Thursday, September 30, 2010

Hot Chocolate

 Δύο πράγματα λατρευα σαν παιδί. Το σχολείο και τις κοπάνες. Οξύμωρο σχήμα; Και όμως! Το σχολείο το λατρευα γιατί αποτελούσε το μέσον  για να ξεφύγω κάποια στιγμή άπό την μιζέρια του χωριού. Τις κοπάνες για να ξεφύγω γενικά.  Αν και ήμουν άριστη μαθήτρια, μια φορά τηνIMG_2290 εβδομάδα χρειαζόμουν ένα διάλειμα από όλα. Τότε μαζευόμασταν 5-6 κορίτσια και την κάναμε  για Μουζάκι  για καφε και ....για γκόμενους. Επειδή όλες μας προερχόμασταν από φτωχές οικογένειες, μέναμε όλη την εβδομάδα στο σχολείο νηστικές  για να μαζεψουμε το λιγοστό χαρτζιλίκι ώστε να χουμε λεφτά για να πληρώσουμε το καφε μας και ένα τουλάχιστον πακέτο τσιγάρα. Ένα για όλες εννοείται. Λεφτά για Ταξί φυσικά δεν υπήρχαν οπότε η κάναμε ωτοστόπ η μας φόρτωνε κανας φίλος στο τρακτέρ και μας πήγαινε!  Φυσικά μας κατέβαζε έξω από το μουζάκι γιατί είχαμε και μια φήμη να κρατήσουμε. Καμία φορά πάλι πηγαίναμε και με το λεωφορειο μεχρι ένα σημείο, μεχρι εκει δηλαδη που ισχυε η κάρτα μας και μετά το κόβαμε ποδαρόδρομο. Λίγο πριν το Μουζάκι πάντα, βγάζαμε τα σπορτέξ και βάζαμε τακούνια. Στο Μουζάκι, σε αντίθεση με μας στο Φανάρι, πηγαίναν σχολείο μονο τα cool και ώραία άτομα ενώ εμείς είμασταν τα χωριατάκια που βόσκαν γίδια. Επειδή λοιπόν θέλαμε να είμαστε και εμείς cool τρομάρα μας και όχι τυρόγαλα αλλά και επειδή θέλαμε να δούμε και νέο αίμα, ιφ γιου νοου γουατ αι μιν,πηγαίναμε πάντα για καφέ στο Μουζάααακι.  Χώρια αν δεν σωσαμε ποτέ να πιούμε καφέ γιατί ποτέ δεν μας φτάναν τα λεφτά. Από καμιά πορτοκαλαδίτσα και πολύ ήταν. Ακόμα και το μεταλικό νερό ήταν τότε πιο ακριβό. Μέχρι που η μία τα φτιάξε με το μπάρμαν και τρελαθήκαμε να πίνουμε τζάμπα σοκολάτες. Για ένα χρόνο δηλαδή. Μετά τα χάλασαν και αναγκαστήκαμε να αλάξουμε και μαγαζί. Πάει ο γκόμενος πάνε και οι σοκολάτες. Και δωστου πορτοκαλάδα πάλι σαν τα ζαβά.

Είχα να πιω σοκολάτα από τότε. Γενικά δεν πολυαγαπώ τα γλυκά ροφήματα.  Την περασμένη Κυριακή ομως στον καθιερωμένο καφέ μετά την Εκκλησία, δοκίμασε η Χριστίνα λίγη από την σοκολάτα της φίλης της και τρελάθηκε! Πηγαινοντας λοιπόν σπίτι μου ζήτησε να της φτιάξω μία για να την πιει ολόκληρη μόνη της. Αν και δεν είχα ξανακάνει σοκολάτα το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Φυσικά την έκανα με σοκολάτα γάλακτος γιατι έτσι πρέπει να είναι κατά την άποψη μου.! Καυτή, ελάχιστα πηχτή ώστε να καταλαβαίνεις ότι πίνεις σοκολάτα και όχι ενα απλό κακαο, γλυκειά και μπινεδιάρικη, σούπερ σοκολατένια και μυρωδάτη. Όσο για την παρασκευή της, απλή και γρήγορη.

IMG_2289

Ζεστή σοκολάτα (Hot Chocolate)

Για κάθε κούπα χρειάζεστε

200 γρ. Γάλα

75 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 κουταλάκι μαυρη ζάχαρη

1/2 ξυλάκι κανέλας

λίγο κακαο για το πασπάλισμα

Βάζετε τα 180 γρ. γάλα με την κανέλα να βράσει αλλά όχι να αφρίσει. Αποσύρετε από την εστιά και προσθέτετε την σοκολάτα και την ζάχαρη. Ανακατευετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το ρόφημα για περίπου 3-4 λεπτά να καθήσει, αφαιρείτε την κανέλα και σερβίρετε. Χτυπάτε τα υπολοιπα 20 γρ. γάλα με το μιξεράκι μέχρι να αφρίσει και με ένα κουτάλι το ρίχνετε πάνω από την σοκολάτα. Πασπαλίζετε με κακαο και απολαμβάνετε με μπόλικα μπισκοτάκια. Αν θέλετε μπορείτε κατά τον ίδιο τρόπο να κάνετε άσπρη σοκολάτα. -Η αρωματίστε τη με διαφορα μπαχαρικά όπως το κακουλέ, βανίλια, τσίλι, γαρύφαλλο η και ενα συνδιασμό από όλα αυτά.

IMG_2294 IMG_2296 

Για τις συναδέλφους μου ετοίμασα μερίδες σοκολάτας λιώνοντας την κουβερτούρα μέσα σε φλυτζανάκια και εμπλουτίζοντας την ανάλογα μ το γούστο της καθεμίας. Στην μια εβαλα μια κουταλιά καραμέλας στο κέντρο (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μια κανονική καραμέλα βουτυρου), στην άλλη ένα μείγμα από κόκκινα πιπέρια και στην τρίτη ένα μείγμα από τρεις διαφορετικές σοκολάτες. Όταν άρχισε η σοκολάτα να κρύώνει κάρφωσα στά δύο από ένα πορσελάνινο κουταλάκι και στο τρίτο ένα ξυλάκι κανέλας. Τα άφησα να παγώσουν εντελώς και έπειτα βούτηξα τα φλυτζανάκια για μερικά δευτερόλεπτα μέσα σε καυτό νερό για να μπορέσω να τα ξεφορμάρω. Τα άφησα και πάλι να κρυώσουν και τα τύλιξα σε διαφανη μεβράνη όπου σταθεροποιήσα και από ένα μπισκοτάκι με ενα μυνηματάκι στο καθένα. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν ήταν να τα ξετυλίξουν και να τα βουτήξουν στις φλυτζάνες με το καυτό γάλα για μερικά δευτερόλεπτα. Νομίζω όμως ότι για τα επομένα θα πάρω σακουλάκια ή κουτάκια ώστε να φαίνονται πιο όμορφα!

 

Δοκιμάστε το!!!!

16 comments:

  1. With you making hot chocolate, I can tell the weather must have gotten cold in Germany. I could go for a cup this evening too!

    ReplyDelete
  2. ICE COLD!!!!!!.....for a greek like me... :))

    ReplyDelete
  3. Εκτός από τη σοκολάτα σε όλες τις παραλλαγές που έκανες και με τρέλαναν, ενθουσιάστηκα με τα μπισκοτομηνυματάκια!
    Καλό γλυκό σοκολατένιο μήνα!

    ReplyDelete
  4. Αν ήμουν εγώ διευθύντριά σου, θα σου έδινα σίγουρα προαγωγή με τέτοια απίθανα σοκολατοδωράκια! :)
    Εμένα μου αρέσει πολύ η μαύρη σοκολάτα ρόφημα με πιπέρι τσίλι. Ότι πρέπει για το χειμώνα!

    ReplyDelete
  5. Ζήλεψα!!

    Τρελοτουρίστρα

    ReplyDelete
  6. καταπληκτικές ιδέες!μου αρέσει που έβαλες κανελίτσα στο ρόφημα σίγουρα θα έκανε την διαφορά!Λάτρεψα την ιδέα για το ρόφημα άσπρης σοκολάτας!Και φυσικά τα δωράκια που έφτιαξες πραγματικά είναι άψογα!

    ReplyDelete
  7. Τέλεια η σοκολάτα!
    Αγαπημένη και κλασσική

    Ωραίες οι ιδέες σου για τα δωράκια των συναδέλφων
    καλό σκ

    ReplyDelete
  8. Χε, χε, νομίζω πως όλι έχουμε περ΄σαζει από αυτλη τη φάση, Ειδικά με το σπορτέξ που αλλάζει σε τακούνι... Εγλω είχα μάνα που μου έλεγε συχνά να κάνω κοπάνα για να κοιμάμαι, ειδικά στις τελευταίες τάξεις. Πάντα πίστευε νομίζω πως το σχολείο δεν είχε τόσ αν αμου προσφέρει όσαο ύπνος και η ξερκούσραση και να οσυ πω δεν είχε και άδικο!

    ReplyDelete
  9. πόσο θα ήθελα να δουλεύαμε παρέα!!!Χθες βρήκα την ευκαιρια να φτιαξω την σοκολατοκαραμελόταρτα!!!!!! πήγα επίσκεψη σε κάτι φιλους, οπότε ήταν ένα ωραίο γλυκάκι α τους πάω. Βγήκε πεντανόστιμη!!!!!!! Σε ευχαριστώ

    ReplyDelete
  10. Ρόδα, τσάντα και κοπάνα! Οι κοπάνες είναι το καλύτερο πράγμα που θυμάμαι από το σχολείο.
    Λοιπόν αυτή η κολασμένη σοκολάτα θα μπει στα υπόψιν αφού έπιασε και κρύο εδώ! Τέλεια φαίνεται!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  11. Τη δοκίμασα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Να στε καλα!!!
    Τα δωράκια εκτιμηθήκαν δεόντως. Για τα μπισκότάκια μου την είπνα λίγο γιατί δεν ήτνα χειροποίητα.....
    Η κανέλα, πέρα του ότι την λατρευω, δίνει μια πολύ ωραία νότα στην σοκολάτα!
    Ιωάννα μου μακάρι να μου λεγε και μένα η μλανα μου να κάνω κοπάνες. Αντ.ι αυτού μου λγε ο πατέρας μου πως έτσι και μάθει το παραμικρό θα με γδάρει....
    Ξανθή......ΚΑΙ;;;;;;;; μην είσαι τόσο λακωνική βρε πουλάκι μου!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  13. apo to fanari magoula eisai kalh mou.patriotisses .otan esy agnanteues ton kambo apo to vouno ego agnanteya to fanari apo to kambo.den eho poly kairo pou se anakalypsa kai oi perigrafes mou akougontan poly pikies ospo eida auto to peri zesths sokolatas. eisai fantastikh ,.poly gourme oi syntages sou.sto leo apo prosopikh peira mias kai sto epagelma ston kanada.

    ReplyDelete
  14. φωφώ μου καλημέρα. Σχεδόν. Είμαι από ένα χωριο εκεί κοντά. Στην μαγουλα όμως πέρασα επίσης όμορφες στιγμές! Φιλια

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails