Monday, October 11, 2010

Sweet Risotto

 

IMG_2447

Επειδή η  Χριστίνα εχει πάψει εδώ και 2 χρόνια να πίνει άσπρο γάλα και το κακάο είναι μόνο κάτι για το Σαββατοκύριακο, προσπαθώ συνεχώς να βρίσκω τρόπους ώστε να ενσωματώσω τα γαλακτομικά στην διατροφή της.  Για σκέτο γάλα ούτε λόγος και δεν την παρεξηγώ γιατι και εγω  στην ιδεα και μόνο του σκέτου γαλακτος μου γυρίζει το στομάχι. Αν και το πρωί τρώει τα δημητριακά της με γάλα έχω διαβάσει ότι ο οργανισμός αποροφάει το ασβέστιο το βράδυ.  Οπότε κάθε βράδυ θα φάει λίγο τυράκι, τόστ, μακαρόνια με τυρί, γιαούρτι κτλπ. Σήμερα όμως όρεξη για πολλά πολλά δεν είχα οπότε  σκέφτηκα να της κάνω ένα ρυζόγαλο ώστε να χει αυτή κάτι για βραδυνό  και εμείς κάτι για γλυκό.

Φυσικά ζάχαρη δεν έβαλα, έβαλα όμως πολλά αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον βιταμίνες. Ανανά, βερίκοκα, μπανάνα, σταφίδες, τριμμένη καρύδα και φυστίκια αιγίνης. Επειδή δεν είχα άλλο ρυζάκι για ρυζόγαλο, χρησιμοποίησα αυτό του ρυζότου που ουσιαστικά κάνει την ιδια δουλειά. Και τα δύο ρύζια περιέχουν ένα υψηλό ΄ποσοστό γλουτένης το οποίο κάνει  το ρύζι να χυλώνει όμορφα. Εδώ θα πρέπει να πώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι βράζουν το ρύζι  πρώτα σε νερό και μετά το αναμυγνύουν με το γάλα. Μα κατα αυτό το τρόπο δεν χάνεται όλη η γλουτένη του ρυζιού μαζί με το νερό που πετιέται;  Αυτό που έχετε μετά στο πιάτο σας δεν είναι ρυζόγαλα αλλά σούπα! Εκτός φυσικά να βάλετε κορν φλάουρ. Αλλα δεν είναι κρίμα να πετάτε την φυσική κόλα του ρυζιού μαζί με όλες τις πρωτείνες και τις βιταμίνες του για να τις αντικαταστήσετε μετα με λίγο αλευρι; Τέλος πάντων.

Το  ρυζόγαλο πάντως ή το γλυκό ριζότο αν προτιμάτε εγινε πεντανόστιμο! Δεν έβαλα επιπλέον ζάχαρη γιατί η γλύκα των φρούτων ήταν υπεραρκετή. Αντε καλά στο Νίκο έβαλα. Και όχι απλά ζάχαρη αλλά λίγη καραμέλα. Θα σας πώ παρακάτω.

IMG_2439

 

Πάμε στην συνταγή

Ρυζόγαλο με τροπικά φρούτα και κρόκο (Sweet Ρisotto/ Γλυκό ρυζότο)

Για 4 άτομα

100 γρ. ρυζι γλασέ ή για ρυζότο

850 μλ γάλα

4-5 βερικοκα ξηρά

μιση χούφτα τσιπς μπανάνας

μισή χούφτα ανανά αποξηραμένο

μισή χούφτα κορινθιακή σταφίδα ( αυτή τη φορά έβαλα σουλτανίνα και δεν μου άρεσε)

μισή χούφτα φυστίκια αιγίνης

3 κουταλιές τσιπς καρύδας ή τριμμένη καρύδα

5 κλωστίτσες κρόκου διαλυμένες σε 4 κουταλιές ζεστό νερό

1 ξυλάκι κανέλας

30 γρ. βούτυρο

μία πρέζα κακουλέ κατά προτίμηση πράσινο

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή και πορτοκαλιού

προεραιτικά

2 κουταλιές μαυρη ζάχαρη

Βάζετε το γάλα να κάψει. Κόβετε τα φρούτα σε μικρά κομματάκια και τα καβουρδίζετε μαζι με το ρύζι για μερικά λεπτά στο βούτυρο. Αν χρησιμοποίησετε τσιπς καρύδας βάλτε τα και αυτά. Αν χρησιμοποιήσετε τριμμένη καρύδα θα την βάλετε στο τέλος γιατί έχει την συνήθεια να κολάει στον πάτο. Σβήνετε με τοσο γάλα ώστε να καλύπτει το ρύζι και προσθέτετε την κανέλα και το κακουλέ. Χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά ανακατευοντας συχνά πυκνά. Φροντίστε ώστε το ρύζι να είναι πάντα καλυμένο με γάλα. Το γάλα θα πρεπει να το διατηρείτε όλο αυτό το διάστημα ζεστό αλλά να μην βράζει. Στα τελευταια 5 λεπτά προσθέστε και το κρόκο. Αν χηρσιμοποιήσετε τριμμένη καρύδα τότε θα την καβουρδίσετε ελάχιστα σε μια κουταλιά βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα και θα την προσθέσετε μαζί με τα φυστίκια στο ρυζόγαλο αφού το αποσύρετε από την φωτιά. Ανακατώστε καλά και σερβίρετε αμέσως

Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και ρόδι ή ότι άλλο φρούτο τραβάει η ψυχή σας. Με καραμελωμένα μήλα και κανέλα είναι επίσης αχτύπητος συνδιασμός. Αφήστε απλά την φαντασία σας ελεύθερη. Κια φυσικά περιμένω να ακούσω και τις δικές σας ιδέες!

Επειδή για το Νίκο δεν ήταν αρκετά πετιμέζι πρόσθεσα λίγη γλύκα και επιπλέον άρωμα και γευση κάνοντας το εξής. Ε΄βαλα σε έναα κατσαρολάκι δυο κουταλιές μαυρη υαχαρη με λίγο νερό να βρασει και να καραμελώσει. Απεσυρα από τη φωτιά και έχυσα την καραμέλα επάνω σε μια λαδόκολα. Έβαλα 50 μλ γάλα να βράσει και προσθεσα σε αυτό την καραμέλα. Χαμήλωσα την φωτια στο ελαχιστο και ανακάτεψα μ΄χρι να διαλυθεί η καραμέλα. Αττο το μείγμα το ρίξα μετά πάλι στην κατσαρόλα με το ρυζόγαλο. Μοσχομύρισε όλη η κουζίνα!! Μην δοκιμάσετε να ρίξετε το γάλα στο κατσαρολάκι με την καραμέλα γιατί θα σας κόψει. Η καραμέλα φτάνει και ξεπερνάει τους 180 βαθμούς, θερμοκρασία την οποία δεν αντέχει η πρωτείνη του γάλακτος η οπόια και διασπαται.Λέω τώρα! Σίγουρη δεν είμαι. Οταν είχαμε χημεία εγω έτρεχα στα μουζάκια....

Update: Αν θέλετε το ρύζι σας πιο μαλακό απλά προσθέστε 100 μλ παραπάνω γάλα και βράστε το μερικά λεπτά παραπάνω. Αν πάλι θέλετε να κάνετε ένα απλό ρυζόγαλο, βάλτεε το γάλα με λίγη ζάαρη, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα να βράσουν και προσθέστε σε αυτό το ρύζι. Αφήστε το να σιγοβράσει για πέριπου 40 λεπτά ανακατευοντας κατά διαστήματα. Σερβίρετε το με κανέλα η λιωμένη κουβερτούρα, κομματάκια καραμελωμένου μήλου ή και σκέτο!! Επιμένω. Μην βράσετε το ρύζι πρώτα σε νερό! θα χαθεί όλη η γευση και η ουσία του!

 

Φιλιά και καλή όρεξη!!

9 comments:

  1. Τέλεια η ιδέα σου..
    Μ αρεσει πολύ το ρυζόγαλο κι αυτη ειναι μια ενδιαφερουσα εκδοχη...
    Καλημερα

    ReplyDelete
  2. Κοπελιά έγραψες πάλι!Η' μαλλον ζωγράφισες πάλι!!Εικρινά δεν είχα σκεφτεί όλα αυτά τα αποξηραμένα φρούτα ότι μπορούν να συνδυαστούν μια χαρά!Έλα ντε! Πάντως για το ρύζι έχεις δίκιο που λες γιατί το βράζουν..κι έχω την απάντηση γιατί η μαμά μου πολύ απλά παίρνει ρύζι που δεν είναι για ρυζότο!Οπότε δεν μπορεί να βρασει μόνο στο γάλα, θέλει πρώτα νερό!Μη με ρωτήσεις γιατί!Κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν!!Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Το κανονικό αλμυρό ριζότο θέλει το ρύζι να "κρατάει" και λίγο στο δόντι.
    Στο ρυζόγαλο, εμείς εδώ δεν το έχουμε συνηθίσει έτσι. Να πω την αλήθεια, κι εμένα μου αρέσει να είναι πολύ μαλακό το ρύζι στο ρυζόγαλο, οπότε αν βράσει στο γάλα θα βγει έτσι? Δεν το έχω επιχειρήσει, άρα δεν ξέρω να πω με σιγουριά.
    Ο συνδυασμός με φρούτα (και με καρύδα, μμμ...) είναι άκρως λαχταριστός!
    Μια ακόμα ιδέα πάνω σ' αυτό που μπορώ να σκεφτώ, είναι να βάζαμε φλούδες εσπεριδοειδών ή κομματάκια σοκολάτας (ή και τα δύο μαζί!).

    ReplyDelete
  4. Kalhmera kalhmera!
    Dark mou to ruzi ginetai arketa malako. An pali to thes akoma pio malako, anevazeis thn posothta tou galaktos kata 100 ml kai to afhneis na vrasei ligo akomh.
    Entometaksy an den to aneferes tha to skexnousa entelos...evala kai ksysma lemoniou! Tha to symplhroso apoto spiti omso giati edo den exo ellhnika!
    filia polla

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Καρυδούλα!
    Έτσι το τρώω κι εγώ το ρυζόγαλο!
    Τυχερή η Χριστίνα που σ' έχει μανούλα και εμείς που τα μοιράζεσαι μαζί μας!
    Στο δίχτυ της καραμέλας μπορώ να τυλιχτώ παρακαλώ????

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία ιδέα σου καλή μου. Λες να κατάφερνα κι' εγώ τον δικό μου μικρό να το φάει (;) που με το γάλα δεν τα πάει καθόλου καλά.
    Τυράκι ναι, γιαουρτάκι αρκετά, αλλά γάλα μπα ούτε και με κακάο... 2 χρόνια τώρα.

    ReplyDelete
  7. Poph muo den ksero kata poso ektimaei h Xristina tis mageirikes muo ikanothtes :))

    Phneloph mou nomizo oti h aksia tou galaktos os foreas asvestiou exei uperektimhthei. An loipon troei to tyraki tou kai to giaourtaki tou tote den peirazei an den pinei gala. prospathsie mono na troei sklhra tyria opos h parmezana, to kefaloturi ktlp!#filia polla

    ReplyDelete
  8. το καλαθακι καραμελας.. ολα τα λεφταααααααα....

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails