Sunday, June 28, 2009

Υπέροχη τάρτα μήλου με κρεμα

Αυτό το γλυκό έχει μεγάλη ιστορια πίσω του. Το πρωτοέφτιαξα όταν έκανα το τραπέζι στην ξαδέλφη του άντρα μου η οποία είναι καταπληκτικη μαγείρισα. Βασικα είχα κάνει ένα άλλο γλυκό αλλά πάνω στο άγχος μου το ξέχασα στο φούρνο και το καψα. Επειδή χρόνος για άλλες δοκιμές δεν υπήρχε, κατέβηκα στο Σ/Μ και πήρα μια από αυτές τις συσκευασίες που τα περιεχουν σχεδόν όλα μέσα. Τάρτα μήλου με κρέμα έλεγε και στην φωτογραφία φαινόταν πολύ μούρλια. Ημουν σίγουρη ότι δεν θα το ξέρει γιατί αυτή δεν έχει ανάγκη να αγοράσει κάτι τετοιο, ούτε να μπει καν στο διαδρομο με τετιου είδους γλυκά. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημειά. Νόμιζα!
Διότι όλοι τους ξετρελαθήκαν τόσο πολύ με το γλυκό που θέλαν όπως καιδήποτε τη συνταγή! Εκεί με έκοψε λίγο κρύος ιδρώτας! Γιαναγλυτώσω το ρεζίλεμα πήρα ολους τους τσελεμεντέδες μου με τη σειρά και έκανα ένα κολάζ με παρόμοιες συνταγές. Τις δοκίμασα και αφού είδα ότι το αποτέλεσμα πλησίαζε κάμποσο σ αυτό του κουτιού τη την έστειλα. Με πηρε μετα απο 3 ημέρες να μου πει ότι το φτιάξε μεν και ήταν καλό αλλά η οικογένεια της της παραπονέθηκε ότι το δικό μου ήταν πολύ καλύτερο! Εμ τόσα χημικά ντε.... Αχ έρμη σκεφτηκα..... αν ήξερες.....

Επειδή όμως με τρώγαν οι τύψεις απόφάσισα να συνεχίσω τις προσπάθειες μέχρ το γλυκό μου να γίνει όπως αυτο του κουτιού και καλύτερο ακόμα. Οποτε ξανακατέβηκα Σ/Μ και ξανατόλμησα να πάω στο διάδρομο με τα έτοιμα γλυκά. Είχα πάρει χαρτί και μολύβι μαζί και σημείωσα όλα τα συστατικά. Εκτός από τα Ε, όλα τα άλλα ήταν εύκολα να τα βρώ. Και άρχισα τις προσπάθειες. Και δεν πήγαν χαμένες... καλά οι πρώτες πήγαν.... ψέμματα δε λεω... κάποια στιγμή όμως βρήκα τη μαγική συνταγή και το γλυκό μου έγινε μπόμπα!!! Στη Ζαχαρένια δεν την έχω δώσει ακόμα.. δεν ξέρω πως να της το πω η ανεπρόκοπη!!!


Την δίνω όμως σε σας και ελπίζω ότι θα συγχωρεθεί έτσι η αμαρτία μου.





Για μία κανονική φόρμα κείκ λοιπόν θέλουμε τα εξής

700 γρ. μήλα καθαρισμενα και κομμενα σε τέταρτα
1οο γρ σταφίδες
1 κ.κ. κανέλα

Για τη ζύμη

250 γρ αλέυρι
125 βούτυρο
100 ζάχαρη
1 αυγό (αν γίνει πολύ σφιχτή λόγω μεγέθους του αυγού βάλτε και 2ο)
1 1/2 κ.κ. μπεικιν
1 βανίλια
λίγο αλάτι

Για τη κρέμα

700 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κρόκους
3 κ.σ. νισεστέ η άνθος αραβοσίτου
100 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες ή 1 ξυλάκι φυσική


Εκτέλεση

Για τη ζύμη ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζι. Το βούτυρο να ναι φυσικά κρύο. Ουσιαστικά είναι μια απλή ζύμη μπριζέ αλλά με περισσότερο ζάχαρη και λόγω του μπεικιν περισσότερο αφράτη. Τυλίγετε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζετ στο ψυγείο μέχρι να κανετε τη κρέμα.



Για τη κρέμα

Βάζετε τη κρέμα γάλακτος (εκτός από 100 γρ.) με τις βανίλιες να βράσουν. Χτυπάτε τα κροκάδια και τη ζάχαρη με το σύρμα και προσθέτετε σιγά σιγά το νισεστέ και στη συνεχεια τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος. Μόλις βράσουν τα υπόλοιπα 600, ρίχνετε το μειγμα με τα αυγά στο κατσαρολάκι και αφού χαμηλώσετε τη φωτιά αρκετά, ανακατεύετε μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρά ωσότου να θυμίζει σαλτσα. Αποσύρετε από τη Φωτιά και την περνάτε από σίτα.




Στρώνετε τα 2/3 της ζύμης σε στρογγυλή φόρμα, βουτυρωμένη και με την υπόλοιπη πλάθετε ένα μακρύ κορδόνι με το οποίο καλύπτετε τα τοιχώματα της φόρμας (περίπου 5 εκκ.).

Τοποθετείτε τα μήλα στο πάτο, πασπαλίζετε με σταφίδες και κανέλα και περιχύνετε με τη κρέμα. Κουνατε ελαφρά ώστε η κρέμα να πάει παντού. Ψηνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Είναι νοστιμότερη παντα την επομένη αφού καθήσει μια νύχτα πρώτα στο ψυγείο. Ταιριάζει υπέροχα και με μια μπάλα παγωτό βανίλια.




Τώρα, αν δεν εχετε όρεξη να κάνετε μόνοι σας τη κρέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες κρέμες Γιώτης με γεύση Βανίλια. Απλά θα χρησιμοποιήσετε τόσα φακελάκια οσα αναλογούν σε 700 γρ. κρέμα. Πάντως με τη σπιτικη κρέμα είναι χίλιες φορές καλύτερο..

καλή σας όρεξη!!!

15 comments:

  1. Λαχταριστή! Αλλά μάλλον μπελαλίδικη για να τη φτιάξω εγώ,πολύ θα με διευκόλυνε να έβρισκα κι εδώ το κουτί..!! Η αφήγηση κι οι φωτογραφίες σου, απολαυστικές όπως πάντα!

    ReplyDelete
  2. Smaro muo kalhmera!! To kouti na sto steilo euxaristos :)) An kai ..an apofasiseis na to kaneis me etoimh krema tote einai poly eukolh :)

    ReplyDelete
  3. χαχα... γέλασα με την ιστορία σου, να σαι καλά! πράγματι είναι λίγο μπελαλίδικο το γλυκάκι σου, έτοιμο δεν θα αγόραζα όμως, οπότε αρκούμαι στην ανοιχτή μηλόπιτα που φτιάχνω και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ!

    ReplyDelete
  4. Πολύ μου άρεσε η ιστορία της τάρτας. Και μην στεναχωριέσαι όλες λίγο πολύ, το έχουμε κάνει αυτό. Εγώ πάντως το έκανα μια φορά όταν δεν προλάβαινα να κάνω μπελαλίδικο γλυκό.
    Όσο για την τάρτα, δείχνει τέλεια και λαχταριστή.

    ReplyDelete
  5. καλησπέρα :-)
    εψαχνα συνταγές για μηλόπιτες ή τάρτες με μήλα και βρήκα την συνταγή που έχετε αναρτήσει.
    Την διάβασα και μου φάνηκε λίγο μπελαλίδικη, αλλά σκέφτηκα ότι με την πρώτη ευκαιρία θα την έφτιαχνα, την έφτιαξα λοιπόν σήμερα και προφανώς πέτυχε, υπέροχο γλυκό, και τελικά πολύ εύκολο και γρηγορο.
    Η κρέμα δεν εχει κάμμια σχέση με τις ετοιμες, ούτε με το ανθος αραβοσίτου, είναι πολύ πολύ νόστιμη, την επόμενη φορά θα βάλω και αμύγδαλα κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες.
    Ευχαριστώ πολύ :)

    ReplyDelete
  6. I m back!!! Ligo tha xreiasto mexri na vro to rythm mou, eksou kai ta greeklish aall syntoma pali konta sas me kainourgies syntages!
    Natas mou se euxaristo! Xairom puo sou petyxe!!
    Filoures!!!

    ReplyDelete
  7. Έκανα την μηλόταρτα χθες, αλλάζοντας την κρέμα – όχι με κρέμα γάλακτος, αλλά με κάστερ, με την μισή ζάχαρη που έλεγε η κάστερ και 1 μεγάλη κουταλιά μέλι (3 ποτήρια γάλα) – βγήκε τέλεια! Η κάστερ ταιριάζει πολύ με ξινόμηλα. Μαζί με τις σταφίδες έτριψα και 2 φέτες χαλβά και ράντισα την γέμιση και με μισό λεμόνι – του πήγε πολύ!
    Η ζύμη πολύ εύκολη, αν και για ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστά βγήκε οριακή η ποσότητα.
    Φάγαμε το μισό ταψάκι οικογενειακώς ζεστό ακόμη, και ζεστό ήταν ακόμη πιο τέλειο με το παγωτό. Τέλειο, υγιεινό και πολύ θρεπτικό γλυκό για παιδιά!

    ReplyDelete
  8. Καταπληκτικό blog, ό,τι και αν έκανα ήταν πεντανόστιμο, όπως και η συγκεκριμένη τάρτα με μήλα και κρέμα φυσικά, η οποία άρεσε πάρα πολύ!!! Πολύ καλή δουλειά και οι φωτογραφίες απλά υπέροχες.

    ReplyDelete
  9. OMG! Δύο σχόλια και τα δύο από ανώνυμούς και μάλισατ το ένα ξεχασμένο! Είμαι γαιδούρα και ζητώ συγνώμη!!

    Στην πρώτη ανώνυμη, η αλλαγή που έκανες μου κίνησ ετο ενδιαφέρον. Θα το δοκιμάσω σύντομα!

    Στο δευτερο ανώνυμο σχόλιο, σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Αυτή η τάρτα είναι η αγαπημένη μας και πρέπει σιγά σιγά να αλάξω και φωτό. Ν αβάλω καμία αντάξια της γευσης της!

    σας φιλώ
    βασιλική

    ReplyDelete
  10. Βασιλική καλησπέρα! είχα να επισκεφτώ την συνταγή της μηλόπιτας πολύ καιρό και ξαναμπήκα τώρα για να δω και την απάντησή σου! είμαι η πρώτη ανωνυμους, με τον χαλβά! λοιπόν πρέπει να βρούμε συνταγή βασισμένη στο παλιο επιδόρπιο που σέρβιραν τα παλιά ταβερνεία της περιοχής της Θεσσαλονίκης (καταγωγή μου), δεν ξέρω αν τα πρόλαβες αυτά, πολυ πριν τις γκουρμεδιές! 1 μεγάλη φέτη μακεδονικό χαλβά βανίλια, (για 4 άτομα!), και 1-2 κομένα λεμόνια. ράντιζες τον χαλβά με το λεμόνι, και αν ήθελες τον ζουλούσες να μαλακώσει με τον χυμό του λεμονιού και να γίνει σαν σφιχτή κρέμα, που την έτρωγες με το πιρουνάκι! ρίξε καμιά ιδέα!

    να είσαι καλά και εσύ και οι συνταγές σου, εγώ έχω χούι να τους αλλάζω τα φώτα, αρχάρια τρομάρα μου και πάλι του κεφαλιού μου κάνω!

    ReplyDelete
  11. Έφτιαξα δύο φορές αυτή τη μηλόπιτα και όλοι ζητούσαν τη συνταγή. Και τις δύο φορές έκανα την κρέμα που περιγράφεις, όχι έτοιμη. Το μόνο που δεν έβαλα ήταν οι σταφίδες γιατί δεν αρέσουν στον περίγυρό μου. Σκέφτομαι πόσο περήφανη μπορεί να σε κάνει μία υπέροχη συνταγή...

    ReplyDelete
  12. Καλή μου ανώνυμη στην Καρδίτσα όπου και μεγάλωσα, δεν το είχαμε το γλυκό που αναφέρεις, θα το ψάξω όμως παρόλλα αυτα.

    Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια καθώς και το ότι μπήκες στο κόπο να μου το γράψεις. Χαίρομαι που σας άρεσε. Είναι απο τις πιο αγαπημένες μας μηλόπιτες και κάποια στιγμή πρέπει να θυμηθώ να βάλω και καμία φωτογραφία της προκοπής.
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  13. h suntagi einai apla teleia! Mpravo! Egw apla den eixa tosi krema galaktos kai antikatestisa me ena giaourti. Einai para polu nostimo to gluko, se euxaristw!

    ReplyDelete
  14. γεια σας... :(((((
    συνεχεια μαγειρευω για μενα για φιλους... ολοι τους αρεσει η μαγειρικη μου... αλλα εδω την πατησα και δεν ξερω και γιατι!!!ειμαι πολυ στεναχωρημενη, τετοια αποτυχια δεν εχω ξανακανει... αν εξαιρεσεις τα μηλα,τη ζυμη και την κρεμα ακριβως βημα βημα το πηγα. τα μηλα τα εκοψα πιο μικρα κομματια, τα εβαλα λιγες ωρες στο ψυγειο μαζι με κανελλα, γαρυφαλλο, λιγο ξυσμα πορτοκαλι, ελαχιστο dissaronto και μια κουταλιτσα μελι(παντα αυτοσχεδιαζω λιγο πολυ, ισως κακως εδω)το εβαλα στο φουρνο και δεν ψηνοταν με τιποτα. απλα αραιωνε συνεχεια, απο πανω καραμελωνε και ψιλομαυριζε και απο κατω ετρεμε.ε! ψησε ψησε μαυρισε και η ταρτα σιγα σιγα! ασε! αποτυχια σκετη σου λεω!πανταλως αχρηστη!η δικια σας η συνταγη μια χαρα ειναι εγω υα θαλασσωσα!κριμα!στεναχωρηθηκα πολυ και δυστυχως πηγαν τα υλικα χαμενα!

    ReplyDelete
  15. Για ένα λεπτό πουλί μου. Ας τα πάρουμε με την σειρά. Η κρέμα ήτνα σφιχτή πριν την ρίξεις στα μήλα; Μήπως τα μήλα μετά από τόσες λωρες στο ψυγελιο έβγαλαν πολύ νερό; μετά το ψήσιμο στο φούρνο η λρέμα είναι πάντα ρευστη Πρέπει πρώτα να κρυώσει καλά και μετά να την βάλεις στο ψυγειο να σφίξει . Μην περιμένεις δηλαδή μετά το ψήσιμο να βάζεις την οδοντογλυφίδα και να σου βγάινει καθαρή. με κρέμα είναι το γλυκό.... Για ξαναδέστο καλή μου και πες μου...

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails