Saturday, June 12, 2010

Υπέροχη τάρτα με φράουλες και λάιμ

HPIM5548Ειπα να δώσω το καλό παράδειγμα και να βάλω σαν πρώτη μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ συνταγή για το εβέντ…πονηρουληδες….

Εκανα λοιπόν μια υπέροχη και ελαφρια, ας πούμε, τάρτα με κρέμα από γιαούρτι και ……τόοοοοοοοοσο λίγο κρέμα γάλακτος, με γευση λάιμ (και χοληστερίνης) και με μια ονειρική σάλτσα φράουλας. Ίδια ο Jamie στις περιγραφές μου έτσι; Τελειο, ονειρο, υπέροχο, σλουρπ-σλουρπ κτλπ κτλπ.

Για παντεσπάνι επέλεξα να κάνω ένα Σαμπλέ Μπρετόν, κάτι ανάμεσα σε ζύμη μπριζέ και παντεσπάνι. Φουσκωτό και αφράτο αλλά παρόλλα αυτά τριφτό κατά κάποιο τρόπο. Ένα πολύ περιέργο πράμα δηλαδή. Και πανέυκολο στην προετοιμασία.

Την κρέμα την έκανα με Quark γιατί είχα μπόλικο στο ψυγείο αλλά είμαι σίγουρη ότι γίνεται κάλλιστα και με γιαούρτι. Την αρωμάτισα με λάιμ γιατί βρίσκω ότι δένει υπέροχα (φανταστικά, ονειρικά, σλουρπ-σλουρπ) με την γευση της φράουλας. Την σάλτσα φράουλας την έκανα με φυσική βανίλια και την έβρασα λίγο ώστε να διατηρηθεί λίγο περισσότερο στο ψυγείο γιατί οι φράουλες ως γωστό σαπίζουν πολύ γρήγορα. Και για όσους δεν το ξέρουν, οι φράουλες είναι από τα μοναδικά φρούτα που πάυουν να ωριμάζουν μετα την συγκομιδή τους γι αυτό να τις αγοράζετε πάντα ψιλοώριμες.

HPIM5531

Πάμε στην συνταγή

Τάρτα με φράουλες και λάιμ

Βασική ζύμη Σαμπλέ Μπρετόν (Sablé Breton)HPIM5541

4 κρόκοι

130 γρ. ζάχαρη

140 γρ. βούτυρο μαλακό

180 αλέυρι

1 1/2 κουταλια μπείκιν

μια πρέζα αλάτι

50 γρ. λευκή κουβερτούρα τριμμένη

Κοσκινίζετε το αλέυρι με το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάτε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σιγά σιγά το βούτυρο και στην συνέχεια το κοσκινιζμένο αλευρι. Επειδή η ζύμη σε αυτό το σημείο είναι πολύ μαλακιά, την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Μπορείτε αν θέλετε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη. Όταν παγώσει αρκετά, την ανοίγετε σε φύλλο και καλύπτετε με αυτό τον πάτο από μια φόρμα. Η ζύμη είναι αρκετή για να καλύψει μια φόρμα με διαμετρο 30 εκκατοστών. Εγώ επέλεξα να την κάνω σε σχήμα καρδιάς. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να κοκκινήσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα σας στεγνώσει. Με το που θα την βγάλετε από το φούρνο πασπαλίστε την με την τριμμένη κουβερτούρα και με ένα πινέλο αλειψτε την έτσι ώστε να καλυφτεί όλη της η επιφάνεια. Αυτό θα εμποδίσει αργότερα την κρέμα να νοτίσει το παντεσπάνι. Αφήστε την να κρυώσει και προχωρήστε με την κρέμα.

Κρέμα με Quark και λάιμHPIM5538

400 γρ. Quark

500 γρ. κρέμα γάλακτος

220 γρ. ζάχαρη

το χυμό και το ξύσμα από ένα λάιμ

10 φύλλα ζελατίνης

Μουλιάζετε την ζελατίνη σε μπόλικο κρύο νερό. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφτιχτή σαντιγύ (για καλύτερα αποτελεσματα χρησιμοποιήστε μεταλικό σκευος γιατί τα πλαστικά ανεβάζουν πολύ γρήγορα θερμοκρασία και οι πιθανότητες να σας κόψει η σαντιγύ είναι πολύ μεγάλες) και ανακατεύετε το Quark με την ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ. Στύβετε την ζελατινη καλά και την λιώνετε σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε το σκέυος από την εστία και προσθέτετε στην ζελατίνη δύο κουταλιές από το μεγμα με το Quark ώστε να πέσει η θερμοκρασία της. Αδειάζετε όλο το μείγμα στο υπόλοιπο Quark και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε την σαντιγύ και ξαναανακατευετε. Αδείαζετε το μειγμα πάνω στο κρύο παντεσπάνι.

Σάλτσα Φράουλας με βανίλιαHPIM5535

500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμενες

1/2 κουταλάκι βανίλια φυσική

1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη

2 φύλλα ζελατίνης

Κόβετε τις φράουλες σε κομματάκια και τις πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Τις αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά. Τις βάζετε να βράσουν μαζί με την βανίλια σε χαμηλή φωτιά για περιπου 20 λεπτά. Αφού κρώσουν ελαφρά, τις πολτοποιείτε και προσθετετε σε αυτές την μουλιασμένη ζελατίνη. Αφήνετε να κρυώσουν καλά και περιχύνετε με αυτη το γλυκό. Αν θελετε μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές σάλτσας στην κρέμα.



Αν δεν σας αρέσουν οι φράουλες αντικαταστήστε τις με ένα οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας σας. Επίσης, αν δεν σας αρέσει το λάιμ καντε την κρέμα με βανίλια. Ε και αν δεν σας αρέσει και η βανίλια, …φτιάξτε μπακλαβά!!

Φιλιά

12 comments:

  1. Έτσι μπράβο όχι να μας βάζεις μόνο εμάς να φτιάχνουμε, αύριο έχω προγραμματίσει κι εγώ κάτι απλό γιατί όπως είπα τα περισσότερα δικά μου είναι ήδη σε αναρτήσεις.

    ReplyDelete
  2. Yπέροχο, Φανταστικό, Καταπληκτικό!!! Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να το δοκιμάσω!!!
    Σε φιλώ
    Καληνύχτα

    ReplyDelete
  3. μου τρέχουν τα σάλια μέσα στα άγρια ξημερώματα

    ReplyDelete
  4. Καταπληκτικόοοοοο!!!!
    Μπράβο μα ς έβαλες πάλι τα γυαλιά!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχο γλυκό! Πράγμα συνηθισμένο σ' αυτό το blog δηλαδή...:)))
    Το Quark είναι κάτι σαν στραγγιστό γιαούρτι? Να βάλω 2 κεσεδάκια total π.χ. αντί γι' αυτό?

    ReplyDelete
  6. mazi sou tha pesoume oloi kaioles se koma diaviti, eisai foveri

    ReplyDelete
  7. Υπέροχο, φανταστικό καταπληκτικό ε; χαχα...
    Τι καλοί που είστε!!
    Dark μπορείς να βάλεις ότι γιαούρτι θέλεις, αρκεί να έχει το λιγότερο 3,5 %λιπαρά.
    φιλια πολλα

    ReplyDelete
  8. Το γλυκό σου φαίνεται πραγματικά υπέροχο! Οι φωτογραφίες σου επίσης είναι πολύ όμορφες. Ολλανδία-Γερμανία δεν είμαστε και πολύ μακριά. Προλαβαίνω ένα κομμάτι; Τι λες;
    Μάγδα

    ReplyDelete
  9. δεν είμαστε καθόλου μακριά μόνο που...δεν προλαβαίνεις ούτε ψίχουλο.... έλα όμως εσύ και κάτι θα κάνουμε.... το χωράφι είναι ακόμα γεμάτο φράουλες...

    ReplyDelete
  10. Φανταστικό γλύκισμα, υπέροχη ανάρτηση!!
    Το στήσιμο και η φωτογράφιση καταπληκτικά!
    Για τη γεύση, μου μένει να φαντάζομαι... μέχρι να το φτιάξω :)
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  11. Kalhmeroudia kai se sena kai kalosorises!!! Se euxaristo gia ta glyka sou logia!
    Filia

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails