Tuesday, February 9, 2010

American Apple Pie (αμερικανικη σκεπαστή μηλόπιτα )

Καλημέρα καλημέρα!

καταρχήν να σας πω ότι ο φούρνος μου τελικά δεν έχει τίποτα. Χτες φάγαμε και πάλι καταπληκτικές, λεπτές, ροδοκόκκινες πίτσες! δεν ξέρω που ήταν το πρόβλημα προχτές... ίσος και να το μάτιασαν! Ακούς Λυδία??????? Θα το περάσω παρόλα αυτά από λίγο λάδι σήμερα.

Σήμερα λέω να σας δώσω την συνταγή για την αμερικανικη μηλόπιτα. Η παρασκευή της πανεύκολη και η νοστιμιά της ασύγκριτη! Ειδικά την άλλη μέρα είναι το κάτι άλλο!







Χρειαζόμαστε λοιπόν:

Για τη ζύμη

300gr. αλεύρι
225 gr. βούτυρο
80 ml παγωμένο νερό μπουζι
μια πρέζα αλάτι
5 κουταλιές ζάχαρη

Για την γέμιση

1 kg μήλα διαφορες ποικιλίες
150 gr. ζάχαρη
2/3 του κουταλιού κανέλα
4 κουταλιές αλεύρι
σταφίδες για όσους θέλουν

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μεγάλα κομμάτια. Όσο πιο μεγάλα τα κομμάτια τόσο πιο καλή θα σας γίνει η ζύμη. Δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα στο μέγεθος του μπιζελιού περίπου. Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό. Θα παρατηρήσετε ότι τα ψίχουλα της ζύμης θα γίνουν αυτομάτως μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Μπορεί το μείγμα να φαίνεται ψιχουλιαστο, αν πατήσετε όμως με το δαχτυλάκι σας θα δείτε ότι η ζύμη γίνεται συμπαγής και δεν διαλύεται. Παρόλα αυτά, για να είμαστε 100% σίγουροι ότι η ζύμη έχει την κατάλληλη υφή, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για κάνα 2wρο. Την βγάζουμε και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο περίπου 40x30. Την διπλώνουμε και την ξανανοίγουμε. Αυτό το κάνουμε 5-6 φορες. Ουσιαστικά είναι μια εύκολη σφολιάτα. Τέτοια περίπου θα πρέπει να είναι και η υφή της μετά το ψήσιμο. Αλλιώς είναι μια απλή ζύμη mprize. Την τυλίγουμε πάλι σφιχτά σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες. Το βούτυρο θα πρέπει να παγώσει καλά ώστε η ζύμη να ανεβεί και να σχηματίσει τις διαφορες στρώσεις.











Όταν η ζύμη θα είναι έτοιμη προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χωρίζετε την ζύμη σε 2 ισα μέρη. Ανοίγετε το πρώτο φύλλο και καλύπτετε με αυτό μια τάρτα με διάμετρο 26 cm περίπου. Τα πλαϊνά θα πρέπει να περισσεύουν. καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το αλεύρι με την ζάχαρη και την κανέλα. Το αλεύρι είναι για να δέσει το ζουμί από τα μήλα και να το μελώσει. Αλλιώς θα χετε μια σούπα στην φόρμα σας. Αν βάλετε και σταφίδες θα πρέπει να μειώσετε την ζάχαρη στο μισό. Λίγο πριν να στρώσετε τα μήλα στην φόρμα τα ανακατεύετε με το μείγμα της ζάχαρης. Τα στρώνετε στην φόρμα. Ανοίγετε την δεύτερη ζύμη σε φύλλο και καλύπτετε με αυτό τα μήλα. γυρίζετε τις άκρες από την ζύμη στην forma προς τα πάνω και τα πατάτε με την αποπάνω ζύμη. Φορμάρετε τις άκρες είτε σε στριφτάρι είτε με το κλασσικό σχέδιο της μηλόπιτας. Δηλαδή, με τα δυο δαχτυλάκια του αριστερού σας χεριού κρατάτε κόντρα την ζύμη απ την έξω μεριά και με τον δείκτη του δεξιού σας σπρώχνεται την ζύμη από μέσα προς τα έξω. Aντιλαβου?




Προσπάθησα να το φωτογραφίσω αλλα δεν ξέρω αν φαίνεται. Λίγο δύσκολο και να έχεις και τα δυο χερια πιασμένα και να φωτογραφίζεις.... Χαράζετε την τάρτα από πάνω αλλιώς θα σας σκάσει. Αλείφετε με αραιωμένο κρόκο αυγού. Ψήνετε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς και για αλλα 25 λεπτά στους 180. Την αφήνετε να κρυώσει και την εξαφανίζετε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό βανίλια η σαντιγύ! Ακόμα και σκέτη όμως είναι ένα όνειρο.

5 comments:

  1. Φρου φρου γειά σου. Εγώ προτιμώ να την τσακίσω σκέτη, όσο για τις οδηγίες φορμαρίσματος μια χαρά τα κατάφερες στην φωτο.Να σε ρωτήσω όμως κάτι? Αν την φτιάξουμε με έτοιμο φύλλο σφολιάτα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα? Σε ρωτάω γιατί μερικές φορές με πιάνει οξεία τεμπελίτιδα. Αντιλαβού?
    Γεια στα χεράκια σου. Υπέροχη συνταγή.Παίρνω άδεια να αντιγράψω την φωτό φορμαρίσματος,

    ReplyDelete
  2. Εγώ πάλι που είμαι τεμπέλα με τα όλα της πάντα την φτιάχνω ανοιχτή τη μηλόπιτα ~ που να τρέχω τώρα να ανοίγω φύλλα...
    ΄Οπως κατάλαβες, έχω πρασινίσει από τη ζήλεια μου για την φοβερή σου μηλόπιτα!
    γειά στα χέρια σου...

    ReplyDelete
  3. Καλημερούδια κορίτσια! Εριφύλη μου δεν νομίζω να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Πρώτον γιατί η έτοιμη σφολιάτα έχει μια εντελώς διαφορετική υφή και γεύση από αυτή που δίνω εδώ. Δεύτερον η έτοιμη σφολιάτα θα παπαριασει με το που θα αρχίσουν να ψήνονται τα μήλα. Την φώτω τι την θέλεις? Betty μου δεν είναι καθόλου δύσκολη. Απλά πρέπει να την ανοίξεισ σε φύλλο και να την διπλώσεις καναδυό φορες. Το λιμάρισμα του γαλλικού παίρνει περισσότερο χρόνο :))

    ReplyDelete
  4. λιποθυμάω.... καλέ φρουφρου γιατί μου το έκανες αυτό πρωϊ πρωϊ? που να τρέχω τώρα για μηλόπιτα σε ετοιματζίδικα που έχουν μόνο frozen! τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!!

    ReplyDelete
  5. Πάντα φτιάχνω την Αμερικάνικη μηλόπιτα ευχαριστούμε για την συνταγή σου.Θσ την φτιάξω αύριο.😃

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails