πολύ του γλυκού αλλα μου αρέσει πολύ να τα φτιάχνω!

    Γιώτα μου...λίγα και καλά :) δεν νομίζω να θέλει να διαβάσει κάνας άνθρωπος για τον τραχανά με κοτόπουλο που κάνα, ειδικά τώρα στην νηστεία, ούτε για τον μουσακά που γίνε με το μάτι στην τσίμπλα :)

    Στους υπολοιπους σας ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ πολύ!

    Χάρη στο σχόλιο της Αθηνας θυμήθηκα να σας πω το εξής. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία με την κουβερτούρα και δεν είστε σίγουροι για την σωστή θερμοκρασία, για να μην σας ασπρίσει κατά το λιώσιμο, καλά είναι να μην λιώσετε και τα 200 gr. με την μια παρα να κρατήσετε κάπου 50gr. κατά μέρος και να τα προσθέσετε αφού αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά. Κατά αυτό το τρόπο η θερμοκρασία κατεβαίνει και η κουβερτούρα σας αποκτάει την σωστή λάμψη. δεν θα μπω σε λεπτομέρειες περί σωστής θερμοκρασίας ktlp γιατί μετά θα γίνει πολύπλοκο.

    ReplyDelete
  8. Θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσω καμιά διακοσαριά σεμινάρια στον Παρλιάρο καιιιιιι μετααααα να επιχειρήσω να το φτιάξω. Και αν εσύ κατάφερες με την δεύτερη να το πετύχεις....καταλαβαίνεις!!! Φαίνεται τόσο μα τόσο λαχταριστό!!! Μπράβο σου!!
    Καλημέρες..

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα. Μπαίνω και σε διαβάζω πολύ συχνά γιατί απολαμβάνω τόσο τον τρόπο γραφής σου όσο και τις δημιουργίες σου.
    Το συγκεκριμένο γλυκό φαίνεται αρωματικό και σίγουρα γιορτινό. Μία χαρά Noel το βρίσκω.

    ReplyDelete
  10. Ο καλύτερος κορμός ever. Σκέψου να είχε και το μικρό κομματάκι δίπλα..χιχι.΄
    Εγώ φτιάχνω κορμό.. και είναι απο τ αγαπημένο του γιου μου που μου το ζητάει όλο το χρονο ο καημενος και παντα του λεω '' τα Χριστούγεννα το κάνουμε αυτό ''χιχι...
    Στο είπα και σε προηγούμενη ανάρτησή σου: θα μου συμπληρώσεις όλο το γιορτινό τραπέζι.
    Φιλια

    ReplyDelete
  11. χαχαχα!!! Έχω πεθάνει στα γέλια!!!! ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ το γλυκό!!!! Μου φαίνεται πολύ δύσκολο και ξέρω οτι θα κάνω ολο το σπίτι χάλια (όλο όμως), γιατί αν κάτι μου φαίνεται βουνό, μου βγαίνει κυριολεκτικά και στο σπίτι (λερώνω το σύμπαν!). Η φωτογράφηση είναι σούυυυπερ και πραγματικά η ΄΄αφήγησή΄΄ σου ήταν τόσο καλή, που είμαι σίγουρη για τη γεύση του!!!! Μπράβο Βασιλική!!! Είσαι θεά!!!!

    ReplyDelete
  12. τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό!!!
    θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    φιλιά

    ReplyDelete
  13. Πραγματικά πανέμορφο και τα "λέπια" σοκολάτας πολύ έξυπνη ιδέα διακόσμησης!

    ReplyDelete
  14. Τέλειο! Πού παραγγέλνω ένα για το σπίτι;

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails