Friday, May 28, 2010

Σολωμός με Πέστο Δυόσμου και σάλτσα μουστάρδας



Χτες αποφασίσαμε ότι το ψυγείο μας χρειάζεται οποσκαιδηποτε απόψυξη. Αν και είχα σκοπό να το κάνω λίγο πριν την καλοκαιρνη άδεια, άλλαξα γνώμη όταν στην προσπάθεια μου να ανοίξω το συρτάρι για να βγάλω το κιμά, μου μείνε το μισό συρτάρι στο χέρι. Ο κιμάς είχε γίνει ένα με τις αντιστάσεις και ο υπόλοιπος χώρος ήταν τίγκα με Ψαρια, μπριζόλες από το γουρουνάκι της μαμάς, κατεψυγμένα φρούτα, παγωτά, τυριά, ακόμα και λίγη γέμιση από το φιλέτο που χα κάνει κάποια στιγμή μετά τα χριστούγεννα με Φουά-γκρά και τρούφες... όλα τα χε η μαριορή ...το φου-γκρά την μάρανε... τέσπα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αδειάσει σιγά σιγά αλλιώς θα χρειαστώ καινούργιο ψυγείο. Και που λεφτά τώρα για ψυγείο όταν η νέα φθινοπωρινή collection είναι στις πασαρέλες... Ευτυχώς ο χειμώνας εδώ στην γερμανία είναι μακρύς και το μπαλκόνι μας διατηρεί σταθερούς 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η αρχή λοιπόν χτες έγινε με το τελευταίο φιλέτο σολωμού που είχα. Το κιμά δεν καταφέραμε ακόμα να τον ξεκολλήσουμε. Αν και αρχικά είχα σκοπό να τον ψήσω στο grill μιας και ο καιρός ήταν κάπως καλός, στην πορεία διαπίστωσα ότι το grill μας δεν άντεξε την κακοκαιρία της γερμανίας και άφησε την τελευταία του πνοή στην τελευταία του κατοικία, στο δυτικό μπαλκόνι μας παρέα με μια λεμονια. Μονο για αποξηραμένα είμαι μου φαίνεται. Γι αυτό και ο σολωμός μας έγινε στο τηγάνι. Ο Νίκος βεβαια τον ήθελε καραμελωμένο και η χριστίνα ....άσπρο μιας και τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε μια περίεργη φάση και απεχθάνεται οτιδήποτε το χρωματιστό! Επειδή όμως εγώ κάνω κουμάντο αποφάσισα να τον κάνω στο τηγάνι με την συνοδεία λαχανικών και μιας λαχταριστής πέστο με δυόσμο και φιστίκι αιγίνης. Έγινε ένα όνειρο! Η pesto δε, αν και δεν ήμουν καθόλου σίγουρη όταν την έφτιαχνα αν έπραξα σωστά και αν ο δυόσμος θα ταιριάξει με τον βασιλικό και το φιστίκι, ήταν τελικά όλα τα λεφτά και ίσος η καλύτερη πέστο που έχω φάει μακράν! Όπως σχεδόν πάντα, μείωσα την ποσότητα του λαδιού και πρόσθεσα αντί αυτού λίγο ζωμό λαχανικών. Έτσι γίνεται πολύ πιο ελαφριά και πιο νόστιμη βρίσκω. Τα λαχανικά αν και αρχικά είχα σκοπό να τα βράσω λίγο και να τα περάσω μετά λίγο από βούτυρο, στην πορεία άλλαξα γνώμη και πρόσθεσα λίγη φυτική κρέμα γάλακτος και λίγη μουστάρδα. Έγιναν παρα πολύ νόστιμα αν και πιστεύω ότι την επομενη φορα δεν θα βάλω σπανάκι. Η θα το ζεματίσω πρώτα και μετά θα το προσθέσω στα υπόλοιπα λίγο πριν να τα σερβίρω.

Πάμε στην συνταγή?




Σολωμός με Πέστο Δυόσμου και σάλτσα μουστάρδας

500 gr. φιλέτο σολωμού χωρίς την πέτσα
αλάτι, πιπέρι,
4 κουταλιές ελαιόλαδο

Λαχανικά με σάλτσα μουστάρδας

500 gr. πράσινα σπαράγγια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
500 gr. φρέσκο σπανάκι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
250 gr. αρακά
5 κουταλιές κρέμα γάλακτος φυτική κατά προτίμηση
4 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Πέστο με δυόσμο, βασιλικό και φιστίκι αιγίνης

10 φύλλα βασιλικού
10 φύλλα δυόσμου
2 κουταλιές φιστίκι αιγίνης χωρίς φλούδες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κουταλιές ζωμό λαχανικών
50 gr. παρμεζάνα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι

Ας κάνουμε πρώτα την πέστο. Αν και στην κανονική πέστο καβουρντίζω πρώτα το κουκουνάρι, σε αυτή απέφυγα να καβουρντίσω το φιστίκι. Δεν ήμουν σίγουρη κατά ποσο θα διατηρήσει το υπέροχο χρώμα και άρωμα του η αν θα πικρίσει. Έβαλα λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτύπησα για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα.

Στα λαχανικά μας τώρα. Από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, έβαλα μονο το άσπρο μέρος και μερικά εκατοστά από το πράσινο. Τα σπαράγγια αν είναι πολύ χοντρα είναι καλύτερα να τα βράσετε πρώτα μερικά λεπτά σε μπόλικο νερό με 1 κουταλια βούτυρο και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αν είναι λεπτά όσο το μικρό σας δαχτυλάκι, τότε μπορείτε να τα ετοιμάσετε κατευθείαν με τα υπόλοιπα λαχανικά. ζεσταίνεται το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και καβουρντίζετε το κρεμμύδι. προσθέτετε πρώτα τα κρεμμυδάκια, μετά τα σπαράγγια , στην συνεχεια τον αρακά και τέλος το σπανάκι. Αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά αλλα να παραμείνουν παρόλα αυτά al dente. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού. Αναμιγνύετε την κρέμα γάλακτος με την μουστάρδα και σβήνετε με αυτή τα λαχανικά. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και αποσύρετε από τη φωτιά.

Κόβετε το σολωμό σε μερίδες και τον αλατοπιπερώνετε και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τον ψήνετε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Εδώ να πω ότι μπορείτε φυσικά να πάρετε και steaks σολωμού αν δεν βρίσκετε φιλέτο. Εγώ προσωπικά προτιμώ το φιλέτο γιατί είναι πιο λεπτό και κατά την γνώμη μου πιο νόστιμο και πιο τρυφερό. Σερβίρετε το σολωμό με την συνοδεία λαχανικών και πέστο.

Φιλια καλο Σαββατοκύριακο

9 comments:

  1. είσαι τέλεια! Ψάχνω πάντα διαφορετικές συνταγές για σολωμό και το πέστο απίστευτη ιδέα.

    ReplyDelete
  2. Προχθές μάζεψα τα τελευταία, νομίζω, σπαράγγια του κήπου μου και σε σκεφτόμουνα!!!!
    Ωραία συνταγούλα αλλά θα συμφωνήσω οτι το πέστο είναι όλα τα λεφτά!!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ όμορφη παρουσίαση, μας άνοιξες την όρεξη

    ReplyDelete
  4. Ωραίο το πέστο με το φυστικι, αν και ο δυόσμος δεν ξέρω αν θα μου αρέσει.

    ReplyDelete
  5. Σολομό πιθανόν να φτιάξω αυτή τη βδομάδα, στο ψυγείο υπάρχει πέστο βασιλικού (ελπίζω να μην έχει χαλάσει) σπαράγγια όμως δύσκολο το βλέπω να ξαναβρώ. Θα το κρατήσω στα υπόψιν.
    Καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  6. ωραία ιδέα.

    για περισσότερες ιδέες με σπαράγγια που έψαχνες για δες τι βρήκα εδώ -> http://closetcooking.blogspot.com/2010/05/asparagus-roundup.html

    ReplyDelete
  7. Xanthi mou kai edo exei psiloteleiosei h sezon. Htna ta teleutaia puo agorasa kai mageirepsa.
    Anonym, se euxaristo gia to tip... o typos einai meraklhs! Kai kanei kai augolemono!!!

    Euxaristo gia ta glyka sas logia!!
    filoures

    ReplyDelete
  8. Kai prin to kexaso...Ioanna mou latreuo ton dyosmo kai hthela na kano epitelous mia pesto kai me auton gia na ksefygo ligo apo ton tetrimmeno me sketo vasiliko. parolal auta den to perimena oti tha ginei toso nostimh!
    filia kai pali

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails