Friday, March 26, 2010

Το τέλειο τσουρέκι

Καλησπέρα!!

Σήμερα λέω να πούμε μερικά πράγματα όσον αφορά την παρασκευή του τσουρεκιού. Από ότι έχω καταλάβει από τις συζητήσεις που κάνω με φίλες και γνωστες τον τελευταίο καιρό η παρασκευή του τσουρεκιού είναι ένα θέμα που αγχώνει τους περισσοτερους. Και φυσικά όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο μεγαλώνει το άγχος και τόσο πλυθαίνουν οι συζητήσεις. Και φυσικά η ερώτηση είναι πάντα το πως θα πετύχουν λαχταριστά, φουσκωτά, αφράτα, μοσχοβολιστά, πεντανόστιμα, ροδοκόκκινα και κύριος γεμάτα εκατομμύρια κλωστές τσουρέκια. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια μικρή διατριβή πάνω στο θέμα.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν είμαι ειδικός και ούτε το παίζω. Αυτά που σκοπεύω να γράψω είναι βασισμένα καθαρά σε προσωπική εμπειρία . Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι όπου το σπιτικό ζυμωτό ψωμί ήταν κάτι το αυτονόητο. Η επαφή μου λοιπόν με ζυμάρια και μαγιές έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία.

Καταρχήν λέω να καταρρίψουμε κάποιους μύθους γύρω από την παρασκευή του τσουρεκιού. Στην συνεχεια θα συζητήσουμε η θα μονολογήσω καλύτερα για τα υλικά και τις ποσότητες, κατόπιν θα περάσουμε στα διάφορα στάδια της ζύμης και τέλος θα πούμε για το ψήσιμο και την σωστή θερμοκρασία




Πάμε;


Οι μύθοι πρώτα.

πρώτος Μύθος

Το τσουρέκι δεν θέλει παίδεμα για να γίνει αφράτο.

Λάθος. Εν μέρει. Οι ζύμες με μαγια θέλουν πάντα παίδεμα. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος απελευθερώνεται η γλουτενη του αλεύρου και εισχωρεί αέρας στη ζύμη ο οποιος και την σηκώνει κατά την διάρκεια του φουσκώματος. Όχι άδικα οι γάλλοι και οι ιταλοί γείτονες μας κοπανάνε κυριολεκτικά τις ζύμες τους στον πάγκο της κουζίνας. Κλασικό παράδειγμα η πίτσα και το πέταγμα της στον αέρα. Ακόμα και οι γερμανοί όταν αναφέρονται σε ζύμες με μαγια δεν λένε “ζυμώνουμε” αλλα “χτυπάμε μέχρι να σχηματίσει φουσκάλες αέρα”. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν για ποιο λόγο η ζύμη του τσουρεκιού θα πρέπει να διαφέρει. Η μήπως νομίζετε ότι στους φούρνους κάθονται και χαϊδεύουν τα 100 κιλά ζύμης με τις ώρες και τα κάνουν γουτσου γουτσου… Οι μηχανές που έχουν εκεί χτυπάνε την ζύμη με 100 στροφές το λεπτό και βάλε..Άρα, ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε! Και πραγματικά ζυμώνουμε μέχρινα σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες γεμάτες αέρα. Από την στιγμή όμως που θα μπει το βούτυρο στην ζύμη, εκεί σταματάμε το ζύμωμα και το παίδεμα. Εκεί έχει μονο δίπλωμα και τράβηγμα.


Μύθος 2.

Το αλάτι καταστρέφει την μαγια

Και πάλι λάθος. Και πάλι εν μέρει. Το αλάτι ως γνωστό τραβάει υγρά. Γι αυτό πχ τις ντομάτες την σαλάτα τις αλατίζουμε λίγο πριν το σερβίρισμα η το κρέας λίγο πριν το ψήσιμο. Αν λοιπόν αναμείξετε μαγια με αλάτι μονο, το αλάτι θα τραβήξει όλα τα υγρά της μαγιάς και οι μύκητες θα πεθάνουν. Γι αυτό και διαλύουμε πρώτα την μαγια σε νερό η γάλα και μετά προσθέτουμε το αλάτι. Το υγρό μέσα στο οποιο θα διαλύσετε την μαγια θα πρέπει να είναι το 10% από την ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το αλάτι επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό της μαγιάς, η ζύμη αργεί να ανεβεί και το ζυμάρι γίνεται κατά αυτό το τρόπο πιο φουσκωτό, ποιο αφράτο και με καλύτερη υφή. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να ψήσετε τα τσουρέκια την ίδια μέρα που θα βάλετε και το προζύμι και θέλετε να ξενυχτήσετε την ζύμη στο ψυγείο. Εδώ θα προσέξετε το εξής. Το προζύμι που θα γίνει με την μέθοδο του αλατιού θα πρέπει να καθίσει το λιγότερο 4 ώρες και το περισσότερο 48 και μετά να χρησιμοποιηθεί.
Greek easter Bread (1 von 1)

Και πάμε στον Μύθο No 3

Το καλο ζυμάρι θέλει ξενύχτισμα.

Εν μέρει σωστό. Αρκεί να βάλετε την μιση ποσότητα μαγιάς από αυτή που αναφέρει η συνταγή, να χρησιμοποιήσετε κρύα υλικά η να κάνετε το προζύμι με το αλάτι που ανάφερα παραπάνω. Η μαγια δεν ανεβαίνει αιώνιως. Κάποια στιγμή οι μύκητες παύουν να είναι ενεργοί και πέφτουν σε αδράνεια. Για να ενεργοποιηθούν ξανά θέλουν είτε ζύμωμα είτε ζεστη. Που σημαίνει ότι θα πρέπει την άλλη μέρα να τα έχετε πάλι κάμποσες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου γιά να ανεβούν ξανά. Όσο για την μαγια, η ουσία της μεγάλης ποσότητας στις συνταγές είναι επειδή θα ψηθούν την ίδια μέρα. Για αυτό πολλές φορες και το τάισμα του προζυμιού με ζάχαρη. Ένα ζυμάρι λοιπόν που θα κάτσει ένα ολόκληρο βραδυ στο ψυγείο, θα πολλαπλασιαστεί έτσι και αλλιώς, οποτε χρειάζεστε μονο την μιση ποσότητα μαγιάς. Εκτος αυτού το τσουρέκι σας η το ψωμάκι σας θα μυρίζει έντονα μαγια. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλα για τους διαφορους τύπους ψωμιών υπάρχουν και πολλά διαφορετικά προζύμια. Στα baguettes πχ το προζύμι λέγεται poolish και οι αναλογίες είναι νερό και αλεύρι ένα προς ένα και η μαγια το 0.25 % της ποσότητας του αλευριού. Το ίδιο και στην ιταλία με την λεγομενη Biga όπου οι analogies αλεύρου και νερού είναι 2:1 και η ποσότητα της μαγιάς 1%. Πρόκειται και στις δυο περιπτώσεις για προζύμια τα οποια στέκονται για πολλές ώρες γι αυτό και δε χρειάζονται περισσότερη μαγια.
Τσουρέκι (1 von 1)

4ος μύθος και τελευταίος

Η ζύμη θέλει ξηρή θερμοκρασία

Λάθος. Η ζύμη θέλει υγρή και ζεστη ατμόσφαιρα για να ανεβεί. Γι αυτό πολλές φορες σκεπάζουμε τα ψωμάκια μας πρώτα με μια στεγνή πετσετουλα και μετά με μια βρεγμένη. Η βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι λίγο νερό και το βάζουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει να εξατμίζεται. Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν ειδικούς φούρνους που παράγουν ατμό κατά την διάρκεια του φουσκώματος. Φίλος Ζαχαροπλάστης βάζει την ζύμη σε φούρνο, στον οποιο καίει μονο το λαμπάκι, βάζει στον πάτο και ένα πιάτο με νερό το οποιο προηγουμένως έχει βάλει να βράσει και την αφήνει εκεί να ανεβεί. Αυτό στο σπίτι του τώρα. Μην ανάψετε το φούρνο για να ανεβεί η ζύμη σας πιο γρήγορα. Η μαγια στους 40 βαθμούς καταστρέφεται. Η ιδανική θερμοκρασία για να ανεβεί μια ζύμη είναι μεταξύ 29-35 βαθμούς. Καλύτερα λοιπόν να ανάψετε όντως μονο τα λαμπάκι του φούρνου.

Νομίζω ότι αυτά ήταν τα βασικότερα οποτε μπορούμε στα προχωρήσουμε στα υλικά και στις ποσότητες.


Στις ζύμες με μαγια υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες. Ένας από αυτούς είναι οι αναλογίες τον υλικών. Στο τσουρέκι συγκεκριμένα ισχύουν οι εξής αναλογίες. Αλεύρι με υγρά 2 :1, η μαγια 10% από την ποσότητα του αλεύρου και το βούτυρο 20% από την ποσότητα του αλεύρου. Έτσι σε μια ζύμη που απαιτεί 500 gr. Αλεύρι, βάζουμε περίπου 150 gr. γάλα, 2-3 αυγά, 50 gr. Μαγια νωπή η την αντίστοιχη σε ξερή και 100 gr. Βούτυρο. Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα ελαφρώς ζεστό. Αλλα αυτό σε περίπτωση που θέλετε τα τσουρέκια να τα ψήσετε την ίδια μέρα. Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι ζεστό η λιωμένο. Σε θερμοκρασία δωματίου αρκεί. Άλλωστε σκοπός μας είναι να απορροφηθεί όσο το δυνατό πιο αργά από την ζύμη για να της δώσει την ευκαιρία να φουσκώσει στο maximum. Οι ζύμες για τα τσουρέκια είναι κατά κανόνα πιο βαριές και αργούν πιο πολύ να φουσκώσουν. Μην ανησυχήσετε λοιπόν αν η ζύμη σας αργεί να ανέβει.

Και το προζύμι και το ζυμάρι γενικά το κάνω με γάλα και συγκεκριμένα με αυτό του τύπου νουνού με 10% λιπαρά. Έχω παρατηρήσει ότι η υφή και u γεύση του τσουρεκιού είναι καλύτερα με αυτό το τύπο γάλακτος. Το αλεύρι φυσικά θα πρέπει να είναι δυνατό και το βούτυρο φρέσκο. Το αν θα χρησιμοποιήσετε ξερή η νωπή μαγια το αφήνω στην επιλογή σας. Εγώ χρησιμοποιώ ποτε την μια ποτε την άλλη.Ανάλογα με το τι έχω σπίτι. Απλά προσέξτε τις αναλογίες. Εδώ ένα φακελάκι μαγια αναλογεί σε 20 gr. Νωπής. Στην Ελλάδα από ότι ξέρω οι αναλογίες είναι διαφορετικές . Στης βέφας πχ λέει 200 gr. Νωπή μαγια η 6 κουταλιές ξερή. Εδώ ένα φακελάκι βγάζει 1,5 κουταλιές, άρα σύμφωνα με την βέφα αν αποφασίσω να δουλέψω με ξερή μαγια, μου φτάνουν 4 φακελάκια. Σύμφωνα όμως με τις αναλογίες που επικρατούν εδώ, για να πετύχει η συνταγή της βέφας θα χρειαστώ 10 φακελάκια. Γι αυτό προσοχή οι του εξωτερικού όταν διαβάζετε μια συνταγή ελληνική. Heidi για σένα χτυπάει η καμπάνα...))

Τέλος τα μπαχαρικά. Η θα βάλετε κακουλέ και μαχλεπι η θα βάλετε μαστίχα. Όλα μαζί δεν γίνεται. Αν και μπορώ να φανταστώ ότι το μαχλέπι θα πήγαινε με την μαστίχα αλλα όχι ο κακουλες. Και τα δύο έχουν ένα πολύ δυνατό άρωμα και θα σας μπερδέψει. Μην τα βάλετε λοιπόν όλα με την μια.

Και συνεχίζουμε με τα διαφορα στάδια. Σαν πρώτο είναι φυσικά το προζύμι. Και ενώ σε ένα άλλο γλυκό μπορεί να παραλειφθεί, στο τσουρέκι λόγο της μεγάλης ποσότητας βουτύρου, είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη. Διαλύετε λοιπόν την μαγια στο γαλατάκι που προβλέπει η συνταγή, ρίχνετε μια κουταλια ζαχαρίτσα για να την ταίσετε, μερικές κουταλιές αλεύρι, ανακατεύετε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός και έτοιμο το προζύμι. Σκεπάζετε με πετσετουλα και το αφήνετε μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες. Στην συνεχεια αναμιγνύετε το προζύμι με τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ το παραδέχομαι είμαι τεμπέλα και αφήνω την κουζινομηχανη μου να κάνει όλη την δουλειά. Δεν πλήρωσα τζάμπα τόσα λεφτά για να την έχω να κάθεται. Βάζω λοιπόν όλα τα υλικά εκεί, εκτος από το βούτυρο, και την αφήνω να χτυπιέται για κάνα 10 λεπτό. Και ενώ η ζύμη αρχικά κολλάει όπου βρει, στην συνεχεια ξεκολλάει από τα τοιχώματα και γίνεται μια μπάλα γύρο από το γάντζο. Παρόλα αυτά η ζύμη συνεχίζει να κολλάει ελαφρά. Αυτό δεν πειράζει. Τσουρέκι θα κάνουμε και όχι ψωμί άρα είναι καλο να κολλάει λίγο. Σημασία έχει , όπως προανάφερα, να έχει μεγααααααααααααλες φουσκαλες γεμάτες αέρα. Για νά την μεταφέρετε βουτυρώστε ελαφρά τα χεράκια σας. Θα την βάλετε σε ένα μεγάλο mpol αν έχετε, θα την σκεπάσετε με μια στεγνή πετσέτα, μετά με μια ελαφρά βρεγμένη, θα την καπακώσετε και θα την τυλίξετε σε μια χοντρή κουβέρτα. Θα την αφήσετε εκεί για 30 λεπτά περίπου. Θα την ξεσκεπάσετε πάλι και θα την αλείψετε με το βούτυρο. Θα αλείφετε και θα την διπλώνετε μέχρι να σας τελειώσει το βούτυρο. Αυτό το βήμα είναι υπεύθυνο για τις κλωστές. Καλύτερα να τραβάτε παρα να πατάτε αν και προς το τέλος το πάτημα είναι αναπόφευκτο αλλα dont worry, το τσουρέκι σας θα γίνει παρόλλα αυτά τέλειο. Θα διπλώσετε περίπου 8-10 φορές. Θα καταλάβετε ότι φτάσατε στο τέρμα γιατί η ζύμη δεν θα ανοίγει πλέον. Θα το ξαναβάλετε στο mpol, εγώ παρεπιμπτόντως χρησιμοποιώ αυτό το μεγάλο πλαστικό που μεταφέρουν τούρτες και με έχει βολέψει παρα πολύ. ξανά σκέπασμα με τις πέτσετες, καπάκωμα, κουβέρτα και ξεκούραση για τουλάχιστον 3 –4 ώρες. Ειναι έτοιμη οταν πατώντας την με το δαχτυλο το αποτύπωμα μένει.
Κατόπιν χωρίζετε την ζύμη ανάλογα με το ποσα τσουρέκια θέλετε, ξαναχωρίζετε σε κορδόνια και τα πλάθετε. Καλα ειναι στο πλάσιμο να μην χρησιμοποιήσετε αλέυρι και αν πρέπει τοτε ελαχιστο. Το κάθε κορδόνι ειναι καλα να το χτυπάτε κρατώτας το απο τις 2 άκρες επάνω στον πάγκο για να φύγει το περιτό αλευρι αλλιώς και η επιφάνεια του τσουρεκιού θα γίνει σαγρέ και τα κορδόνια δεν θα κολάνε μεταξύ τους. Επίσης καλά είναι να πλάθετε τα τα τσουρέκια κατευθείαν στην λαμαρίνα που θα τα ψήσετε. Το αν θα κάνετε τσουρέκια με 2, 3, 4, 5, η 6 κορδόνια είναι δικό σας θέμα.

Αφήνετε τα έτοιμα πλέον τσουρέκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για περίπου μια ώρα. Τα αλείφετε είτε με ασπράδι σκέτο αραιωμένο με λίγο νερό, είτε με ολόκληρο αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, είτε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Το πρώτο έχει το πρτερημα ότι δεν μαυρίζει τόσο εύκολα αλλα τα τσουρέκια δεν γυαλίζουν τόσο ωραία. Τα άλλα δύο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα αλλα δίνουν καταπληκτική γυαλάδα.Ειδικά αν κάνετε αυτό που θα σα πω. Θα τα αλείψετε μια φορα με ένα πινέλο και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά. Θα τα ξανααλείψετε και θα τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Στο φούρνο μην ξεχάσετε να βάλετε ένα πιατάκι με καυτό νερό. Το αφήνετε μέσα τα 10 πρώτα λεπτά και μετά το αφαιρείται. Αν χρειαστεί σκεπάστε τα τσουρέκια με λίγο αλουμινόχαρτο. Με το που θα τα βγάλετε από το φούρνο θα τα σκουπίσετε με ένα καθαρό πανάκι. Η γυαλάδα που αποκτούν είναι καταπληκτική! Και φυσικά με το που θα κρυώσουν εντελώς θα τα τυλίξετε σφιχτά σε μεμβράνη. Αν δεν τα φάτε μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες καλά είναι τα βάλετε στην κατάψυξη. Λόγο του βουτύρου η ζύμη στεγνώνει πολύ γρήγορα.


Αντέχετε λίγο ακόμα? Γιατί τελειωσα σχεδόν. Έμεινε μονο η ζύμη που χρησιμοποιώ εγώ και τελειώσαμε.

Βασική ζύμη για τσουρέκι

Για 2 μεγάλα Royal τσουρέκια

500 gr. Αλεύρι δυνατό (εδώ τύπου 550)
50 gr. Μαγια νωπή
200 gr. Ζάχαρη
100 gr. Βούτυρο
2 αυγά και 2 κρόκους
1,5 κουταλάκι μαχλεπι αλεσμένο *
7 κόκκους πρασινου κακουλέ ( Το 'αρωμα του είναι κλάσης ανώτερο από αυτό του άσπρου) αλεσμένους
150 gr. γάλα εβαπορέ 10% λιπαρά

αυγό για το άλειμμα

Ετοιμάζεται το προζύμι λιώνοντας την μαγια στο ζεστό γάλα, μαζί με μια κουταλια ζάχαρη και μερικές κουταλιές αλεύρι (περίπου 7) ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε μέχρι να σχηματίσει φουσκάλες. Κατόπιν την αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά εκτος απότο βούτυρο. Ζυμώνετε πολύ καλά. Η ζύμη κολλάει ελαφρά οποτε αν δεν έχετε mixer, την πιάνετε απλά από την μια άκρη και την κοπανάτε στον πάγκο μερικές φορες. Την σκεπάζεται αρχικά με μια στεγνή πετσέτα και μετά με μια ελαφρά βρεγμένη. Τυλίγετε με μια ζεστη κουβέρτα και την αφήνετε για 20-30 λεπτά να ανεβεί. Ανοίξτε την και αλείψτε την με βούτυρο διπλώνοντας την παράλληλα. Σκεπάστε την ξανά και αφήστε την και πάλι για 3 ώρες να ανεβεί. Χωρίστε την σε 2 μέρη και το κάθε μέρος σε κορδόνια. Πλέξτε τα ανάλογα με την όρεξη και την φαντασία σας. Αφήστετα να φουσκώσουν. Αλείψτε τα με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν και αλείψτε τα άλλη μια φορα. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (εμενα ο φούρνος είναι λίγο δυνατός όποτε καλύτερα να τα ψήσετε αρχικά στους 190 βαθμούς και μετα τα 10 πρώτα λεπτα να χαμηλώσετε την θερμοκρασία στους 175) για 30 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι μέσα ακόμα νωπά. Μην τα παραψήσετε και στεγνώσουν. Και μην ξεχάσετε να βάλετε νερό να βράζει στο πάτο του φούρνο για τα 10 πρώτα λεπτά. Βγάλτε τα και σκουπίστε τα αμέσως με μια στεγνη πετσετα. Θα είναι τα πιο μυρωδάτα, αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια που φάγατε και φτιάξατε ποτέ. Με Κλωστοwarranty.

Τα δικά μου αυτή τη φορα τα κάνα με 6 κορδόνια. Τον τρόπο σύντομα
εδώ...


Καλο Πάσχα!!

*Σήμερα παρατήρησα ότι η δική μου 1.5 κουταλιά ειναι τρισδιάστατη. Βάλτε λοιπόν 1 κανονική κουταλιά φαγητού. Έτοιμο αλεσμένο όμως μια κουταλιά και οχι μια κουταλιά κόκκους. Επίσησ παρατήρησα ότι τα αυγά που χρησιμοποίησα ήταν μικρά. Κανονικα αυγα λοιπόν 2 και οχι 3. Επάνω το άλαξα ήδη.

Υ.Γ. Επειδή με ρωτάτε αν η ΄ζύμη πρέπει να είναι υγρή. Ναι αρχικά είναι υγρή. Τόσο υγρή που νομίζεται ότι η συνταγή έχει πρόβλημα. Γι αυτό ξανατονίζω ότι ΠΡΕΠΕΙ να ζυμωθέι κοντά στα 10 λεπτά.
Υ.Γ.2 Τα αυγά πρέπει να είναι μέτρια. Αν είναι μεγαλύτερα θα πρέπει να βάλετε λίγο παραπάνω αλευρι.

72 comments:

  1. Το τσουρέκι σου φαίνεται πολύ ωραίο. Σκοπέυω κι εγώ να ζυμώσω την επόμενη εβδομάδα.
    Πολύ χρήσιμα τα tips σου για την παρασκευή του.
    Μάγδα

    ReplyDelete
  2. Πολυ χρήσιμη η ανάρτηση σου! Όσο για το τσουρέκι σου, φαίνεται πανέμορφο! Γεια στα χέρια σου, και του χρόνου!

    ReplyDelete
  3. Αξιολογότατη ανάρτηση Φρουφρού! Ευχαριστώ!
    Και του χρόνου να είσαι γερή και δημιουργική

    ReplyDelete
  4. Xaxaxa!Diavazw kale tis odhgies! Alla h alh8eia einai oti kamia fora mperdeuei to pragma. To Zopf den exei kakoule, mastixakai maxlepi. Mporw na kanw kai ta tsourekia sketa gia tous periergous e? Kalo vrady kai eyxaristw polu gia th metafrash... Kardamo exw sto spiti alla to myalo mou den phge pote. Maxlepi 8a psaksw na vrw. To Innsbruck einai mikro alla doksa to 8eo exei tourkous ;-)

    ReplyDelete
  5. φαινεται πολυ αφρατο... το λατρευω το τσουρεκ!!!

    ReplyDelete
  6. καλησπέρα!! Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για το τσουρέκι και την παρασκευή του. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!!
    Χαιντι, στα γερμανικά το λένε steinweichsel sta tourkika...διαβάζω...Mahlep toz. Δεστο και αν δεν βρεις πες μου να σου στειλω.. Θα τους αρέσει σίγουρα.... Βρήκα την τούρτα που σου τάξα.... την ειχα κάνει στους αρραβώνες της ξαδέρφης μου πριν μερικά χρόνια και είχε αρέσει πολύ...

    ReplyDelete
  7. Πω πω... μπράβο! ολόκληρη διατριβή έχεις κάνει!

    Θα φτιάξω κι εγώ μεθαύριο αν και ομολογώ ότι με αγχώνουν λίγο ~ δεν είμαι πολύ της ζύμης!

    Καλή Μεγάλη βδομάδα...

    ReplyDelete
  8. Τέλεια η ανάρτησή σου και νομίζω πιο πλήρης δεν θα μπορούσε να ειναι...Εμένα πάντως που δεν το κατέχω το θέμα ζύμη με βοήθησε πολύ...Μπράβο!!
    Το τσουρέκι σου τέλειο...λογικό νομίζω με τέτοια ανάλυση χιχιχ

    ReplyDelete
  9. Pali eksafanisthke to comment mou :-(. Elega loipon oti ta tsourekakia mallon de 8a ta prolavw ektos kai an ksenuxthsw. Thn tourtitsa gia to vaftisthri prepei omws na thn kanw giati alliws kahka...Polu treksimo leme! Kai pali euxaristw gia th voh8eia kai tis panta grhgores apanthseis sou Froufrou!

    ReplyDelete
  10. den mou pes...mexri pote thes thn synatgh gia thn tourta?

    ReplyDelete
  11. Kalhmera! Mexri aurio to bradu... kalo e? Να σου στειλω καπου το μαιλ μου να μου τη στειλεις αν μπορεις? ε ε ε? Και παλι ευχαριστω!

    ReplyDelete
  12. steile muo to email sou na sou thn steilo to argotero shmera to vrady!
    Filoures!!! kai ennoeitai oti perimeno foto giati autes puo exo ego einai travhgmenes apo kanonikh mhxanh kai sto scanarisma fainontia xalia. Allios tha anagasto na thn ksanaftiakso...

    ReplyDelete
  13. Τέλειο βγήκε το τσουρέκι αφού ακουλούθησα πιστά τις οδηγίες. Το πιο καταλλήλο tip ήταν ότι "Η μαγια στους 40 βαθμούς καταστρέφεται" Αυτό θα το κρατήσω και για άλλες ζύμες. Ευχαριστώ Φρουφρού! Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραία ανάρτηση :)

    Τα τσουρέκια σου σχεδόν τόσο τέλεια όσο και τα δικά μου :))))))

    Φιλιά
    Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  15. Καλησπέρα! Καταπληκτικό το ποστ για το τσουρέκι. Σκεφτόμουν να τα κάνω φέτος με No-knead συνταγή όπως κάνω τα brioche, αλλά δεν ξέρω αν θα μου κάνουν κορδόνια. Πάντως η Βέφα λέει βλακείες ή έχει κάνει τυπογραφικό λάθος. Αποκλείεται να χρησιμοποιεί 200γρ φρέσκια μαγιας! Οι αναλογίες μαγιάς αλευριού που δίνεις μου φαίνονατι λογικές είτε μένει κανείς στην Ελλάδα είτε όχι...Επίσης το κακουλέ είναι το κάρδαμο...

    ReplyDelete
  16. καλησπέρα!! Τα κορδονια δεν ειναι τόσο θεμα ζυμώματος αλλα διπλώματος με βούτυρο. με το ζύμωμα πετυχαίνεις απλά καλυτερη υφη, γευ΄ση και άρωμα. Αν και δεν συμπαθώ τη βεφα σε αυτό έχει δίκιο. Στα 2 κιλά αλεύρι μπαίνουν 200 γρ. μαγια. εφόσον η μαγιά πρέπει να είναι το 10% από το βάρος του αλευριοόυ. ¨οσο πιο πολύ βούτυρο μια συνταγή, τόσο πιο πολύ μαγιά για να την σηκώσει. Για το κακουλέ το ήξερα... φυσικά το μάθα αργά αφού χρύσωσα πρώτα όλα τα ελληνικά του μονάχου...

    Αστερι..... και εγώ νόμιζα ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο :))

    ReplyDelete
  17. τα εχω φτιαξει 2 φορες ως τωρα
    (2πλη δοση)!!!ειναι φανταστικα!!εξαφανιστηκαν την επομενη ημερα!!!!!τωρα παμε για τα πασχαλινα..

    ReplyDelete
  18. Χαίρομαι αφάνταστα τόσο που σου πέτυχαν όσο και για το ότ μπήκες στον κόπο να μου το γράψεις! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  19. Γεια σας!!
    Οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τις φοβερές συνταγές σας και την ακόμα πιο φοβερή παρουσίαση και περιγραφή τους! Έχετε πραγματικό ταλέντο και μεράκι.
    Σχετικά με το τσουρέκι, ήθελα να σας ρωτήσω πώς γίνεται να βγάλουμε το πιατάκι με το νερό στα 10 λεπτά? Εννοώ ότι αν ανοίξει ο φούρνος τόσο νωρίς, δεν κινδυνεύει να ξεφουσκώσει το τσουρέκι? Αν το αφήσω καθ' όλη την διάρκεια του ψησίματος?
    papailio

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα!! Αυτό ισχύει ίσως για τα γλυκά με μπεικιν αλλά όχι για τις ζύμες με μαγιά, οπότε μην ανησυχείς. Οι Υδρατμοί απότο νερό καθυστερούν την δημιουργία της κρούστας με αποτέλεσμα το τσουρεκι η γενικά οι ζύμες με μαγιά να φουσκώνουν καλύτερα και να γίνονται πιο αφράτες. Αυτό συμβαίνει κατά τα πρώτα 10 λεπτά. Τώρα το αν κάνει κακό το να το αφήσις παραπάνω, δεν είμαι σίγουρη αλλα σε κάθε περίπτωση δεν θα πάθει τίποτα το τσουρέκι σου αν ανοίξεις το φούρνο για λίγο μετά τα 10 λεπτά.
    Φιλιά και σε ευχαριστώ γι ατα καλά σου λόγια. Στην διάθεση σου εννοείτια για ότι άλλες απορίες έχεις.

    ReplyDelete
  21. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
    Σκοπεύω να κάνω τα τσουρεκάκια την άλλη βδομάδα και ελπίζω να μου πετύχουν :)
    Καλό σκ,
    papailio

    ReplyDelete
  22. Βασιλική Καλημέρα, έφτιαξα εχθές τα royal τσουρέκια σου, έγιναν καταπληκτικά (άρεσαν στον σύζηγο και αυτό είναι πολύ καλό γιατί είναι δύσκολος στο φαγητό γενικά). Ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας όλα τα "μυστικά" της επιτυχίας. Έχω αρχίσει και βλέπω το gossip girl, τι ρούχα, παππούτσια, τσάντες ... σπίτια είναι αυτά, υπάρχουν μαθητές που ζουν έτσι; Φιλιά από το ηλιόλουστο Χαλάνδρι, Ευαγγελία.

    ReplyDelete
  23. Καλησπέεεεερα!!! Παπαιλιο...το γραψα σωστά; ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

    Ευαγγελιά μου χαίρομαι πάρα με πάρα πολύ που σου πετύχαν! όσο για το σκόσιπ η αλήθεια είναι οτι υπάρχει πολύς πλούσιος κόσμος αναμεσα μας.... Αλλά είναι κόλημα έτσι;;;;

    ReplyDelete
  24. πολυ ωραιο το τσουρεκι σου μπορεις να μου πεις γιατι αφηνεις την ζυμη για 30 λεπτα και μετα βαζεις το βουτυρο?γιατι 150γρ γαλα δεν επρεπε 250?αν θελεις απαντησεμου σε παρακαλω.Καλο Πασχα.

    ReplyDelete
  25. Καλησπέρα!! Το Βούτυρο βαραίνει την ζύμη οπότε την αφήνουμε λίγο να σηκωθεί και το προσθέτουμε μτά. Γιατί 150 γάλα; Γιατι το υπόλοιπο που μας λείπει σε υγρά θα προστεθεί από τα αυγά. Οκ; ότι άλλη απορία έχεις .....εδώ είμαι εγώ... :))
    Σε φιλώ πολύ!!

    ReplyDelete
  26. Γεια σου ,
    Ψαχνοντας συνταγη για μπισκοτα βρηκα το μπλογκ σου και κολλησα.
    ΔΕν εχω ταλεντο στη μαγειρικη, αλλα μου αρεσει να μαγειρευω και μαλλον θα σε επισκεφτω συχνα. Με την πρωτη ευκαιρια θα προσπαθησω να φτιαξω τσουρεκι με τη συνταγη σου.

    Εχεις καποια συνταγη για ευκολα μπισκοτα σοκολατας;

    Καλη σου μερα απο Κολωνια
    Κλεονικη

    ReplyDelete
  27. Κλεονίκη μου νομίζω ότι είσαι η πρώτη που μου γράφει από Γερμανία! Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια. Το ταλέντο είναι σχετικό. Η όρεξη είναι το σημαντικότερο και αν έχεις αυτό είναι σα να τα χεις όλα!
    Για τα μπισκότα γράψε μου στο μαιλ... όλο και κάτι έχω!

    Σε φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  28. ααααχχχ! αυτά τα τσουρέκια έιναι θαύμα !! απο τότε που τα έκανα πρώτη φορά είμαι άρρωστη μαζι τους !! Ηδη σε έχω αναδημοσιεύσει στο blog μου ! αν θέλεις μπορείς να μπείς www.lifeanddecoration.blogspot.com
    Συνέχισε να μας δίνεις πάντα τέτοια διαμαντάκια!!

    ReplyDelete
  29. Βασιλική την συνταγή σου την μελετάω κανα χρόνο. Σήμερα την τόλμησα και ένα έχω να πω: δεν είσαι τεμπέλα αλλά σοφή. Γιατί η χαζή έχω κουζινομήχανή http://www.kenwoodworld.com/el-gr/Products-gr/Kitchen-Machines/Chef-and-Major/KM020/ και αντι να την εμπιστευτώ αποφάσισα να τα κάνω στο χέρι! Σταματησα πρίν δώ φουσκάλα γιατί δεν άντεχα άλλο (και φαντάσου οτι ψωμιά και πίτσες τα έχω για εύκολα τόσα χρόνια) Πόσο τραγικό είναι που δεν είδα φουσκάλα? Θεωρώ οτι και τα κοπάνισα και τα ζύμωσα με υπομονή και δύναμη. Δεδομένου ότιόλα τα άλλα τα τηρώ κατα γράμμα έιναι τραγικό για το αποτέλεσμα το οτι δεν ειδα φούσκα?

    ReplyDelete
  30. καλημερούδια! Αν εσύ πιστεύεις ότι ζυμώθηκε αρκετά τότε έτσι θα είναι. Μην περιμένεις να δεις φουσκάλες τύπου Big Bubble :) Τύλιξε το τώρα ζεστά ζεστά και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει :)

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα!Θα κάνω αύριο τη συνταγή!Μια απορία..στην περιγραφή λες βούτυρο 10% του αλευρίου άρα 50 γρ για μισό κιλό αλευρι..σωστά?ή 20% άρα 100??μπερδεύτηκα!!επίσης αν βάλω περισσότερη ζάχαρη -τα θέλουμε γλυκά εμείς οικογενειακώς!- θα έχω καμία δυσάρεστη συνέπεια??! Ευχαριστώωω

    ReplyDelete
  32. Βάσω μου καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ναι ο βασικός κανόνας είναι αυτός που γράφω με 50 γρ. βούτυρο. Τα ελληνικά τσουρέκια όμως σηκώνουν παραπάνω. Εκτός αν το θέλεις πιο ψωμωτό σαν το πολίτικο.

    όσο για την ζάχαρη, με αυτήτη ποσότητα που δινω είναι αρκετά γλυκό. Φυσικά και μπορείς να βάλεις παραπάνω να ξέρεις όμως ότι θα επηρε΄σει την μετέπειτα υφή του. Οι ζύμες που έχουν πολύ ζάχαρη, δεν φουσκώνουν πολύ και κατα συνέπεια τα τσουρέκια δνε γίνονται τόσο αφράτα. Ελπίζω να βοήθησα! Καλή επιτυχία σε κάθε περίπτωση!!

    ReplyDelete
  33. Δεν θα το διακινδυνέψω με τη ζάχαρη τότε!Θα γράψω εντυπώσεις αύριο.Ευχαριστώ πολύυυυ

    ReplyDelete
  34. Τα έφτιαξα σήμερα!Λοιπόν από γεύση είναι τελεια, πιστεύω ότι το εβαπορέ κάνει τη διαφορά!Από εμφάνιση δε λένε και πολλά αλλά σίγουρα φταίει ότι δεν περίμενα τους απαραίτητους χρόνους(κουραση, βιασύνη...).Καθιερώθηκε από δω και πέρα η συνταγή.Ευχαριστούμε οικογενειακώς!

    ReplyDelete
  35. χαίρομαι που σου άρεσε. Την επομενη φορα θα σου γίνει τέλειο! Φιλια

    ReplyDelete
  36. καλημερα, θα μπορουσα να αλειψω τα τσουρεκια με αυγο πριν τα βαλω να φουσκωσουν για δευτερη φορα? γιατι οταν τα αλειφω αφου φουσκωσουν, μου χαλανε.

    ReplyDelete
  37. Φίλη ανώνυμη ο λόγος που σου χάλασαν είναι γιατί προφνώς τα άφησες να παραφουσκώσουν, οπότε με το που τα άγγιξες ξεφούσκωσαν. Έτσι; προσπάθησε την επόμενη φορά να τα αφήσεςι λιγότερο :) Μπορείς φυσικά να τα αλείψεις και πριν αλλά σκέψου ότι θα ανεβούν και άλλο οπότε με το άλειμα θα χεις καλύψει μόνο ένα 40 ίσως τα εκατό της συνολικής επιφανειας :)

    ReplyDelete
  38. το βουτυρο πρεπει να ειναι λιωμενο η οχι?

    ReplyDelete
  39. Παρά την ημικρανία που με ταλαιπωρεί μου έφτιαξες τη διάθεση και θα σηκωθώ να φτιάξω τσουρεκάκι!Πολλά φιλιά να είσαι πάντα καλά!(Τρίκαλα Θεσσαλίας)

    ReplyDelete
  40. Καλη επιτυχία καλή μου ...κοντοχωριανή! Σε φιλώ

    ReplyDelete
  41. στην πρωτη φαση οταν λες χυλος... εννοεις χυλος η κατι ποπυ μοιαζει πιο πολυ με ζυμη? γιατι εμας ετσι μας βγηκε και ακομα περιμενουμε να κανει φουσκαλες

    να περιμενουμε ή να ξεκινησουμε με νεα υλικα απ την αρχη?

    ελπιζουμε να το δεις αμεσα γιατρε!

    ReplyDelete
  42. Αν δεν σου κανε φουσκάλες τότε κάτι μου λέει όπτι η μαγιά ήταν μάπα. Ναι χυλός μάτια μου να είναι.

    ReplyDelete
  43. βασικα επειδη δεν ηταν ακριβως χυλος αλλα πολυ αραιη ζυμη δεν εκανε φουσκαλες εκανε ομως τρυπιτσες του στυλ ημουν φοσυκαλα κι εσκασα :-)

    αποφασισαμε να συνεχισουμε και αυτη τη στιγμη το αποτελεσμα περιμενει να ψηθει.

    οψομεθα

    ReplyDelete
  44. Λοιπόν!

    Είναι πε ντα νο στι μα !

    Δεν ειναι πολυ αφρατα βεβαια, δηλαδη δεν ειναι ετσι οπως στις φωτο με τοσες "ινες", αλλά πραγματικα δε μας πειραζει γιατι ειναι πολυ πολυ νοστιμα.

    Θα τα ξανακανουμε σε λιγες μερες, προσεχοντας το προζυμι αυτη τη φορα πιο πολυ και μετα θα τα εκθεσουμε

    (καλα με αλλο πλεξιμο βεβαια εγω τουλαχιστον. Μου βγηκε η πιστη και βγηκαν και αλλ αντ αλλων. Η φιλη μου που της πιανει πιο πολυ το χερι θα κανει το ιδιο)

    Ευγε ευγε ευγε !

    ReplyDelete
  45. 1. pos tha allaksi i ifi kai i geusi tou tsourekiou ama balo 100gr bouturo anti gia 50gr?
    2. Kai pos tha allaksi an balo kai tous 2 extra krokous? Exo kanonika auga (50gr). Ebales 2 auga kai 2 krokous gia kapoio allo logo, i aplos itan polu mikra ta auga pou eixes?

    ReplyDelete
  46. στον αερα ή στις αντιστασεις γινεται τοψησιμο???

    ReplyDelete
  47. Καλησπέρα
    Το εβαπορέ γάλα το αραιώνεις με νερό ή όχι;

    ReplyDelete
  48. Καλησπερα και απο εμενα!
    Φετος ειναι η πρωτη φορα που θανα κανω τσουρεκια.
    Θα τα ζυμωσω μονη μου γιαυτο θα ηθελα να ρωτησω τι εννοουμε οταν λεμε πως τραβαμε τη ζυμη και δεν τη ζυμωνουμε.Σε ολες τις συνταγες το διαβαζω αλλα δεν το καταλαβαινω,εψαξα και σε βιντεο και δεν το δειχνει.Ολοι λενε οχι ζυμωμα με μπουνιες αλλα τραβηγμα..αν δεν ειναι κοπος μπορει καποιος να μου αναλυσει λιγακι πως το κανουμε?Ειμαι αρχαρια και θα ηθελα πλυ να μου πετυχει..ευχαριστω πολυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. vaso,

      Eisai polu tuxeri...simera edikse o akis petretzikis pos na diplosoume to bouturo sti zimi meta to zimoma sto mixer. i diadikasia pou kanei o akis gia tin sintagi einai ligo diaforetiki apo auti pou einai grammeni sto blog edo, alla kai oi duo einai mia xara. Pisteuo pos einai kalitera na ta kaneis opos leei edo sto blog. To diploma einai akrivws to idio omos.

      http://www.megatv.com/proinomou/default.asp?catid=24399#toppage

      Giro sta 20 lepta einai pou diplonei to bouturo sti zimi.

      Kali epitixia!

      Delete
  49. Ευχαριστω παρα πολυ θα το δω!!!!Να σαι καλα :) Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση!

    ReplyDelete
  50. Εχω στεναχωρεθει πολυ γιατι δεν μου παει καλα η ζυμη!
    Εκανα το προζυμι με τα 150 γρ γαλακτος ολα οκ και μετα το προσθεσα στα αλλα υλικα οπως λεει η συνταγη..ομως το αλευρι ειναι πολυ και τα υγρα ελαχιστα με αποτελεσμα να μη πλαθεται με τιποτα..αναγκαστηκα να προσθεσω και αλλο γαλα και τα ασπραδια απο τα 2 αυγα που εβαλα μονο τους κροκους.Εχει βγει μια πολυ σφιχτη ζυμη που με το ζορι τη ζυμωνω και κολλαει..τι εχω κανει λαθος?Πως γινεται η ζυμη υγρη με τοσο λιγο γαλα?Εχω στεναχωρεθει ακομα δεν ξεκινησα και τα τσουρεκια απετυχαν..

    ReplyDelete
  51. Καλημερούδια!! δεν σας προλαβαίνω.

    Τα σχόλια σε περίπτωση που αναρωτιέστε δεν εμφανίζοντια αμέσως γιατί περνάνε από λογοκρισία. Ο λόγος είναι ότι δέχομαι πολλά spam αλλα μονο σε παλιότερα Posts οποτε έχω βάλει σε posts που είναι παλαιότερα των 3 μηνών να περνάνε πρώτα από έγκριση :)

    Λοιπόν, όχι το γάλα δεν το αραιώνουμε Τα τσουρέκια και γενικά οι ζύμες με μαγια δεν ψήνονται ποτε στον αέρα

    Την ζύμη με τα αυγά και τους κρόκους την έβγαλα μονη μου μετά από πολλές δοκιμες. Δεν ξέρω λοιπόν να σας πω τι θα γίνει αν βάλετε λιγότερο βούτυρο, η ένα ολόκληρο αυγό αντί των δυο κρόκων. Μην ξεχνάτε γλυκά μου ότι είμαι ερασιτέχνης μαγείρισσα σαν και εσάς.

    ναι κανονικά αν ακολουθήσουμε τις αναλογίες σε μια ζύμη με 500gr. αλεύρι μπαίνουν μονο 50 gr. βούτυρο αλλα όχι στο ελληνικό τσουρέκι. Επάνω θα το διορθώσω με την πρώτη ευκαιρία.

    Βούλα σε ευχαριστώ για το link με τις οδηγίες... Εγώ δυστυχώς δεν πρόλαβα να απαντήσω εγκαίρως.. Βάσω μου έβαλες 2 αυγά συν 2 κρόκους? λέω και ξαναλέω ότι όλα τα αλευρα δεν είναι το ίδιο. Αν λοιπόν είδες ότι η ζύμη σου βγήκε σφιχτή, πρόσθεσε γάλα. Μήπως όμως δεν την ζύμωσες καλά? Μια ζύμη πρέπει να ζυμωθεί αρκετά ώστε να απορροφήσει καλά τα υγρά. Μήπως μπερδεύτηκες και έβαλες επιπλέον αλεύρι στο προζύμι και δεν το αφαίρεσες από τα 500 gr. της συνολικής ποσότητας? Για δεστο κοριτσάκι μου.

    ReplyDelete
  52. Καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση!
    Επεστρεψα για να σας πω τι εγινε μετα την καταστροφη που ειχα :P
    Τελικα το εσωσα,εβαλα λιγο παραπανω γαλα και τα ασπραδια που ειχα κρατησει.Ζυμωσε για πααααααρα πολυ ωρα ο φιλος μου που εχει μπρατσα(εγω το κακομοιρο κουραστηκα :P ) και βουαλα τα τσουρεκια εγιναν υπεροχα!Ευτυχως γιατι ειχα στεναχωρεθει παρα πολυ.
    Η μονη χαζομαρα τελικα ειναι οτι τα εκανα με αερα και μου βγηκαν λιγο πιο στεγνα μεσα.Πηγαν να αρπαξουν επισης αλλα χαμηλωσα το φουρνο,εβαλα και αλουμινοχαρτο απο πανω και ολα οκ.Τελικα μετα απο ολες τις περιπετειες βγηκαν μια χαρα!Ευχαριστω για τη συνταγη πραγματικα ειναι πεντανοστιμα! :)

    ReplyDelete
  53. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ Η ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΑΦΑΝΤΕΣ......ΒΓΗΚΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝΕ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

    ReplyDelete
  54. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΩΣΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΕΞΩ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ.ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΧΑΛΑΣΕ ΟΛΗ Η ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΛΩΣΕ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ..... ΤΙ ΦΤΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;

    ReplyDelete
  55. Χμμμ δεν ξερω καλη μου. Μηπως τα αφησες πολυ ώρα;;

    ReplyDelete
  56. Kalimera,
    Etoimazomai na ftiaxo tsoureki me tin syntagi sou.
    Kali Anastasi
    Kleoniki apo Kolonia.

    ReplyDelete
  57. πραγματικά συγχαρητήρια έγιναν απίστευτα!θα ήθελα όμως λίγο ποιο λεπτη κρουστα .τι να κάνω γι αυτό?για να το πετύχω πρέπει να βάζω 50 η 100 γρ βούτυρο??

    ReplyDelete
  58. Γειά σου!!αν και εγώ δεν το καταλαβαινω γιατί μου φάνηκαν τέλεια που είπαν ότι τους ξινιζαν λίγο!υπαρχει περίπτωση και αν ναι ξέρεις τι φταίει??Α????και πώς είναι πιο αφράτα με 50 η 100 γρ βούτυρο??

    ReplyDelete
  59. Καλησπέρα, πραγματικά μου άρεσε πολύ η συνταγή και αποφάσισα να τα φτιάξω αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα. Το ζυμάρι δεν φούσκωσε όσο έπρεπε και η ζύμη δεν ήταν υγρή και απαλή. Ήταν πολύ νόστιμα αλλά δεν ήταν φουσκωτά και αφράτα. Τι μπορεί να έκανα λάθος?

    ReplyDelete
  60. Plisiazei kai fetos i ora kai mias kai eimaste Monaxiotises apo oti katalava kai oi duo tha ithela na me voithiseis.Poio aleuri agorazeis kai apo pou,poio vouturo (to megalutero mou provlima stin Germania einai oti den exo vrei sosto voutiro oute gia keik!!) kai pos lene telika ton kakoule (logika maxlepi den uparxei edo, sosta;). Se euxaristw polu ek ton proteron kai kales giortes.

    ReplyDelete
  61. Λέτε 10% του βάρους του αλευριου για μαγιά και βούτυρο επομένως ίση ποσότητα μαγιάς και βουτύρου. Στη συνταγή όμως αντί να γράψετε 50 βούτυρο γράφετε 100, το διπλάσιο δηλαδή. Τι ισχύει από τα δύο?

    ReplyDelete
  62. Καλησπερα και απο μενα.
    Εδω και 5 χρονια κανω τσουρεκια, αλλα οχι μονο το Πασχα, σε ολη τη διαρκεια της χρονιας.
    Εχω 4 παιδια,οποτε με τα τσουρεκια εχω παντα μια ενναλακτικη!!
    Αλλοτε τα πετυχα αλλοτε οχι και τοσο. Πλεον εχω αποκτησει μια εμπειρια και εκανα αναζητηση σε μυστικα και επεσα στην αναρτηση σου που τη βρηκα εξαιρετικη.
    Τοσο που με ξεσηκωσες....αν δεν ηταν κλειστα σημερα τα μαγαζια για αλευρι ...θα τα δοκιμαζα τωρα.
    Να σου κανω και γω την ερωτηση μου.
    Απο τον Αυγουστο μετακομισαμε εδω στη Γερμανια, και μεχρι τωρα χρησιμοποιουσα το 405 αλευρι ,γιατι δεν ηξερα ποιο αλλο να παρω. Εδω μου εβγαινε η ζυμη λιγο πιο μαλακη και φανταζομαι οτι ειναι απο το αλευρι. Ειδα στα υλικα οτι λες 550, να υποθεσω οτι ειναι για Γερμανια? Μπορω να το βρω σε οποιοδηποτε market? Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω κοιταξει για αλλους τυπους αλευριου και δεν γνωριζω και τοσο καλα τη γλωσσα.
    θα περιμενω την απαντηση σου
    απο Stuttgart
    Χριστινα

    ReplyDelete
  63. Λοιπόν σήμερα, αφού αγόρασα αλεύρι 550, δοκιμάζω τη συνταγή σου. Όταν τελειώσω θα ξανασχολιασω

    ReplyDelete
  64. Καλησπέρα, μπορείτε να μου πείτε ποια κουζινομηχανη χρησιμοποιείτε? Γτ ενδιαφερομαι να αγοράσω και δεν εχω βρει :)

    ReplyDelete
  65. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στην κυρία που με έμαθε να φτιάχνω τσουρέκι!
    Μαστιχωτο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Κ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ!
    Όποιος την ακολουθήσει έχει σίγουρη επιτυχία!!!

    Σας ευχαριστώ πολύ! Τα τσουρέκια μου εγιναν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

    ReplyDelete
  66. Καλησπέρα,

    Τα αυγά γιατί τα μετράς στα υγρά; Γράφεις ότι η αναλογία είναι 2:1 αλεύρι:υγρά και στο παράδειγμα λες 500 γρ. αλεύρι, 150 γρ. γάλα και 2-3 αυγά. Υποθέτοντας ότι ένα αυγό έχει κατά μέσο όρο 50 γρ. βάρος, προκύπτουν 2 αυγά για τα 100 γρ. υγρά που υπολείπονται. Τα αυγά, όμως, έχουν νερό σε ποσοστό 74%. Επίσης, θα ήθελα αν έχεις να προτείνεις βιβλιογραφία για όλα αυτά τα ωραία.

    ReplyDelete
  67. Royal Coconut, Χριστός Ανέστη!
    Ευχαριστούμε για το μοίρασμα των συμβουλών!
    Μια ερώτηση έχω μόνο:λες ότι τα τσουρέκια δεν ψήνονται στον αέρα. Ο Τερκενλής σε βίντεο δείχνει ψήσιμο με αέρα κι είναι επαγγελματίας, άρα τί από τα δύο ισχύει; Επίσης, ο δικός μου φούρνος λειτουργεί ΜΟΝΟ με αέρα (!), εγω9 όμως έτσι τα ψήνω. Έχεις κάτι να προτείνεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λοιπον, γενικά ισχύει πως οι ζυμες με μαγια δεν κάνει να ψηθούν σε αέρα γιατί ο αερας ειναι πολυ πιο επιθετικος απο οτι οι αντιστασεις. Που σημαινει πως το ζυμαρι θα στεγνωσει πιο γρηγοα και θα ξεραθει και δεν θα προλαβει να φουσκωσει οπως πρεπει. Ο τερκενλης φανταζομια πως δεν εχει ενα οποιοδηποτε φουρνακι αλλα προηγμένης τεχνολογιας με ατμό. εσυ μπορεις να τα ψησεις, εφοσον δεν εχεις αλλη επιλογη, βάζοντας στο πατο του φουρνου ενα κατσαρολακι με νερο ώστε ο αερας που κυκλοφορει κατα τη διαρκεια του ψησιματος να μην ειναι ξηρος. Παρολλα αυτα μου κάνει εντυπωση που ο φουρνος σου λειτουργει μονο με αέρα...

      Delete
  68. Αν ένας οικιακός φούρνος έχει ρύθμιση μόνο με αέρα, τί γίνεται; δεν κάνουμε τσουρέκια;!

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails