Saturday, June 20, 2009

Charlotte (καρλότα) με φράουλες

Χτες, όπως και κάθε χρόνο, είχαμε στο παιδικό σταθμό την ετήσια καλοκαιρινή μας γιορτούλα. Πέρα από διάφορα παιχνιδάκια με τα παιδάκια και ένα μικρό σκετς, είχαμε και μπωλικα φαγώσιμα. Τα φαγητά τα φέραν φυσικά οι γονείς και ήδη ένα μήνα πριν έπρεπε να δηλώσουμε τι θα φέρουμε. Εγώ αν και ειχα πει ότι θα φέρω ένα γλυκό με μηλα, αποφάσισα τελικά, μιας και βρήκα πολύ νόστιμες φράουλες, να κάνω μια καρλότα. Αν μη τι άλλο να πουλήσουμε και λίγο μαγκιά :)) ... γλυκό με μήλα φτιάχνει και η κουτσή μαρία .....

Έφτιαξα και μια σαλάτα με πλιγούρι και διάφορα λαχανικα ψιλοκομμένα, την συνταγή της οποίας την είχα δώσει και παλιότερα στο Hungry.gr και που θα ξαναδώσω και εδώ κάποια στιγμή. Αυτή τη φορά όμως δεν έβαλα καθόλου ταμπασκο και δεν μου αρεσε τόσο πολύ... το καυτερό της πάει πολύ... είπα όμως να μην στείλω τα καυμένα παιδάκια στο φεγγάρι..






Στην καρλότα μας τώρα

Για το παντεσπάνι

4 αυγά χωρισμένα
2 κ.σ. ζεστο νερό
125 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
100 γρ. αλέυρι
2 κ.σ. νισεστέ
1 κ.κ. μπεικιν
λίγο αλάτι

Μισή κούπα μαρμελαδα φράουλας ελαφρά ζεσταμένη, σουρωμένη και ανακατεμένη με 2 κ.σ. κονιάκ η κάποιο άλλο ποτό της αρεσκείας σας. (εγώ το παρέλειψα για ευνόητους λόγους).

Χτυπαμε τα κροκάδια με το νερό, τη βανίλια και τη μιση ζαχαρη να αφρατεψουν. Χτυπάμε και τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι σε σφιχτή μαρέγγα.
Προσθέτουμε το 1/3 περίπου της Μαρέγγας στα κροκάδια και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αποπάνω και πάνω σε αυτό κοσκινίζουμε το αλεύρι με το νισεστέ και το μπεικιν. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα.
Απλώνουμε σε λαμαρίνα φούρνου, ελαφρά και με όσες πιο λίγες κινήσεις γίνεται, πάνω σε λαδόκολα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 (αερόθερμο 180) για 13 λεπτά περίπου.

Σε μια πετσέτα κουζίνας πασπάλίζουμε λίγο ζάχαρη και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι μας. Αφαιρούμε το λαδόχαρτο και αλείφουμε με τη μαρμελάδα. Τυλίγουμε σφιχτα σε ρολό, από τη μακριά πλευρά του, και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη κρέμα

200γρ φράουλες
1 κ.σ. βανίλια
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ ή κάποιο άλλο ποτό

4 κροκάδια πολύ καλά χωρισμένα (ειδικά όσον αφορά στο μέρος του ασπραδιου που είναι πιο συμπαγές από το υπόλοιπο και έχει κάτι σαν ίνες μέσα)

250 γρ. γάλα
100 γρ ζάχαρη
1/2 φυσική βανίλια
4 φύλλα ζελατίνης

250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη

η φλυτζάνι μαρμελάδα ροδακινο ζεσταμένη και σουρωμένη

Κόβετε τις φράουλες στη μέση αν είναι μικρές, στα 4 αν είναι πιο μεγάλες. Τις ανακατέυετε με τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλκοόλ και τις αφήνετε για μισή ωρα στο ψυγείο να τραβήξουν.

Βάζετε το γάλα το ξυλάκι της βανίλιας να βράσει.Με το σύρμα χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν ελαφρά και η ζάχαρη να διαλυθεί. Όχι με το μίξερ!!
Ρίχνετε το καυτό γάλα στα αυγά και ανακατεύετε καλά. Ξαναρίχνετε το μείγμα στο κατσαρολάκι και σε μέτρια εώς χαμηλή φωτιά ανακατέυετε με ξύλινο κουτάλι σε σχήμα 8 συνεχώς εώς ότου να πήξει έλαχιστα και να μένει λίγο στο κουτάλι. Εδώ οι επαγγεματίες λένε μέχρι να σχηματιστεί το τριαντάφυλλο που σημάίνει ότι βουτάνε το ξύλνο κουτάλι στην κρέμα και το φυσάνε μετά ελαφρα. Αν σχηματιστει στην πλάτη του κουταλιού κάτι που να θυμίζει τριαντάφυλλο τότε είναι έτοιμη. Εγώ πάντω ανακάτευα γύρω στα 10 λεπτά.

Αποσύρετε πό τη φωτιά και προσθέτετε τη στυμένη ζελατίνη την οποία έχετε μουλιάσει προηγουμενως σε κρύο νερό. Ανακατευέτε να διαλυθεί καλά και κρώνετε τη κρέμα πάνω σε παγωμένο νερό μέχρι να πήξει και να θυμίζει πουτίγκα. Σε αυτό το σημείο προσθέτε και την κρέμα γαλακτος την οποία έχετε χτυπησει σε σαντιγή με την ζάχαρη.

Κόβετε το ρολό παντεσπάνι σε φέτες 1,5 εκκ. και τις τοποθετείτε σφιχτά τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα στρογγυλό σκεύος καλύπτοντας πρώτα το πάτο. Εγώ χρησιμοποιήσα μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα 2/3 της κρέμας και στο υπολοιπο 1/3 προσθέτετε τα κοματάκια της φράουλας και τη ρίχνετε και αυτή στο μπωλ. Εαν τυχόν σας περίσεψε πατεσπάνι μπορείτε να καλύψετε το πατο με αυτό. Εγώ όταν εχω τα κέφια μου ψήνω αλλο 1/3 παντεσπανι σε στρογγυλή φόρμα και με αυτό καλύπτω το πάτο του γλυκού.



Σκεπάζω με μεμβράνη, βάζω και ένα πιατο από πάνω και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Στη συνέχεια το αναποδογυρίζω και το αλείφω με τη μαρμελαδα ροδάκινο. Ετοιμο!!!

Το χειμώνα που δεν έχω φράουλες το κανω με πορτοκαλια. Εκεί αντικαθιστώ το μισό γάλα με χυμό πορτοκάλι και ξύσμα και αντί για κομματάκια φράουλας βάζω φιλεταρισμένα πρτοκάλια. Και η μαρμελάδα φυσικά επίσης πορτοκάλι.

Για τη γιορτή του σχολείου κάναμε και φρουτάκια απο σοκολάτα, ιδέα της μικρής μου, με τα οποία και διακοσμήσαμε το γλυκό. Όταν όμως το κανω για το σπίτι, το διακοσμώ με μαρεγγα την οποία και περνάω με το φλόγιστρ και φαινεται υπέροχα!! Και είναι και πεντανόστιμη!!

Καλή σας όρεξη!!!

10 comments:

  1. Φρουφρού καταπληκτικό το γλυκό σου!
    Στο πρώτο τραπέζι που θα κάνω θα το φτιάξω! Σε ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  2. Αγγελική μου σε ευχαριστώ πολύ! Ευτυχώς άρεσε σε όλους και η μικρή μου καμάρωνε σα γύφτικο σκεπάρνι!
    Φιλούρες!!

    ReplyDelete
  3. Πω πω.. τι σουπερ γλυκό είναι αυτό; καλά από εμφάνιση σκίζει δεν το συζητώ, είμαι σίγουρη ότι και γεύση του θα είναι υπέροχη!!

    ReplyDelete
  4. Μπορείς να περάσεις από το blog μου να παραλάβεις το βραβείο σου!!

    ReplyDelete
  5. Eisai yperoxh! Se euxaristo poly poly kalh mou!!!
    Filia

    ReplyDelete
  6. Καταπληκτικό το γλυκό σου. Και για να ανταποδώσω το κέρασμα να σου προσφέρω ένα βραβείο για το πιο αξιαγαπητο blog. Μπορείς να το παραλάβεις από το HFL

    ReplyDelete
  7. Θέλω να φτιάξω το γλυκό αυτό που φαίνεται καταπληκτικό, αλλά δεν βρίσκω πόσο είναι το γάλα που βράζουμε με τη βανίλια. Δεν το έχεις γράψει ή εγώ δεν το πρόσεξα;;;

    θα επανέλθω όταν το φτιάξω. Φιλιά

    ReplyDelete
  8. popoooooooo! Kala pou mou to eipes.. ego to vala alla o daimonas tou typografeiou mou to fage....

    einai 500 gr koukla mou!!
    paw na to grapso kai pano....

    ReplyDelete
  9. meta ao merikous ypologismous pou ekana diorthonomai kai pali... 250 gr. gala kai ouxi 500.
    Xilia sygnomh!!

    ReplyDelete
  10. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. πάντως το παντεσπάνι που έφτιαξα γιατί δεν κρατιόμουν, έγινε πολύ καλό. ευχαριστώ.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails