Friday, September 3, 2010

Τάρτα αμυγδάλου

Καλησπέρα και καλό μήνα!!!! Και φυσικά καλως ξαναήρθα και καλώς σας ξαναβρήκα!!!! Αν και το καλώς ξαναήρθα είναι υπό συζητηση…Γιατί φύγαμε από Καβάλα με 35 βαθμούς μόνο με το βρακί μας και φτάσαμε με 5 και τις κουβέρτες μας αγκαλιά. IMG_0422

Σε όλη την άδεια όπως ίσως να μαντευσατε όχι κουτάλα δεν έποιασα στα χέρια μου αλλά ούτε και μαχαίρι για να κόψω ψωμί που λέει ο λόγος. Ήμουν ανεπρόκοπη από την κορφή μέχρι και τα νύχια. Το μόνο που ίσως έκανα ήταν λίγη κατσικίσια φέτα αλλά σιγά τα ωά. Άφησα όμως άλλους να δημιουργήσουν για μένα, όπως πχ την προκομμένη μου την θεία Φρειδερίκη με κείνα τα υπέροχα και ονειρικά κοτοπιτακια της, η Κατερίνα την γυναίκα του ελ χουρόν με το θεσπέσιο παγωτάκι σαντουιτς, την πεθερά μου με το αγριογούρουνο με μελιτζάνες, τον πατήρ Χαράλαμπο με την σούπερ τζιζ τυροκαυτερή, Τους γείτονες με εκείνη την απίστευτη λεμονάτη τηγανιά ή τον κυρ Θόδωρο που παρά τα 150 μπαι πας φτιάχνει ακόμα το καλύτερο χταπόδι στα κάρβουνα που χω φάει ποτέ μου. Φαί κάργα λοιπόν στις διακοπές αλλά όχι από τα χεράκια μου. Όπως πολύ σωστά μου θύμησε η Ιωάννα, ακόμα κι ο θεός ξεκουράστηκε μια μέρα…..τι μία τώρα τι 6 εβδομάδες…. Έφαγα καλά λοιπόν και μάζεψα ιδεες μπόλικες. Και τόσο πολύ εντυπωσιάστηκα από αυτά που είδα και έφαγα ΄που λέω να ανοίξω και φύλλο μόνη μου σύντομα. Για την επιτυχία δεν σας εγγυώμαι γιατί πάνε χρόνια πολλά από τότε που το κανα τελευταία φορά αλλά η προσπάθεια δεν λένε ότι μετράει;

Μπακ το ριάλιτι λοιπόν και καιρός να αρχίσω να γράφω γιατί στο τέλος θα ξεχάσετε και ότι υπάρχω. Και εγώ να μαγειρεύω. Σήμερα θα αρχίσουμε με μία τάρτα αμυγδάλου, καθόλου δυσκολάκι, αλλά έννοια σας και σας έχω πολλές σουρπράιζες. Στεί τιουν λοιπόν…….

Τάρτα αμυγδάλου

1 δόση ζύμης μπριζέ με ζάχαρη

Για την γέμιση

180 γρ. βούτυρο

165 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

170 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

1 κουταλιά κορν φλάουρ

1 κουταλιά αμαρέτο ή ξύσμα πορτοκαλιού

IMG_0416

Εκτέλεση

Κάνετε την ζυμή σύμφωνα με τις οδηγίες και την βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Κατόπιν την ανοιγετε σε φύλλο και καλύπτετε με αυτή μια βουτυρωμένη φόρμα της επιλογής σας. Η ποσότητα είναι αρκετή για μια φόρμα 26 με διάμετρο 26 εκκατοστών. Αν έχετε μεγαλύτερη φόρμα τότε κάντε μιαμιση δόση ζύμης. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήστε τη ζυμη, αφού την καλύψετε με λαδόκολα και τη γεμίσετε με όσπρια, για 10 λεπτά.

Για την γέμιση χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα ένα τα αυγά. Ανακατέυοντας απαλά πλέον προσθέστε τα αμύγδαλα, με το κορν φλάουρ και το αμαρέτο ή το ξύσμα. Απλώστε το μείγμα στην ζύμη και αφού χαμηλώσετε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ψήστε τη για ακόμα 30 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει και απολαύστε τη με μια μπάλα παγωτό βανίλια η λίγη σαντιγή! Είναι μούρλια!!

IMG_0418 IMG_0423

Ευκολάκι έτσι; Αμ πως!

8 comments:

  1. Γύρισες πουλί μου!
    Η μπλοκοκουζίνα δεν ήταν ίδια χωρίς εσένα, άσε τα εύκολα και πιάσε τα γκουρμέ, πως και πως σε περιμέναμε. σμουτσ σμουτσ

    ReplyDelete
  2. Πίσω στο κρύο Βασιλική ε; Άσε, κι εδώ έχει πιάσει ένας ψόφος...
    Πολύ ωραία η τάρτα σου! Ό,τι πρέπει με λίγο καφεδάκι
    Μάγδα

    ReplyDelete
  3. Καλώς ήρθες ξανά στη μπλογκογειτονιά.
    Μας έλειψες πολύ!!
    Η τάρτα σου εκπληκτική!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα κυρα κούκλα Καρύδα!!
    Εχω κάτι για εσένα!
    http://myfunkycook.blogspot.com/2010/09/blog-post_2324.html
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Νοστιμότατο! Το αμυγδαλάκι το βάζεις ολόκληρο απ' ότι βλέπω.

    ReplyDelete
  6. Eγώ σου κρατάω μούτρα.....ξέρεις γιατί!!!!!!
    Στα λιλά μου σε περιμένει παιχνιδάκι!!!!

    ReplyDelete
  7. Γεια σου κι από εμένα.
    Χαίρομαι που πέρασες ωραία.Όλοι χρειαζόμαστε ξεκούραση και τι καλύτερο να διαρκεί 6 εβδομάδες!!!
    Ελπίζω να κάνατε μπανάκια και να χαρήκατε ήλιο!
    Super η νέα σου συνταγή.
    Φιλιά πολλά Γιώτα

    ReplyDelete
  8. καλώς τη μας κι ας άργησες 6 εβδομάδες..
    χαλάλι σου όμως..
    μας αποζημίωσες με τη συνταγή σου..
    καλώς επέστρεψες και καλή σου εβδομάδα..

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails