Friday, May 22, 2009

Ραβιόλι με γέμιση κίτρινης κολοκύθας και χτένια

Πριν από λίγο καιρό πήρα το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου κάνει κανείς∙ Μια μηχανή χειρός γα μακαρόνια. Την ήθελα πολύ καιρό αλλά πάντα το ανέβαλα. Το δώρο ήταν φυσικά από τον άντρα μου. Στους πιο πολλούς φάνηκε ανόητο, αλλά για κάποιον που με ξέρει και ξέρει την λατρεία μου για το καλό σπιτικό φαγητό καταλαβαίνει τον ενθουσιασμό μου.





Το πρώτο που επιχείρησα να φτιάξω ήταν ραβιόλι.

Η ζύμη απλή και γρήγορη

250 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ σιμιγδάλι χοντρό

4-5 αυγά

Αλάτι δεν βάζουμε γιατί η ζύμη χάνει την ελαστικότητα της

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να ειναι να είναι λεία και σφιχτή. Αν παραγίνει σφιχτή, προσθέτετε ένα ακόμα κρόκο. Αν είναι πολύ μαλακή, λίγο αλεύρι.


Τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.






Στο μεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση

Ουσιαστικά μπορείτε να κάνετε μια γέμιση της αρεσκείας σας. Η αγαπημένη μας εμάς είναι με κίτρινη κολοκύθα, γνωστή και ως hokkaido. Η ιδιαιτερότητα της συκεκριμένης κολοκύθας έγκειται στο ότι, εκτός από το οτι ειναι πολύ πολύ νόστιμη και έχει πολλές βιταμίνες, είναι από τις λίγες που τρώγονται με την φλούδα.


Για την γέμιση χρειαζόμαστε


400 γρ κίτρινης κολοκύθας

50 γρ κολοκυθόσπορους ελαφρά καβουρδισμένους

50 γρ μασκαρπόνε

50 γρ παρμεζάνα τριμμένη

1 αυγό και ένα ασπράδι για το αλειμα

Τα φύλλα από ένα ματσάκι βασιλικό

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι,

Βράζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει. Στραγίζουμε και την ρίχνουμε στο μπλέντερ με όλα τα υπολοιπα υλικά και πολτοποιούμε.




Στην συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο για τα Ραβιόλι. Αν έχετε μηχανή το τελικό στάδιο του φύλου είναι στο 8. Πρέπει να ειναι σε κάθε περίπτωση λεπτό, αλλά όχι διαφανές.

Απλώνουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο με Ένα μικρό κουταλάκι, αφήνοντας μια απόσταση 2 εκκ. ενδιάμεσα. Αλείφουμε τα κενά με ασπράδι. Κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω πατώντας ελαφρά ώστε να φύγει αέρας. Κόβουμε είτε με το ειδικό μαχαιράκι, είτε με κανονικό μαχαιρι. Στην δεύτερη περίπτωση πατάμε τις ακρες και με ενα πιρουνάκι.

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια(περίπου 2-3 λεπτά) και στραγγίζουμε, κρατώντας πάντα λίγο νερό για την σάλτσα.

Επειδή η γέμιση μου είναι αρκετή σαν γέυση, για σάλτσα κάνω πάντα κάτι πολύ απλό. Κόβω διάφορα λαχανικα, όπως κολοκυθάκια, καρότα, φινόκιο κτλπ, σε ζυλιέν η κομματάκια πολύ μικρά και τα περνάω λίγο από καυτό βούτυρο. Ρίχνω το νεράκι που κράτησα από τα μακαρόνια και προσθέτω τα ραβιόλι. Κουνάω το τηγάνι μερικές φορές πέρα-δώθε και έτοιμη η σάλτσα.

Αν θέλω όμως κάτι πιο......εξεζητημένο...κάνω επιπλέον και μερικά χτένια. Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή. Απλά πέρασμα στο τηγάνι από καυτο λάδι μέχρι να κοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές, μαζι με μερικά κλωναράκια θυμάρι και δεντρολίβανο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι.

Τα τοποθετώ πάνω στα ραβιόλι και.. έτοιμα!!!




Όσο για την κολοκύθα που περισεύει, μιας και για την γέμιση χρειαζομαστε μόνο 400 γρ, την κάνω μια καταπληκτική σούπα την οποία σερβίρω σαν πρώτο πιάτο!! Αυτη η σούπα με παίδεψε αρκετά γιατί ενώ εγώ την λάτρευα, ο άντρας μου την μισούσε. Έκανα απίστευτες παραλλαγές αλλά ποτέ δεν του άρεσε. Μέχρι που την τελευταία, αποφάσισα να την σβήσω με χυμό πορτοκαλιού. Το ειχα πάρει όμως ήδη απόφαση πως αν δε την έτρωγε με όρεξη, θα την έτρωγε στο κεφάλι! Ευτυχώς δεν χρειαστηκε να φτάσω μέχρι εκεί. Γιατί όχι μόνο την εφαγε αλλά την έβαλε και στην λίστα με τα αγαπημένα του φαγητά.


Έχουμε και λέμε λοιπόν


Κολοκυθόσουπα με Τζίτζερ και πορτοκάλι


Υλικά


Περίπου 600 γρ κολοκύθα σε κομμάτια

1 Φλυτζανι ελαιόλαδο

2 μεγάλα καρότα σε φέτες

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

1 κομμάτι πιπερόριζα (τζίτζερ) όσο ένα καρυδι, τριμμένο

500 γρ ζωμό λαχανικών και

100 γρ χυμό πορτοκαλιού

ή 600 γρ γάλα καρύδας

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.κ. κάρι

½ κ.κ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κ.σ. Μπαλσάμικο

50 γρ κολοκυθόσπορους καβουρδισμένους

2 κ.σ. Μασκαρπόνε (προεραιτικά)


Ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε τα λαχανικά. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το ζωμό και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Η hokkaido που χρησιμοποιώ εγώ χρειάζεται καπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και πολτοποιούμε. Ρίχνουμε το Μπαλσάμικο και το μασκαρπόνε και σερβίρουμε με μία κουταλιά σπόρια σε κάθε πιάτο. Εδώ να πώ ότι η σούπα πρέπει να είναι λίγο πηχτή. Αν σας βγεί νερουλή, τρίβετε μια πατάτα και την αφήνετε να πάρει μια βράση.



 

IMG_1816
*Εδώ σερβιρισμένη με ένα κολοκυθοκεφτέ και μια φέτα Coppa Parma*


 

Καλη όρεξη!!!

6 comments:

  1. Με γεια η μηχανή! Έχεις δίκιο να είσαι ενθουσιασμένη! Η συνταγή σου όμως....υπερπαραγωγή!

    ReplyDelete
  2. Έχω τη μηχανή αλλά όχι το εξάρτημα για μακαρόνια και πολύ θα το ήθελα!

    ReplyDelete
  3. μου εκαναν κι εμενα καποτε μια τετοια μηχανη δωρο μα εμεινε στο κουτι της...μου φανηκε μεγαλη φασαρια(και το καθαρισμα μετα?!)

    ReplyDelete
  4. kalhspera!! Loipon, ta eksarthmata ta agrazeis kai extra. Pantos mou kanei entyposh oti h dikh sou kikh den ta eixe eksarxhs. To katharisma einai to pio aplo tou kosmou. Ousiatska zymari pernas apo kei. Thn afhneis gia ligo ekso kai meta thn katharizeis me ena pinelo.Den kanei me nero kai sigoura oxi me sapouni!
    Oso gia thn paraskeuh on makaronion...einai to pieukolo tou kosmou. Auio tha propsathiso na postaro kai thn syntagh gia tis tagliateles!
    Filoures!!

    ReplyDelete
  5. αχ τι τέλεια φαίνοται όλα! και εγώ κάνω σούπα κολοκύθας, σε πιο απλή έκδοση διότι η δική σου είναι υπερπαραγωγή. στο σερβίρισμά βάζω κολοκυθόσπορους αλλά και 1 κσ λάδι από κολοκύθα! γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  6. Lydia muo kalhmeroudia! kale dyskolh auth h soupa? Ego ta petao ola mesa kai meta apla ta kano poure! isos sthn ekshghsh na fainontai ola pio polyploka! Ladi apo kolokythosporous den vazo giati panta skexnao na paro! Eimai sigourh omso oti tha phgaianei poly!!
    Filoures!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails