Wednesday, May 27, 2009

Pizza ταίμ! Έυκολη Ζύμη Πίτσας και σαλάτα με ρόκα και φράουλες

Τετάρτες έχουμε πάντα μπαλέτο οπότε ο χρόνος για να μαγειρέψω κάτι που απαιτεί χρόνο είναι ανύπαρκτος. Έτσι κάθε Τετάρτη έχουμε πίτσα! Μέχρι να αταλήξω στην συγκεκριμενη συνταγή είδα και έπαθα. Φάγαμε όλων των ειδών πίτσες που μπορείτε να φανταστείτε... από πίτσα μπισκότο μέχρι πίτσα ψωμί..... Ευτυχώς κάποια στιγμή τα κατάφερα και έφτιαξα μια πίτσα έτσι όπως την ήθελα... λεπτή πεντανόστιμη ζύμη και αφράτο τελείωμα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την πίτσα του ιταλού απέναντι!



Τα υλικά

450 γρ αλευρι μαλακό (αυτό που χρησιμοποιείτε και στα τσουρέκια)
50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ γάλα χλιαρό
150 γρ νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή (εδώ το ένα φακελάκι είναι για 500 γρ αλεύρι)
1 κ.κ. ζάχαρη (μαύρη αν σας βρίσκεται)
1/2 κ.κ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαλύετε την μαγιά στο γάλα και στο νερό και την ανακατέυετε με τα υπόλοιπα υλικά. Το αλάτι μπαίνει παντα στο τέλος γιατί χαλάει την μαγιά. Ζυμώνετε περίπου ένα τέταρτο. Εγώ για να μαι ειλικρινής την βαζω στο μίξερ 5 λεπτά και μετά την ζυμώνω άλλα 10 λεπτά. Το ζύμωμα πάντως είναι σημαντικό για την ποιότητα της ζύμης. Την ζύμη την κάνω πάντα από το προηγούμενο βράδυ, την αφήνω περιπου ένα μισάωρο έξω σκεπασμένη και μετά την φυλάω καλά σκεπασμένη στο ψυγείο.

Την άλλη μέρα την βγάζω μισή ώρα πριν να την ψήσω από το ψυγείο και την ανοίγώ σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών με λίγο πιο χοντρό τελείωμα όμως. Aνοίγουμε τη ζύμη με το χέρι πάντα, σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ξεκινώντας από την μέση. Την αλείφω με λάδι με ένα πινέλο ώστε να μην ξεραθεί στο ψήσιμο. Την αφήνω για 30 λεπτά έτσι και μετά την καλύπτω πρώτα φυσικά με σάλτσα και μετά με ότι θέλει ο καθένας. Τα μανιτάρια να ξέρετε ότι μπαίνουν πάντα στο τέλος γιατί αφήνουν πολύ νερό. Στο τέλος αλείφω το τελείωμα με ελαιόλαδο ια να μην ξεραθεί και την ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στον πάτο το φούρνου για 8 λεπτά περίπου.



Εντωμεταξύ για το ψήσιμό της έχω παραγγείλει στο νετ μία πέτρα ειδική για ψήσιμο. Ψήνει φανταστικά αλλά αργεί πολύ να ζεσταθεί. Έτσι έχω και ένα ταψάκι στρόγγυλο εμαγιέ και συνήθως την κάνω εκεί. Το ιδιο καλά ψήνεται και πάνω σε ένα κομάτι μάρμαρο, αν σας βρίσκεται. Μόνο προσοχή γιατί τόσο το μάρμαρο όσο και η πέτρα θα πρεπει να ακουμπάνε πάνω στην σκάρα και όχι στον πάτο του φούρνου γιατί αλλιώς θα σας χαλάσει τις αντιστάσεις.

Φυσικά η πίτσα συνοδεύεται πάντα με μία σαλάτα. Σήμερα είχε σειρά η δικιά μου αγαπημένη!




Σαλάτα Ρόκα με Φράουλες και Πεκορίνο

περίπου 250 γρ ρόκα
200 γρ φράουλες κομμένες στα 4
1 ματσάκι βασιλικό χοντροκομμένο
100 γρ Πεκορίνο (όχι το πολύ πικάντικο)

Για το Ντρέσινγκ

7 κ.σ. Ελαιόλαδο
4 κ.σ. Μπαλσάμικο καλό ( στα συστατικά τουνα έχει σαν πρώτο τον μούστο και όχι το ξύδι)
1 κ.σ. Μηλόξυδο η ξύδι από βατόμουρα
5 κ.κ. μέλι
αλάτι, πιπέρι

4 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ ελαφά καβουρδισμένα

Η παρασκευή της σαλάτας απλή. Ανακατώνετε την ρόκα με τις φράουλες. Για το ντρέσσινγ χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λάδι. Το λάδι μπαίνει τελευταίο και σιγά σιγά όσο χτυπάτε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και αναμιγνύετε το ντρέσινγκ με την σαλάτα. Προσθετετε το πεκορίνο σε πολύ λεπτές φετες και τα αμύγδαλα και ανακατέυετε καλά αλλά προσεκτικά. Η γευση αυτής της σαλάτας είναι κατά τη γνώμη μου ασυναγώνιστη!!




2 comments:

  1. για την πίτσα δεν έχω λόγια, τέλεια!
    όσο αφορά την σαλάτα και εγώ κάνω πολύ συχνά σαλάτες με φρούτα και ξηροκάρπια, μου αρέσουν πολύ. έφαγα δε στο sale & pepe πριν λίγο καιρό μια απίθανη σαλάτα με πρασινάδες, ξερό σύκο, μάνγκο, αβοκάντο, κουκουνάρια και σάλτσα με ροκφόρ και κάτι άλλα που δεν πολύ κατάλαβα... ήταν ωστόσο εξαίσια.
    Πολύ χαίρομαι froufrou που τελικά αποφάσισες να κάνεις αυτό το μπλογκ και να μοιραστείς μαζί μας την τέχνη σου στο μαγείρεμα! Εύγε!

    ReplyDelete
  2. kalhmeroudia koritsi mou! Se euxaristo gia ta glyka sou logia :)
    Pou les, oi salates me frouta kai kshrous karpous anhkoun stis agapahmenes mou. ksero oti se pollous ksenizoun opos auth me thn fraoula px kai thn roka, alla opoios kai an thn dokimase, akoma kai oi pio synthrhtikoi, meinan kataplhktoi !

    Gegonso pantos einai oti apo Deutera mpaino se mhtrikh adeia kai tha xo pio poly xrono gia na postaro syntages :)
    Filia polla

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails