Monday, March 22, 2010

Μπρασάτο (Μοσχάρι ψητό)

Καλημερούδια!

χτες δυστυχώς δεν βρήκα το χρόνο να σας δώσω την συνταγή για το μπρασατο αλλα έτσι και αλλιώς σαν καλοί χριστιανοί νηστεύετε ... ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ????????

Το μπρασατο είναι ιταλικό φαγητό και ουστιαστικά είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος το οποιο μαγειρεύεται κάμποσες ώρες παρέα με ένα βαρέλι κρασί. Σημασία εδώ έχει το κρέας να είναι καλυμμένο από tο ζουμί ώστε να μην στεγνώσει. Επειδή η γάστρα μου είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μου φτάνε ούτε το βαρέλι κρασί για να καλύψει το κρέας, προτίμησα να το φτιάξω στην κατσαρόλα. Επίσης, επειδή έχουμε και παιδάκια στο σπίτι, προτίμησα να αντικαταστήσω την μιση ποσότητα κρασιού με ζωμό κρέατος. Τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται καθαρά από σας και από τα γούστα σας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το βάρος του κρέατος. Ανά κιλό είναι περίπου 1,5-2 ώρες ψησίματος. Το κρέας γίνεται σκέτο βούτυρο και δεν θα χρειαστείτε ούτε καν μαχαίρι γιά να το κόψετε.

Πάμε στην συνταγή?




Mπρασατο (Brasato)

1,5 Kg. Μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο)
1 μπουκάλι καλο κόκκινο κρασί (750 ml) η
400 ml κόκκινο κρασί και
350 ml ζωμό κρέατος
1/2 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα
2 μπαχάρια
10 κόκκους πιπέρι
4 κλωναράκια θυμάρι
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
2 μεγάλα καρότα
3 κλωνάρια σελίνου
3 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι λάδι η
3 κουταλιές λάδι και
3 βούτυρο
1 κονσέρβα ντοματάκια
4 λιαστές ντομάτες
1 κουταλια περίπου αλάτι



Ρουφάμε λίγο κρασάκι να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας. "χοντροκοβουμε" τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές καλά. Δεν το τρυπάμε με το πιρούνι για να το γυρίσουμε παρα το πιάνουμε με δυο κουταλια η με την ειδική τσιμπίδα. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τις λιαστές ντομάτες, τα ντοματάκια και τα μπαχαρικά και τα καβουρδίζουμε όλα μαζί για λίγο ακόμη. σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό. Αλατίζετε. Αν έχετε μικρή γάστρα, τότε το βάζετε εκεί και το ψήνεται στους 150 βαθμούς για περίπου 5 ώρες, στους 180 για περίπου 3 ώρες. Εννοείται η γάστρα σκεπασμένη. Αν αποφασίσετε να το κάνετε στην κατσαρόλα, όπως εγώ, τότε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρείται από την κατσαρόλα και στραγγίζετε το ζουμί. Ξαναβάζετε την σάλτσα στο μάτι και την βράζετε μέχρι να μείνουν τα 2/3. Κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρεται με την σάλτσα.

Τώρα, με τι μπορείτε να το συνοδέψετε. Πέρα από πουρέ πατάς η Tagliatele θα πήγαινε εξαιρετικά Polenta (Σιμιγδάλι καλαμποκιού) με παρμεζάνα την οποια θα τηγανίσετε ελαφρά στη τηγάνι σε λίγο βούτυρο με μερικά φυλλαράκια φασκόμηλου.. την συνταγή θα σας την δώσω αργότερα γιατί τώρα πρέπει να δουλέψω και λίγο...

10 ώρες μετά.....

Ρόμβοι από πολέντα

100 γρ. Σιμιγδάλι καλαμποκιού (Πολέντα)
300 μλ ζωμό λαχανικών
50 μλ Γάλα
1 ματσάκι βότανα της αρεσκείας σας ψιλοκομμένα (σχοινόπρασο, βασιλικός, φρέσκια ρίγανη κτλπ) ή
100 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι
50 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές βούτυρο
μερικά φύλλα φασκόμηλου (αποξηραμένα)




Βάζετε το γάλα με το ζωμό και το αλάτι να βρασουν. Πασπαλίζετε με την πολέντα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. προσθέτετε τα βότανα ή τις ελιές και την παρμεζάνα και ανακατεύετε καλα. Απλώνετε το μείγμα σε μια λαδωμένη επιφάνεια έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Καότε το βούτυρο σε ενα μεγάλο τηγάνι και αφού κόψετε την πολέντα σε ρόμβους την καβουρδίζετε μαζί με τα φύλλα φασκόμηλου για ένα λεπτο απο κάθε πλευρά. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά! Είναι όνειρο! Τρώγονται ακόμα και σκέτα πασπάλισμένα με μπόλικη παρμεζάνα!!

καλή όρεξη

9 comments:

  1. Εκτός από τη γεύση του, φαντάζομαι και το άρωμα του! Θα είναι πεντανόστιμο! Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  2. και εγώ θέλωωωωωωωω! και το κρέας και την πολέντα βεβαίως βεβαίως! αχ βρε Βασιλική τι ωραία πράγματα που φτιάχνεις! ευγέ!

    ReplyDelete
  3. Λοιπον την πολέντα την ανακάλυψα πριν κατι μηνες επειδη ψαχνομουν με υγιεινες διατροφές κλπ κλπ

    εχω ενθουσιαστει. Ειναι λένε το φαγητο του φτωχου στην Ιταλία αλλα τι με νοιαζει?

    κι εγω φτωχο στην ελλαδα ειμαι

    εχω κανει πολλες συνταγες απο πιτσες μεχρι τυροπιτες (βασικα εχω κανει μονο αυτα τα δυο αλλα πολλές φορες) και πάντα το αποτελεσμα με ενθουσιαζει

    μια φορα μαλιστα τηγανισα κομματακια (πολυ light εκδοχη αυτου που προτεινεις) και τα σερβιρα μεζε για τσιπουρο σε εναν θειο/μπαρμπα που μας επισκεφτηκε.

    Λοιπον θα δοκιμαστει και αυτη η συνταγη και εννοειται το κρεας. Το ζηλευω τρελα

    ReplyDelete
  4. εγραψα ενα ολοκληρο comment και δε το βλεπω αρα πρεπει να το ξαναγραψω και ζητω προκαταβολικα συγνωμη αν το πήρες 2 φορες

    Ελεγα λοιπόν οτι ανακάλυψα την πολέντα πριν λιγους μηνες που ψαχνομουνα πολυ με την υγιεινη διατροφη κλπ

    'Ελεγα επίσης ότι είναι το φαι του φτωχου στην Ιταλια αλλα εμενα δε με πειραζει καθολου γιατι κι εδω στο ελλάντα φτωχα ειμαστε

    Έλεγα επίσης ότι την εχω δοκιμασει σε διάφορες συνταγές πχ πίτσα και τυρόπιτα ακόμα και μεζε σε τσιπουρο (σε μια πιο λαιτ εκδοχη απ τη δικη σου εδω)

    ελεγα τέλος οτι θα δοκιμαστει άμεσα και αυτη συνταγη όπως και το κρεατακι

    να σου δωσω και την ασχετη πληροφορια της ημερας? ο εγκέφαλος λέει του ανθρωπου αναπτυχθηκε περισσότερο απ του πιθήκου γιατι ετρωγε κρέας ενω ο πίθηκος οχι.

    και λεω εγω τωρα... μηπως στη φυση ολοι προοριζοταν για φυτοφαγα και ο ανθρωπος ειναι απλα ενα λαθος της φυσης? επειδη καποιος Μ****Σ πίθηκος καποτε εφαγε εναν άλλο?

    αυτα και σορρυ για το ασχετο της κουβεντας αλλα πρωτον με εμπνεεις και δευτερον ειναι περασμενη η ωρα

    ReplyDelete
  5. χαχα.. είσαι απίστευτη! Τα σχόλια σε πολύ παλαιά ποστ περνάνε π΄ρωτα αο λογοκρισία γιατί είναι τα αγαπημένα τον σπ'αμερς που θέλουν να μου πουλήσουν βιάγκρα και τα συναφη :)) Να σου πω τίποτα δεν αποκλείεται.. για το πίθηκο που αναφέρεις. όσο για την πολέντα εμείς την τρώγαμε απο μικρά.. φτωχοί γαρ.. αντί φύλλου στην χορτόπιτα γνωστή στ μέρη μας και ως πλαστός. Τον έχεις ακουστά; Αν πας Καρδίτσα να πας στο σπιτικό να τον δοκιμάσεις.. αλλιώς να ανεβάσω μια συνταγή ρε παιδί μου... φιλιά και συνέχισε να γράφεις λέμε!

    ReplyDelete
  6. εννοειται οτι τον εχω ακουστα τον εχω φαιε κιολας, εχω μια πολυ φιλη απο τα μερη σας και μου τον εμαθε οπως και την "μπατζινα" καλα το λεω?

    ReplyDelete
  7. σε βρίσκω σούπερ! Αφού έμαθες και την μπατζίνα ο σκοπός σου σε αυτη τη γη έχει εκπληρωθει !

    ReplyDelete
  8. :-D

    με την ευκαιρια να σου πω οτι στην ηπειρο τον πλαστο τον λεμε μπατσαρια και τον κανουμε με αλευρι γιαουρτι κ ξυνογαλα

    τωρα ή πιο πλουσιοι ειμαστε σε σχεση με καρδιτσα που δεν το νομιζω (φτωχοτερη περιφερεια ηπειρου γαρ) ή ειχαμε πολλους μαυραγοριτες

    ReplyDelete
  9. Το χω βγάλει τα μάτια αυτές τις ημέρες με την καθυστέρηση έτσι; Συγνώμη αλλά ήμουν Ελλαδα και έλιωνα στον υπνο! Η εκδοχή σου μου αρέσει πολύ. Θα μου στείλεις συνταγή;;;

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails