Thursday, April 8, 2010

Quiche Loraine με πράσο και καπνιστό μπέικον

Καλημερούδια μικρά μου!

Έχω τόσα να γράψω που ειλικρινά δεν ξέρω από που να αρχίσω. Λοιπόν, χτες έδωσα την συνταγή για το ψωμί οποτε ας παραμείνουμε στα πρώτα, και συγκεκριμένα στην συνταγή της Quiche Loraine... μονο που δεν ξέρω αν γράφεται με δυο η με ένα η . Όπως και αν χει όμως είναι πεντανόστιμη!
Την συνταγή αν δεν κάνω λάθος την είχα δώσει εδώ και κάτι αιώνες και στο Hungry.gr αλλα βαριέμαι να ψάχνω οποτε την ξαναγράφω εδώ από την αρχή. Σε περίπτωση που σας ξενίσει το πράσο σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα όνειρο. Ήταν το φαγητό για το οποιο είπε τον πρώτο καλο λόγο ο αδελφός μου εκείνη την ημερα....Και αυτό μονο λέει πολλά.

Πάμε?



Quiche Loraine με πράσο και καπνιστό μπέικον

Για την Ζύμη mprize

250 gr. αλεύρι
150 gr. Βούτυρο κρύο
1 αυγό αλάτι

Για την γέμιση
2 Πράσα μεγάλα
100 gr. καπνιστό μπέικον σε κομματάκια
150 gr. Κρέμα γάλακτος
1 χούφτα κασέρι τριμμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

αλάτι, πιπέρι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

Κάνουμε πρώτα την ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια και ζυμώνουμε γρήγορα. Στόχος μας εδώ είναι να ομογενοποιηθούν τα υλικά όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε η ζύμη να είναι τρίφτη. Αν την παιδέψετε πολύ, η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι θα φουσκώσει και το αποτέλεσμα θα είναι κάτι σαν αυτό του keik λίγο πολύ. Δεν χρειάζεται η ζύμη να είναι συμπαγής. Αυτό θα γίνει μετά. Βάζετε λοιπόν τα τρίμματα σε ένα αλουμινοχταρτο , τα τυλίγετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μιση ώρα. Σε αυτό το διάστημα κάνετε την γέμιση. Κόβετε το άσπρο μέρος του πράσου και λίγο από το πράσινο σε ροδέλες. Είναι καλύτερα να το πλύνετε σε αυτό το στάδιο διότι η το χώμα πάει παντού. Στραγγίζετε καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζετε το μπέικον. Αν δεν έχει πολύ λίπος, τότε καλύτερα να προσθέσετε και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε και το πράσο, χαμηλώνετε λίγο την φωτιά και καβουρντίζετε μερικά λεπτά μέχρι να πανιάσει. προθερμαίνεται το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χτυπάτε τα αυγά ελαφρά και τα ανακατεύεται με την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά. Στρώνετε την ζύμη σε μια βουτυρωμένη και με λίγο αλεύρι πασπαλισμένη forma με διάμετρο περίπου 28 cm. Ανοίγετε την ζύμη και καλύπτετε με αυτή τον πάτο της φόρμας καθώς και τα πλαϊνά . Το ύψος της ζύμης πρέπει να είναι περίπου 2 εκατοστά. Απλώνετε στην ζύμη πρώτα το πράσο με το μπέικον και κατόπιν τα περιχύνετε με την κρέμα. Πασπαλίζετε με το κασέρι.



Όπως βλέπετε δεν τρυπάω την ζύμη με ένα πιρούνι όπως κάνουν πολλοί και ούτε την προψήνω. Ακριβώς επειδή δεν την παίδεψα. Αν όμως αισθανθείτε ότι την έχετε παιδέψει παραπάνω από ότι πρέπει, τότε καλά είναι να την τρυπήσετε πολλές φορες με ένα πιρούνι και να την προψήσετε μονη της για περίπου 10 λεπτά. Κατά αυτό το τρόπο θα εμποδίσετε το επιπλέον φούσκωμα. Στην συνεχεια θα προσθέσετε την γέμιση και θα την ψήσετε για αλλα 20 λεπτά. Όπως και να το κάνετε ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά. Τρώγεται ζεστη η κρύα. Είναι το ίδιο νόστιμη. Επίσης κομμάτια που τυχόν περισσέψουν μπορείτε να τα καταψύξετε.

Kαλή Όρεξη!!!

6 comments:

  1. καλημέρα. πολύ ωραία η τάρτα. όταν λέμε "δεν ζυμώνω πολύ" για πόσα λεπτά μιλάμε, 2-3 λεπτά π.χ.

    ReplyDelete
  2. Νόστιμη!!!!!
    Γράφεται με 2 r
    Την κάνω κι εγω χωρίς το πράσο, θα τη δοκιμάσω όμως πρέπει να είναι τέλεια.
    Οταν έχω και μεγαλύτερες ηλικίες αντικαθιστώ τη μισή κρέμα γάλακτος με μισό γάλα και το μπέηκον με βραστή γαλοπούλα!
    χχχχch

    ReplyDelete
  3. To πράσσο εμένα μου αρέσει και νομίζω ''γλυκαίνει'' τη γεύση.
    Πολύ ωραία :)

    ReplyDelete
  4. Μμμ όντως το πράσσο είναι πολύ νόστιμο!! Τέλεια η συνταγή σας!!!

    ReplyDelete
  5. ....λατρεύω κις σε όλες της τις εκδοχές!!!! Οι φωτογραφίες έφεραν γουργουρητά στο στομάχι που το παιδεύω με μαρούλια και μπρόκολα λόγω πασχαλινών ατασθαλιών!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημερούδια! λοιπόν την ζύμη μπορείτε αν την κάνετε και στο mixer. Απλά μην την ζυμώσετε μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη παρα να σταματήσετε με το που θα αρχίσουν να σχηματίζονται τρίμματα. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της ζύμης mprize. Φιλια

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails