Wednesday, March 17, 2010

Σαρακοστιανά

Καλημερούδια!! Χτες δεν πρόλαβα να μπω γι αυτό θα σας τα γράψω σήμερα όλα μονοκοπανιά. Αφορμή για το σημερινό post ήταν το τραπέζι που κάνα πριν από λίγο κάιρ σε φίλους καλους και αγαπημένους και προπαντός νηστεύοντες. Πάμε?

Ας αρχίσουμε από τους αγαπημένους μου Γίγαντες πλακί. Ο Nίκος μπορεί να μην ξέρει να μαγειρεύει αλλα εδώ 13 χρονια που είμαστε μαζί δεν έχει σταματήσει να μου λέει με κάθε ευκαιρία για ένα καταπληκτικό ταψί γίγαντες που είχε κάνει μια φορα και ένα καιρό και που από τότε δεν έχει ξαναφάει καλύτερους. . Είχε σωθεί το ζουμί τους λέει και ήταν απίστευτα μελωμένοι .... λες και έτρωγες κρέας.....Το περίεργο της υπόθεση είναι ότι ποτε όσο είμαστε μαζί δεν τους έχει ξαναφτιάξει οποτε .... αν θέλουμε το πιστεύουμε αυτό.. Εγώ αντίθετα τους φτιάχνω συχνά... παρατήρησα όμως ότι οι γίγαντες που αγόραζα από το γερμανικό υστερούσαν σε ποιότητα από τους ελληνικούς η τους τουρκικούς, προφανώς λόγο κλίματος. Πάμε στην συνταγή λοιπόν για υπέροχα χυλωμένους, πεντανόστιμους γίγαντες πλακί




Γίγαντες στο φούρνο
για 4 άτομα

300 gr γίγαντες
2 κουταλιές τοματοπελτέ
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 koutalaki paprika
2 πιπεριές κόκκινες μεγάλες σε λωρίδες
1/2 κουταλια ρίγανη
1 κουταλια αλάτι

Πλένουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε τουλάχιστον 12 ώρες πριν σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τους βάζουμε να βράσουν μαζί με το νερό στο οποιο φούσκωσαν καθώς και όσο χρειαστεί ακόμα για να τους καλύψει. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ξαφρίζουμε. Εγώ τους βράζω στην χύτρα για περίπου 25 λεπτά. Στην συνεχεια τους αλατίζω, ρίχνω την σάλτσα, την paprika, το μισό το λάδι, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τους χύνω σε μια λαμαρίνα φούρνου. Πασπαλίζω με την ρίγανη και τους ψήνω στους 200 βαθμούς για αλλα 30 λεπτά. 15 λεπτά πριν τους βγάλω τους περιχύνω και με το υπόλοιπο λάδι. Έτοιμοι.

Και πάμε στην επομενη συνταγή η οποια είναι και η αγαπημένη μου. Την συνταγή αυτή μου την έδωσε η Λυδία την οποια είχα την τύχη να γνωρίσω μέσω του Hungry.gr. Την προτελευταία φορα που ήμασταν σπίτι της , πέρα από τα αλλα όμορφα πραγματάκια που είχε μαγειρέψει για μας, είχε κάνει και μια σαλάτα με ωμά λαχανικά η οποια ήταν απίστευτη! Φυσικά δεν θα μπορούσα να την κρατήσω για τον εαυτό μου και σας την παραδίδω αυτούσια όπως μου την έγραψε.

Σαλάτα με ωμά λαχανικά

"Καλημερούδια και sorry :( για την καθυστέρηση!! Χτες όταν ξεμπέρδεψα με το μεσημεριανό των παιδιών, ήταν αργά και σκέφτηκα πως θα έχεις φύγει από τη δουλειά!
Ιδού λοιπόν η σαλάτα με τα ωμά λαχανικά, παρμένη από τα Σαρακοστιανά (των Κοκκίνου, Κοφινά, εκδ. Ακρίτας):

Σαλάτα με ωμά λαχανικά Raw vegetables salat



Για 8-10 άτομα:

1 μέτριο μπρόκολο και ένα μικρό κουνουπίδι, σε φουντίτσες (μικρά κομμάτια λέει, βάζω και μη φουντίτσες)
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
2-3 καρότα σε λεπτές φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες (έχω βάλει και πράσο αντ' αυτού, πολύ ωραίο)
2 μικρά κολοκυθάκια, επίσης σε φετούλες
Έχω βάλει και φινόκιο, γενικώς μπορείς να παίξεις με τα λαχανικά. Μη βάλεις λάχανο, μια φορά είχα βάλει και έγινε χάλια.

Βάζουμε τα πάντα σε ένα μεγάλο μπωλ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Για τη σάλτσα χτυπάμε στο μπλέντερ:
μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη (έβαλα κανονική)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μισό φλυτζ. ξύδι
1,5 φλ. λάδι (είναι πολύ, βάζω 1 το πολύ, αν θυμάμαι καλά)
2 κουτ. σούπας μαυροκούκι (είναι επίσης πάρα πολύ, εκτός αν τρελαίνεσαι και το φας μόνη σου, αλλιώς αν είναι να το φάνε κι άλλοι, βάλε μισή κουταλιά)

Αφήνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα τουλάχιστον 3 ώρες. Την άλλη μέρα είναι νοστιμότερη, γιατί έχουν ρουφήξει, είναι δε από τα εδέσματα που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βάλω φρένο, προφανώς λόγω της ζάχαρης.

Καλή επιτυχία, αν και θα έλεγα περίμενε το μαυροκούκι.

Καλήν ημέρα! "

Τελικά δεν περίμενα το μαυροκούκι γιατί στο μεταξύ βρήκα, μετά από πολύ ψάξιμο ομολογουμένως, ότι το μαυροκούκι είναι το λεγόμενο Schwarzkümmel, το οποιο βρήκα επίσης στον τούρκο. Δυο φορες που έκανα την σαλάτα μέχρι τώρα, παρέλειψα το κρεμμύδι και τις πιπεριές και πρόσθεσα καρότο. Γενικά τα λαχανικά που προτιμώ γι αυτή τη σαλάτα είναι τα μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκι, καρότο και φινόκιο. Την πρώτη φορα την δοκίμασα με κανονική μουστάρδα και μυλόξιδο, την δεύτερη με κόκκους μουστάρδας και κανονικό ξύδι. Την πρώτη φορα μου άρεσε πιο πολύ. Για ζάχαρη χρησιμοποίησα μαύρη και ακατέργαστη. Επίσης να πω ότι πρέπει να την φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα την σερβίρετε. Ζεστη δεν είναι και τόσο wow.

και πάμε στην τρίτη συνταγή για σήμερα. Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη. Την συνταγή την έχω από την πεθερά μου και πάλι. Αυτή ψήνει τις μελιτζάνες στο "πετρογαζ" με αποτέλεσμα η σαλάτα να έχει μια υπεροχη καπνιστή γεύση. Όνειρο! Εγώ αυτή τη φορα τις έκανα στο φούρνο και προς το τέλος άναψα το grill ώστε να ..καρβουνιάσουν λίγο μπας και αποκτήσουν έτσι την καπνιστή γεύση. Βασικά δεν ήταν άσχημη.. ισα ισα θα λέγα.... ορίστε λοιπόν η συνταγή :

Mελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη

3 μεγάλες μελιτζάνες
1 ντομάτα μεγαλούτσικη κομμένη σε κυβακια
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη




Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζετε η τις κόβετε στην μέση και αδειάζετε το εσωτερικό τους. με την βοήθεια ενός μαχαιροπίρουνου τις κόβετε σε κομματάκια, όχι πολύ μικρά. Την "ανακατευτε" με τα υπόλοιπα υλικά. Την αφήνετε να τραβήξει για τουλάχιστον μιση ώρα πριν την σερβίρετε.

xm με τι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε? aaa... με τους ρεβυθοκεφτέδες..... συνταγή της πεθεράς μου και αυτή....

Ρεβυθοκεφτέδες

100 gr. ρεβίθια ξερα η μια κονσέρβα 450 gr.
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο περίπου
1/2 κούπα αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικην
aλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα




Αν χρησιμοποιήσετε ξερα ρεβίθια τότε θα πρέπει να τα βάλετε από την προηγουμενη σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα θα τα βράσετε ώστε να μαλακώσουν λίγο. Σε κάθε περίπτωση, οποια και να πάρετε θα πρέπει να τa αλέσετε στο μπλέντερ. Όχι πολύ, ισα ισα να θρυμματιστούν κάπως. Τους ανακατεύουμε με τά υπόλοιπα υλικά και τους αφήνουμε για κάνα μισάωρο να τραβήξουν. Τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, όχι πολύ καυτό για να μην καούν απέξω και μέσα μείνουν άψητοι. Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν ελαφρά.

Και πάμε στους κολοκυθοκεφτέδες. Είτε με αυγό, είτε χωρίς, είναι από τα αγαπημένα μου... κεφτεδοειδή :))

Κολοκυθοκεφτέδες

2 κολοκυθάκια τριμμένα
1/2 ριζα μαράθου τριμμένη
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικην
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα




Η παρασκευή είναι απλή. Απλά τα ανακατεύετε όλα μαζί, αφήνετε το μείγμα λίγο να τραβήξει, έτοιμο!! Τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι , όχι πολύ καυτό. Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν ελαφρά.

όχι δεν τελειώσαμε ακόμα.. έχω πολεεεεεεs ακόμα συνταγές.

μανιτάρια σοτέ

500 gr. μανιτάρια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα




νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σύντομη συνταγή για σήμερα αλλα παρόλα αυτά νόστιμη. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια είτε με το ειδικό βουρτσάκι είτε με λίγο χαρτί κουζίνας. Σε καμια περίπτωση δεν τα πλένουμε. Τα κόβουμε σε φέτες και τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά και αφού τα αλατοπιπερώσουμε τα ανακατεύουμε με τα φύλλα βασιλικού και το μπαλσάμικο. Έτοιμα.

Mμμμ τι άλλο? A ναι... πιπεριές τουρσί! Ταμπού για όσους δεν τρώνε σκόρδο....

Πιπεριές τουρσί

500gr. πιπεριές κόκκινες τύπου φλωρίνης
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
4 κουταλιές ξύδι
αλάτι, πιπέρι



Ψήνουμε τις πιπεριές στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Στην συνεχεια τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τάπερ
και κλείνουμε το καπάκι. Μπορείτε αν θέλετε να τις βάλετε και σε μια σακούλα καταψύξεως την οποια και θα κλείσετε αεροστεγώς. Οι πιπεριές πρέπει να "ιδρώσουν" ώστε να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Τις αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά περίπου. Στην συνεχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες. Χτυπάμε τα υλικά του dressing όλα μαζί και περιχύνουμε με αυτό τις πιπεριές. Στο ψυγείο φυλαγμένες κρατάνε μέχρι και μια εβδομάδα. Ouf.. νομίζω ότι αρκετά σας ζάλισα για σήμερα.. θα επανέλθω αύριο πάλι.... έχουμε ακόμα σπανακόπιτα, Χούμους χωρίς ταχίνι, πατάτες a la crem και..... και...δεν θυμάμαι τι άλλο...........

2 comments:

  1. ρεβυθοκεφτεδες κολοκυθοκεφτεδες και μελιτζανοσαλατα μπορω να τρωω μεχρι να σκασω...και ενω τα 2 ξερω να τα φτιαχνω δεν ειχα συνταγη απο τους ρεβυθοκεφτεδες αλλα τωρα θα την κρατησω!!!

    ReplyDelete
  2. ego pethaino gia melitzanosalata!!! En kalokairi oloklhro etroga epi kathimerinhs vaseos sxedon mono melitzanosalata..... kai meta ola ta ypoloipa :))

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails