Wednesday, May 12, 2010

Let´s make some Donuts!!!

Άυριο είναι αργία εδώ και λέω να κάνω λίγο αποχή από το ίντερνετ. Εντελώς συμπτωματικά έχω και 10 πλυντήρια για σιδέρωμα οπότε λέω να τα κάνω και αυτά με την ευκαιρία. Για να μην με πεθυμήσετε λοιπόν, σε περιπτωση δηλαδή που το είχατε σκοπό, θα σας δώσω μια συνταγούλα...δηλαδή τι συνταγούλα...ΣΥΝΤΑΓΑΡΑ!!! για σπιτικά ντόνατς που τύφλα να χουν τα έτοιμα! Μέχρι να μου βγουν έτσι όπως σας τα δίνω τράβηξα τα πάθη του Χριστού.



Σας παρακαλώ λοιπόν να φερθείτε σε αυτή τη συνταγή με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη. Δεν την πετάμε στο συρτάρι μας και την ξεχνάμε, ούτε την χρησιμοποιούμε για προσάναμα, ποσο μάλλον για να τυλίκσουμε την χιλιομασήμένη τσίχλα μας. Την αποτυπώνουμε καλά στο μυαλουδάκι μας και με το που βρίσκουμε λίγο χρόνο, γιατί πολυ δεν θέλει, την φτιάχνουμε και εισπράτουμε τα συγχαρητήρια και τον έπαινο! Διότι σας διαβεβαιώ ότι πιο νόστιμα ντόνατς δεν έχετε ξαναφάει. Και αν έχετε δεν μετράει γιατί σίγουρα θα ήταν αυτά του ΜΚ Ντόναλτς που είναι πίτα στα διογκωτικά και στα χημικά.




Πάμε στην συνταγή τώρα

Ντόνατς με γλάσσο σοκολάτας

Για 2 1/2 λαμαρίνες

1 φακελάκι ξερή μαγιά (για τις αναλογίες κοιτάξτε εδώ)
320 μλ. κούπες γάλα ζεστό
220 γρ. βούτυρο μαλακό
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά μέτρια
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
περίπου 700 γρ. αλεύρι

λάδι για τηγάνισμα

Δυαλύουμε σαν πρώτο την μαγιά στο ζεστό αλλά όχι καυτό γάλα. Είπαμε, η μαγιά χαλάει σε θερμοκρασία 40 βαθμών κελσίου και άνω. Προσθετουμε. 2 κουταλιές ζάχαρη και τόσο αλευρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ανέβει. Σε ένα μεγάλο μπωλ, κατα προτίμηση αυτό του μίξερ γιατί αλλιώς θα σαν βγούν τα χεράκια ρίχνουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. προθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. προσθέτουμε την μαγιά και το αλευρι σε δόσεις. Η ζύμη θα πρέπει να είναι απαλή και να μην κολάει στα χεράκια σας. Αν κολάει λίγο δεν πειράζει. Όσο θα φουσκώνει και θα απελευθερώνεται η γλουτένη και θα αποροφάται το βούτυρο η υφή της θα καλυτερεύει. Σκεπάζετε και αφ'ηνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστει. Αυτό μπορεί να πάρει καμιά ώρα. Για να σιγουρευτείτε ότι φούσκωσε αρκετά, υπάρχει νε αμικρό τρικ. Κόβετε ένα μικρό κομματάκι ζύμης, το πλάθετε σε μπαλάκι και το βάζετε σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Αν επιπλέει σημαίνει οτι η ζύμη έχει αποροφήσει αρκετό αέρα και είναι έτοιμη.




Σε καλα αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο με πάχος περίπου (που ναι ο χάρακας) 1.5 εκκατοστού. Με ένα νεροπότηρο, σαν αυτά που πουλάγαν παλιά τις μερέντες. με διαμετρο 7,5 εκατοστών, κόβετε κύκλους ζύμης. Με ένα δευτερο ματζαφλάρι, που θα μπορόυσε να είναι οτίδήποτε (αυτή τη στιγμή δεν μου ρχεται τιποτα) κάνετε την χαρακτηριστική τρύπα στα ντόνατς. Η μεσαία τρύπα θα πρέπει να ειναι περιπου 2.5 εκατοστά. Εγώ αναγάστηκα να χαλάσω ένα παιχνίδι της χριστίνας και για κάνω τις τρύπες. Δεν έπαιζε έτσι και αλλιώς με αυτό. πολύ. Τοποθετείτε τα ντόνατσ στις λαμαρίνες, μαζεύετε την ζύμη που περίσσεψε και την ξανανοίγετε σε φύλλο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Σκεπάζετε τα ντόνατς με μια καθαρή πετσετα και τα αφήνετε πάλι να διπλασιαστούν. Σε μέγεθος, οχι σε αριθμό. Ντόνατς θα κάνουμε όχι κουνέλια.

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Εγω προτιμώ το βούτυρο καρύδας γιατί είναι άγευστο, άοσμο και αντέχει τις μεγάλες θερμοκρασίες. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα γλυκά που τηγανίζω σε τέτοιου είδους βούτυρο δεν αποροφάνε πολύ λάδι. Παλια το αγόραζα σε ένα μαγαζί με βιολογικά προιόντα, πλέον το βρίσκω σε κάθε Σ/Μ. Αν δε βρίσκετε βάλτε σπορέλαιο.

Για να καταλάβετε αν το λάδι είναι έτοιμο, βυθίστε απλά ένα ξυλάκι, Αν ανεβάινουν μπουρπουλήθρες σημάνει ότι είναι έτοιμο. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία κατα 1.5 βαθμό και ρίχνετε τα Ντόνατς 3-3 ή 4-4 . Υπόψην κατά το τηγάνισμα φουσκώνουν και άλλο. και προσοχή στην θερμοκρασία. Αν το λάδι είναι πολύ καυτό τα καούν απέξω και απο μέσα θα είναι άψητα. Τα ψήνετε μέχρι να κοκκινήσουν και με την βοήθεια ενός πιρουνιού, τα γυρίζετε και από την άλλη. Στη συνέχεια τα βγάζετε με τη τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε αποροφητικό χαρτί κρυώσουν.

Για το γλασσο τώρα. Πέρα από το ότι είναι όλα τα λεφτά, είναι και πανέυκολο.

Γλάσο σοκολάτας

130 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά γλυκόζη
60 μλ. γάλα
200 γρ. κουβερτούρα semi-sweet (γάλακτος;)
1 φακελάκι βανίλια

Βάζετε την κουβερτούρα με το γάλα να λιώσει. Αυτό θα το κάνετε είτε σε πολύ χαμηλή φωτιά, είτε σε μπεν μαρί. Η σοκολάτα αν παραζεσταθεί, χαλάει διότι αποβάλεται το βούτυρο κακάο που περιέχει. Δεν παγώνει και γκριζάρει. Προσθέτετε την βανίλια και την γλυκόζη και ανακατέυετε καλά. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατέυετε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.




Βουτάτε τα ντόνατς στο γλάσσο και τα αφήνετε σε μια λαδόκολα να στεγνώσουν. Τα τσακίζετε δύο δύο!!! Και αν παρόλλα αυτά πείτε ότι έχετε φάει και καλύτερα, τότε κάνατε κάτι λάθος. Αλλιώς δεν εξηγείται!

14 comments:

  1. Εσυ τελικά είσαι ζαχαροπλάστης!
    Τι κρίμα που είσαι μακρια....όμως μας γλυκαίνεις και μας ταξιδεύεις καθημερινά με τα καλούδια σου!

    ReplyDelete
  2. Ντόνατς δεν θα φτιάξω γιατί δεν θα τα φάμε εμείς, αλλά μόνο που τα διάβασα τι να σου πω είσαι απίθανη στις περιγραφές σου!!
    καλημέρα!!

    ReplyDelete
  3. Είναι κι εδώ αργία σήμερα! Τα ντόνατς σου φαίνονται ΤΕΛΕΙΑ. Θα τα προσπαθήσω σίγουρα. Μ' αρέσουν οι καρδούλες... Dr. Oetker? :) Τις έχω κι εγώ.
    Μάγδα

    ReplyDelete
  4. AX!!!!!!!!!!!!
    BAX!!!!!!!!!!!
    Προσπαθώ να κάνω λίγη δίαιτα εν'όψει παραλίας αλλά δε με βλέπω!!!!
    Αλήθεια έχεις δοκιμάσει να τα ψήσεις στο φούρνο???? Με τα τηγανιτά γενικώς δεν τα πάω καλά!!

    ReplyDelete
  5. Λοιπόν πριν απο κάμποσα χρόνια που είχα τα πεθερικά μου εδώ λόγω χριστίνας και ήμουν σε φάση δίαιτας λόγω γέννας, είχα πάρει μια συσκευή για ντόνατς... δυστυχώς η γεύση ήταν πολύ κατώτερη από αυτή των τηγανητών οπότε την έχω στο συρτάρι και κάθεται. Μπορεί ομως στο φούρνο να γίνονται όντως καλά. Επειδή όμως δεν τρώμε σχεδόν καθόλου τηγανητά δεν με επιράζει που και που να κάνω κάτι τετοια αμαρτωλά πράματα...

    Μάγδα μου είναι απο μια παράκσενη εταιρεια. Και εγω νομιζα ότι είναι του οετκερ αλλά τελικά τσούκου... το χοιρινό σου μου άνοιξε την όρεξη...φιλούρες

    ReplyDelete
  6. Ωχ αμάν, τι είναι τούτο! Φαίνονται καταπληκτικά! Θα τη φυλάξω τη συνταγή αλλά θα πρέπει να έχω πολυ κέφι για να τη φτιάξω! Θέλει κουράγιο:)

    ReplyDelete
  7. Ωραία τα ντονατς σου.. κι ωραιές φωτο..
    Θα τα προσπαθησω γιατι τα παιδια μου τρελλαινονται (για τα ετοιμα βασικα...δεν εχω επιχειρησει να τα κανω εγω)

    Ερώτηση: πόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου??
    Καλή ξεκούραση :)

    ReplyDelete
  8. Loipon, ypologise, apo thn stigmh pou ta kopsa kai meta, gemsia duomish lamarines, apo 9 h kathe lamarina....22 kommatia peripou..

    ReplyDelete
  9. Ωραία αλλά μπελάς. Αμα ξαναφτιάξεις στείλε μου!

    ReplyDelete
  10. Λοιπόν τώρα με ξεσήκωσες!!! Εγώ πάντα κάνω λάθος στο τηγάνισμα. Δεν μπορώ να τα πετύχω με τίποτα και έχω και την ίδια συνταγή. Γιατί .....γιατί!!!
    Και τα βλέπω αυτά και μιαμ μιαμ.
    Θα προσπαθήσω ξανά και ότι γίνει.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Linaki mou kalhmera. Einai dyskolo xoris friteza na kanoniseis thn thermokrasia. Ego afou thganisa kamia 15aria anagasthka pali na katevaso thn thermokrasia giati to ladi fysika ligostepse kai h thermokrasia anevhke pali. Gi auto protimo tis kouzines fysikou aeriou. H thermokrasia ekei menei statherh logo flogas se antithesh me tis keramikes plakes. kalh epityxia koritsaki mou!

    ReplyDelete
  12. Σε βρήκα από τη Λίλα...πολύ ωραία συνταγή, ευχαριστούμε! Θα δοκιμάσω να κάνω και μερικά στο φούρνο καθώς έχω κάποια ειδικά φορμάκια.

    ReplyDelete
  13. Γραφετε στην συνταγη για τα ντονατς και για 1 φακελακι βανιλιας! Αυτο δεν αναφερατε πουθενα στην διαδικασια που ακολουθουμε για να τα φτιαξουμε? Και αν υπαρχει η βανιλια μεσα στην συνταγη ποια εννοητε την ανθος αραβοσιτου χωρις βρασιμο η την αλλη?

    ReplyDelete
  14. Φαίνονται λαχταριστά! Ψάχνω καιρό τώρα για μια καλή συνταγή ντόντατς.....βασικά έχω ένα θεματάκι όταν έχουν φουσκώσει πια τα ντοντατς κι έρχεται η στιγμή που πρέπει να τα βάλω στο τηγάνι. Εκεί χαλάει λίγο το σχήμα ή ξεφουσκώνουν. Και ύστερα δεν γίνονται ωραία, φουσκωτά και αφράτα. Τι να κάνω για να μην τα χαλάω?
    Κάθε συμβουλή πολύτιμη!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails