Wednesday, April 7, 2010

Tortano (Ψωμί γεμιστό με Πάρμα και Mozzarella)

Καλημερούδια και Χριστός Ανέστη!!!! Δεν ξέρω πως ήταν το δικό σας το πάσχα αλλα το δικό μου ήταν το πιο χαρούμενο και το πιο τρελό τον τελευταίων δέκα χρονων. Το όλο πανηγύρι άρχισε ήδη από την τρίτη όταν εμφανίστηκε το πρώτο σπυράκη στο μέτωπο της Εμμέλειας. Νομίζοντας ότι είναι ένα απλό σπυράκη προφανώς από κάποια γρατζουνιά που μολύνθηκε δεν του δώσαμε και ιδίατερη σημασία. Όταν την τρίτη τα σπυράκια γίναν 3 πιστέψαμε ότι μάλλον κάτι την πείραξε. Την τεταρτη έβγαλε αλλα δυο και η Λυδία που την είδε με έβαλε στο τρυπάκι λέγοντας μου ότι μπορεί να είναι ανεμοβλογιά. Αποκλείεται λέω.. θα είχε και η χριστίνα!! Την πέμπτη πήγαμε στο γιατρό και αφού περιμέναμε πρώτα μια ώρα στην αίθουσα αναμονής παρέα με αλλα 15 παιδάκια, διαπιστώθηκε ότι είναι όντως ανεμοβλογιά και μπήκαμε σε καραντίνα... Λίγο αργά όμως το σκέφτηκαν. Οποιος ήταν να κολλήσει κόλλησε. Η χριστίνα ευτυχώς η δυστυχώς είχε κάνει το εμβόλιο.

Οποτε εκκλησια πηγαίναμε εναλλάξ. Και ενώ η μεγάλη παρασκευή πέρασε ήσυχα το σάββατο ήταν όλο τρέξιμο. ξύπνησα από τα χαράματα γιά να βάλω το προζύμι για τα τσουρέκια, να πάρω τα κρέατα από το χασάπη, να πάω για ψώνια, να φτιάξω κουλούρια, να κάνω μαγειρίτσα και αλλα χίλια δυο πράγματα που κάνουν αυτή την ημερα. Την κυριακή , εκτος τον άλλων, θα είχα τραπέζι στον αδελφό μου το μικρό ο οποιος είναι ο πιο δύσκολος καλεσμένος μου στο φαγητό. Πιο δύσκολος και από το Giorgio. κυρίως γιατί περιμένει να φάει πάντα κάτι καινούργιο που να μην το χει ξαναφάει αλλα και γιατί ποτε δεν λέει ότι κάτι του αρέσει. Σουφρώνει τα χείλη και λέει με μισόλογα " ε... καλο είναι...". Ίδιος ο πατέρας μου! Εκείνος πάλι έτρωγε καλά καλά και στο τέλος για να μην παραδεχτεί ότι η μαμά μου μαγείρεψε καλύτερα από αυτόν eleg "pfff... για τα γουρούνια ήταν...."! Οποτε αυτή τη φορα έπρεπε να είναι όλα τέλεια μπας και επιτέλους καταφέρει και ξεπεράσει τον εαυτό του και πει ένα καλο λόγο. Δεν είναι κακός. Και ας με τυραννούσε μικρή. Λόγο της μικρής διαφοράς ηλικίας βγαίναμε πάντα μαζί. Επειδή ο πατέρας μου ήταν πολύ αυστηρός και δεν με άφηνε ούτε κατά διάνοια να βγω μονη, έπρεπε να παρακαλάω το Νίκο να με παίρνει μαζί. και με έπαιρνε ο καημένος. Αλλα μονο αν τον πλήρωνα. Που σημαίνει ότι έπρεπε να μαζεύω το χαρτζιλίκι όλης της εβδομάδας, να πηγαίνω και μια βόλτα από την γιαγιά με το ζαχαρωμένο το κυδώνι, να του τα δίνω όλα, να του κάνω και τεμενάδες, και τότε θα με έπαιρνε μαζί. Όπως είπα όμως, δεν είναι κακός. .Είναι απλά δύσκολος. Και πιστεύει ότι κανεις δεν μαγειρεύει καλύτερα από την μάνα μου. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω πολλά πολλά πραγματάκια με την ελπίδα ότι όλο και κάποιο από αυτά θα του αρέσει. Και δόξα το θεό του άρεσαν... μονο η πολέντα δεν του άρεσε..... "Τι είμαι εγώ" λέει " και μου δίνεις καλαμποκάλευρο να φάω? Γίδα?" καλά εν μέρη έχει και δίκιο... και ο Giorgio χτες που του το πα το ίδιο μου πε... "έτρωγες και στο χωριο σου μου λέει πολέντα? Εκεί από ότι ξέρω την δίνετε στα κατσίκια την άνοιξη για να κατεβάσουν γάλα...". Για τα γίδια λοιπόν το φαΐ μου και όχι για τα γουρούνια αυτή τη φορα.

Τέσπα. Εγώ παραμένω απτόητη και θα συνεχίσω να συνοδεύω τα κρέατα μου με πολέντα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η πολέντα είχε συνοδέψει ένα καρεδάκι αρνιού, το οποιο το είχα φτιάξει ακριβώς όπως την προηγουμενη φορα με τη μονη διαφορα ότι η σάλτσα που το συνόδεψε ήταν ένα μείγμα από κόκκινο κρασί και πόρτο. Ένα όνειρο!!! Την έβαλα βεβαια από το πρωί να βράζει σε πολύ σιγανή φωτιά ώστε το μεσημέρι να έχει σωθεί αρκετά..... σαν πρώτο είχα κάνει μια σαλάτα με ψητά μανιτάρια, ρόκα και eisberg, μια φανταστική Quiche Loraine με πράσο και καπνιστό μπέικον, και ένα υπέροχο ψωμί γεμιστό με πάρμα και mozarella. Για επιδόρπιο είχα κάνει την σκεπαστή μηλόπιτα μιας και ο αδελφός μου λατρεύει τα γλυκα με μήλο αλλα και ένα παρφέ με άσπρη σοκολάτα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Πολλά είπα όμως και δεν θα προλάβω να σας δώσω τις συνταγές μέχρι τις 10 που έρχεται το αφεντικό μου :)) Ας αρχίσουμε λοιπόν με το ψωμί.



τορτανο (Ψωμί γεμιστό με Πάρμα και Mozzarella)

400 gr. Αλεύρι δυνατό (εδώ τύπου 550)
15 gr. μαγια νωπή 300 ml ζεστό νερό
1 κουταλια αλάτι χοντρό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλια μέλι

Για τη γέμιση
200 gr. πάρμα
200 gr. Mozzarella
1 χούφτα ελιές
1 ματσάκι βασιλικό



Διαλύετε την μαγια στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε το μέλι, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατώνετε καλά είτε με το μίξερ είτε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτωμα. Το Ελαιόλαδο μπαίνει πάντα στο τέλος στα ζυμάρια ώστε το αλεύρι να έχει το χρόνο να απορροφήσει πρώτα τα υπόλοιπα υγρά. Η ζύμη κολλάει κάμποσο. Καλύτερα λοιπόν να δουλέψετε με μίξερ όπου και θα χτυπήσετε την ζύμη για κανένα 10λεπτό. Αν δεν έχετε μίξερ τότε θα την πιάσετε με αλευρωμενα χεράκια και θα την κοπανήσετε μερικές φορες πάνω στον πάγκο σας. Την βάζετε σε ένα λαδωμένο mpol και την αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά. Κατόπιν σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε, χωρίς να την ξαναζυμώσετε, σε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 45x35. Mε ένα πινέλο περνάτε τις άκρες με λίγο νερό. Καλύπτετε το φύλλο αρχικά με το πάρμα, μετά με την mozarella, με τις ελιές και τον βασιλικό. Τυλίγετε σφιχτά σε ρολο από το οποιο ενώνετε τις δυο άκρες έτσι ώστε να σχηματίσει στεφάνι και το τοποθετείτε σε ένα ταψάκι η λαμαρίνα καλυμμένο με μια λαδόκολλα. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε και πάλι να ανεβεί για 30 λεπτά.



Προθερμαίνετε το φούρνο Στους 250 βαθμούς και τοποθετείτε στον πάτο ένα σκεύος με νερό. με το που θα βάλετε το ψωμί στο φούρνο χαμηλώνετε την θεμροκρασία στους 200 βαθμού και ψήνετε αρχικά για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το σκεύος με το νερό και ψήνετε για αλλα 15 λεπτά. Έτοιμο! Το βγάζετε σε μια σκάρα να κρυώσει ώστε να φύγουν οι υδρατμοί και το τρώτε όσο είναι ακόμα ζεστό με την λιωμενη mozzarella να τρέχει πως όλες τις κατευθύνσεις!!!

10 comments:

  1. Χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαι καλά να τα προλαβαίνεις όλα! Περαστικά στο ζουζούνι!
    Το ψωμί τέλειο, μοσχομύρισε μέχρι εδώ!

    ReplyDelete
  2. Χρόνια Πολλά!!
    Το ίδιο έργο με την ανεμοβλογιά το έχω ζήσει σε περίοδο γιορτών, αλήθεια γιατί πάντα στις γιορτές συμβαίνουν κάτι τέτοια!!!
    Το ψωμί σου με κέντρισε κι αν όχι αύριο μες στο Σ/Κ θα το φτιάξω.

    ReplyDelete
  3. Χρόνια Πολλά!
    Η μοτσαρέλλα μ'αρέσει πολύ και ο συνδυασμός που έχεις κάνει με το ψωμί φαίνεται απίθανος!Θα προσπαθήσω να το φτιάξω!!
    Φιλιά!
    Αθηνά

    ReplyDelete
  4. Χρόνια Πολλά!
    Περαστικά στη μικρούλα!
    Το ψωμί σου δείχνει τέλειο!

    ReplyDelete
  5. καλημερούδια και σε σας! Το ψωμί είναι τέλειο!! Κυρίως γιατί δεν έχει πολύ δουλειά και γίνεται πολύ πολύ γρήγορα αλλα και γιατί λόγω της γέμισης μπορεί να φαγωθεί και σκέτο! όσο για την Μικρούλα, πραγματικά στις γιορτές μας τυχαίνουν όλα! Και η καημενούλα μου παρόλο που ήταν σαν πίτσα με όλα αυτά τα σπυριά gix δεν έβγαλε.. και σας είπα το καλύτερο? Σήμερα το πρωί είπε "μαμά"!!! Ο Νίκος κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό από την ζήλια του!

    ReplyDelete
  6. Περαστικά στην μικρούλα σου βρε Φρουφρου! Χρόνια Πολλά και του χρόνου να είσαστε καλά!!! Για το ψωμί δεν έχω λόγια, κόντεψα να φαω την οθώνη του pc!!!

    ReplyDelete
  7. χρονια πολλα!!!
    δεν ειναι απλα ωραιο ειναι απιστευτα λαχταριστο και πολυ θα ηθελα να εχω λιγο!!!

    ReplyDelete
  8. Τέλειο το ψωμάκι.Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Περαστικά στην κουκλίτσα σου.

    ReplyDelete
  9. Πω πωωωω!!
    Μα πότε τα πρόλαβες όλα αυτά??
    Το ψωμάκι δεν το συζητάω, λαχταριστό!
    Ελπίζω να φωτογράφισες και τα λοιπά καλούδια σου!
    Περαστικά στην μικρή σου!!

    ReplyDelete
  10. Περαστικάααα και από μένα!!
    Καλά το ψωμί σας είναι όλα τα λεφτά αλλά εμένα με ενθουσίασε η μηλόπιτα στην πιο παλιά ανάρτηση!! Είναι θεικη!!!!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails