Monday, November 16, 2009

Schweinebraten mit Knoedel (σβαινεμπρατεν με Knoedel)

taraaaa! να μαι πάλι. αυτή τη φορα με μια γερμανική και συγκεκριμένα βαυαρική συνταγή!




Την ιδέα μου την έδωσε η χρυσάνθη, μια ευγενική ψυχή που μάλλον με διαβάζει και μάλλον με θεωρεί και προκομμένη μαγείρισσα!
Είχα ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν να κάνω το συγκεκριμένο φαγητό αλλα το κρέας μου βγαίνε μάπα! δεν ξέρω αν έφταιγε η ποιότητα του κρέατος η η ποιότητα των γνώσεων μου γύρω από αυτό το φαγητό!



Αυτή τη φορα όμως πέρα το ότι αγόρασα ένα καταπληκτικό κομμάτι κρέας από το χασάπη μου, το ψαξα και πολύ! και ιδού το αποτέλεσμα!
Ο άντρα μου λάτρης του συγκεκριμένου φαγητού μου είπε ότι ήταν υπέροχο..δεν είναι πολύ καλός??? Και όχι δεν το είπε για να χει το κεφάλι του ήσυχο!

Για 6 άτομα
1500 gr Schweineschulter (στη φωτό το 11)με το λίπος και την πέτσα του κομμένη σε ρόμβους





3 κουταλιές βούτυρο


3 κλωνάρια σέλινο


1 πράσο


4 καρότα


3 κρεμμύδια


4 σκελίδες σκόρδο


3 κλωναράκια θυμάρι


2 κλωναράκια δεντρολίβανο


μερικούς κόκκους πιπέρι


αλάτι


0,5 l μαύρη μπύρα


3 δαφνόφυλλα


1 l. ζωμό λαχανικών η κρέατος


λίγο corn flour η αλεύρι για το δέσιμο της σάλτσας




Λοιπόν. Καταρχήν κόβουμε το δέρμα του ping μας σε ρόμβους χωρίς αυτοί να φτάσουν μέχρι το κρέας. Το βάζουμε σε ένα σκεύος με το λίπος προς τα κάτω και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτεται ισα ισα το λίπος. Το αφήνουμε έτσι για δυο ώρες. Άλλωστε το κρέας πριν να μαγειρευτεί πρέπει να ρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

μετά τις δυο ώρες, το βγάζουμε, το σκουπίζουμε καλά καλά και αφού το αλατοπιπερώσουμε καλά και ανάμεσα στις σχισμές, το καβουρδίζουμε από όλες τις πλευρές, εξού αυτής της πέτσας, καλά.
Το τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.


Στο τηγάνι που το καβουρντίσαμε, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα καθώς και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών και την μπύρα.
προσθέτουμε τα λαχανικά με το ζουμί στο κρέας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. μετά τα 30 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλες 2 περίπου ώρες. Σ αυτές τις δυο ώρες, περιχύνουμε το κρέας μας συχνά πυκνά με το ζουμί του. Πιο πριν όχι!


μετά το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε τη σάλτσα. Πολλοί συνηθίζουν να πολτοποιούν και τα λαχανικά μαζί με το ζουμί ...εμενα προσωπικά δεν μου αρέσει. Εγώ θέλω κανονική σάλτσα στο πιάτο μου και όχι νιάνια μωρού.

Οποτε σουρώνω τα λαχανικά και το ζουμί το βράζω μέχρι να μείνουν περίπου τα 2/3. κατόπιν ξαναμπαχαριζω αν χρειαστεί και δένω τη σάλτσα με λίγο kornflour η με αλεύρι το οποιο έχω κάψει πριν σε λίγο βούτυρο. Καλά είναι να αφήσετε το κρέας περίπου μια ώρα να καθίσει πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Για τα knoedel τώρα

περίπου 300 γραμμάρια ψίχα άσπρου ψωμιού (εδώ είναι περίπου 8 ψωμάκια μικρά)
300 gr. γάλα καυτό
30 gr. βούτυρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αυγά
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο


Λιώνουμε το βούτυρο στο καυτό γάλα και το ρίχνουμε στην ψίχα να μουλιάσει.
Καβουρδίζουμε το κρεμμύδι στο υπόλοιπο βούτυρο και το προσθέτουμε στην ψίχα μαζί με το μαϊντανό. προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά. με αλεuρωμενα χεράκια πλάθουμε σε μπαλίτσες.
Το σάββατο επειδή βιαζόμουν δεν τα κάνα μπαλίτσες αλλα ρολά τα οποια τύλιξα σε αλουμινόχαρτο και έκοψα κατόπιν σε φέτες.



Όπως και αν αποφασίσετε να το κάνετε ο χρόνος βρασμού είναι 20 λεπτά. που σημαίνει ότι βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα knoedel, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε το νερό να κυματίζει απλά και αφήνουμε για 20 λεπτά. Αν τα κάνετε μπαλάκια καλά είναι να αλατίσετε το νερό προηγούμενος. Αν τα κάνετε ρολά και τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο, δεν χρειάζεται.

Κόβετε το κέρας σε φέτες 1 cm και σερβίρετε με knoedel και μπόλικη σαλτσούλα καθώς και με παγωμένη μπύρα!
τρώτε. Ρεύεστε σαν βέροι βαυαροί!

1 comment:

  1. α πα πα τι παθαίνω τέτοια ώρα η γυναίκα!!!
    τι σούπερ πιάτο! στείλε λίγο κατά δω καλεεεεεε!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails