Wednesday, May 12, 2010

Ανοιξιάτικη τάρτα με Σέσκουλα και κεφαλογραβιέρα


Kαλημερούδια! Και καλά....


Έχουμε Μάη και ο καιρός έξω θυμίζει Νοέμβρη! Παγωνιά, μαυρίλα και χαλάζι ισα με Maldon sea salt. Τουλάχιστον έτσι γλυτώνουμε τα μούτρα του κοντόχοντρου ανεργου γείτονα μου ο οποιος εδώ και 2 εβδομάδες τρομοκρατεί την μονάκριβη του κόρη επειδή δεν έχει μάθει ακόμα να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες. Που τους χάνεις που τους βρίσκεις, είναι στο πάρκο κάτω από το παράθυρο μας να κάνουν βόλτες πέρα δώθε. Ώρες ολόκληρες! Στην ερώτηση μου γιατί λύσσαξε να της το μάθει τώρα σώνει και καλά μου απάντησε ότι αυτός έμαθε με 3! Και είδαμε ποσο τον βοηθησε. Αυτός και ο Lance Armstrong!! Tέσπα.

Αφού λοιπόν δεν μπορούμε που δεν μπορούμε να πάμε πουθενά και είμαστε κλεισμένοι σπίτι παρέα με τις κουβέρτες μας και τις θερμοφόρες μας, ας φτιάξουμε κανένα φαΐ. Χτες είχα όρεξη για πίτα. Φύλλο όμως δεν είχα όρεξη να ανοίξω και δεν είχα και έτοιμο. Οποτε θα πρέπε να κάνω κάτι πιο απλό. Κάτι σε στυλ τάρτας ας πούμε. Όπερ και εγένετο! Στο ψυγείο είχα σέσκουλα τα οποια βασικά προόριζα για τον σολωμό σήμερα αλλα τα είχα ήδη από το Σάββατο και τα καημένα φαινόταν λίγο αρρωστιάρικα. Έκανα λοιπόν μια τάρτα, τύπου quiche, γεμιστή με σέσκουλα και γραβιέρα. Βασικά ήθελα να βάλω machengo αλλα το χε βάλει καταλάθος ο νίκος στην μακαρονάδα μας προχτές νομίζοντας ότι είναι παρμεζάνα. Και όταν ο Νίκος αρχίζει να βάζει παρμεζάνα ξεχνάει να σταματήσει. Στο τέλος είναι παρμεζάνα με μακαρόνια. Ακόμα και έτσι όμως η τάρτα έγινε απίθανη!! Η κεφαλογραβιέρα ταίριαξε τέλεια με τα σέσκουλα και η ζύμη έγινε υπέροχα τραγανή και νόστιμη. Πάμε λοιπόν γρήγορα γρήγορα στην συνταγή πριν αλλάξω γνώμη και την κρατήσω για τον εαυτό μου.





Ανοιξιάτικη τάρτα με Σέσκουλα και κεφαλογραβιέρα
Για μια τάρτα 28 cm

Για την ζύμη

250 gr. αλεύρι
130 gr. βούτυρο
1 αυγό
το ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι αλάτι


Για την γέμιση


500 gr. σέσκουλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
100 gr. κεφαλογραβιέρα
200 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
Μια γερή πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι





Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά γρήγορα γρήγορα μαζί. Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο τελευταίο ράφι του ψυγείου, κάτω, για μια ώρα περίπου. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια κ
αθώς και το άσπρο μέρος από τα σέσκουλα και τα καβουρδίζουμε στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά περίπου. Κόβουμε το πράσινο μέρος από τα σέσκουλα σε λωρίδες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τα προσθέτουμε και αυτά στα προηγούμενα. Καβουρδίζουμε για αλλα 3 λεπτά. Σε ένα mpol χτυπάμε τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με το τριμμένο κασέρι, το μοσχοκάρυδο, και το αλατοπίπερο. Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και καλύπτουμε με αυτό την φόρμα την οποια έχουμε προγουμένως βουτυρώσει ελαφρά. προσθέτουμε τα σέσκουλα και περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας και αυγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.


Τρώγεται όσο είναι ακόμα ζεστη. Ακόμα και κρύα όμως είναι πεντανόστιμη.


Καλή όρεξη!!


7 comments:

  1. Ενδιαφέρουσα τάρτα με σπανάκι είχα φτιάξει καιρός και για σέσκουλα αν και τώρα είναι στο τέλος τους.
    Εμείς εδώ αρχίζουμε να σκάμε από τη ζέστη!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. τι ωραια ταρτα σαν ψωμακι φαινεται στη φωτογραφια...και τα σεσκουλα μαζι με τα βλητα και το σταμναγκαθι ειναι απο τα αγαπημενα μου χορτα!!!

    ReplyDelete
  3. Μου θύμισε λίγο τη "σεφουκλωτή" που είχα φτιάξει πριν λίγο καιρό...
    Ωραιότατη φαίνεται...

    ReplyDelete
  4. Απίθανη εισαγωγή αλλά και η πίτα πολύ σπέσιαλ και λαχταριστή!!!
    Εσείς ακόμα κρύο έχετε από ότι βλέπω. Δεν μας στέλνετε λίγο και από δω που σκάμε. Κάθε μέρα με 30 βαθμούς είμαστε και από αύριο... θα έχουμε πιο πολύ.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  5. πολύ ωραία και διαφορετική η τάρτα σου!Ότι πρέπει για ένα κέρασμα!

    ReplyDelete
  6. Δυστυχώς εδώ λόγω κρύου είναι ακόμα στην εποχή τους όποτε θα τα κάνω κάμποσες φορές ακόμη! Θα τα απαρνιομουν ευχαριστως αν έπρεπε να διαλεξω ανάμεσα στους 30 βαθμούς που έχει τώρα στην Ελλάδα και στους 12 που έχουμε εμείς εδώ!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails